Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

YUASA TTZ12S.I udać się na akcję serwisową do Motorlanu żeby zapobiec podobnym sytuacjom w przyszłości ?

Opublikowano

Jaka akcje serwisowa? Nic takiego - poki co - nie ma miejsca...

Opublikowano

Chłopaki we Francji i ich spot

Screenshot_20190211-073839_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
  W dniu 10.02.2019 o 17:47, tmielcarz napisał(a):

Dobra, ja też dałem ciała i mój akumulator nadaje się na śmietnik. Jaki akumulator polecacie kupić ?

Rozwiń  

Poczekaj z tym wyrzucaniem -  ja swój uratowałem.  Zrobiłem  testy i wydaje się trzymać pojemność.  

Trzeba zacząć ładowanie od napięcia  wyższego o ok. 1V niż aktualnie zmierzone i w trakcie ładowania stopniowo podnosić.  Jak aku naładuje się powyżej 10V - można już podłączyć normalny prostownik  i naładować do końca.  U mnie to zdało egzamin,  może i Tobie się uda .

Opublikowano

U mnie akumulator zdechł zupełnie. Napięcie na klemach to 0,8V ?. Nie ma sensu go reanimować. Przyszedł już nowy akumulator Yuasa. Jutro powinien dotrzeć prostownik Ctek - w przyszłości już nie powinienem mieć takich przygód. 

Opublikowano
  W dniu 12.02.2019 o 16:59, tmielcarz napisał(a):

U mnie akumulator zdechł zupełnie. Napięcie na klemach to 0,8V ?. Nie ma sensu go reanimować. Przyszedł już nowy akumulator Yuasa. Jutro powinien dotrzeć prostownik Ctek - w przyszłości już nie powinienem mieć takich przygód. 

Rozwiń  

To faktycznie nie było czego ratować.  RiP  ?

Opublikowano
  W dniu 12.02.2019 o 16:59, tmielcarz napisał(a):

Rozwiń  

Ile zapłaciłeś za akumulator?

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 09:43, Yarorot napisał(a):

Ile zapłaciłeś za akumulator?

Rozwiń  

360 zł

Opublikowano

Mi wymienili na gwarancji na nowy ale nie dali już oryginalnego Kymco tylko jakiś Unibat ?

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 12:05, hormig napisał(a):

Mi wymienili na gwarancji na nowy ale nie dali już oryginalnego Kymco tylko jakiś Unibat ?

Rozwiń  

Ja się nie będę wygłupiał z gwarancją. Zostawiłem skuter (o którym wiadomo, że zżera prąd) z podłączonym akumulatorem na 4 miesiące to nawet się nie zdziwiłem, że zdechł. Zdziwiłbym się gdyby odpalił :). W każdym razie nowy akumulator zainstalowany, wenflon z wskaźnikiem naładowania podłączony, akumulator podpięty do Cteka, więc teraz powinno być ok.

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 12:05, hormig napisał(a):

Rozwiń  

Dali co mieli pod ręką ?

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 12:33, Yarorot napisał(a):

Dali co mieli pod ręką ?

Rozwiń  

Podejrzewam że ten "oryginał" to też jakiś wyrób poddostawcy, przecież KYMCO nie produkuje akumulatorów, Zapewne jedynie ograniczają się do zamówienia u producenta na pierwszy montaż ze swoim logo.

Opublikowano

Dokładnie tego nie weryfikowałem ale i tak u mnie zawita Yuasa jak oryginalny padnie.

Opublikowano

Podobno na pierwszy montaż akumulatory do AK dostarcza Yuasa

• Administrator
Opublikowano

Nawet na pewno. Czarna Yuasa o symbolu, o ile mnie pamięć nie myli: YTZ 12S. Taki sam jak idzie np. do FJS/SW Forza 250/300, SH 300, Tmax 530 czy do Integry.

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 13:58, MariuszBurgi napisał(a):

Nawet na pewno. Czarna Yuasa o symbolu, o ile mnie pamięć nie myli: YTZ 12S

Rozwiń  

TTZ12S

IMG_3298.thumb.jpg.8ccfecb7ac8552c8062824fb4a6fc372.jpg

• Administrator
Opublikowano

YTZ (oznaczenia Yuasa) z TTZ krosuje się.

812129.jpg

Opublikowano

Dokształciłem się :). TTZ i YTZ mogą być używane zamiennie przy założeniu, że spełnione są pewne warunki (a w przypadku AK550 są) - chodzi o kąt montażu akumulatora. YTZ mają większy dozwolony zakres kątów niż TTZ. Dodatkowo YTZ przychodzą gotowe do użycia, a TTZ należy samodzielnie napełnić (w zestawie jest wszystko co potrzebne do tej operacji). TTZ są tańsze niż YTZ.

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 12:22, tmielcarz napisał(a):

W każdym razie nowy akumulator zainstalowany, wenflon z wskaźnikiem naładowania podłączony, akumulator podpięty do Cteka, więc teraz powinno być ok.

Rozwiń  

Gdzie kupiłeś ten kabel ze wskaźnikiem, dasz linka?

Opublikowano
  W dniu 14.02.2019 o 13:24, hormig napisał(a):

Podobno na pierwszy montaż akumulatory do AK dostarcza Yuasa

Rozwiń  

Nie wiem, na Yuasach jest zazwyczaj "Made in Japan" (przynajmniej na tych, które miałem), a na tym aku z AK widzę "Made in Taiwan".

Opublikowano
  W dniu 15.02.2019 o 09:51, Yarorot napisał(a):

Tu masz http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5432574337

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Rozwiń  

Dokładnie taki kupiłem. Tylko nie jako osobny produkt, a zestaw: ładowarka, osłona gumowa i ten wenflon ze wskaźnikiem: https://allegro.pl/oferta/ctek-mxs-5-0-bumper-60-indicator-eyelet-m6-7680577569

Opublikowano
  W dniu 15.02.2019 o 09:51, Yarorot napisał(a):

Tu masz http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5432574337

Rozwiń  

A czy do tego wenflonu można podłączyć inną ładowarkę czy tylko współpracuje z CTEK  ?

Opublikowano

Jak dasz radę znaleść taką wtyczkę to powinno współpracować.

Opublikowano

Lucku są chyba dwa rozpowszechnione systemy złączek ładowarek. Ctek posiada adaptery dla innych uznanych producentów. Reszta to nigdzie nienormowane "wymysły" firm typu "krzak"? . Jak ze wszystkim.

Patrzysz co masz, co ci potrzebne, i wtedy szukasz. Proste.

10002714_880_INET_FR_14.JPG

Comfort_20Connect_20Socket_20Adapter_0.jpg