Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Motor czy motocykl?

66 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Słowo kiedyś raczej traktowane "z przymrużenem oka" zdobywa "salony" ... Słyszy się je już wszędzie (prasa, TV, radio) i nawet ludzie "związani z branżą" z niego korzystają.

Jakiego używasz?

W moim środowisku "z przymrużeniem oka" to był "motór". :) Generaralnie motocykl lub "moto".

EDIT: ale jak się zastanowić: to mówi się "na motocyklu" i "na motorze" , a czasem "na motorku" :)

Ale o sprzęcie raczej zawsze: motocykl.

• Administrator

Motor (silnik) napędza pojazd/ urządzenie mechaniczne.

Jeśli motocykl nazywamy "motorem" to właściwszą formą jest >motór<, wtedy wiadomo, że już mamy fakultet z motoryzacji ;)

Inną właściwą formą jest określenie >jednoślad<.

Używam określenia motocykl. Drażni mnie określenie motor, a już jak ktoś mówi motór i to nie w żartach to działa to na mnie jak płachta na byka ;)

I napisałam to ja Justyna :)

Zgadza się, sam używam często określenia "moto", pisownia jest zdecydowanie krótsza od słowa "motocykl", a w dzisiejszych czasach takie skróty są chyba w inecie dopuszczalne :) ...

W mowie używam słowa "motocykl" lub "jednoślad"...

PS. Mi motor/motu(ó)r zawsze kojarzył się z "pracownikiem" PGRu z wymiętym "sportem" w gębie, który przyjechał w gumofilcach do GSu ;) ...

• Klubowicze

Ja używam obu określeń i nie rozumiem purystów, którzy się obrażają na słowo motor, które jest prostsze i łatwiejsze w użyciu.

Wg słownika PWN:

motor

1. «mechanizm przetwarzający energię elektryczną lub cieplną na energię mechaniczną»

2. pot. «motocykl»

Ciekawy artykuł na ten temat: http://motormania.co...jest-poprawnie/

Fragment:

Generalnie, z punktu widzenia słowników języka polskiego i Rady Języka Polskiego, nie jest to żaden błąd: motor może występować w podwójnym znaczeniu, podobnie jak np. zamek. Przyjęło się też, że w kręgu „wtajemniczonych” bardziej wskazane jest użycie „motocykla” jako określenia poprawnego i fachowego, natomiast słowo „motor” wypowiadają w większości ludzie spoza motocyklowego środowiska, choć to ostatnie niekoniecznie jest regułą.

Ja zaznaczyłem motor.

• Administrator

Nie należę do wyjątkowych purystów językowych ale lubię jak ktoś mówi i pisze bez błędów dbając o ojczysty język. Oczywiście w/g słownika PWN forma "motor" potocznie jest dopuszczalna... ale są miejsca/ środowiska/ grupy, gdzie zostaje odbierana jak błędna czy nieprofesjonalna.

Zdanie z właściwą formą:

„W tę ciszę ostrym stentorowym warkotem wdzierał się głos motoru. Motocykl minął dojazd do młyna i skręcił z traktu w boczną drogę między zaroślami.”

• Sympatycy

Mnie opieprzył kiedyś policjant twierdząc, że motor to mam pod maską lub pod plastikami. Pojazd to MOTOCYKL. Grzecznie przyznałem rację i odjechałem :). Do dziś o tym pamiętam i stosuję 3 formy: motocykl, moto, skuter, ewentualnie motorower przy małych blaszkach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Sympatycy

Ja zamiast poprawnej nazwy "motocykl" niestety skracam do moto i często motor. Żartobliwie zdarza się określenie "motór" ;) Mam nadzieję pamiętać o poprawnej polszczyźnie przy spotkaniu z JuStą ;)

Poprawna forma to oczywiście 'motocykl', ale samo określenie 'motor' nie drażni mnie tak bardzo jak podział (wśród mediów również) jednośladów na motocykle i skutery. Ludzie, przecież skuter to też motocykl (bądź motorower - w zależności od pojemności, która określa czy coś jest motorowerem czy motocyklem).

