tmielcarz Opublikowano 22 Czerwca 2018 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Just now, Piootr said: Pochwal się jaki kolorek no i awansem - gratuluję słusznej decyzji zakupowej. Jak odbierzesz to zapodaj fotki. Czarny mat. Fotki oczywiście wrzucę.
tmielcarz Opublikowano 22 Czerwca 2018 Opublikowano 22 Czerwca 2018 1 minute ago, Astonpiotr said: Gratuluję!!! A 400 poszło? Pytasz o Xcitinga ? Jeszcze nie, więc chętnych zapraszam do zakupu
Klubowicze Piootr Opublikowano 22 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 22 Czerwca 2018 1 godzinę temu, tmielcarz napisał: Czarny mat. Fotki oczywiście wrzucę. Jedyny słuszny kolor , jak odbierzesz to koniecznie przyjedź na spota pod C66.
tmielcarz Opublikowano 22 Czerwca 2018 Opublikowano 22 Czerwca 2018 29 minutes ago, Piootr said: jak odbierzesz to koniecznie przyjedź na spota pod C66. Chętnie wpadnę. Dzięki.
ERYK Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Witam wszystkich , od 5 dni jestem szczęśliwym właścicielem KYMCO AK 550 ( 2018 rocznik ) w kolorze brąz - jest to mój siódmy jednoślad w życiu , a drugi kolejny maxi-skuter . Dodam,że DŁUUUGO zastanawiałem się nad tym zakupem i miałem sporo wątpliwości ... Postanowiłem i ja podzielić się pierwszymi mocno SUBIEKTYWNYMI odczuciami i obserwacjami dotyczącymi tego maxi-skutera ze strony praktyka. Przejechałem dopiero niewiele ponad 200 km ( w tym perwszą traskę ok.130 km ) więc moje uwagi będą jeszcze BARDZO wstepne. Porównywać trzeba z czymś więc ja w moim opisie odnosił się będę do mojego poprzedniego skutera Kymco XCiting 500 i ( z roku 2010 ) którym jeżdziłem do zeszłej jesieni. Dodam ,że jestem dość specyficznym użytkownikiem i dla mnie np: bardzo ważne w moto są : praktyczność , ergonomia , wygoda i prostota użytkowania - nie do końca natomiast podniecam się mocą ,prędkością max , przyśpieszeniami czy nieprzydatnymi bajerkami - ja już po prostu z pewnych rzeczy motocyklowo już wyrosłem . WYGLĄD : rewelacja - nie spotkałem osoby której ten skuter by się nie podobał ,wręcz komiczne są reakcje ludzi podchodzących i oglądających go na parkingu (z soboty zdarzenie pod marketem : patrz jaki ładny skuter - podczas gdy obok siedzi wkurzony gostek w wypasionym nowym Mercedesie na oko za ok.0,3- 0,4 mln PLN a oni oglądają i zachwycają się Kymco za niecałe 36 tys !!!!) SILNIK : pierwsze wrażenia : jest moc , jest elastyczność , jest cicha,równa praca - uwag brak. Co ciekawe bardzo przyjemna , łagodna praca w trybie deszczowym ... MATERIAŁY I MONTAŻ : jak to u Kymco - jest dobrze , moim zdaniem dużo lepiej niż w Suzuki , choć odrobine gorzej niż u Yamahy czy Hondy HAMULCE : naprawdę OK - ja jeszcze staram się dość delikatnie z nim obchodzić ,coby się dobrze podocierały i poukładały ŁADOWNOŚĆ : jest dobrze choć niedoskonale ( kufer centralny prędziej czy póżniej moim zdaniem do dokupienia ....niezamykane schowki małe przy kierownicy - to drobna ale wada ) ZAWIESZENIE : jest bardzo dobrze ,szczególnie w porównaniu z twardym Xcitingiem...jest przyjemna spręzystość PROWADZENIE : rewelacyjne w stosunku do Xcitinga - AK po prostu jedzie jak po sznurku po różnych nawierzchniach , oponki fabryczne super -choć jechałem tylko po suchym i w niewielkiej mżawce ,myślę ,że w deszczu też dadzą radę WYGODA kierowcy : jest DUŻO lepiej jak w Xcitingu choć nie idealnie ....dodam,że mam normalne europejskie rozmiary ( 186 cm i 100 kg ) więc dla mnie eronomia i wygoda są bardzo ważne - w AK 550 jest naprawdę dobrze i wygodnie - nie wiem czy tak samo będzie po trasie 400 czy 500 km ale to już inna sprawa ... WYDECH - po prostu bajka i to w fabrycznym tłumiku !!!...nawet doświadczonych motocyklistów ,mających duże V2 czy V4 zadziwia . Było miło to teraz kropla dziegciu ( czyli niedopracowania i drobne wady ) : LUSTERKA - po prostu kiepski pomysł - są daleko od kierowcy i MAŁO w nich widać ,do tego strasznie szeroko rozstawione - w korkach będzie z tym problem... STACYJKA : do wszystkiego idzie się przyzwyczaić ale dla mnie przekombinowana ... ZESTAW WYŚWIETLACZY ( + noodoe ) : niesamowicie atrakcyjne dla oglądającego , ja mam wrażnie pierwsze ,że trochę przerost formy nad treścią ( ale ja nie jestem juz niestety młodzieniaszkiem i mnie takie świecące bajery , aplikacje smartfonowe mało podniecają ) . NAWIGACJĘ mam wgraną od wczoraj i jej nie testowałem specjalnie - ale robi dobre pierwsze wrażenie - co dla mnie ratuje cały ten system NOODOE , bo reszta jego funkcji jest mocno dyskusyjna w praktycznym użytkowaniu .... SZYBA : niby ma regulację ale w praktyce jej nie ma ( trzeba całą demontować i przesuwać mocowania - kto to będzie robił ? bo ja napewno nie )- elektryka mogłaby być lub chociaż ręczna regulacja : coś jak w Yamaha Tracer 900 GT ....osłona od wiatru też "taka se " jeśli chodzi o szybe ale i o osłony nóg -tym bardziej , że docieram skuter i jeżdżę delikatnie , góra do 100 km/h - mam wrażnie ,że przy 160 czy 180 km/h będzie pod względem ochrony przed wiatrem mocno nieciekawie ....ale z drugiej strony ja za często tak nie planuję jeżdzić . PODSUMOWANIE : skuter BARDZO udany , OGROMNY progres w rozwoju firmy KYMCO przez kilkanaście lat ( porównując to co oferował XCiting 500 a AK 550 ) - choć drobne wady są nie ukrywajmy . Cenowo deklasacja rywali ( trochę myślałem czy nie skusić się na Hondę X - ADV czy T-Maxa Yamahy ale sorry CENA przeważyła momentalnie i narazie zakupu nie żałuję .... Choć przyznam ,że gdyby różnica w cenie była na poziomie powiedzmy 5 tys PLN ( a i ja zdecydowanie milionerem niestety nie jestem - dla mnie nawet te 36 000 PLN to było dużo i nigdy dotychczas tak drogiego moto nie kupiłem ) to być może wybrałbym ....X-ADVkę czy T-Maxa ) . I jeszcze uwaga ogólna dla tych co myślą nad zakupem , ten skuter jest reklamowany i przedstawiany jako "sportowo-turystyczny " co moim zdaniem nie do końca jest słuszne -owszem jest on "sportowo-miejsko-codzienny " ale z tym" turystycznym "przeznaczeniem to można by długo dyskutować.....dla mnie to nie jest wadą bo ja większość wyjazdów na moto robię po mieście lub najbliższej okolicy ( czyli trasy po kilkadziesiąt ,góra stokilkadziesiąt km ) gdybym chciał jeżdzić dużo turystycznie po autostradach to niekoniecznie wybrałbym Kymco AK 550 ....niezdecydowani - brać ,kupować i się cieszyć jazdą bo naprawdę jest czym . I prośba z mojej strony -GDZIE można kupić sensowny zestaw : stelaż ,płyta pod kufer + średnich rozmiarów kufer do AK 550 ?? najlepiej w jednym sklepie i dobrej jakości . Prośba do admina tego forum : ten GUCIO z piwkiem w ręku to do skasowania ,- ja nie potrafię tego zrobić ...treść posta zostaje oczywiście.
