Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

xmax 125 - immo i aku

vqsoft

Pytanie

Opublikowano

Panowie ... mierzyliście kiedyś ile bierze immobilajzer w xmax ?

dziś miałem niemiłą niespodziankę... skuter od końca listopada zimuje w garażu podziemnym. temp ok 2st przy tych ostatnich mrozach.. normalnie jest ok 6 - 8 st.

aku nowy yuasa. doładowany w listopadzie po 2h jeździe i dobity ładowarką.

tydzień temu miał 12.6 na zaciskach.. dziś schodzę by odpalić quada który stoi obok i z ciekawości mierze napięcie w xmaxie.. a tu 11.6 V

podłączam ładowarkę oxford 3800 a ta pokazuje 11.6v - ładujemy wiec :) - 0.7A i w 5 min mamy 14.5 i cyk ładowarka w tryb podtrzymywania..

aku nie przyjmuje prądu ;(

3 miesiące miało... jestem ciekaw czy jest sens reklamować..

zmierzyłem upływ - dioda od imo migała miernik pokazywał 0.02a wiec dobry wynik.. jutro zmierzę jeszcze raz gdy dioda się wyłączy .

dziwne.. obok stoi skuter chinczyk 70ccm z aku od UPS i ten mam 12.6

suka king z 7mio letnim aku Yuasu nie odpalana od 2 miesiący ma 14.6v i pali od kopa a silni 4 krotnie większy..

więc warunki przechowywania wykluczam... albo aku dał ciała albo immo go zjadło..

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Próbowałeś w ogóle odpalić tego x-maxa- jak kręcił?

Sprawdzałeś czy jakimś multimetrem, czy ta ładowarka dobrze pokazuje? 14,6 to chyba za dużo jak na akumulator 12v tym bardziej 7 letni.

Jeśli pomiary wiarygodne, i x-max nie zapala to ja bym reklamował aku.

Mi yuasa wytrzymała 2 lata, później miała tendencje do rozładowywania się, jeszcze rok przejeździłem ale ładowarkę woziłem i kable rozruchowe;)

Przy sprawnym (varta) aku zapalałem sprzęt przy -15 (trzymany pod wiatką) bez problemu a potrzebuję naprawdę mocnego akumulatora.

• 0
Opublikowano

mój błąd 12.6..V w suce

co do x max - odpalił na kablach z samochodu.. z aku nie dało rady

co ciekawe dałem go na ładowarkę i niby ożył, testy na egzaminerze excide pokazały 180a z 190 ( deklarowane)

dodatkowo rozładowałem go ponownie i nabiłem... na razie trzyma..

zastanawia mnie czemu padł... imo nie bierze w końcu takiego prądu...

• 0
Opublikowano

uważaj z tymi kablami i do samochodu, jak dłużej pokręcisz to można zapiec rozrusznik, ja tam zrobiłem w peugeocie geopolis, nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki rozrusznik kręcił:)

0.02 to jest norma raczej, dioda w wiekszosci skuterów gasnie po 2-3 dniach żeby oszczędzac te nieszczęsne małe bateryjki

• 0
Opublikowano

aku podładowane porządnym prostownikiem po tym zabiegu utryzmuje 12.6v

inny aku wstawiony do skutera. pali jak głupi . Pomiar pradu porzadnym meirnikiem pokazał 200uA więc prawie nic ;)

podłacyzłem też dobry prostownik na stałe.. ten moj poprzedni jakoś ciulowo podtrzymywał napięcie.. aku na podłaczonym aku miał ledwo 12.3v na podtrzymaniu. ten co mam teraz ctek 5.0 ładnie trzyma 13.6v

• 0
Opublikowano

A ten aku to trzeba w ogóle doładowywać? Ja trzymam swojego w garażu (około 10 na plusie) i od sierpnia 2014 jeszcze ani razu nie otwierałem miejsca gdzie jest aku. W zimie mniej więcej co miesiąc zapalę go na chwilę żeby uzyskał temp i tyle. Pali od kopa bez zająknięcia za pierwszym razem.

• 0
Opublikowano

każdy aku sam się rozładowywuje

w temp 0 st ma już tylko 80 % pojemności....

z racji że u mnie w podziemnym jest temp kolo +5 teraz to skuter stoi cały czas na kroplówce..

• 0
Opublikowano

A tak pytanie jaki akumulator kupujecie i wkładacie do yamahy x-maxa, Czy ten co mam tak ciężko go wsunąć w całości czy mam jakiś większych rozmiarów

• 0
Opublikowano

A tak pytanie jaki akumulator kupujecie i wkładacie do yamahy x-maxa, Czy ten co mam tak ciężko go wsunąć w całości czy mam jakiś większych rozmiarów

Manual podaje np Yuasa YTX9-BS, może też być np. Landport o tym samym oznaczeniu. W każdym razie coś w okolicach 12V i 8Ah z lewym plusem.

Witam Kolegę z okolicy :)

• 0
Opublikowano

Witam Witam Dzięki. Bo chyba będę musiał kupić i wstawić. Czy kolega wie jak się dobrać do żarówek kierunkowskazów tylnych. Wie ze trzeba wyjąć "wannę" na kaski potem co dalej.

• 0
Opublikowano

Nie wyjmujesz wanny, odkręcasz klosz, jeden wkręt i delikatnie go wysuwasz w kierunku tylnym, potem odkręcasz nakładkę na żarówce, kolejny wkręt i ją wyjmujesz.

• 0
Opublikowano

Skuter z 2008, xmax 250, oryginalny YUASA trzymał 4 lata, varta rok, potem znów yuasa ale już jest cienko z nim, nabyłem exid centry, Odrobinę niższy od yuasy- łatwiej włożyć i wyjąć, Prąd rozruchowy 145amper a nie 120 jak tamte !!! Varta to wg mnie g...lżejsza o 390 gram od yuasy ! Wytrzymała tylko rok i miesiąc. Nie polecam prostownika z Lidla, to loteria, można trafić dobrze ale i źle.Do yuasy miałem uwiązaną taśmę dookoła bo jak trzeba wyjąć to tragedia,

• 0
Opublikowano

ja co do excide mam złe doświadczenia - złe i dobre

złe bo padał szybko

dobre bo przed upływem roku więc wymieniali mi na gwarancji

• 0
Opublikowano

ja na razie na exide convencional nie narzema, choc przyznam ze polski champion sznajder jest lepszy:) nie mówia o nawet stare Yasie podładowanej małym pradem