To jakby samochody osobowe dzielić na samochody i sedany (na przykład sedany, bo mogły by być również kombi bądź inne, w zależności od rodzaju karoserii).

Ale najwyraźniej potoczne nazewnictwo jest bardziej uznawane niż poprawne. Daleko szukać, weźmy np TIR'a - większość ludzi mówi - 'jeździ tirem', 'jechał tir', 'czołówka z tirem'...a TIR to nic innego jak Transport International Routier - Międzynarodowy Transport Drogowy - to jakby mówić 'jechał międzynarodowym transportem drogowym' itp. To, że ktoś ma tabliczkę na ciągniku bądź naczepie z napisem TIR nie oznacza, że jedzie tirem :) Wolę określenie 'jechał ciężarówką', bo prawidłowe 'jechał ciągnikiem z naczepą' brzmi dziwnie, aczkolwiek bardzo poprawnie :)

Ale takich przykładów można by mnożyć. Najgorsze jest to, że w mediach, gdzie jakby się mogło wydawać, pracują ludzie często wykształceni, to jednak okazuje się, że to wykształcenie jest jakby nie pełne trochę :)

• Sympatycy

Mój kolega zawsze się mnie pyta jak się spotykamy... ,,kiedy przyjedziesz do mnie tą swoją motorynką" ot zgrywus.

Wracając do ankiety to :

Motocykl - bardziej profesjonalnie.

Silnik, to silnik, a motocykl to motocykl.... oba w skrócie potocznie można nazywać motor. Wszyscy wiedzą o co chodzi. A jeśli wszyscy wiedzą o co chodzi to po cholerę tracić czas na wyjaśnianie i się napinać. W życiu są ważniejsze rzeczy ;-)

Staram się używać słowa motocykl, jeżeli ktoś używa sformułowania motor - nie przeszkadza mi to. Ważniejszy jest sens wypowiedzi.

Też staram się używać motocykl, choć to długi wyraz i korci mnie użyć motor choć wiem ze motor to nie "profesjonalnie" no i w dowodzie jest motocykl

mój znajomy z byłej pracy w protokole zajęcia ruchomości wpisał "motór" - oficjalny dokument (zrobiłam sobie kserokopię na pamiątkę ;) ), niestety nigdy nie wypłynął dalej, bo dłużnik spłacił dług zanim wystawiono sprzęt na licytację ;)

Ja osobiście używam formy motocykl odkąd w 2003 roku dostałam wykład (chyba od Mariusza) o różnicy pomiędzy tymi pojęciami :)

mój znajomy z byłej pracy w protokole zajęcia ruchomości wpisał "motór" - oficjalny dokument (zrobiłam sobie kserokopię na pamiątkę ;) ), niestety nigdy nie wypłynął dalej, bo dłużnik spłacił dług zanim wystawiono sprzęt na licytację ;)

Ja osobiście używam formy motocykl odkąd w 2003 roku dostałam wykład (chyba od Mariusza) o różnicy pomiędzy tymi pojęciami :)

Bo ww. znajomy ten motór wpisał w protokóle. :) Coś dla zainteresowanych językiem polskim:

http://www.polskiera...u-czy-protokolu

A ja używam zarówno motocykla jak i motoru. :)

:) a ja myślę, że ważne by język giętki powiedział to co myśli głowa ;)

przekomarzanie się motocykl, jednoślad, motorower, motór czy może motor są drugorzędne i jak się wydaje dla leczenia kompleksów...

ja mogę i na kole przyjechać, na ramie czy kosiarce - nie ma znaczenia ;)

ważne by przyjemnie i w dobrym towarzystwie :)

szkoda czasu na puste przepychanki słowne - takie chyba z zimowych nudów :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...