wojtek_pl Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 http://burgmanusa.com/forums/1436729-post23.html Słabo to wygląda i nie bardzo można zaprzeczyć... Cytuj Don't get me wrong Wojtek. I've met bikers from Poland in Moldova and they were really nice people. But my experience with Poland and polish people was so-so. Let me describe my route: Presov - Rzeszow (staying night there) - Lublin - Bialystok - Augustow - Kaunas My route back was via same route, but staying night at Lublin instead of Rzeszow. So, first. I was aware that Poland is a country of trucks, but I was not aware that you have SO MANY trucks on any roads. It was freaking scary to pass 2-3 trucks on 2 lane road with rain. Also I will never ever forget Augustow - Kaunas road, where you have 2 lane road where trucks are going one by one with distance 5 meters at speed 90-100 at night, at rain and during twisties for many many kilometers. If you will stuck between trucks, you will need to go for kilometers with them without any ability to pass. Those 150 km was nightmare for me. Second. Don't know why, but people are not friendly for tourists in your country. Ok, russian is my native language, but I was asking everywhere which language should I talk (english / ukrainian / russian) before actually asking question. And pretty much everywhere respect was like "what are you doing in my country, fucking tourist". No smile, no curiosity, nothing. Third. Toilets on gas stations are fee-paying and you can pay only in PZL. Come on, seriously? I know that you have big Burgman community in Poland and I'm pretty sure that you are friendly, but when I met group of Burgman owners which were riding near Augustow, close to Lithuanian border, only question they asked was if there is a rain ahead of their route. Unfortunately food is not tasty everywhere I was eating. And last thing, when I was riding from Lublin to Rzeszow on 2 lane road full of cars, trucks, tractors and road repairs, after 40 km of nightmare I was stopped by hidden police car just after passing last truck in village, when I opened throttle to get away from traffic congestion. They took not only my driver license, but also passport, even if I stopped immediately and admit my guilt. As a result - 300 plz / 75 euro penalty and only when I paid it in next village, they give my documents back. Maybe if I will come next time there my impression will be changed, but now I don't have any wish to pass it anyhow. Chyba trzeba zaprosić do nas i pokazać się z lepszej strony. Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Generalnie to o co chodzi. Gość trochę pecha miał, ale i trochę chyba przyjechał do PL nie do końca zorientowany w realiach. Trasa Rzeszów - Lublin - Białystok - faktycznie jest tu bardzo duży ruch TIR-ów. Jak ktoś ma z tym problem powinien zaplanować trasę na sobotę lub niedzielę - jest lepiej. A co do tych TIR-ów jadących w kolumnach po kilka sztuk: jak popatrzyć na rejestracje to przeważnie Rosjanie i Litwini. Polacy rzadko jeżdżą w takich kolumnach, a raczej są bardzo uprzejmi i chętnie jak jest możliwość zjeżdżają na prawą stronę robiąc ścieżkę dla motocykli. Faktycznie trasa ta jest w kilku miejscach kiepskiej jakości, a w kilku miejscach jest remontowana - szczególne duże utrudnienia są przed samym Lublinem. Na pogodę wpływu nie mamy, a co do płatnych toalet - jak by zapytał to by wiedział że na kawę i siku stajemy na stacji Orlen , choć i na pozostałych stacjach przeważnie toalety są za friko - nie mówię że płatnych się nie spotyka, ale nie prawdą jest że wszystkie są płatne. Co do napotkanych kolegów - no kurcze, nie każdy kierownik Burgmana to typ gościa co lubi powymieniać się uprzejmościami z każdym napotkanym innym podróżnikiem - motocyklistą w dodatku nie znającym języka polskiego. Co do policji - jak przekroczył przepisy to mandat się mu należał, a że obcokrajowcy są zobowiązani zapłacić gotówką, to pewnie pojechali razem z nim do najbliższego bankomatu. Dla nas (Polaków) np. na Słowacji też Policja litości nie ma i trzeba z tym żyć Reasumując: trochę szkoda, że nie dość że gościowi z Mołdawi nie dopisała w Polsce pogoda to jeszcze spotkało go tyle innych rozczarowań, ale na pewne rzeczy nie mamy wpływu. Ale zaprosić go można. Jak masz jakiś kontakt, zaproś - pokażemy mu PL z innej strony. Odnośnik do komentarza
