Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kymco Downtown 300i - Wyprawa dookoła Polski 2016

izdebski12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam na imię Piotr, lat 19, wraz z kolegami jesteśmy z Warszawy. Moją pasją jest podróżowanie na skuterze.

Moim marzeniem jest objechać dookoła Polskę, Pojechać do Lloret de Mar w Hiszpanii, oraz do Rumunii.

W tym temacie zajmę się opisaniem przygotowań jak i samej wycieczki dookoła Polski.

Sprzęt jakim będę podróżował to Kymco Downtown 300i rocznik 2014 - zakupiony w sierpniu 2015 roku. Obecnie ma na liczniku ~7500 km. Razem z dwoma kolegami (Padalec, Madi - ze skuterowo.com) mamy zamiar objechać Polskę. Ich pojazdy: Kymco Bet&Win 50 2T LC, oraz Romet router WS50.

Zostały już zaplanowane urlopy (24 czerwiec 2016 roku do 10 lipiec 2016 r.) przez który chcemy objechać Polskę. Wstępnie jest 3500 km, 2 tygodnie. Kasa, którą właśnie zbieram (na siebie) - 1500 zł, która myślę, że jest optymalną sumą i pozwoli na przejechanie Polski.

Zamierzamy w pierwszej kolejności objechać wschodnią jak i południową stronę Polski - z racji tego, że jest najtrudniejsza.

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• izdebski12

22

• EndriuBis

8

• arturo-bb

5

• robert1973

5

Top użytkownicy w tym temacie

• Klubowicze

Downtown 300i z duetem 50-tek... Będzie to wymagało chyba od Ciebie trochę cierpliwości (no chyba że są odblokowane i dadzą rade bez piłowani silnika pomknąć 60-70 km/h). Nie to, żebym pomysł negował, bo niejeden już po Afrykę na 50-ce dojechał, a i więcej czasu na oglądanie widoków dają takie stosunkowo nieduże prędkości przelotowe. Jednak po przejażdżce na raz z Hajnówki do Świnoujścia w czasie 10 godzin (w trzech miejscach trafiłem na ruch wahadłowy przy przebudowie dróg, co spowolniło mnie o dobre 1.5 godziny), wiem że pod koniec jakiegoś tam etapu już człowiek myśli o szybkim postoju... Niemniej życzę powodzenia i ciekaw jestem, jak się Kymco Bet&Win 50 2T w dwutakcie będzie sprawował na trasie...

Pojazdy kolegów są odblokowane, prędkość przelotowa ~60 km/h, całe życie jeździłem (do sierpnia 2015r) chińczykiem 50 cm3, więc i na większym sprzęcie dam radę. Ważniejsza dla mnie jest jazda z przyjaciółmi niż posuwanie takiej trasy przy ponad 100 km/h. Zresztą i sprzęt powinien być zadowolony, bo przy 60 km/h będzie miał z 4800-5000 obrotów, czyli będzie jechał "na spokojnie" :)

Witam. Powiem tak. Jak Gość taką trasę zrobił na Ogarze 200 to i Wydacie radę. Jego rlalacja jest gdzieś na You Tube. Powodzenia.

No, życzę powodzenia. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie.

Dlaczego wschodnio - południowa część naszego pięknego kraju ma być dla Was najtrudniejsza :question:

My tu polujemy na warszawiaków skutero-maniaków i zjadamy na śniadanie :(

Niedźwiedzie w Bieszczadach to i owszem, jak mają zły dzień to czasem kogoś upolują, ale tak po za tym jest spoko - zapraszam :)

"Żeby tylko Ci się woda nie zagotowała :)" - Piszesz to w formie żartu, czy na prawdę jest się czego obawiać? Jest wielki wiatrak za chłodnicą, więc myśle, że chyba nie będzie aż tak źle?

Wiek 98 lat? "Oszukane" wypełnienie profilu skutkuje przeniesieniem do grupy "validating" oraz ostrzeżeniem.

Administracja

Najważniejsze, że są fajne emocje i masz zaufanych przyjaciół na skuterkach :clapping: .

Dacie radę.

Na pewno czasami będziesz miał ochotę odkręcić manetkę w swoim sprzęcie, ale zawsze możesz poczekać na kumpli za jakimś zakrętem.

Jak kiedyś kupiłem Ogara 200 to zrobiłem nim w pierwsze 2 dni 600 km.

Paliwo wówczas było na kartki, ale spuszczałem je regularnie mojemu tacie z Dacii 1310.

Też uważam, że albo zajeździsz sprzęty kumpli, albo swój. Dla Ciebie 60-80 to połowa możliwości, dla nich, to już końcówka. Zanim ruszycie gdzieś w PL, zróbcie sobie na próbę trasę dookoła komina, tak z 200km.

• 3 tygodnie później...
  • Klubowicze

Kieliszkiem dookoła Polski ? Niezłe. Młodość ma swoje prawa. Ty się umęczysz, A oni gnając za tobą zarżną swoje maszyneczki. Przemyślcie ten zestaw wyjazdowy. Może ty tez weź 50cm3 na ten konkretny wyjazd ? Ogólnie trudna sprawa.

• 2 tygodnie później...

Oj kolego nie chcę Cię straszyć ale czeka Ciebie i twój skuter straszna męka.

Piszę to z doświadczenia bo kumpel który ma podłubaną Gilerę Runner 50 chciał w zeszłym sezonie, koniecznie polatać ze mną po Warszawie i okolicach.

Runner przelotową miał ok 70 km/h.

