rafiklegia Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 6 godzin temu, Belmond napisał: Zaciekawiłeś mnie. Ja mam takie dwa uchwyty i leżą w garażu. Jeden był zamontowany jak kupiłem ak, ale zdjąłem tego samego wieczora. Po co Ci ten uchwyt w AK kiedy jest noodoe? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że można zmierzyć prędkość gps aplikacją na telefonie i porównać z licznikiem. Inne to to, że można wykorzystać sam uchwyt do montażu kamerki. Przydaje się w trasie, kiedy używam interkomu. Prędkość z gps też fajna sprawa. 10km różnicy jest powyżej 110km/h. Jedyny problem to obsługa ekranu w rękawiczkach, muszę coś wymyślić. No i oczywiście nawigacja w telefonie też się może przydać.
Yarorot Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 Ja własnie korzystam z nawigacji w telefonie, noodoe do mnie nie przemawia.Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Astonpiotr Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 2 godziny temu, Yarorot napisał: Ja własnie korzystam z nawigacji w telefonie, noodoe do mnie nie przemawia. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Ja też jakoś nie mogę się na to przestawić... Google Maps bije wszystko! Aczkolwiek może to kwestia przyzwyczajenia
ERYK Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 Dnia 13.09.2018 o 23:21, rafiklegia napisał: Odnosnie nawigacji z noodoe myslałem że tylko mnie wkurza i jest to spowodowane moim zaawansowanym wiekiem i niechęcią do nowości ....Ona jest jakaś taka nie intuicyjna i jeśli nie muszę to jej nawet nie włączam . Dziś zrobiłem traskę koło 100 km ,umyłem i wysuszyłem skuter i odstawiłem na zimę - nie lubię jeżdzić gdy jest ponizej 10 stopni i mokro . Wrażenia po przejechaniu od nowości ok. 3300 km : skuter dobry wart swojej ceny i jeśli ktoś się zastanawia to warto kupować tym bardziej ,że cena obecnie spadła do 34 900 pln . W Niemczech ( mam potwierdzenie od rodziny która odwiedziła dealera Kymco ) cena : 9 899 Euro i taką trzymają nadal i o rabaty ciężko .Weżcie też pod uwagę ,że pln spada i prawdopodobnie w 2019 r cena będzie sporo wyższa , inflacja ( ta rzeczywista ) robi swoje .
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Administrator Opublikowano 1 Listopada 2018 43 minuty temu, ERYK napisał: Weżcie też pod uwagę ,że pln spada i prawdopodobnie w 2019 r cena będzie sporo wyższa , inflacja ( ta rzeczywista ) robi swoje . Może nie sporo ale o tysiaka wzrasta. Co do Nodooe - własnie testuję na nowym Xciting S400, tzn. próbuję testować bo nie robi 2 godziny temu, Astonpiotr napisał: Google Maps bije wszystko! Przy tym co aktualnie oferują trudno będzie komukolwiek ich przebić.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 1 Listopada 2018 Klubowicze Opublikowano 1 Listopada 2018 Wystarczy że będzie Mirror Link i nic więcej nie trzeba. Z telefonu wszystko na wyświetlaczu i jest git.
Belmond Opublikowano 1 Listopada 2018 Opublikowano 1 Listopada 2018 Ja tam nie wiem, odpalam noodoe na telefonie, wybieram gdzie chcę jechać i mam na wyświetlaczu. Google maps jest the best ale noodoe wystarcza żeby trafić do celu i nie widzę sensu aby montować uchwyt na telefon, dlatego spytałem. Ale jak widać nie wszystkim noodoe pasuje. Może jak trafię na sytuację, że mnie noodoe wyprowadzi w pole to zmienię zdanie. Póki co, jest ok.
rafiklegia Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Jeszcze odnośnie spalania. Dziś trasa w jedną stronę pod wiatr, prędkość średnia na 80km ponad 100km/h, maksymalna około 150 -spalanie 5,3. Z powrotem wieczorem w lekkim sznurku samochodów, prędkość około 90-110 z wiatrem - spalanie 4.2. Niezła różnica
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 2 Listopada 2018 Klubowicze Opublikowano 2 Listopada 2018 10 godzin temu, Belmond napisał: odpalam noodoe na telefonie, wybieram gdzie chcę jechać i mam na wyświetlaczu....noodoe wystarcza żeby trafić do celu... Właśnie. Wystarczy tylko do tego aby trafić z punktu A do punktu B. A co z trochę bardziej skomplikowaną trasą? Gdzie masz że 20 punktów pośrednich bo jedziesz drogami takimi bocznymi że navi normalnie nie chce sama wytyczć trasy. Taka navi jak w Noodoe to dobra dla kuriera albo dostarczyciela Pizzy. Do turystyki się nie nadaje.
