Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jakie spalanie mają mniejsze Burgmany?

Gość ZeneC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o bliższe praktyczne informacje na temat spalania 150 i 250. Zamierzam niebawem zakupić egzemolarz z tych klas i chciałbym być przygotowany co do kosztów. Dotychczas pokonuję 50-k? TGB 10 000 km w sezonie, średnie spalanie jest niemałe, bo na poziomie 3,5 - 3,7 l/100. Z góry dziękuję za bliższe informacje od użytkowników.

• Administrator

Z moich obserwacji wynika ze od pojemnosci 50 ccm do pojemnosci 400 ccm spalanie jest niemal identyczne. Z czego w trasie najmniej spali skuter o pojemnosci 400 ccm :D Idealnym przykladem byl wyjazd do Chorwacji gdzie moja YP250 wypalila o litr wiecej niz Mariusza AN650 :P

Gość Michał Kupczyk
Mam pro?bę o bliższe praktyczne informacje na temat spalania 150 i 250. Zamierzam niebawem zakupić egzemolarz z tych klas i chciałbym być przygotowany co do kosztów. Dotychczas pokonuję 50-k? TGB 10 000 km w sezonie, ?rednie spalanie jest niemałe, bo na poziomie 3,5 - 3,7 l/100. Z góry dziękuję za bliższe informacje od użytkowników.

Majesty 125 nigdy wiecej niz 3L/100km, miasto. Jazda spokojna, co nie znaczy slamazarna.

--

Michal

Ja przy okazji wskrzeszę temat spalania Burgmanów. - pieknie uzupełniam tankowania w motostat i staram się znaleść odpowiedz na pytanie - co powoduje różnicę w spalaniu (wacha sie od 3,64 - 4,63). Benzyne leje zawsze do tego samego (widocznego) miejsca - więc jestem pewny że wyniki nie są przekłamane.

Wiadomo, że wysoka prętkość bliska maksymalnej powoduje największe spalanie, wiadomo też, że jazda ze stałą prędkością 80-100 powoduje najmniejsze.

Zastanawiam się czy częste ruszanie w warunkach miejskich (ilość czerwonych świateł na drodze) i sposób ruszania (delikatnie/mocno) mają na siebie wpływ. Tz. czy to że często staje na czerwonym jest bardziej paliwożerne od sposobu w jaki ruszam...... wydawało by sie że tak - przynajmniej taka zalezność w pojazdach spalinowych z manualna skrzynią biegów występuje

Oczywiście, że mają ;) . Jeżdżąc w mieście "normalnie" robię na gaźnikowym Tmaxie ok. 200 km "na zbiorniku", ostatnio starałem się jeździć delikatnie i zrobiłem tych kilometrów 280 ;) .

Delikatne ruszanie (oczywiście szybciej od samochodów), spokojnie przyspieszanie, brak zawrotnych prędkości na miejskiej autostradzie, hamowanie silnikiem, itp. itd. dały o sobie znać. W celach testowych sprawdziłem, czy spalanie utrzymuje się na poziomie i wracam do zwykłego stylu jazdy ;) .

• Sympatycy

Witam, jestem mile zaskoczony spalaniem mojej 250-ki spala mniej niż była "50-ka" a jazda całkiem inna:). Raczej przygotuj się na mniejsze wydatki na paliwo, dodam że mam gaźnik a nie wtrysk więc silniczek mistrzem ekonomi raczej nie jest.Pozdrawiam

Moja poprzednia majesty 125 mieściła się w 3l na 100 km. po mieście, na trasie z plecaczkiem było podobnie, obecnie jeźdzę apką scarabeo 500, poj. rzeczywista 460 cm3 i pali od 3,6 do 4,2 po mieście, raz wycisnąłem 4,9 na trasie gnając 140 km/h trasę z Łodzi do Wawy

No to moja majesty 125 nie zeszła jeszcze po niżej 3 litrów. Średnio pali 3,5-4 litry, raz mi wyszło nawet 4,9 (ale to dlatego, że nie mogę wyczuć tankowania do pełna). Zobaczymy jak po remoncie silnika będzie palić

Mój xmax 250 - miasto 4l/100 i z tego co widzę na motostat to norma. Myślę, że można zejść o te 3 setki na 100 km ale czy warto :fireman2:

Moje UH 150 przy bardzo spokojnej jeździe 3.75.

Ostatnio nie żałowałem sobie i spalił ponad 4 ale dokładnie nie sprawdzam.

Sym GTS 250i codziennie 70 km z czego 30 trasa i 40 miasto, spalanie nie przekroczyło 3,1 l/100 km. Prędkość podróżna w trasie 90-100 km/h a po miescie jak sie da ;). Dzieciak zazdrości, bo jego Kymco 50 ccm 2T (odblokowane) pali więcej.

UH 125. Spalanie 3,5 l/100km. Od trzech lat bez zmian. Czy stoje w korkach czy nie, tankuje 7 l co 200 km. Ale jeżdże raczej spokojnie :clapping:

• Klubowicze

Mój Piaggiolot 125 też pali 3.5 litra średnio... Jak chłodniej to i pod 4 potrafi podejść. Mała pojemność najczęściej równa się wyższym obrotom, by uzyskać odpowiedni moment obrotowy... Dlatego następny sprzęt będzie już w klasie około 400ccm...

Vespa GTS 300

Ostatnio na trasie Kielce Radom, średnia prędkość 96 km/ godz, zużycie paliwa 3,25 l/100

Po mieście ostro ze świateł itd - 3,5 l/100

Hey.

Moj motocykl Suzuki Burgman 125 K7 (rok 2007) pali 2,8-2.9 - skuterem jezdze do pracy 35 km w jedna strone - prędtkości pomiedzy 70-120 :)

To naprawdę zależy od tego jak jeździsz?

Mój Burgman pije 4,3l/100 ale ja się bardzo męczę taką jazdą.0what.gif

A jeśli jazda daje mi satysfakcję ,oczko.gif wtedy Burgman pije 6,8 l/100km.

Witam

Panowie mam pytanie ile przejezdzacie kilometrow na rezerwie chodzi mi o ta czerwona skale przy kontrolce paliwa

Chodzi o burgmana 125

Pozdrawiam