Długi 1973 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Podejrzewam, że każdy z nas ma jakieś mniej lub bardziej miłe ze swoich zagranicznych wypadów. Też nie do końca rozumiem o co gościowi chodzi.... ,że duży ruch, akurat trasa którą wybrał taka jest. I jeżdżą nią głównie obywatele zza Buga. ,że policja dała mandat- się zapi....a się płaci. ,że kible płatne....Ja osobiście nie widzę powodów do narzekań. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Wombat Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 chłop frustracje wylewa. Przyjechał z tropikalnej krainy Mlekiem i Miodem płynące (Ukrainy) o szklanych zadaszonych drogach podświetlonych LED, na których policja kiedy cie mija wręcz zagrzewa "ciśnij! ciśnij!" a TIRy (mamy jeszcze jakąś gospodarkę - to mamy i TIRy - chłop nieprzyzwyczajony widać) fruwają 12m nad asfaltem nikomu nie przeszkadzając... i tu jeb. Zderzył się z Polską Rzeczywistością. Dramat. I jeszcze deszcz padał. Ale są gorsze miejsca. Ciekawe czy kiedyś był na Ukrainie? Odnośnik do komentarza
smarciu Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Pomijając oczywistości realiów przestawionych tutaj dróg, po których się nasz Gość poruszał, to mnie się smutno zrobiło na wieść, że się koledzy skuterowcy z północnego wschodu nie popisali naszą podobno narodową cechą. Jak to się zwykle w takich razach się dzieje jest jakas rozmówka, zapytanie co, kto, skąd i dokąd, którędy, czy coś mu potrzeba, polecić dobrą knajpę, jakieś sugestie ciekawych dróg, czasem wymiana kontaktów czy wspólne zdjecie, zaproszenie na zlot. Natomiast rozumiem, że jak pytał spotkaną w przydrożnych wsiach ludność w języku obcym, to ktoś mu nie chciał/nie potrafił odpowiedzieć. Zgadzam się z przedmówcami, że zaprosić i ugościć następnym razem, to by pasowało. A gdyby się bohater tej opowieści wcześniej odezwał, to zapewnie miałby zupełnie inne wrażenia. Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 12 Października 2016 Administrator Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nie jest chyba tak źle skoro PL odwiedza coraz więcej turystów... i to czasem mocno egzotycznych! Przed momentem ustrzelony w Markach skuterowiec z............. Korei jadący na PCX. Nie wyglądał na takiego co utyskuje na stojące TIRy czy deszcz i 7 stC Szacun! Odnośnik do komentarza
ALFI Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 ....musi być tutejszy..... Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Sądząc po ubiorze i bagażu, to musi być dłuższa trasa . Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 12 Października 2016 Administrator Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Myślę, że to (sądząc po ilości bagażu) jakiś poważny Scooter Europe Trip Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Wyglądał na początek "czysty i swieży", czy na koniec "potargany i brudny" podróży ? PS. Bo pora roku raczej by na koniec jazd po Europie wskazywała... Odnośnik do komentarza
Wombat Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 to może być mylące. Mogł być po pit stopie z prysznicem i myjnią. Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 12 Października 2016 Administrator Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 W deszczu słabo widać... ale ogólnie całkiem zadbany optik Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Ten kto był kilka tygodni w drodze, wie co miałem na myśli . Zeby wygląd był zgodny z tym na początku drogi nie wystarczy myjnia, prysznic i spanie w porządnym hotelu ... Odnośnik do komentarza