Byłem sam tym zdziwiony,ale Downtown jakoś strasznie się męczył, poszarpywał czasami i nawet mi zgasł ze dwa razy podczas jazdy,co nigdy nie miało miejsca.

Najgorzej jest podczas kręcenia się po uliczkach, np przy wychodzeniu z winkla,musiałem baaardzo delikatnie się obchodzić z gazem żeby kumpla nie rozjechać ;)

W skrócie ja byłem umęczony bo jechałem cały czas w napięciu, musiałem uważnie posługiwać się gazem itd.

Kumpel był też zmęczony bo dla niego to była jazda praktycznie po oporach.

Więc bardzo fajna postawa z twojej strony,ale najpierw zobaczcie jak wam to wyjdzie, na jakiejś krótszej trasie.

Podobnie jak kolega sądzę,ze może być ciężko - sam z kolegami jezdziłem dla zabawy Legionowo-Bemowo-Legionowo, ja tylko na 125 a oni na 50tkach i co raz któregoś gubiłem...

• 5 tygodni później...

Pojechałem tak jak radziliście z kolegami do Kłodawy... no i koledzy się wykruszyli, wymiękli. Ktoś zainteresowany tą wycieczką? Jak nikt się nie zgłosi to sam pojadę :)

PS Na szafie już 9820 km, zaraz przegląd po 10 tys. i w czerwcu wyjazd! :)

• Klubowicze

Jak się domyślam, nie masz jeszcze większego doświadczenia z trasami Maxi (czy moto)... Z tego co piszesz, ustawiasz sztywne sprawy finansów (jakiś limit), a z autopsji wiem, że wstępne wyliczenia zazwyczaj się rozbiegają z efektem końcowym o przynajmniej 20% (na plus niestety). Do tego musisz ustawić się na złapanie "kapcia", przymusowy nocleg, choćby z powodu kompletnego przemoczenia, zatrucia pokarmowego, unieruchomienia pojazdu choćby z powodu brudnego (chrzczonego) paliwa... To wszystko generuje dodatkowe koszty (warto wykupić rozszerzone ubezpieczenie na pomoc drogową)... Dwa, taka trasa to spory wysiłek fizyczny, więc warto strzelić sobie na początek jakiś przejazd np. na 600-800 km i zobaczysz, jak dajesz radę w dość "krzesełkowej" pozycji, bo taką Dowtown ma... Chłopaki lecieli tymi maszynami do Chorwacji i dali radę, ale jeśli odkopiesz temat, pisali że nie zawsze było słodko, a do tego skończyło się dość nieszczęśliwie dla jednego z nich...

• 4 tygodnie później...

Siema!

Mamy 24 maja 2016 roku, równo za miesiąc zaczynam urlop 16 dniowy (24 czerwiec 2016 - 10 lipca 2016 roku), i lecę moim ukochanym - kymco downtownem 300i okrążyć dookoła Polskę!

Jadę sam, koledzy już wymiękli. Wyjeżdżam z Warszawy, jadę do Terespola. W Terespolu siadam przy zajebistej pizzy nad mapą, i ogarniam kolejny cel. Wyrocznia GOCLEVER pomaga mi tylko dotrzeć do celów.

Wstępny plan: Najpierw Bieszczady, poruszam się zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

C.D.N...

Wstępne przygotowania (Rozmieszczenie tabołów):

Biorę elektryczną pompkę pod gniazdko 12V.

Przygotowania ciąg dalszy...

Wczoraj została wymieniona tarcza z przodu na nową firmy RMS, oraz nowe klocki również RMS. Stare klocki były już zjechane do minimum, a tarcza była krzywa i miała bicia, przez wcześniejszą przygodę z blokadą na tarczę hamulcową. Aktualnie klocki z tarczą się docierają, i siła hamowania wzrasta z każdym hamowaniem. Nie wyobrażam sobie wyjazdu dookoła Polski z takim zestawem jak miałem.

933_20160604_112305.jpg?__no=1863_20160604_112323.jpg?__no=1

566_20160604_112337.jpg?__no=1378_20160604_112354.jpg?__no=1

907_20160604_112519.jpg?__no=1

Aktualnie z tyłu klocki są wymienione na nowe przez serwis Motor-land (klocki oryginalne Kymco), a z przodu zestaw RMS. Tak więc o hamulce nie muszę się bać.

Obawiam się jedynie o pasek napędowy, gdyż jest seryjny, i jest zrobione na nim 11 tys. Czy wymienić pasek ? Ile te paski w downtownie wytrzymują? Słyszałem, że 20 tys. ? Nowy pasek 400 zł kosztuje więc wymiana w połowie jego stanu jest bezsensu.. :)

Jeśli masz zamiar podłączać tą pompkę do DT to zabierz worek bezpieczników do gniazda zapalniczki (jest na kablu za gniazdem. albo wsadź jakiś większy, bo oryginalny od razu ci poleci . Producent nie zakładał innego zastosowania jak pod ładowarkę telefonu, lub nawigacji.

Jeśli masz zamiar podłączać tą pompkę do DT to zabierz worek bezpieczników do gniazda zapalniczki (jest na kablu za gniazdem. albo wsadź jakiś większy, bo oryginalny od razu ci poleci . Producent nie zakładał innego zastosowania jak pod ładowarkę telefonu, lub nawigacji.

Ten bezpiecznik 1,25 ampera już dawno mi się spalił, wsadziłem 3 ampery, a pompkę będę podłączał do specjalnego dodatkowego gniazdka zapalniczki, które zostało tymczasowo na czas wyjazdu podłączone prosto do akumulatora.