Skocz do zawartości
Forum Burgmania

MAXI SKUTERY, WYPADKOWOSC

ac3

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie jedna sprawa, czy sa dostepne jakies dane dotyczace wypadkow ( nie tylko smiertelnych) z udzialem maximow. Jak powszechnie wiadomo, przecinaki z racji osiaganych predkosci sa w czolowce. Odnosze wrazenie, ze oblatywacze maximow, sa bardziej rozsadni z paru powodow:

1. srednia wieku, wyzsza ( odnosnik do scigaczy)

2. rozwijanie mniejszych predkosci przez maximy

3. przeznaczenie naszych maszyn

czekam na Wasze opinie, co o tym sadzicie

No Jak dla mnie to maxi skuter to jest zamiast auta do miejskich wyjazdów oraz wypadów za miasto w formie jazdy rekreacyjnej. A nie jak ryzykowna jazda ścigaczem.

z tego co pamiętam z zeszłego sezonu to np na warszawskich obwodnicach leżą głownie maxiskutery. Jakoś więcej jest doniesień o dzwonach z udziałem skuterów (tych większych zwłaszcza) niż o motocyklach

Wombat i z czego to wynika?

Że niekoniecznie są tacy w czołówce ci od przecinaków i niekoniecznie twoje wnioski są takie akuratne. Bardzo dużo maxi dzwoni w warszawie - może taka specyfika miejsca.

Problem jest taki że maxi w przeciwieństwie do przecinaków widać w lusterku, ale równie przeciwnie do przecinaków ich nie słychać. A jak wiadomo w lusterka się nie patrzy w Polsce jak się jedzie do przodu :evil:

Panowie, zapytalem z ciekawosci.Moim skromnym zdaniem, maxi sa mnie "inwazyjne" na drodze. Biore pod uwage moje obserwacji, jezdzac samochodem. Wiadomo, ze wszystko zalezy od kierujacych i warunkow na drogach. Trzeba jezdzic z glowa i ta w kasku i ta w aucie.

Ja trzymam się prostej zasady, jak samochody jadą nawet bardzo wolno to nie przeciskam się miedzy nimi. Zawsze można znaleźć się w martwej strefie, a kierowcy potrafią nagle zmieniać pas ruchu bo się luka zrobiła na bocznym pasie.

Czasem widzę jak jeżdżą ci ścigacze to se myślę czy ten motor nie ma opcji jazdy spokojnej czy kierowca niema tej funkcji.

Przecież każdy jego manewr to jakieś ryzyko. Sorry może jestem za stary...

Czasem widzę jak jeżdżą ci ścigacze to se myślę czy ten motor nie ma opcji jazdy spokojnej czy kierowca niema tej funkcji.

Przecież każdy jego manewr to jakieś ryzyko. Sorry może jestem za stary...

Wlasnie stad moje pytanie. Mam takie same odczucia.

Wypowiem się z perspektywy dużego miasta.

Tutaj skutery bardzo często użytkuje się w celu "unikania" korków.

Dlatego ze względu na pokonywanie dłuższych dystansów oraz natężenie ruchu i jazda międzypasami większe jest ryzyko kolizji.

Z obserwacji dodam, że na skuterach zazwyczaj są to obrażenia ciała, a na ścigaczach (i innych szybkich moto) częściej widuje się "czarne worki".

Powiem tak, jestem po groźnym wypadku na maxi i to nie z mojej winy. Nadal jeżdżę tylko z kamerą i stwierdzam, że większość zagrożeń jaki pojawiają się na drodze nie powstaje z winy maxi... 4oo twierdzą, że nie zauważyli, słońce ich oślepiło itp. Średnio dziennie mam jedną sytuację niebezpieczną . Więc wydaje mi się, iż to, że jesteśmy starci i jeździmy ostrożnie nie zawsze ma wpływ na zakończenie takowej sytuacji.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

bo się nie prowadzi takowych. Są rozdziały na grupy wiekowe wśród motocyklistów i rozdział motorowery/motocykle.

Maxi to motocykle wiec się łapią w tej kategorii. Bardziej się nikt nie wgłębia.

• Sympatycy

Mnie natomiast zastanawia i ciekawi czemu ma służyć ten temat. Może w off topic do pierdzielenia o wszystkim i o niczym byłby na miejscu.

Panowie z checi dowiedzenia sie czego na ten temat. Nie bede rozkladal tematu na atomy. Nie musicie uczestniczyc w tej dyskusji. Forum to takie miejsce, gdzie mozemy podyskutowac na kazdy temat. Jak rozumiem, Koledzy rozmawiaja tylko o fizyce kwantowej i jak uzdrowic sytuacje na Ziemi?

Idąc tym tokiem myślenia to trzeba zapytać czy auta typu kombi a może cabrio powodują więcej wypadków. Ja uważam że wypadki w większości przypadków powodują kierowcy i to obojętnie czy jadą skuterem, chopperem czy samochodem.

• Sympatycy

Tym bardziej, że w zasadzie na poruszoną kwestię w pierwszym poście, odpowiedziałeś sobie sam:

Odnosze wrazenie, ze oblatywacze maximow, sa bardziej rozsadni z paru powodow:

1. srednia wieku, wyzsza ( odnosnik do scigaczy)

2. rozwijanie mniejszych predkosci przez maximy

3. przeznaczenie naszych maszyn

Dokładnie, chodzi między innymi właśnie o to.

Co do statystyk, o które pytałeś, odpisał Ci już Wombat i chyba wyczerpał się temat?