Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 18.08.2018 o 05:55, Yarorot napisał(a):

Trochę sporawy ten kufer, no ale sporo załadujesz na dalsze wyprawy ;)

Rozwiń  

Akurat teraz potrzebuje sporej ładowności -2 kaski i torby - wiec będzie wykorzystywany na codzien ;). 

Opublikowano
  W dniu 27.07.2018 o 13:36, Makrotek napisał(a):

nie ma co porównywać do Burgmana bo to inna klasa pojazdu

Rozwiń  

jako ze wlasnie rozwazam zakup i mocno zastanawiam sie czy B400 czy AK550 ten opis i porownanie sa bardzo cenne.

zastanawia mnie jednak stwierdzenie jak w cytacie!? Makrotek - czy moglbys to rozwinac!? Czy B400 to jednak klasa wyzej? skad wiec zmiana u Ciebie?

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 19.08.2018 o 18:10, Rudi67 napisał(a):

jako ze wlasnie rozwazam zakup i mocno zastanawiam sie czy B400 czy AK550 ten opis i porownanie sa bardzo cenne.

zastanawia mnie jednak stwierdzenie jak w cytacie!? Makrotek - czy moglbys to rozwinac!? Czy B400 to jednak klasa wyzej? skad wiec zmiana u Ciebie?

Rozwiń  

Rudi67 zacytowałeś Makrotka wybiórczo. Zacytuj w całości, bo kwesta dotyczyła zawieszenia. 

"...Zawieszenie jest twarde i nie ma co porównywać do Burgmana bo to inna klasa pojazdu..." - zgadza się - zawieszeniowo - przepaść pomiędzy modelami. Na korzyść AK, wiem, bo miałem 3 sezony AN400 K7.

Opublikowano

Jest tak jak napisał Piotr. Burgman jest miekki a AK ma zawieszenie bardziej motocyklowe. Rozwijając temat - Burgman jest miekki i siedzi się nisko. Akacz ma większe koła i twardsze zawieszenie. Dzieki temu lepiej wchodzi się w zakręty, lepiej - wbrew pozorom - wybiera nierówności, oraz łatwiej jest go opanować. Nie wspominając już o 2 cylindrach czyli mniejszych wibracjach... Skąd u mnie zmiana? Chciałem wrócić do większej pojemności , 2 cylindrowej, z pazurem :)

• Sympatycy
Opublikowano

Rozwiń  

Miałem ten sam problem. Przymierzałem się do AK550. Odbyłem jazdę próbną. Jak dla mnie zawieszenie zbyt twarde. Cóż jak by nie było jest to skuter sportowy. Wybór padł na B650. Komfort podróżowania pierwsza klasa. Jestem mega zadowolony.

• Sympatycy
Opublikowano
  W dniu 20.08.2018 o 10:26, kris02 napisał(a):
Przymierzałem się do AK550.

A do Integry się przymierzałeś?
  • Sympatycy
Opublikowano

Do Integry też ale dla mnie za wysoki przekrok no i musiałem się liczyć ze zdaniem mojego plecaczka. Burgman i tylko Burgman. Nie pozostawiono mi pola manewru. Po prawie miesięcznym użytkowaniu żona jak i ja jesteśmy zadowoleni :D

• Sympatycy
Opublikowano

Czy B400 to jednak klasa wyzej?

Rozwiń  

B400 to skuter dla zupełnie innego odbiorcy niż AK550. Po prostu. Jeśli już o klasach mowa, to AK jest zasadniczo klasą wyżej, bo jest modelem topowym, posiada dwucylindrowy silnik, znakomite zawieszenie (chociaż twardsze - za to lepsza trakcja), większe koła i świetne prowadzenie. B400 to kanapowiec, który ma więcej przestrzeni, wygodniejszą kanapę, ale jeździ wolniej, słabiej, skręca gorzej i hamuje również gorzej. Jeśli rozważasz zakup, to zastanów się na czym Ci zależy i który bardziej Ci się podoba - skup się na potrzebach, a nie "klasie" tych skuterów.

Opublikowano
  W dniu 20.08.2018 o 17:53, KriSSo napisał(a):

Jeśli rozważasz zakup, to zastanów się na czym Ci zależy i który bardziej Ci się podoba - skup się na potrzebach, a nie "klasie" tych skuterów.

