Klubowicze Piootr Opublikowano 26 Maja 2018 Klubowicze Opublikowano 26 Maja 2018 Skromnie, dziękuje za dobre słowo
corolla294 Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Rozważam zakup AK, póki co powstrzymuje mnie kwestia wyładowywania akumulatora w sytuacji gdy AK jest nieużywany przez dłuższy okres czasu (problem opisywany np. na niemieckich forach, kilkanaście podstron poniżej użytkownik opisuje ten przypadek w PL). Na jednym z niemieckich forum poświęconym AK znalazłem fotki użytkownika który zainstalował gniazdo ładowania akumulatora: inny zainstalował wyłącznik akumulatora: Inni radzą wymienić akumulator na mocniejszy, co w niektórych wypadkach rozwiązało problem. Panowie, jak to jest z tym akumulatorem? Skontaktowałem się tej sprawie z Motor-Landem, otrzymałem jednak od nich dość lakoniczną odpowiedź: "znamy ten problem i wspólnie z producentem, szukamy konkretnego rozwiązania. Jak tylko otrzymamy konkretną odpowiedź, z pewnością skontaktujemy się z Panem!"
RONIN Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Myślę, że problem rozwiązuje takie gniazdo i raz na jakiś czas doładowanie podczas dłuższych przerw, po kilku latach i tak już trzeba to robić jak akumulator jest starszy. Z tym większym aku bym nie kombinował, po pierwsze musi się zmieścić, a przeważnie miejsca jest jak na lekarstwo, wszystko wyliczone co do milimetra, po drugie większe aku może nie być w pełni doładowane bo alternator też jest dopasowany do standardowego aku. Na zimę można też rozłączać aku. A najlepiej to nie robić przerw.
Sysgone Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Z ciekawostek, spoza rynku AK, w GS też chcieli mi wcisnąć ładowarkę, bo "należy go profilaktycznie doładowywać". Widać mamy już takie czasy w motocyklach, jak w telefonach. Stare Nokie po tygodniu traciły 2 kreski, nowe smartphony tracą 2 kreski po odpięciu od zasilacza ;-)
bobby Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Obecnie dużo ładowarek motocyklowych ma funkcję ładowania zimowego, tzn podłączasz na stałe i gdy spadnie napięcie poniżej pewnego poziomu to aku zostanie doładowane. Nie musisz wtedy co jakiś czas tego robić sam, tylko ta ładowarka dba, by akumulator był gotowy do użycia.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Administrator Opublikowano 27 Maja 2018 5 godzin temu, corolla294 napisał: Skontaktowałem się tej sprawie z Motor-Landem, otrzymałem jednak od nich dość lakoniczną odpowiedź: "znamy ten problem i wspólnie z producentem, szukamy konkretnego rozwiązania. Jak tylko otrzymamy konkretną odpowiedź, z pewnością skontaktujemy się z Panem!" Lakoniczna ale innej na dziś nie uzyskasz. Problem jest już dobrze znany na wielu rynkach ale najważniejsze że wie też o nim sam producent. Problem leży w tym, że 'system" po zamknięciu skutera nie przechodzi w stan całkowitego uśpienia. Piki są cały czas generowane (search by keyless) a to z kolej generuje pobór prądu. To, co robią w DE to na tą chwilę jedyna opcja aby po 2, 3 tyg. mieć pewność bezproblemowego startu. Wsadzanie 'wiekszego" aku nie ma sensu.
pawulon Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 A czy takie opiecie aku ja stałe nie powoduje zerowania różnych ustawień, choćby zegarka? Ja mam w Forzie oryginalny akumulator (osiem lat) i jak skuter zostawiam na zimę to tylko dwa razy jak nie zapomnę go odpalę i nic się nie ma prawa dziać. A tez ma bezkluczykowy system odpalania i immobilizer...
RONIN Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 1 godzinę temu, pawulon napisał: A czy takie opiecie aku ja stałe nie powoduje zerowania różnych ustawień, choćby zegarka? Zegarek na bank się zresetuje, to go sobie ustawisz. Innych problemów być nie powinno.
