Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Maxi skutery na UA

𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Na Ukrainie też się wozi ciekawymi, niedostępnymi w EU maxi skuterami :)

Suzuki Gemma

Silver Wing GT

No to się okazuje że Suzuki jednak coś tam produkuje. :) Nawet nowy kształ luaterka na kierownicę (bo konstrukcja bez zmian).

A ta Honda GT - to niewiem co to niby takiego ? Silnik chyba ten sam - więc o co chodzi ?

• Administrator

Akurat Gemma to jest rarytas wśród maxi, podobnie jak Morphous. Nigdy nie była oferowana na żadnym rynku EU, jedynie JP.

Silver Wing GT to także wersja tylko na rynek JP. Ci co się trochę interesują tematyką wiedzą o co chodzi.

Chłopaki z UA znaleźli jakiś kanał przerzutowy z JP i ciągną na wschód ciekawe 2oo :)

Ps. Gemme gościliśmy kiedyś na zlocie *Burgmania 2010*, podobnie jak i Morphous'a -> KLIK

013.jpg

Tak właśnie myślałem. Jak w tamtym roku chłopaki od nas byli nad Bajkałem to opisywali że w azjatyckiej części Rosji większość samochodów to używki ściągane bezpośrednio z Japonii, chyba nawet z kierownicą z drugiej strony.

Ale Ukraina chyba jest jakoś dalej geograficznie od Japonii, chociaż bliżej jak Polska. :)

Trochę dziwi mnie co innego, Ja znam Ukrainę od tej innej strony - czyli "bieda, panie cóż", ale faktycznie - widać tam też strasznie zróżnicowane społeczeństwo - nawet we Lwowie w którym często bywam, więc być może znajdzie się i klient na takie sprzęty - jak by nie było - nowe. Ale osobiście na ulicach nie widziałem.

Ta Gemma była długo wystawiana na allegro bez skutku, Morphousa wystawiałem u nas na forum, jednak też bez skutku. Dzisiaj jeździ po polskim Wybrzeżu cały czas w rękach mojego znajomego :) ...

W tle żółty Tmax :) ...

Morphus jest brzydki jak kosmiczna toaleta po grubej imprezie alienów :) ale suzuki gemma jest bardzo ciekawe. Natomiast co do naszego wschodu to zawsze mieli łatwość/dojście do modeli w spec. JDM a nawet do jeszcze większych egzotyków.

Dziwne, bo przez 10 dni nie widziałem tam ani jednego maxiskutera. Owszem jest sporo starych markowych 50 tek z importu, trochę "chińszczyzny". Co ciekawe na tych sprzętach nie ma tablic a ludzie jeżdżą bez kasków. Może w dużych mistach można spotkać maxi bo poza aglomeracjami drogi są tak w fatalnym stanie że problem mają z przejechaniem nawet traktory.

• Administrator

O gustach się nie dyskutuje. Ja akurat uważam, że Morphous jest piękny :)

(...)Co ciekawe na tych sprzętach nie ma tablic a ludzie jeżdżą bez kasków. (...)

Widoczne rejestracje krzywo na trytytki, to kto wie, czy nie przymocowane jedynie na potrzeby filmiku.

PS. Ja osobiście wolę 10 (ba, 100) razy bardziej design Morphousa, niż SYMa GTS :P ... Ale jak już napisał Mariusz, gusta są różne. I dobrze. Dlatego też natychmiast podjąłem decyzję, kiedy pokazał się prawie nowy Morphous w ogłoszeniach. SYMów mogłoby się pokazać i 1000. Nie interesują mnie wcale.

Co ciekawe na tych sprzętach nie ma tablic a ludzie jeżdżą bez kasków.

Co do tablic to się nie wypowiem bo nie wiem, ale rozmwawiałem z ukraińcami (a dokładniej z polakami tam mieszkającymi) że u nich jazda w kasku jest obowiązkowa, ale mandat za jazdę bez kasku jest śmiesznie niski (nawet dla nich) i dlatego większość tak jeździ. :)

W de mandat za taką jazdę wynosi 15 euro (ok. 10 litrów paliwa) i zero punktów, pomimo tego, bez kasku jeździ jedynie promil użytkowników i to jedynie w wielkie upały.

Niskie mandaty to nie wytłumaczenie. Może kaski u nich bardzo drogie ;) ?

Policji też nie widać, na drogach nie ma już stałych posterunków i "łapanek". Zostały tylko puste budki. Wylali całą drogówkę za łapownictwo, także inspiektorów niet.