Klubowicze krzytro Opublikowano 12 Października 2016 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 To ja też się poużalam.W drodze z Warszawy do Wiednia,policja na Słowacji wlepiła mi mandat (wstępnie 400 ojro) 20 ojro za przekroczenie prędkości .Większość łązienek było płatne ,nikt się nie zapytał skąd przyjechałem i nikt się do mnie nie uśmiechał. Odnośnik do komentarza
Norton Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 A jedzenie? Też było do d...? Odnośnik do komentarza
Klubowicze krzytro Opublikowano 12 Października 2016 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 5 minut temu, Norton napisał: A jedzenie? Też było do d...? To zależy gdzie?w spelunach nie jadam ani w przydrożnych barach,chyba że ktoś tam jadł i poleca Odnośnik do komentarza
Norton Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Dobrze prawisz @krzytro - to jest sposób którego powinien nauczyć się kolega podróżnik z Mołdawii Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Ale wracając do tematu. Warto zaglądnąć na na tamto forum i przeczytać cały wątek . Ja z angielskim mam raczej problem i korzystam z translatora, ale bardzo podoba mi się jak nasz kolega wojtek_pl jednak stara się koledze z Mołdawi pewne rzeczy naświetlić w pozytywnym świetle - przy okazji widzę że skorzystał z naszych podpowiedzi - i dobrze. Szacunek podróżnikowi też trzeba oddać. 6000 km z Mołdawi - do Finlandii i z powrotem na Burgmanie 400 z pasażerem Może faktycznie warto zaprosić kolegę na przyszłoroczną Burgmanię ? Pytanie do organizatorów. Nawet jak nie przyjedzie - może trauma po podróży po PL mu przejdzie. Ale się gość zdziwił że w Bałtyku się ludzie kąpią jak woda ma 16 stopni Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 13 Października 2016 Administrator Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Dnia 10.10.2016 o 10:51, wojtek_pl napisał: Słabo to wygląda i nie bardzo można zaprzeczyć... Mam inne zdanie ale jak czytam argumenty to raczej nie widzę sensu polemizować. Cytuj - Poland sucks Dla kontrastu, relacja z pobytu w PL i na zlocie Burgmania zamieszczona przez Paula z DE -> KLIK Ps. I żeby była jasność, nie twierdzę że w PL jest wszystko cacy ale narzekanie np. na konieczność płatności za WC w PLN jest trochę... Btw, PL to kraj gdzie zdecydowana większość toalet w trasie jest free... co w wielu krajach EU jest rzadkością. Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Wynika z tego, że Mołdawia to kraj miodem i mlekiem płynący . Znam takich narzekaczy... zawsze mają źle i zawsze pod górkę... A wina jest wszystkich dookoła. Odnośnik do komentarza
Klubowicze Jack Opublikowano 13 Października 2016 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Mołdawia, to raczej biedny kraj, ale jak wszędzie, zdarzają się krezusi. Dwa razy miałem okazję przejeżdżać, raz z noclegiem. W Albanii w knajpce przed granicą z Mołdawią spotkaliśmy kilku mołdawskich motocyklistów na "armaturach". Nie za wiele pogadaliśmy, może z powodu bariery językowej, ale też oni nie przejawiali jakiejś chęci do dyskusji. Zresztą deszcz padał cały dzień, a oni mieli niewiele wcześniej jakąś kolizję drogową. Czekali na lawetę, na której jeden z motocykli przewieźli przez granicę. Drobiazgi z krótkotrwałego pobytu w jakimś kraju takie, jak w przedstawionym wyżej opisie mołdawskiego motocyklisty, czasem dają bardzo mylne wyobrażenie o kraju, w którym byliśmy. Ja wiem, że do Mołdawii jeszcze zawitam na pobyt co najmniej kilku lub kilkunasto-dniowy. Bo kraj piękny. A nie pamiętam, czy kible na stacjach paliw były płatne. Odnośnik do komentarza
RONIN Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Jacek Mołdawia pomyliła ci się z Macedonią , bo wydaje mi się, że razem wtedy do Grecji jechaliśmy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi