Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy centra handlowe dyskryminują motocyklistów?

𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Parę lat temu można było się natknąć na problemy z parkowaniem motocykla w galeriach handlowych. W Stolicy sytuacja jakby mniej znana ale np. w Poznaniu bardziej.

Art w temacie -> http://motovoyager.n...-z-parkowaniem/

Idzie ku lepszemu... :)

Niedawno w warszawskiej galerii Wileńska pojawiły się specjalne miejsca dla 4oo XS ale... także wydzielone miejsca dla 2oo z szafkami zamykanymi na klucz w których można pozostawić kask.

fb740b738a4acda8.jpg

Tuż obok jest miejsce dedykowane dla rowerzystów ze stanowiskiem obsługi opon oraz kluczami... z których także w razie potrzeby mogą skorzystać użytkownicy jednośladów napędzanych siłą koni mechanicznych :)

559280987f11f80a.jpg

Miły akcent warty wzmianki.

A jak jest u Was w okolicy?

U mnie w okolicy to trzeba na Shellu wrzucić 1 euro do kompresora żeby napompować koła :) ...

PS. Rzadko bywam w centrach handlowych, ale w najbliższym nic takiego nie widziałem.

We Wrocławiu w garażach galerii (Sky Tower i Arkady) widuję motocykle parkujące doraźnie jak i zimujące. Widać że jakoś się dogadują z ochroną bo są to stałe miejsca. Zauważyłem jednak że zajmują teren poza wyznaczonymi miejscami, zawsze się znajdzie kawałek miejsca w takim garażu który na auto jest za mały a na motocykl w sam raz. Niestety nie widziałem takich udogodnień jak szafka na kask czy mini pitstop. Akcesoria dla rowerów owszem w sezonie są wystawione na parkingu przed Auchan, można oczywiście wykorzystać je do dopompowania koła w motocyklu czy użyć drobnych narzędzi, jednak ze względu na budowę tego ustrojstwa może być kłopot z zasięgiem przymocowanych na linkach narzędzi. Rower po prostu wiesza się na haku i jest dobry zasięg.

O ile pamiętam do CH Kaskada w centrum Szczecina motocykle mają ZAKAZ wjazdu, a przed - zakaz parkowania. Dlatego tam nie bywam. W innych CH nie napotkałem problemów.

W 3Mieście jeszcze też nie ma takich udogodnień dla 2oo Ale miło wiedzieć że gdzieś coś już się pokazuję . Będę uważnie się rozglądał czy coś takiego powstanie

U mnie zakazu wjazdu motocykli nie zauważyłem, ale takich udogodnień dla motocyklistów też nie ma. Może kiedyś się pojawią.

Na gdańskiej Galerii Bałtyckiej umieszczony jest zakaz ruchu dla motocykli, lecz jest on niestandardowo mały, wydrukowany na regulaminie korzystania z parkingu - łatwo go przeoczyć, zwłaszcza uważając na obecną tam sygnalizację świetlną, duży ruch samochodów, autobusów, tłumy pieszych z siatami dla których czerwone światło na przejściu jest tylko delikatną wskazówką itp. Poza tym chyba nie tylko ja nie czytam regulaminów przed wjazdem na każdy parking. Latem zeszłego roku nie zauważyłem tego zakazu i utknąłem przed szlabanem otwierającym wjazd na parking na dachu galerii (pewnie pętla indukcyjna jest mało czuła). Za mną utworzył się gigantyczny korek wściekłych kierowców, zostałem nieźle opieprzony klaksonami, przybiegła ochrona obiektu wymachując łapami i drąc się na mnie już z daleka: cyrk na kółkach, czekałem tylko na lincz. Droga wąska, zakręcona kilka pięter w górę jak ślimak, stroma, jednokierunkowa i zatarasowana oczekującymi na mnie samochodami: bez szans wycofania się w dół. Udało mi się przepchnąć kucyka pomiędzy mechanizmem otwierania szlabanu a ścianą, niestety otarłem o mur osłonę tłumika i mam kilka rys - zabolało znacznie bardziej niż gdybym dostał mandat za wjazd na zakazie. Swoją drogą ciekawe że ochrona nie ma możliwości awaryjnego otwarcia szlabanu, np. na czas ewakuacji obiektu. Nie mam do nikogo pretensji: zakaz ruchu motocykli wisi jak wół przy wjeździe do galerii, słabo widoczny ale jest. Obiecałem sobie nigdy już do Galerii Bałtyckiej nie wstąpić i tego się trzymam, bo nie widzę najmniejszego powodu dla którego motocykliści mają być dyskryminowanymi klientami i szukać miejsca do zaparkowania swych pojazdów na zewnątrz, zwłaszcza że parking na dachu galerii jest płatny, więc rezygnowanie z dochodów za parkowanie jest dla mnie już całkiem niezrozumiałe. Przejeżdżałem obok Galerii Bałtyckiej samochodem kilka tygodni temu i nadal wisi zakaz ruchu dla jednośladów: raczej nic się w tym obiekcie w temacie parkowania motocykli nie zmieniło. Żenada.

• Klubowicze

Z Warszawy:

BlueCity - wjazd na parking płatny obok szlabanu, parkuję na pustych miejscach "nieparkingowych",

Galeria Mokotów - wjazd jak wyżej, są miejsca dla moto oczywiście bezpłatne,

Arkadia - parkowanie na parkingu strzeżonym ale bezpłatnym dla moto i rowerów! lub na miejscach zwykłych dla samochodów, z miejsc "nieparkingowych" odsyłają na parking dla moto.

Generalnie nigdzie nie spotkałem się z zakazem lub nawet z jakąś niechęcią.

W moim mieście korzystam głównie z CH Copernicus i CH Bielawy.

O ile Bielawy nie mają parkingu podziemnego, a skuter mogę przypiąć obok miejsc rowerowych (przy wejściu do Leroy Merlin jest nawet do tego zachęta :) i nigdy nic niemiłego mnie nie spotkało, to w Copernicusie kiedyś nadgorliwy ochroniarz wręcz wypędził mnie spod "poręczy" przy których stoją rowery i na moje pytanie dlaczego i co proponuje w takim razie burknął, że to nie jego sprawa ;)

Wynik jaki osiągnął to mój mail do dyrekcji CH, która potwierdziła, że Pan trochę zbyt dosłownie zrozumiał niektóre polecenia i od tego czasu problemów nie ma.

Również w parkingu podziemnym, z którego często korzystam jadąc tam skuterem - widać tam również wiele jednośladów zaparkowanych w różnych dziwnych zakamarkach, ale też na zwykłych miejscach parkingowych.

W krakowskiej Galerii Kazimierz są urządzone specjalne miejsca do parkowania motocykli. Każde miejsce posiada szafkę zamykaną na klucz, w której można pozostawić kask czy kurtkę. U dołu szafki jest rura, to której można przypiąć moto na łańcuch:).

W M1 motocykle mogą parkować w zadaszonym miejscu - pod arkadami budynku, obok urządzony jest parking dla rowerów.

W Kraków Plaza nie widziałem zakazu wjazdu motocykli na parking podziemny.

Nie wiem jak jest w innych miejscowych galeriach i centrach handlowych.

Warszawa - Panorama. Duży parking, płatny. Tylko taki. Motocyklem zawsze wjeżdżałem obok szlabanu i nigdy mnie nie przeganiano. Parkowałem jak pojazdem samochodowym - na środku miejsca dla pojazdu samochodowego.

Warszawa - Sadyba Best Mall - miejsce dla 2oo jest na dworze pod ścianą budynku. Ale ja wjeżdałem do podziemnego, stawałem gdzieś pod ścianą i nie miałem nigdy kłopotów / uwag.

Dyskryminacja to chyba za duże słowo.. jako użytkownicy dwóch kółek niemal zawsze znajdziemy sobie miejsce na parkingu..gdy samochodem jest często bardzo ciężko

(...) Motocyklem zawsze wjeżdżałem obok szlabanu (...) Parkowałem jak pojazdem samochodowym - na środku miejsca dla pojazdu samochodowego.

Nie przysparza nam to sympatii :helpsmilie: ...

Abstrahując od tego, że wjeżdżasz bez opłaty- dla jednośladu to ujdzie, to jednak jeszcze zajmujesz niepotrzebnie i chamsko całe miejsce parkingowe... to już cebulactwo pełną gębą :rolleyes1: ...

I później się można dziwić, że są zakazy wjazdów jednośladów i nas pędzą z każdego ogólnodostępnego miejsca...

• 2 tygodnie później...

Warszawa - Panorama. Duży parking, płatny. Tylko taki. Motocyklem zawsze wjeżdżałem obok szlabanu i nigdy mnie nie przeganiano. Parkowałem jak pojazdem samochodowym - na środku miejsca dla pojazdu samochodowego.

Warszawa - Sadyba Best Mall - miejsce dla 2oo jest na dworze pod ścianą budynku. Ale ja wjeżdałem do podziemnego, stawałem gdzieś pod ścianą i nie miałem nigdy kłopotów / uwag.

I jeszcze się tym chwalisz?! Nie ma tam możliwości postawienia skuta tak żeby nie zajmować miejsca za które nie zaplacileś

Może trochę OT, ale co tam.

Kraków = ciągle rozszerzające się strefy płatnego parkowania. Mimo, że stawka za parkowanie motocykli wynosi 0 zł (zero złotych) i legalnie można zajmować miejsce postojowe, tak jak samochód, to nigdy tego nie robię, bo wiem, że jest ich deficyt i nie budzi to sympatii innych kierowców ... Zresztą, tak samo postępuję na innych parkingach. Choć znam biurowiec, którego ochrona ściga kierowców 2oo i zmusza do zajmowania regularnych miejsc postojowych, ograniczając tym samym dostęp dla samochodów.

Zauważyłem że w Ikei we Wrocławiu jest specjalnie wydzielony i oznakowany parking dla motocykli obok miejsc dla rowerów, są rury do przypięcia. Fajnie że jest to tuż przy wejściu. Jest też mini pitstop z narzędziami i pompką. Na piętrze są ogólnodostępne szafki gdzie można zostawić klamoty.

A jeszcze zapomniałeś dodać, że jest ogólnodostępna winda towarowa i można sobie wjechać bezpośrednio na salony :).

Pod bielańskim Tesco też są wydzielone miejsca parkingowe i nawet pan ochroniarz mnie tam wygonił jak stanąłem po staremu na chodniku.