dr.big Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Długie, skryte przygotowania do zaplanowanego rozwiązania i ostatnio taka "bomba" -> http://marciniwuc.co...idacja-gotowki/ w gazetach ekonomicznych i innych "wiadomościach" aż huczy... Koniec z anonimowością transakcji – chcesz dokonać zakupu, po którym nie będzie śladu? Bez gotówki nie będzie to już możliwe. Totalna inwigilacja. Ujemne stopy procentowe i opłaty za konto w naszym banku – gdyby dziś banki zrobiły taki numer, po prostu wyciągamy gotówkę i trzymamy ją pod materacem. Co zrobimy bez gotówki? Energetyczny blackout – co się stanie w razie dłuższej awarii sieci energetycznych, gdy nasze smartfony i systemy opłaty kartami „wysiądą”? Ograniczenie dostępu do naszych pieniędzy – pamiętacie kolejki do bankomatów w Grecji? A jeśli wszystkie pieniądze będą elektroniczne? Odnośnik do komentarza
Klubowicze DaniL Opublikowano 22 Lutego 2016 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie bardzo sobie wyobrażam jak dać dziecku 2 zł na jakiś drobiazg w sklepiku szkolnym, bo karty to 7-mio latkowi to nie dam. Bez gotówki zaburzy się wyobraźnia i edukacja "finansowa" dzieci. A ciekawe jak by obracali kasą np. bezdomni? Wg mnie to chory pomysł. Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 22 Lutego 2016 Administrator Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Science fiction... ale próby są. Tu dobre zobrazowanie tematu -> http://parezja.pl/dl...walczy-gotowka/ Wynik sondy Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Pomysł nie jest ani nowy, ani tym bardziej chory Wcześniej czy później to nastąpi, ale mam nadzieje że "później" i moje pokolenie nie doczeka Nie mam małych dzieci, ale moje mniejwięcej od 15 roku życia miały konto bankowe i kartę do niego - aby uczyś się oszczędności i właśnie aby zżyć się z kartą płatniczą. Co do bezdomnych - np.MOPS wyda taką kartę. Odnośnik do komentarza
Jezman Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Konto w banku dobre dla dziecka bo można mu przelewać kieszonkowe. Uczy to oszczędzania od małego. A od początku dziejów była jakas "moneta" i tak zostanie. Niestety w 21 wieku nie uciekniemy od technologi i inwigilacji. Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Panowie, bądźmy szczerzy - dawno, dawno temu 10 dolarów w ręce - miało swój odpowiednik w postaci złota w banku. Juz od dawna tak nie jest. Więc co za różnica czy mam w ręku papier, metal (nie szlachetny) czy plastik z czipem ? Odnośnik do komentarza
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 22 Lutego 2016 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Jak masz coś "konkretnego" to fakt mało co zmienia. ( zawsze to coś jest coś warte ) Ale jak masz plastik z czipem to tylko ty wiesz ile tam jest ( a raczej ile być powinno jeśli w razie W nie skasują danych ) Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Plastik z czipem ma to do siebie, że nawet jak na nim nie ma "nic" albo już jest tam saldo ujemne nadal możesz kupować Spróbuj tak z gotówką Jedyny broblem w braku gotówki jaki ja widzę: jak kupić jajka u babci na rynku Odnośnik do komentarza
Michu_3m100 Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Pomysł często powraca. Jakim trzeba być desperatem (albo idiotą), żeby coś takiego proponować. Dla dużego/normalnego państwa zupełnie nierealny. Wyobraźcie sobie, że kasują fizyczne złotówki. I co? Tylko bogaci mają karty i konta, a większość ludzi operuje gotówką.Połowa (jak nie większość) handlu przechodzi na ruble czy yuany (muszelki raczej w grę nie wchodzą), bo tych na pewno nie skasują. I wtedy niech sobie rząd ściąga podatki... Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Michu_3m100 - nie masz racji. Właśnie przy obrocie żywą gotówką dochodzi do największych nadużyć - poczytaj o początkach wielkich karterów narkotykowych. Przepływ "elektronicznych" pieniędzy łatwiej kontrolować. Handel nie przejdzie jak sugerujesz na ruble czy yuany bo nimi nie będzie można płacić np. za benzynę, media czy czynsz za mieszkanie. Abyśmy się dobrze zrozumieli. Nie jestem jakimś zatwardziałym zwolennikiem braku gotówki, ale moim zdaniem wcześniej czy później likwidacja gotówki nastąpi. Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (...) wcześniej czy później likwidacja gotówki nastąpi. Na pewno. Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 No panowie - taka cisza, a dzisiaj: Dzień bez płacenia gotówką Dziś po raz pierwszy w Polsce obchodzony jest "Dzień bez płacenia gotówką". Jest to on częścią europejskiej akcji No Cash Day, która odbywa się pod patronatem Parlamentu Europejskiego. Odnośnik do komentarza
Klubowicze MAKI Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Płacenie nie gotówką idzie do nas wielkimi krokami, widzę to u siebie w firmie gdzie zmuszony jestem zakupić sobie terminal do płacenia kartą - ludzie sami do tego zmuszają ,bo tak im wygodniej. Niestety XXI wiek ! wyjdzie nam jeszcze bokiem , jeśli dożyjemy. Odnośnik do komentarza
megamix Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Jeśli nie będzie gotówki w obrocie, w bankach będą ujemne stopy procentowe. Obecnie tak z frankiem. Widzą o tym co mają kredyty w tej walucie. Będąc jednym z założycieli stowarzyszenia STOP BANKOWEMU BEZPRAWIU wiem coś o tym. Oponujmy aby się tak nie stało bo będziemy niewolnikami jak fankowicze. Pozwolę sobie poinformować o wydarzeniu. www. bankowebezprawie.pl POMAGAMY UTOPIoNYM WE FRANKI I POLISOLAKATY Odnośnik do komentarza
subaru gtb320 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 I czeka nas wiele, wiele ,wiele zmian związanych z PIS Ja tam wole gotówke nawet tą jeszcze z mojej komuni św Niż ten plastik gdzie prawie każdy wie co kiedy ile i jak . Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jako laik, powiedziałbym, że to PiS będzie raczej kontra, bo to właśnie PO było pro UE z jej "pomysłami"... No ale ja to się nie znam wogóle na polityce. Nie zamierzam sprowadzać tematu do przepychanki, która partia jest tą "najwspanialszą", za którą trzeba dać się pokroić na plasterki :D .... Dla mnie nie jest ważne kto rządzi, tylko i wyłącznie jak rządzi. Jak będzie ludziom dobrze, to mogą być to nawet kosmici ... Odnośnik do komentarza
subaru gtb320 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Jest OK. !pomidor Dwie.(pokroić i Rydzyka ) p.s wolność wypowiedzi .ale ja jestem za gotówką i kopertą Odnośnik do komentarza
Długi 1973 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Gotówka w postaci "szeleszczących" banknotów raczej szybko, jeśli w ogóle nie zniknie. Wcześniej czeka nas obostrzenie w postaci limitów dla transakcji gotówkowych, Max wysokość kwoty jaką można zapłacić banknotami, to np tylko 1000pln. Powyżej już tylko karta lub przelew (w niektórych krajach już tak jest) Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Europejski Bank Centralny podjął ostatnio decyzję, iż nie będzie już utrzymywał stanu banknotów 500 euro... Czyli pięćsetki wymrą śmiercią naturalną i jest to już postanowione, że powoli będą wycofywane... PS. Ostatnio czytałem w jakimś "ekonomiku", że w następnych latach wszystkie banknoty powyżej najbardziej rozpowszechnionego 50, pojdą w ślady pięćsetki... A niektóre głosy przebąkują nawet coś o pozostawieniu banknotu o nominale max. 20 euro... Czyli, de facto, totalna kontrola przepływu gotówki oraz totalna kontrola tej posiadanej przez zwykłych ludzi... Odnośnik do komentarza
Klaud Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Szukam powodu dla którego byłoby coś złego w przejściu na e-pieniądze dla dużych kwot i... Nie widzę. Dla małych już więcej, bo i utrudnienie i tajemnica zwykłych zakupów (choć już dziś i tak jest iluzoryczna). Przy czym z tego co wiem TRZYMAĆ gotówkę będzie można (choćby w obcej walucie na upartego), nie będzie można PŁACIĆ dużych kwot, chodzi raczej o ukrócenie całej szarej strefy, tych wszystkich zakupów aut za gotówkę z łapówek czy usług czy sprzedaży nierejestrowanych, nieopodatkowanych. Ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza
dr.big Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 A jak tej "obcej waluty" też nie będzie ? I będziesz miał tylko kartę, a Twoimi realnymi pieniędzmi będzie zarządzał "ktoś inny" ? I ten "ktoś inny" zadecyduje, że na dzień masz np. limit 10 PLN do wypłaty przy "ścianie płaczu" na "rzodkiewkę i jajeczka" ? Bilet do kina- karta, deser i kawa w kawiarni- karta, płatna toaleta- karta, itd. itp....... Niby masz, ale nie masz... PS. A jak Ci się nie podoba te 10 PLN na dzień to "wypadasz z systemu" i możesz mieszkać w kartonie pod mostem? Takie "chomikowe koło razy 4"? Odnośnik do komentarza
EndriuBis Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 ...... I ten "ktoś inny" zadecyduje, że na dzień masz np. limit 10 PLN do wypłaty przy "ścianie płaczu" na "rzodkiewkę i jajeczka" ? Bilet do kina- karta, deser i kawa w kawiarni- karta, płatna toaleta- karta, itd. itp....... Niby masz, ale nie masz... A czy nie dokładnie tak było jakiś rok temu w Grecjii Odświeżam temat, bo właśnie się dzisiaj złapałem na tym że nie miałem w portwelu 16,00 zł dla pani za swojskie jajka 2 karty kredytowe, 4 bankomatowe i 3,80 zł w gotówce to chyba jest właśnie ten moment "Likwidacji gotówki" EDIT: kurcze, bilon musi zostać, choćby na koszyki w supermarkecie Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi