Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Maxi skuter dla faceta na 182 wzrostu i 94 wagi co doradzicie?

schabo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Koledzy z forum zwrócili mi uwagę żeby przy poszukiwaniach skutera dla siebie zwrócić uwagę żeby gabarytowo nie był za mały do mnie i żebym przy manewrowaniu o nic się nie obijał.

Przy moim skromnym budżecie zaproponowali mi np Majesty 250 jak i Piaggo x9 i zwracam się z prośbą do Was o inne propozycje modeli w miarę dużych wygodnych skuterów.. Pojemności raczej większe niż 125 chyba że są w miarę mocne 125 które możecie polecić.

Dodam że nie zależy mi na wyscigówce a na sprzęcie który bez problemu rozpędza się do powiedzmy 120-130km/h i zapewnia dobrą dynamikę w miescie przy moich gabarytach..

Pytanko jak wielkościowo przedstawia się Paiggio X7 X8 do X9?

Proszę o wyrozumiałość i bez linczu proszę jeśli temat niewłaściwie lub w niewłaściwym miejscu napisałem...

Cześć ja mam 180 wzrostu i 105kg żywej wagi. Jeżdżę Malaguti Madisonem 125. Jest to duży skuter robiony pod pojemności 250 i 400 cm3. Najlepiej zawitaj na spocik Lubelaków bo widzę że jesteś z Lublina i napewno nikt nie będzie miał za złe jeżeli będziesz chciał się przymierzyć do jakiejś maszyny. Śledź forum lubeskie to będziesz wiedział kiedy i gdzie spotkanie. Pozdrawiam.

Witam, ja przy podobnych "gabarytach" używam Hondy Foresight 250 i jestem zadowolony. Jazda głównie miejska (do pracy, z córką do szkoły, zakupy) ale iw trasę czasem wyskoczę z plecaczkiem - nie jestem zawalidrogą, przelotowe 90-120 km/h, (wiadomo, ze nie przyspiesza jak rakieta, ale daje radę) maksymalnie licznikowe (jazda solo) 140 ale to już męczenie maszyny. W mieście łatwo przechodzi między puszkami, przyśpieszenie wystarczające. Schowek + kufer pozwala na załadowanie całkiem sporych zakupów. Przed kupnem oglądałem kilka innych skuterów, może ładniejszych, może pod jakimś względem lepszych, ale trafiłem w miarę młody, zadbany, z udokumentowaną przeszłością i nie żałuję zakupu... Poza tym wcześniej miałem hondę lead z lat 80tych i ceniłem jej niezawodność.... więc to też był + na konto Foresighta...

Podczas poszukiwań miałem okazję przejechać się na X9 250, wg mnie gabarytowo porównywalny z moim, ale na X9 chyba siedzi się troche wyżej (takie miałem odczucie, nie miałem możliwości postawić ich obok siebie)

Mam 191 cm wzrostu i 105 kg. Jeżdżę AN 400 K2 i nie wyobrażam sobie mniejszego maxi skutera. Piszesz o prędkościach 130 km/h więc na Twoim miejscu przymierzył bym sie do pojemności nie mniejszej jak 250 cm.

Budżet skromny bo chciałbym cos kupić do 3500zł ale głównie zależy mi na dobrej mechanice ale wizualnie może być do poprawek kosmetycznych.

Dzięki za szybki odzew a co spotkania Lubelskiego to czemu nie,poszukam kiedy i postaram się podjechać...

W Lublinie ogólnie plaża z miejscami gdzie można kupić używany skuter ale znalazłem w Annopolu i Łukowie gościa co ma ponad 100 różnych skuterów tyle że mało 250 niestety więc wybór mały.

Planowałem na giełdę podjechać ale nie wiem czy warto tam szukać coś poza 50-tkami.....

Może macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie szukać.

Po swoich poszukiwaniach odradzam wszelkie "do rejestracji, sprowadzony od 1właściciela" itp expertem nie jestem, ale oglądałem kilka i odpuściłem. Chociaż później znalazłem w okolicy komis z przyzwoitymi skuterami, dający gwarancje i czytałem kilka pozytywnych opini, nawet osobiscie rozmawialem z zadowolonym nabywcą, tak wiec wyjątki się zdarzają... Raczej szukałbym prywatnych ogłoszeń olx, allegro i pooglądał kilka

Annopol? 3X NIE.

Kolega maxell miał do sprzedania KYMCO 250. Może jego zapytaj. Napisz do niego na priv.

U mnie w Opolu jest jakaś Yamaha majesty do sprzedania za 3600zł i takie Malaguti jak moje tylko że z silnikiem 150 i gość chce za niego 3500zł. Wejdź na OLX znajdź skutery w Opolu Lubelskim. Powiem tak: Yamahy nie widziałem nie wiem kto sprzedaje, ale Malaguti i owszem widziałem jak to jeździ i jeździ bardzo dobrze. Gościa znam z widzenia i na 100% nie jest to handlarz tylko osoba prywatna a skuter jest zarejestrowany. Kolor niebieski. W tym Malaguti masz budę włoską a silnik yamahy.

Myślę, że w tej cenie będzie trudno kupić coś uczciwego. Sam miałem podobny dylemat miesiąc temu i w budżecie około 4000 pln udało mi się po długich bojach nabyć fajną Yamaszkę X-city 250 z 2007 roku. Małe niedomagania, jak ślimak prędkościomierza, usuwam na bieżąco:). Sprzęt wysoki, wąski, duże koła, idealny na miasto.

To prawda trochę mało pieniążków. Ja za swój dałem 3600

A może taka marka jak SYM? Kolega z grupy lubelskiej KOSTEK takim śmiga i sobie chwali. Jest duży wygodny tylko nie wiem w jakich pieniądzach można kupić taki skuter.

Jeszcze sobie przypomniałem. Miałem kiedyś Aprilie Leonardo 125. Jeśli chodzi o osiągi to w 4t chyba nie ma sobie równych. Przy mojej wadze 105 kg udało mi się rozwinąć 120 licznikowe. Start z miejsca super prowadzenie super. Świetnie wyważony skuter. Silnik ROTAX. Jedna wada? Nie za wielki. A są też takie Aprilie z silnikami 250. To dopiero jusi byc szał. I ostatnie. Cena bardzo przystępna.

Witam,

Ja mam 179 wzrostu i 85 kg wagi. Śmigałem Majesty 250. Była dla mnie wygodny i sprawował się dobrze po tym jak w niego zainwestowałem czyli zrobiłem serwis.

Jako na początek mogę polecić taką maszynę ale trzeba uważać podczas zakupu żeby nie był to egzemplarz zmęczony.

Osobiście nie polecam tego konkretnego egzemplarza ponieważ był po wypadku:

http://olx.pl/oferta/yamaha-majesty-yp-250-CID5-IDdbfMr.html

Gdyby się ponownie pojawił w ogłoszeniach proszę użytkowników forum o ostrożność. Został odkupiony ode mnie i wyszykowany do sprzedania.

Kolegi maxella pytałem ale sprzęt sprzedany-pocieszam się faktem że jednak udaje się części z Was kupić ostatecznie za kwotę 3500zł....

Annopol? 3X NIE.

Kolega maxell miał do sprzedania KYMCO 250. Może jego zapytaj. Napisz do niego na priv.

U mnie w Opolu jest jakaś Yamaha majesty do sprzedania za 3600zł i takie Malaguti jak moje tylko że z silnikiem 150 i gość chce za niego 3500zł. Wejdź na OLX znajdź skutery w Opolu Lubelskim. Powiem tak: Yamahy nie widziałem nie wiem kto sprzedaje, ale Malaguti i owszem widziałem jak to jeździ i jeździ bardzo dobrze. Gościa znam z widzenia i na 100% nie jest to handlarz tylko osoba prywatna a skuter jest zarejestrowany. Kolor niebieski. W tym Malaguti masz budę włoską a silnik yamahy.

Nie ma tych sprzętów na OLX obecnie a dlaczego ten Annopol taki beeeee ten klient to oszust?

Dołożysz troche i kupisz Kymco Xciting 500. Mam takie gabaryty jak ty i dla mnie super.

Tapnięte z LG Spirit LTE

W Annopolu to przeważnie szrot. Jak sxukałem wariatora i zadzwoniłem tam właśnie to jak usłyszałem cenę za używkę to usiadłem. Kupiłem nówkę w serwisie Yamahy za połowę tej ceny.

A no faktycznie nie ma. Pewnie ogłoszenie wygasło. Myślę że niedługo się pojawi. O ile nie został sprzedany.

Może byłbyś zainteresowany Aprlia Atlantic 500. Model do roku 2004 po usunięciu drobnych bolaczek jest naprawdę dużym i fajnym skuterem.

Gniazdo zapalniczki, komputer pokładowy pokazujący spalanie, voltomierz, stoper, temperaturę zewnętrzną. Amortyzator skrętu regulowany... jest też fabryczne miejsce na głośniki :)

Sprzęt kupiony :clapping: całkowicie przypadkiem i nieoczekiwanie praktycznie po sąsiedzku,model to staruszek BURGMAN 250 K1 z 2000r z rąk prywatnych od rozsądnego 50-latka.....

Prezentuje się bardzo dobrze jak na swoje sędziwe lata i ma przebieg 37tys km.

Sprzęt ma 2 nowe opony michelina,wymieniony pasek napędowy,nówka aku zamontowany przy mnie,rok temu był u speca na ustawianie zaworów,wymiana membrany w gaźniku,wymianie oleju łącznie z olejem w kielichach przednich,wymianie płynu chłodniczego i ogólnym serwisie,oczywiście wszystkie wymienione częsci jak i bańki z olejami dostałem ...

Ogólnie przy mnie było pierwsze odpalenie po zimowaniu i odbyło się po 2-3 obrotach silnika a co ciekawe pierwszą jazdę próbną odbyłem przy -1 mrozie brrrrrrrrr.

Zaskoczyły mnie bardzo mega mocne światła jak i małe wibracje których się troszkę obawiałem.....

Z minusów chyba czeka mnie wymiana termostatu bo temperatura co prawda podnosi się ale tylko troszkę i wyczuwam wibracje przy hamowaniu na przednim kol więc pewnie tarcza plus klocki do wymiany....

Pierwsze co zrobię to odłączę wyłącznik zapłonu w bocznej stopce :msn-wink:

Gratuluje zakupu i oby Ci dobrze służył. Niestety silnik 250 w Burgmanach ma wadę, często urywa zawory - generalnie słabe są głowice. Mam nadzieje że Twój egzemplarz będzie wyjątkiem. Tu masz ciekawy wątek na ten temat http://www.forum.burgmania.net/topic/17837-zerwany-zawor-ssacywydechowy-an-250/page__st__60__p__303410__hl__urwany#entry303410

Gratuluje zakupu i oby Ci dobrze służył. Niestety silnik 250 w Burgmanach ma wadę, często urywa zawory - generalnie słabe są głowice. Mam nadzieje że Twój egzemplarz będzie wyjątkiem. Tu masz ciekawy wątek na ten temat http://www.forum.bur...any#entry303410

Czytałem o pobieraniu oliwy w 250-tkach ale degradacji zaworów no i silnika nie czytałem.... :mad2:

Znajomy który jak się okazało po zakupie serwisuje skutery powiedział że to dobry sprzęt więc tego się trzymam :Jumpy:

U mnie sprzęt będzie miał zawsze najlepszą oliwę,wymienianą na czas jak i łagodne obchodzenie do zagrzania silnika bo to mam we krwi...

Fotki wrzucę jak będzie ciepło i jasno......

Przeczytałem temacik o zaworach w Burgmanie 250 i trochę się tym zmartwiłem nie powiem,ale może powiecie mi na jaką skalę padają te zawory w AN 250?

Burgmanów AN 250 jest na rynku i w użytku jak psów i jakoś to jeździ więc może nie jest tak że każdemu przy jakimś przebiegu to pada.

Jeśli to faktycznie mega problem to sprzedam choć nie powiem trochę szkoda... :mad2:

Zapytaj Tomka lub Dawiada z naszej grupy. Oni latają właśnie 250 tkami.

A jeszcze mkapilkr To Marcin. On może coś wiedzieć On dużo czai.

• 2 tygodnie później...

Pytanko mam jeszcze,jak jest na dworze kilka stopni to po jakim czasie skuter powinien złapać prawidłową temperaturę......

U mnie temperatura ledwo co idzie nad pierwszą kreskę więc wydaje mi się że się nie dogrzewa i podejrzewam że ma to trochę związek z moim drugim pytaniem.

Ta druga sprawa to mój burgman 250 pali jak smok bo wychodzi coś w okolicach 5,5l na setkę po mieście :( gdzie szukać usterek w pierwszej kolejności?

Burek jest na gaźnikach,pracuje poprawnie i jest dynamiczny.

Jeśli chodzi o temperaturę to u mnie jest podobnie. Co do spalania to uważam, że wszystko zależy od "nogi". W mieście auto też więcej pali.

Cześć ja mam 180 wzrostu i 105kg żywej wagi. Jeżdżę Malaguti Madisonem 125. Jest to duży skuter robiony pod pojemności 250 i 400 cm3.

Dołączam się do Sylwka - wprawdzie mój wzrost to tylko 1750 mm ale za to mam 125 kilo bez spodni i kurtki - Burek daje radę!