Fok3r Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Hej, Mam pytanie do osób które jeżdżą lub jeździły X9 500 , chodzi mi o ochronę kasku przed wiatrem . Czy na oryginalnej szybie, da się w spokoju bez turbulencji jechać 130 / 140 km/h ? Czy dołożenie dużej szyby GIVI daje spokój w okolicach kasku? Rozważam zakup i się zastanawiam Odnośnik do komentarza
stator Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Na pewno wysoka szyba zwiększa komfort podróżowania. Przyzwyczajony do jazdy z otwartą szybką kasku, po zakupie kolejnego skutera z niską szybą, doznałem szoku, jak bardzo wygodna jest wysoka. Myślę, że warto zaiwestować. Odnośnik do komentarza
marekcymbuch Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Nie znam X9, ale wysoka szyba w moim Scarabeo to szok. Poważnie zastanawiam się nad zdemontowaniem szybki w kasku. Odnośnik do komentarza
stefanekmac Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Miałem kilka szyb, wysokich i nie. Każda przesada to kłopot. Opiszę najwyższą- dużo mniejsza szybkość max, W razie deszczu i słonka z przodu masakra. Obecną skracałem, jest na wysokości oczu, Można się odrobinę skulić i jest ok, W razie ulewy wystarczy się wyprostować i widoczność się poprawia. Odnośnik do komentarza
Robi3m Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 miałem x9 500, latałem 130/140 dało się, przy szybie fabrycznej ustawionej na 2 pozycji a mam 180cm, trochę wiało ale znośnie, nie wiem jak jest przy maksymalnie podniesionej bo niestety ale nie lubię potrzeć przez szybę. Odnośnik do komentarza
marekcymbuch Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Może i patrzenie przez szybę wymaga odrobiny przyzwyczajenia (i wożenia w schowku szmatki tudzież zmywacze do szyb), ale nie da się ukryć, że po pierwsze rozglądając się na boki patrzymy bez pośrednictwa szkła (zwykle jeżdżę z podniesioną szybą kasku), a ponadto WAŻNE przy 100km/h szum wiatru jest taki, że bez problemu odwracam głowę i NORMALNYM głosem rozmawiam z pasażerem. Oczywiście mówię o moim Scarabeo w którym wysoka szyba (ze zintegrowanymi przetłoczeniami handbarowymi) kieruje strumień powietrza praktycznie ponad kask. V max przy mojej 250ccm oscyluje około 130km/h, może niewiele, ale zupełnie mi wystarcza. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
adam_us Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 polecam deflektor regulowany. Miałem kiedyś dużą szybę w AA500. Teraz mam standardową szybę plus regulowany w pionie i poziomie deflektor Darkojaka. Ustawić można dokładnie pod siebie i pod panujące warunki. Zaletą dużej szyby była też dodatkowa ochrona rąk przed wiatrem, wadą był znaczący spadek elastyczności i prędkości maksymalnej. Odnośnik do komentarza
Sympatycy szorstki Opublikowano 8 Czerwca 2016 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Odpowiedź zależy od tego, jakiego jesteś wzrostu. Ja, przy 183cm odczuwałem turbulencje na kasku, nawet w najwyższym położeniu szyby. Dokupiłem deflektor z forum Transalpa (znajdzież namiary i na naszym forum) i zrobiło się znacznie ciszej i mniej turbulencji. Jedyną wadą deflektora z forum transalpa był materiał z jakiego był zrobiony, ale to było parę lat temu, więc może teraz jest z czego innego... pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi