Skocz do zawartości
Forum Burgmania

66 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Motocykl .

Motor to raczej w innym przypadku . :fireman2:

P.S.

Z drugiej strony użyj słowa Zacna i w tym akurat przykładzie gro ludzie wie o co chodzi hi hi hi .

Opublikowano

Motocykl zdecydowanie :fireman2:

• Klubowicze
Opublikowano

Motocykl

• Sympatycy
Opublikowano

Jak rozmawiam poważnie o swojej pasji to "motocykl"

A jak robimy sobie jajca to "motór".

A tak w sumie czy ktoś powie tak czy tak to i tak wiem o co chodzi :-)

Opublikowano

Ja nie dbając o poprawność "polityczną" używam obu form. Jest to dla mnie bez jakiegokolwiek znaczenia.

Opublikowano

Od czasu "wstąpienia do forum" - tylko motoCYKL. Zawsze to dobry temat do zagadania w towarzystwie.

• Klubowicze
Opublikowano

Bez zbędnego owijania w bawełnę. Jeśli chodzi to tą kwestię to zdecydowanie - "motocykl".

Opublikowano

Najczęściej zdrobniale moto. W rozmowach z osobami spoza 2oo raczej motocykl.

Głosu nie oddałem z racji że najczęściej używa określenia moto.

• Klubowicze
Opublikowano

„W tę ciszę ostrym stentorowym warkotem wdzierał się głos motoru. Motocykl minął dojazd do młyna i skręcił z traktu w boczną drogę między zaroślami.”

no proszę Ojciec Dyrektor klasykę romansideł międzywojnia czytuje ;)

a w temacie:

staram sie nie mówić na motocykl "motor" bo na poczatku mojej kariery na burgmanii zostałam "delikatnie" opieprzona przez kolegów, że tak się nie mówi

motór w formie żartobliwej mi się zdarza

Opublikowano

Ja tam mówię:

- motor

- auto

- ziemniaki

itd...

I nie widzę w tym nic złego.

• Klubowicze
Opublikowano

Oficjalnie oczywiście motocykl. Żartobliwie chętnie motorek, rzadziej motor, motór.

Czasem, gdy chcę zażartować lub się powymądrzać (jak kto woli - powymandrzać :frusty: ), na pytanie:

- Gdzie masz motor?

Odpowiadam:

- W motocyklu!

A czasem, gdy mi się nie chce (albo wiem, że nie warto) uświadamiać rozmówcy laika nie-motocyklisty, to gadam z nim o motorach...

Opublikowano

Moto, jak mi się "spieszy", motocykl, gdy mogę się "rozwinąć w dyskusji".

Opublikowano

Motor czy motocykl nie ma to dla mnie większego znaczenia.

Opublikowano

Sięgnąłem głębiej i przekonałem się że oba zwroty motor i motocykl są ogólnie przyjęte za poprawne.

Na pewno nie używam zwrotu "motór" bo to stare i nie śmieszne.

Motocykl-ładne słówko, ale mogę go użyć ewentualnie w rozmowie z ciocią, bo absolutnie nie pasuje mi do jego użytkowników.

Chłopaki jeżdżą na MOTORACH. I tak też nazywam swój pojazd.

Troszeczkę mnie dziwią wyniki ankiety, bo zdecydowana większość z nas deklaruje że słowo "motocykl" jest to zwrot który używa w potocznych rozmowach. Czyżby? wink11.gif

• temat został odblokowany
  • temat został zablokowany
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...