Johny7205 Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Zdecydowanie lepiej będzie podładowywać. Dzisiejsza elektronika sterująca w samochodach i zapewne w o2o zapisuje w pamięci zdarzenia w postaci błędów jak np. odłączanie klemy lub odłączenie jakiegokolwiek istotnego obwodu. To jest co prawda błąd nieistotny ale po co gromadzić błędy w sterowniku. Nie polecam wyłącznika klemy. A najlepiej jest po prostu jeździć
marcin 76 Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Panowie bez obawy nie ma strachu zegarek ustawia się sam po sparowanianiu z smartphonem wszystko resztę zostaje w pamięci ja użytkuje ak rok mam przejechane 6 tys i odnośnie akumlatora jest ok na zimę wyciągnąć podłączyć cetek podtrzymanie sam reguluje napięcie a dla mało jeżdżących jest dodatkowe złącze które można zamontować na stałe i bez problemu doładować bez demontażu
Klubowicze Piootr Opublikowano 28 Maja 2018 Klubowicze Opublikowano 28 Maja 2018 Pozwólcie na kolejne zdanie użytkownika, a nie teoretyka. AK550 mam od nowości od września 2017 i przelatane ponad 5000 km, jedna zima „razem”. Ja bym nie dramatyzował. Serio. W miesiącach kiedy skuter nie był użytkowany podpięty był CETEK raz na 2 tygodnie przez 24-48 h. Spokojnie wystarczyło. Nie mam żadnego problemu z akumulatorem. Uważam, że podładowywanie aku w tych czasach to rzecz normalna i nie robił bym z tego powodu jakiegoś wielkiego „halo”. Musimy się przyzwyczaić do wszech obecnej elektroniki, a ona potrzebuje prądu. Sorry, taki mamy „klimat”. ja użytkuje ak rok mam przejechane 6 tys Marcin, precyzyjne. 10 miesięcy. Pierwsza dostawa do klientów w PL - początek sierpnia 2017 ;-)
Yarorot Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 Są jakiekolwiek zmiany, poprawki w roczniku 2018 do rocznika 2017?
marcin 76 Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 Ja swój rej 31 07 2017 to już jakieś zdanie mam wyrobienie a akumlator moim zdaniem nie sprawia żadnego problemu pali zawsze na dotyk
Klubowicze Piootr Opublikowano 29 Maja 2018 Klubowicze Opublikowano 29 Maja 2018 Są jakiekolwiek zmiany, poprawki w roczniku 2018 do rocznika 2017? Z informacji uzyskanych na forum użytkowników AK550 w Italii wynika, że od 2018 ponoć zmienili skrajne wyświetlacze, tak, że treści tam pokazywane są bardziej widoczne w ostrym słońcu. Może na Burgmanii będzie okazja porównać, bo będzie demówka 2018 z MotorLandu.
Yarorot Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 Dzięki Piotrze, faktycznie czytałem że z tym przy pełnym słońcu był problem.
Paweł R. Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 3 godziny temu, Piootr napisał: Z informacji uzyskanych na forum użytkowników AK550 w Italii wynika, że od 2018 ponoć zmienili skrajne wyświetlacze, tak, że treści tam pokazywane są bardziej widoczne w ostrym słońcu. Może na Burgmanii będzie okazja porównać, bo będzie demówka 2018 z MotorLandu. Mam rocznik 2018, z czytelnością w pełnym słońcu nie ma problemu dopóki kąt padania promieni nie zbliża się do 90 stopni - wówczas mimo wszystko nie widać nic.
Yarorot Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 No to się tu pochwalę zaliczka wpłacona, odpaliłem go w salonie dźwięk na żywo masakra
marcin 76 Opublikowano 30 Maja 2018 Opublikowano 30 Maja 2018 Gratulacje teraz już oficjalnie. dużo frajdy z jazdy
Klubowicze Piootr Opublikowano 3 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 3 Czerwca 2018 Dnia 29.05.2018 o 17:15, Yarorot napisał: No to się tu pochwalę zaliczka wpłacona, odpaliłem go w salonie dźwięk na żywo masakra Witam kolejnego AK-era w kolorze Lime Black Gratuluję decyzji, a będzie nie tylko z powodu wydechu. Daj znać jak go odbierzesz i napisz kilka słów wrażeń z pierwszych jazd.
Klubowicze Piootr Opublikowano 5 Czerwca 2018 Klubowicze Opublikowano 5 Czerwca 2018 Nawigacja Noodoe nadchodzi. Na razie trzeba tylko zaktualizować apkę w telefonie. Tak jak zapowiadali chyba w pierwszej kolejności dla użytkowników Android. iOS jeszcze musi poczekać.
Paweł R. Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 3 godziny temu, Piootr napisał: Nawigacja Noodoe nadchodzi. Na razie trzeba tylko zaktualizować apkę w telefonie. Jeszcze chyba nowa wersja apki nie trafiła do Play Store albo nie jest dostępna dla użytkowników z naszego obszaru...
Yarorot Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 No i już jest w domciu A jednak miałem rację z przeglądem przy 300km
Rekomendowane odpowiedzi