Yarorot Opublikowano 25 Czerwca 2018 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Witam nowego posiadacza i gratuluję nowego nabytku! Troszkę się rozpisałeś, co do lusterek u mnie odmienne odczucia są ok (jak dla mnie) więcej w nich widzę niż w lusterkach Downtowna a i w korku dają radę na początku też miałem obawy - pojeździsz przyzwyczaisz się. Jak nie można zamontować lusterka na kierownicy są otwory. Stacyjka praktycznie taka sama jak w Downtownie tyle że w AK bez kluczyka. Co do szyby podobnie jak Ty jeszcze docieram skuterek fakt trochę wieje, zastanawiam się nad szybą Givi, ale to jeszcze zweryfikuję przy większych prędkościach (mi po prostu oryginalna szyba się podoba) Też zastanawiałem się nad tymi rywalami co Ty mogłem dołożyć ale nie chciałem, nie za bardzo widziałem różnicę żeby tyle dokładać, a jak już odpaliłem skuter w salonie to już wiedziałem że będzie mój do dziś mam że jak sobie co jakiś czas nie odpalę skutera nawet w garażu to dzień jest jakiś nijaki Co do stelaża, ja zamówiłem w Tajwanie oryginał przyszedł parę dni temu i do tego kufer Givi 47l ten kufer jest chyba optymalny dla tego skutera.
Klubowicze Piootr Opublikowano 25 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 25 Czerwca 2018 Witam wśród posiadaczy AK550. Gratuluję decyzji i życzę miłej eksploatacji pojazdu. Polecam przeczytanie całego wątku dotyczącego modelu. Znajdziesz w nim wiele ciekawych informacji zarówno o modelu, jego modyfikacji i co najważniejsze akcesoriach. Unikniemy wtedy sytuacji ponownego odpowiadania na pytania, które już zostały zadane, a odpowiedzi udzielone. Wiele akcesoriów OEM kupisz w dobrych cenach w sklepie na Tajwanie bigscootershop.comLwG
ERYK Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zadam głupie pytanie ( sie ośmieszam -wiem ) , ale JAK włącza się w AK 550 światła pozycyjne/postojowe ? od 5 dni się zastanawiam i nie wiem ....byłem dziś w serwisie (niby autoryzowanym ) i też NIE WIEDZIELI - bo oni jak i ja widzą AK 550 po raz pierwwszy w życiu ...
Klubowicze Piootr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jak uruchomisz skuter to masz zawsze włączone światła mijania i postojowe ( te wąskie paski obrysowe wokół reflektorów głównych ). Dodatkowo możesz włączyć tylko światła drogowe.
ERYK Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Z tego co wiem aby być dopuszczonym do ruchu pojazd MUSI mieć swiatła pozycjne/postojowe ...skąd więc homologacja ?
Klubowicze Piootr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 26 Czerwca 2018 AK550 ma zarówno światła pozycyjne jak i mijania włączane jednocześnie wraz z uruchomieniem pojazdu - przekręceniem stacyjki. Taki wymóg. Miałem uprzednio AN400 K7 oraz SW-T600 i nie było możliwości włączenia tylko samych świateł pozycyjnych. Dlaczego drążysz ? Tak jest i kropka
Klubowicze Piootr Opublikowano 26 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 26 Czerwca 2018 8 minut temu, Cairo napisał: Osobiście sam jestem zły że nie mogę zostawić na samych pozycyjnych skutra, czasem by się przydało, tak, samo jak awaryjne tylko po zapłonie, powinna być jakaś opcja dodatkowego polozenia stacyjki możliwa do ustawienia przed wyciągnieciem kluczyka tak aby umożliwiła pozostawienie skutera na awaryjnych bez kluczyka w stacyjce. Teraz sobie przypomniałem. W AN400 K7 jest taka opcja. Trzeba przekręcić odpowiednio kluczykiem stacyjkę i palą się jedynie światła pozycyjne. Uważam jednak, że taka opcja jest "na nic". Pamiętam jak kiedyś przez nieuwagę zostawiłem skuter na tych światła to aku trzeba było reanimować. Światła awaryjne w AK550 można włączyć nawet przy wyłączonych światłach pozycyjnych/mijania.
marcin 76 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Witam również w klubie AK gratulacjie dobrego wyboru
Klubowicze Piootr Opublikowano 27 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 27 Czerwca 2018 Wyrażę zdanie odrębne. Moim zdaniem dobrze, że tak nie jest.
kordziuk Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Jak komuś coś nie pasuje elektryke zawsze można przerobić Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
tmielcarz Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Odebrany. Teraz muszę nauczyć się obsługi tej cholernej stacyjki .