Belmond Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 13 minut temu, arturo-bb napisał: Właśnie. Wystarczy tylko do tego aby trafić z punktu A do punktu B. A co z trochę bardziej skomplikowaną trasą? Gdzie masz że 20 punktów pośrednich bo jedziesz drogami takimi bocznymi że navi normalnie nie chce sama wytyczć trasy. Taka navi jak w Noodoe to dobra dla kuriera albo dostarczyciela Pizzy. Do turystyki się nie nadaje. Nie jeżdżę tak. Trasę ustalam sobie na starcie ale navi ustawiam do punktu do którego aktualnie jadę.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 2 Listopada 2018 Klubowicze Opublikowano 2 Listopada 2018 Nie rozumiem Moja nawet krótka trasa (150-200 km) czasem że względu na ilość punktów pośrednich jest tak skomplikowana że musiał bym czasem co 2-3 km wprowadzać nowy cel w navi. To bez sensu. Ustalam całą trasę z wszystkimi punktami i lecę. A nie co skrzyżowanie nabijam kolejny punkt trasy. 21 minut temu, Belmond napisał: navi ustawiam do punktu do którego aktualnie jadę. Nie dogadamy się bo niby osiągamy ten sam efekt ale ja pewnie wybieram takie drogi że twój sposób się nie sprawdza. A Ty pewnie jeździsz bardziej głównymi (Ja preferuję drogi białe A często takie że żeby je zobaczyć to trzeba długo powiększać mapę)
dr.big Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 2 godziny temu, arturo-bb napisał: (...)Ustalam całą trasę z wszystkimi punktami i lecę. (...) Też tak zawsze robię na kompie, na spokojnie, później wysyłam to na koma lub maila i po sprawie. Już wcześniej pisałem, że ten system wyświetlania strzałek noodoe BARDZO mnie rozczarował. Na trasie bezsens, a w mieście porażka, szkoda że nie zastosowali systemu Google Maps, ale pewnie opłaty byłyby za wysokie... No i wyświetlacz bardziej skomplikowany, czyli znowu dodatkowe koszty...
rafiklegia Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ja z Noodoe jestem bardzo zadowolony, taka prosta navi w standardzie to super sprawa. Dla bardziej skomplikowanych podróży przyda się właśnie uchwyt Ram mounts :)
Belmond Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 7 godzin temu, dr.big napisał: noodoe BARDZO mnie rozczarował. Na trasie bezsens, a w mieście porażka Ejże! Może w świecie wyrafinowanych nawigacji i google maps system nawigacji w noodoe to nie petarda, ale bez przesady z takimi opiniami. Nawigacja w skuterach to coś czego jeszcze nie było i wg mnie propozycja od Kymco to całkiem udany debiut. Spytałem się tylko po co ten uchwyt na telefon w ak skoro jest noodoe, ale rozumiem, że jak ktoś potrzebuje czegoś więcej, to wtedy montuje uchwyt, tak jak koledzy w T-Max, SW-T, czy całej reszcie świata. Lepiej mieć noodoe, niż nie mieć. Ja nie potrzebuję wyrafinowanych nawigacji i chwalę sobie, że telefon mam w schowku, a nie na kierownicy.
Sysgone Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Przyglądam się temu z boku i też mi się wydaje, że na miasto to jednak dobra opcja, wbudowane w kokpit, nie musisz pamiętać, żeby odpinać po dojechaniu do klienta, bez nadmiaru informacji, prowadzi z punktu A do B po "linii najmniejszego oporu". Na trasy jednak się nie nada. Powiem więcej - nawet google maps ustępuje pola dobrej nawigacji motocyklowej, w której można wyznaczyć ślad.
dr.big Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Czy ten noodoe ma w miarę realnym czasie weryfikowanie natężenia ruchu i ewentualnych korków (wypadków) w mieście? PS. Napisałem przecież "mnie" . Ja lubię "przegląd sytuacji", czyli wycinek mapy/planu, bo wtedy widzę trasy alternatywne i przebieg ulic. "Niezidentyfikowane strzałki" to nic dla mnie, skoro istnieje coś takiego jak Google Maps. Strzałki w navi były wspaniałe 10 i 15 lat temu. Nie ma się co obrażać . Edit: I od razu napiszę, żeby nie było niejasności: oczywiście, że taki system jest raczej? lepszy od żadnego . Może bym się przyzwyczaił i zaczął z niego korzystać ??? Hmmmm...
