Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Porównanie żarówek - ciekawy test

Bury

Rekomendowane odpowiedzi

Niżej zamieszczam link do ciekawego testu wykonanego przez redakcję Auto Świat. Nie zauważyłem na forum podobnego tematu, więc może ten będzie polem do zamieszczania własnych opinii w temacie doświadczeń z oświetleniem drogi.

Test żarówek H7

Test bardzo ciekawy. Szkoda że tylko jedna żarówka LED w teście się znalazła.

O ile wiem, chyba żadna żarówka LED-owa H7 nie ma homologacji...

Test bardzo ciekawy i daje naprawdę obraz tego co jest istotnie ważne w czasie jazdy nocą.

Jak napisał Bury w temacie ,to jest ciekawy test,a ja też na sobie przetestowałem żarówki i mam w swoim BMW C600 jeszcze inne niż w tym teście.

Jak mogę ,to podzielę się swoim doświadczeniem.

Ze względu na to,że moi klienci naprawiają u mnie samochody,a częstą przypadłością są przepalające się żarówki,to namówiłem część z nich na założenie Osram Night Braker Unlimited i pytałem ich podczas następnych wizyt jak świecą i każdy z nich powiedział,ze lepiej są doświetlone w nocy miejsca takie jak bok drogi,gdzie idą piesi i obszar na środku jezdni.

Stwierdziłem,że założę do swojego C600 ,a tam mam dwie H7 i zobaczę co będzie.

Jak to zawsze,aby test był miarodajny,a nie mam tak jak Pan redaktor urządzenia do testowania,pojechałem w nocy na odcinek drogi pod górę i z zakrętami na oryginalnej żarówce.

Zapamiętałem co i jak było widać na tej drodze i wróciłem do warsztatu i założyłem te Osram Night Braker Unlimited i pojechałem od razu w tą samą drogę i z powrotem.

Wynik jest taki:

-droga przed moto jest jaśniejsza

-pobocze lepiej doświetlone(pieszych lepiej widać)

-leflektor jest jaśniejszy

Wcześniej jak w nocy jechałem,to musiałem wolniej jechać ,bo nie za dobrze było widać,a teraz jest naprawdę dużo lepiej.

Jak zwykle każdy produkt tak dobry ma minus;

-cena nie mała H7 40 zł/szt

-krótsza żywotność

Zdarzyło mi się,że klient samochodem przyjechał po 4 miesiącach ,że żarówka się spaliła(to pech),ale gwarancja jest na rok,więc zareklamowałem i dostał nową :)

Podsumowanie mojego testu żarówki takiej,jakiej w teście wyżej nie było,jest takie,że warto ja kupić choćby dlatego,aby jadąc wieczorem szybciej więcej widzieć i wtedy jest bezpieczniej,a koszt 40 zł za żarówkę w porównaniu ile kosztują części do skutera jak się w coś uderzy ,to może lepiej kupić ją.

• 2 tygodnie później...

Przyznam, że lubię wszystkie żarówki typu +90%, +110%... +130% -świecą zdecydowanie jaśniej i zdecydowanie lepsza jest widoczność drogi.

Fabryczne żarówki w autku też zmieniłem na te + XXX%.

Osobiście przetestowałem trochę żarówek dostępnych na naszym rynku i według mnie nr 1 to:

Ring Xenon Ultima +120% -POLECAM !

Oczywiście te +XXX% mają też swoją wadę...

-krótsza żywotność żarówki

Ale dla poprawy widoczności i bezpieczeństwa warto poświęcić trochę więcej pieniążków.

Witam

Ja natomiast polecam przetestowane w moim Volvo żarówki H7 BOSCH PLUS 120% które zdecydowanie lepiej od Philipsów plus coś tam oświetlają drogę,są trochę jaśniejsze a przede wszystkim tanie bo za komplet 2szt płaci się około 50-60zł.

Zakupiłem je po przeczytaniu różnych testów gdzie zdobywały bardzo dobre noty i ja osobiście jestem z nich zadowolony,jak dotąd po 7 miesiącach nadal świecą...

A ja mam pytanie o inne zarowki. CZY mial ktos zarowki/zarowkę REVO? H4 LUB H7????jak wrażenia ? Czy ich światło lepiej oswieca i przypomina xenona?

W moim skuterze zawsze mam Philips MotoVision

Wcześniej o barwie pomarańczowej a od zeszłego sezonu o barwie xenon

Naprawdę dobre żarówki

Palą się po 2-3 sezonach ale warto

• 3 tygodnie później...

Wzmocnione żarówki bez wątpienia świecą lepiej. Grzeją się też lepiej.

Dla przestrogi własny przykład z zycia. Jednej z zim, chcąc podładować akumulator odpaliłem silnik. Czymś się zająłem zapinając o pracującym silniku. Po 20 min nadtopił się klosz reflektora na wysokości żarówki.

No dobra a jaką żarówkę H4 wsadzić która da efekt ala xenon czyli będzie max biała wchodząca w niebieski???

Kiedyś kolega miał zamontowane w fordzie i nie dość że świeciły mocno to i z poswiatą niebieską ale auto sprzedał i nie pamięta co to były za żarówki...