Makrotek Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Jako że zaczynam poważnie myśleć nad akaczem możecie podzielić się wrażeniami jak to jest z ochroną przed warunkami atmosferycznymi w AK? W wielu testach piszą że szyba jest za mała i ochrona nóg też słaba. Jak to jest w deszczu, co moknie? Czy do schowka zmieszczę laptopa 17 w torbie? Jakie jest realne spalanie?
Sympatycy kris02 Opublikowano 4 Lipca 2018 Sympatycy Opublikowano 4 Lipca 2018 Przymierzam się do kupna AK550. Dzisiaj odbyłem wraz z żoną jazdę próbną. Dla mnie super maszyna. Niestety żona stwierdziła, że jest za twarda i niewygodna kanapa oraz bardzo twarde zawieszenie. Interesuje mnie, czy Ktoś przerabiał kanapę (żel, profilowanie) oraz czy jest możliwość wyregulowania zawieszenia na bardziej miękkie? Czy przyniesie to oczekiwany skutek?
Yarorot Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 3 godziny temu, tmielcarz napisał: Odebrany. Teraz muszę nauczyć się obsługi tej cholernej stacyjki . Gratulacje!!!
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lipca 2018 Klubowicze Opublikowano 4 Lipca 2018 49 minut temu, kris02 napisał: Przymierzam się do kupna AK550. ...czy Ktoś przerabiał kanapę (żel, profilowanie) oraz czy jest możliwość wyregulowania zawieszenia na bardziej miękkie? Czy przyniesie to oczekiwany skutek? Biorąc pod uwagę że sprzęt jest u ludzi od dopiero paru miesięcy to wątpię, 49 minut temu, kris02 napisał: Niestety żona stwierdziła, że jest za twarda i niewygodna kanapa oraz bardzo twarde zawieszenie. Żonie teraz będzie ciężko dogodzić bo SW-T mimo pewnych wad jest mega wygodna , szczególnie dla pasażera. Taki np. wypasiony T-max to się może schować ,tak samo Integra czy właśnie Ak.
Klubowicze Piootr Opublikowano 4 Lipca 2018 Klubowicze Opublikowano 4 Lipca 2018 Odebrany. Teraz muszę nauczyć się obsługi tej cholernej stacyjki . Gratuluje zakupu, niech wozi bezpiecznie, a do stacyjki „idzie przywyknąć”. Jako że zaczynam poważnie myśleć nad akaczem możecie podzielić się wrażeniami jak to jest z ochroną przed warunkami atmosferycznymi w AK? W wielu testach piszą że szyba jest za mała i ochrona nóg też słaba. Jak to jest w deszczu, co moknie? Czy do schowka zmieszczę laptopa 17 w torbie? Jakie jest realne spalanie? Przed wiatrem fabryczna szyba chroni w sposób dobry, ale nie perfekcyjnie. Ja właśnie zamówiłem turystyczną GIVI D6110ST. Będzie na dalsze wyjazdy. Na miasto i krótsze przeloty fabryczna mi pasuje. Po nogach w trasie i przy większych prędkościach troszkę wieje, ale mi nie przeszkadza.Laptopa 17” nie wożę bo nie używam, ale 13” spokojnie w torbie się zmieści.W deszczu nie jeżdżę, więc się nie wypowiadam.Spalanie realne 4,5 L w Warszawie. Niestety żona stwierdziła, że jest za twarda i niewygodna kanapa oraz bardzo twarde zawieszenie. Interesuje mnie, czy Ktoś przerabiał kanapę (żel, profilowanie) oraz czy jest możliwość wyregulowania zawieszenia na bardziej miękkie? Czy przyniesie to oczekiwany skutek? Kanapa w AK-erze twardością nie odbiega od tej z TMaxa. Podobnie z zawieszeniem. Skuter nie ma charakterystyki miękkiego kanapowca. Tak jak napisał Arturo bb, nikt tu jeszcze takich przeróbek nie robił. Jak zrobisz to chętnie skorzystamy z twoich doświadczeń.Kymco Italia ogłosiło cennik specjalny na obsługę modelu AK550. Zamieszczam go z dedykacją dla Kymco MotorLand. Mam nadzieję, że będziecie Panowie nadal konkurencyjni i serwis naszych AK-erów nie będzie drogi.
Makrotek Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 To jeszcze jedno pytanie: Jakie sa intrwały przegladowe i co one obejmuja w Akaczu?
Rekomendowane odpowiedzi