Yarorot Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Każdy coś do siebie dopasuje noodoe dostajemy w gratisie więc jednym odpowiada drugim nie. Nikt się nie będzie chyba z tego powodu obrażał wszyscy mamy prawo mieć swoje zdanie i swoje ulubione metody nawigacji
Belmond Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Natężenie ruchu? w navi dla skutera? Im większe tym lepsze
dr.big Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ho, ho... Jak dla kogo, jak dla kogo . W De jedzie się tak zwanym "międzypasem" pomiędzy samochodami np. koło policji po cywilu i po mniej więcej tygodniu mamy w skrzynce liścik (sprawdzone kilkukrotnie). A o pozbycie się prawka na miesiąc też nietrudno . Dlatego pisałem wcześniej "mnie" . Jeżdżąc po Berlinie, ta informacja jest dla mnie akurat ważna, zarówno na moto jak i w samochodzie .
Klubowicze SzymonSeptic Opublikowano 2 Listopada 2018 Klubowicze Opublikowano 2 Listopada 2018 5 godzin temu, Sysgone napisał: Powiem więcej - nawet google maps ustępuje pola dobrej nawigacji motocyklowej, w której można wyznaczyć ślad Egzakli Sysgone ,przekonaliśmy się o tym wklepując Twoje trasy w google maps .....W Alpach google nie istnieje -tylko dobra navi motocyklowa . 1
Astonpiotr Opublikowano 3 Listopada 2018 Opublikowano 3 Listopada 2018 9 godzin temu, SzymonSeptic napisał: W Alpach google nie istnieje -tylko dobra navi motocyklowa . Ja chętnie poczytam dlaczego?
Sysgone Opublikowano 3 Listopada 2018 Opublikowano 3 Listopada 2018 Ja chętnie poczytam dlaczego? Ponieważ google przy eksporcie do komórki olewa ślad, a skupia się tylko na punktach pośrednich. Próbuje na siłę wyznaczyć najlepszą jej zdaniem trasę. A to nigdy nie jest najfajniejsza dla nas. Często pewne drogi pokazuje wręcz jako nieprzejezdne. Pomaga jazda bez funkcji nawigacji, patrząc jedynie na mapę. Inaczej co chwilę będziemy słuchać komunikatu: na najbliższym możliwym miejscu zawróć :-)A nawigacja typu Garmin trzyma się dokładnie wyznaczonego śladu, nie bazując jedynie na punktach pośrednich. Jak jej wyznaczysz ścieżkę przez pole kukurydzy, na kompie, to po wgraniu trasy do nawigacji, możesz być w 100% pewny, że tego pola nie ominiesz ;-)
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Administrator Opublikowano 3 Listopada 2018 Wszystkie opcje mają swoje wady i zalety. Kiedyś używałem tylko offline'owych Garminów a teraz leżą w "archiwum". - Kymco Noodoe: prosta ale za to wbudowana navi, pierwszy raz zastosowana w maxi skuterze. Jak to ktoś dobrze napisał: dobra jako wstęp i oby się rozwijała - Google Maps: dla mnie bezkonkurencyjna, opcja traffic bezcenna, opcja zassania map i jazdy/spaceru na offline także. Mnogość zapisanych miejsc, punktów. Bezcenna w podróży, turystyce. - Waze: bezkonkurencyjna w kwestii info o niebezpieczeństwach na drodze, fotoradarów, patroli. Info traffic jest ale ta w Google lepsza (większy przesył info na bieżąco). Ostatnio sporo korzystałem z navi wbudowanej w nowym GL'u. Ogólnie bardzo ok. W porównaniu do Noodoe to przepaść ale... cena AK550 vs GL1800 jest tu nie bez znaczenia. W GL płacisz m.in właśnie także za doskonałą wbudowaną navi.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 3 Listopada 2018 Klubowicze Opublikowano 3 Listopada 2018 Ale właśnie dla tego pisałem że zamiast kombinować z własną jakąś mocno uproszczoną Navi wystarczy dać dobry ekran i aplikację typu Mirror Link . I wtedy to właściciel decyduje z czego i jak korzysta . I jeden miałby Google Maps a inny np. Automapę.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Administrator Opublikowano 3 Listopada 2018 19 minut temu, arturo-bb napisał: Ale właśnie dla tego pisałem że zamiast kombinować z własną jakąś mocno uproszczoną Navi wystarczy dać dobry ekran i aplikację typu Mirror Link . Nie wiem co stoi na przeszkodzie aby ta technologia się rozwijała (wiem, że wiele firm nie wprowadza aktualizacji i system nie zawsze działa jak należy), bo faktycznie idealna i prosta sama w sobie. Zapewne jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie i tu chodzi o to co zwykle.
Rekomendowane odpowiedzi