Rozwiń  

W takim kontekscie napisałem ze to dwie róźne klasy skuterów dla różnych odbiorców, z różnymi potrzebami :).  Moja rada jak powyżej - przymierzyć się do obu, zastanowić na czym bardziej zależy - przestrzeń, prowadzenie, schowki etc. - i dopiero dokonać wyboru. 

Opublikowano
  W dniu 14.08.2018 o 22:11, tmielcarz napisał(a):

Czekam jeszcze na przesyłkę ze stelażem pod kufer i skuter będzie kompletny :).

Rozwiń  

Właśnie moja przesyłka została zatrzymana na cle. Ktoś się orientuje ile trwają formalności i kiedy mniej-więcej dostanę paczkę (WER Warszawa) ? 

Opublikowano
  W dniu 23.08.2018 o 16:59, tmielcarz napisał(a):

Właśnie moja przesyłka została zatrzymana na cle. Ktoś się orientuje ile trwają formalności i kiedy mniej-więcej dostanę paczkę (WER Warszawa) ? 

Rozwiń  

witam ja z kocykiem zamówiliśmy w jednej paczce dwa stelaże i też było wstrzymane dosłownie pare dni i paczke masz  plus cło

• Klubowicze
Opublikowano

Jak zamawiałem w październiku 2017 też mi zatrzymali na WER, ale cła nie płaciłem.
Opublikowano

Rozwiń  

Tak było i u mnie ale cła nie płaciłem. W sumie to paczka przyszła szybko bo jakos 2 tygodnie łącznie.

Opublikowano

Witam kolegów cieszących się AK 550. Od lipca tego roku także użytkuję powyższy pojazd - z dużą przyjemnością. Przeglądałem niniejszy wątek i właściwie o wrażeniach z jazdy (500km)  nie powiem więcej niż poprzednicy - jest po prostu dobrze:). Potwierdzam także problemy z odczytem wskazania poziomu paliwa, które to zdecydowanie przedwcześnie sygnalizują konieczność tankowania. Czasami po parkowania na stopce bocznej trzeba chwilę odczekać aż uspokoi się wskaźnik rezerwy i pojawią się dodatkowe kreski. Na przednich lagach nie zaobserwowałem na szczęście żadnych wycieków - więc w edycji 2018 pewnie już to poprawili. Ze stacyjką miałem raz problem - mimo podświetlenia na niebiesko pokrętło kręciło się ładnie wkoło - pomogło kilkukrotne wciskanie pokrętła w pozycji do blokowania kierownicy - zaskoczyło. Założyłem też top case SHAD SH 58X już prezentowany w tym wątku, jednak na top kicie SHADA. Kufer jest duży i rozłożony do maksymalnego rozmiaru rzeczywiście trochę psuje kompozycje skutera, ale pakowność jest fenomenalna, a zmniejszony do rozmiaru 46l wygląda całkiem zgrabnie. Pozdrawiam i wszystkim życzę bezpiecznej drogi20180816_164927373_iOSred.thumb.jpg.9b65df096ea8077142bc00d955908cf2.jpg20180827_144746815_iOSred.thumb.jpg.3bf3ea0dd4f9be5ba4f8aa1aeee40dae.jpg20180816_164911232_iOSred.thumb.jpg.ce03c4a18a39b101b10e1060c8c66035.jpg

Opublikowano

Witamy w clubie  fajnie że nas przybywa   życze  oczywiście dużo frajdy z użytkowania AK i szerokosci i szcześcia na drodze

Opublikowano

Witaj na pokładzie Witek!!!

Opublikowano

Witaj w gronie użytkowników AK niech bezawaryjnie służy bo zadowolony już jesteś ;)

ps.zeszłym tygodniu przemykałem przez Twoje okolice.

Opublikowano

Powitać w gronie użytkowników Ak550 Witek!! Kolejna czarna sztuka z kufrem SH58 ;). 

• Klubowicze
Opublikowano

Witaj i ciesz się z użytkowania AK. Nawijaj kolejne kilometry. 

Opublikowano

W ostatni weekend testowałem ten niby-nieszczęsny wskażnik paliwa aby go wyczuć ostatecznie i jest tak

Po zatankowaniu "pod korek " zbiornika (co wcale nie jest takie łatwe) pokazuje się oczywiście wszystkie 5 kostek ....pierwsza kostka gaśnie po 45-50 km przebiegu...druga po kolejnych 45-50 km i tak dalej ....po ok. 190 km gaśnie 4-ta ostatnia-biała kostka i AUTOMATYCZNIE zaczyna mrugać kostka czerwona- piąta ....na mrugającej czerwonej kostce idzie przejechać kolejne ok. 40 km ( kostka czerwona gasnie ) i zaczyna mrugać literka czerwona E ...na mrugającej literce E idzie jeszcze jechać - ja zrobiłem ok. 25 km i spasowałem bo bałem się pchania 227 kg konia do najbliższej stacji ....na stacji po przebiegu niecałe  260 km weszło tylko 12 litrów "pod korek " .

Skuter MUSI stać równo aby zrobić w miarę prawidłowy odczyt - bo podczas jazdy i pochyleń zdarza się ,że kostki to znikają to się zapalają ...

Wnioski : zbiornik nie ma 15 litrów tylko  w praktyce trzeba przyjąć ,że 13-14 l , a przynajmniej TYLE idzie wlać i pobrać.

Jeżdżąc " w miarę normalnie acz dynamicznie " trzeba tankować po 220 -240 km i nie patrzeć na wskażnik ,a przynajmniej nie wierzyć mu bezgranicznie.

Średnie żużycie paliwa i w/g komputera i w/g zatankowania po przebiegu wyszło 4,6 -4,7 litra/100 km jeżdżąc głównie w mieście .

Opublikowano
  W dniu 27.08.2018 o 15:21, Witek77 napisał(a):

...20180816_164927373_iOSred.thumb.jpg.9b65df096ea8077142bc00d955908cf2.jpg

Rozwiń  

Ładny, a dwa cylinderki i "duże" koła to duży plus :)

IMHO, obecnie to najładniejszy maxi na rynku :)

Opublikowano
  W dniu 28.08.2018 o 10:54, ERYK napisał(a):

Średnie żużycie paliwa i w/g komputera i w/g zatankowania po przebiegu wyszło 4,6 -4,7 litra/100 km jeżdżąc głównie w mieście .

Rozwiń  

Wychodzi na to że Twój komputer wyliczył prawidłowe spalanie bo po przeliczeniu tyle wychodzi. 

Moje spalanie najniżej to około 4.7 a największe to około 6.

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 28.08.2018 o 15:32, Astonpiotr napisał(a):

Moje spalanie najniżej to około 4.7 a największe to około 6.

Rozwiń  

U mnie podobnie. Jak pałowałem wracając z Giżycka to nawet 6,5 l/100km wypił :pepsi:. Średnio jest 4,5 i nie mam żadnych uwag.

W dniu 28.08.2018 o 12:42, marek_m napisał(a):

Ładny, a dwa cylinderki i "duże" koła to duży plus :)

IMHO, obecnie to najładniejszy maxi na rynku :)

Rozwiń  

Marku, takie słowa od Ciebie to miód na nasze ... AK-ery :clapping:

Opublikowano

Co wy z tym spalaniem, ważna jest radość z jazdy, ja się spalaniem nie przejmuje. Litr w tą, dwa litry w tamtą przecież gazu nie będziemy montować mój może brać nawet 8 i tak mam banana na twarzy jak odkręcam manetkę, choć i tacy się znaleźli co w skuterze zamontowali gaz :D:laughing:

Opublikowano

Rozwiń  

Paczka dotarła. Zamówiona 2 sierpnia, czyli zajęło jej to 4 tygodnie, ale nadanie nastąpiło dopiero 8 sierpnia, a w Polsce fizycznie była 23 sierpnia, więc sam transport zajął 2 tygodnie. Urząd Celny przejął paczkę w ostatni czwartek. W poniedziałek dostałem pocztą prośbę o dosłanie dokumentów (wysłałem mailem zrzut ekranu z zamówieniem i potwierdzeniem z paypala). We wtorek zwolnili paczkę i dzisiaj do mnie dotarła. Dopłacić musiałem niecałe 300 zł.