Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

W miarę duży i wygodny maxi 125

Pytanie

Opublikowano

cześć

na nadchodzący sezon przymierzam się do kupna maxi skutera, w 99% będzie używany na trasach - około 60km.

Najważniejsze dla mnie to żeby był jak w temacie "w miarę duży i wygodny", mam 180cm i 90kg

Następny i chyba najważniejszy dla mnie parametr to żeby był ekonomiczny - chciałbym żeby w okolicach tych 3l na 100km brał

Nie interesuje mnie aż tak grzanie i odkręcanie manetki na full, cenie sobie bardziej spokojną jazdę ;)

Z tego co wiem na Kat B można maxymalnie śmigać o mocy do 15 koników, i dlatego w tej granicy chciałbym coś znaleźć, skutery o mocy np 8km z miejsca odrzucam

Kwota jaką mogę przeznaczyć to około 7 tys zł za używany, ale... w tej kwocie można już kupić Rometa Maxi 125 nowego, ale czy warto? czy lepiej coś bardziej "markowego" ale używanego?

Nie boję się używanego ponieważ nie kupuję na już, tylko będę się rozglądał dosyć długo i uważnie

proszę o opinie :)

pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

nie bież żadnych francuzów i awaryjnych piaggio - wybierz hondę lub yamaha

• 0
Opublikowano

Witam ponownie ;)

a więc dość niespodziewanie stałem się posiadaczem nielubianego tutaj.. Rometa Maxi 125, kupiłem ostatnią sztukę z salonu z rocznika 2014 po dość okazyjnej cenie. Trochę zainwestowałem w kask, rękawiczki i dobrą kurtkę, resztę przeznaczam na prawko, i na następny sezon celuję jednak w coś większego. Ten sezon będę szlifował umiejętności. Tak więc trochę inaczej wyszło niż planowałem ale cieszę się że mam czym śmigać.

Opinie i wrażenia po kilku przejażdżkach i około 300km za mną:

*siedzi się bardzo wygodnie, nogi można spokojnie wyłożyć, pozycja ogólnie bardzo mi pasuje 5/6

*szyba dobrze chroni przed wiatrem 4/6

*silnik aktualnie jest docierany, więc za dużo powiedzieć nie mogę, ale odpala za każdym razem bez najmniejszego problemu i zbiera się całkiem nieźle 3+/6

*schowki 2/6

Panowie mam jeszcze pytanie o olej silnikowy, jest to silnik 4t chłodzony powietrzem, nie chcę dawać 200zł za wymianę oleju i dokręceniu śrubek, chcę to zrobić sam, doradźcie jaki olej wybrać i jaki będzie najlepszy

pozdro

ps więcej napiszę jak tylko pogoda będzie przynajmniej +5C ;)

• 0
Opublikowano

jak nie zrobisz w autoryzowanym to będziesz miał po gwarancji... tak więc raczej jesteś uwiązany serwisowaniem w sieci dealerskiej.

Chyba że coś się pozmieniało...

jeżeli powietrzak - to co 2k km. i pierwszy po dotarciu.

• 0
Opublikowano

Olej według zaleceń producenta.

• 0
Opublikowano

Najlepszy to będzie taki jaki wleją w serwisie no chyba że gwarancję chcesz stracić a tego nie polecam bo sprzęt dość awaryjny wybrałeś

• 0
Opublikowano

o mój ty Panie..., nie było już innych skuterów? :helpsmilie:

• 0
Opublikowano

W instrukcji pisze 10w40.. No właśnie ale jest chłodzony powietrzem, i myślę czy aby nie zalać 10w50, zawsze to możliwość jazdy dłużej i szybciej w wyższych temperaturach

Co do sprzętu, chopy nie jest aż tak źle! Serio! ;)

Na następny sezon biorę i tak coś większego i markowego!

• 0
Opublikowano

10w50 w centralnej Europie pewnie nie pomoże i może nie zaszkodzi no chyba że do Hiszpanii się wybierasz pośmigac dłużej i szybciej w wysokich temperaturach :clapping:

• 0
Opublikowano

To nie całkiem tak :) . Jest wiele silników obciążonych termicznie do których warto wlewać w naszym klimacie 10W50, a nawet 10W60 pomimo zaleceń producenta o 10W40 (mam taki przypadek: producent-10W40, a użytkownicy robiący czasami pod 100 tkm pojemnością 125ccm bez remontu silnika polecają 10W60). W końcu producent silnika musi zarabiać na rotacji i silniki mają wytrzymać najlepiej tylko okres gwarancji i trochę po. Więcej jest zbędne. Wystarczy zgłębić fora dla odpowiedniego modelu.

Pisanie, że "nie warto". że "nie opłaca się" nie jest prawdą. Ja zawsze mówię: Lepiej wydać na dobry olej 20 PLN więcej, niż na remont silnika 1000 lub więcej PLN. I mieć dodatkowo niepotrzebny upierd.

• 0
Opublikowano

Ostatnio miałem skuter Zipp QuantumR 125 z identycznym silnikiem też masz za pewnie ten sam gy6 czy tak jakoś,lałem olej 10na40 castrola 4t

pierwszą wymianę zrobiłem na 300km następną na 1000,kolejną co tysiąc,przejechałem około 4000km i opinia jak najbardziej pozytywna wręcz ocena celująca.Eksploatacja silnika jak i całego skutera zasłużoną pochwałę na ocenę celującą. Silnik sprawował się wzorowo ZERO usterek i awarii. Wiadomo to silnik jaszcze na gaźniku około 8KM. I zero AWARI

Teraz przyszedł czas na 125 od Kymco 125 na wtrysku 15Km Przekonam się co jest wart

tu gość opisuje historię https://web.facebook.com/Zipp-Quantum-R-125-789721304444924/

Życzę zadowolenia z zakupu

• 0
Opublikowano

Po pierwsze w swojej klasie nie jest mistrzem ekonomii - 4-4.2 litra wciąga (mój więcej ale ja jeżdżę jak walnięty). Po drugie fabryczne lusterka montowane na czaszy są chyba dla chudego koreańczyka - tzn jakby nie ustawiać w połowie każdego lusterka widzisz siebie żeby widzieć cokolwiek za sobą (a ja lubie widzieć nie tylko to z boku ale i to za mną). Ale ma miejsca żeby zamontować lusterka na kierownicy. Trzeba albo dokleić sferyczne albo nauczyć się z nich korzystać.

Strasznie dużo Ci pali. Mi pali jeżdżąc w dwie osoby 3,5 l, a jak jadę sam to ok 3 - 3.1 l. Mam 186 cm. i ważę powyżej 100 kg. Mój plecaczek waży jakieś 42 kg. Jeździłem bardzo dużo w korkach na moście grota podczas remontu i w centrum w Warszawie.

Co do lusterek się zgadzam, są strasznie do dupy.

Ale fakt jest, że SYM GTS jest duży jak na 125. Jak jeżdżę z żoną do pracy, muszę czasem patrzeć do tyłu, czy ona jeszcze tam jest, bo kanapa jest tak długa, że czasami nie czuje, że mam pasażera. Mam za to długie nogi, nie ma szans na wyprostowanie ich podczas długiej jazdy.

• 0
Opublikowano

ja bym polecał X8/Xevo. Dlaczego? juz tłumacze, ze 125 miałem naprawde sporo modeli, przewinęły się Yamahy, peugeoty, hondy. Polecam Piaggio ponieważ żaden inny skuter nie przejedzie bez remontu głównego ok 100tys km ( miałem takie). Prywatnie używałem X9, jeździłem nim w długie trasy na wycieczki, do miasta, w góry. skuter robi wrażenie, nie ma na mieście nic większego, nawet choppery się chowają:) ale to sie na nic konkretnego nie przekłada, skuter ma dośc mały bagażnik, średnia ilośc miejsca na nogi (np w Satelisie jest dużo więcej), kiepski dostęp do każdej czynnosci serwisowej, bardzo cięzki,niewygodne siedzenie, komputer na kierownicy zasłania część zegarów, w korkach trudno się jeździ, ale np hamulce ma genialne. Polecam x8/evo, mam takowe teraz, porównanie bezposrednie, troche mniej miejsca dkla pasazera ale siedzenie kierowcy wygodniejsze, dużo lżejszy, wiele szybszy, wiekszy bagażnik, komputer trochę bardziej ubogi, ale czy komuś w skuterze potrzeba timera czy stopera?

Aprilia atlantic też fajna, miałem, to blizniak x8, prawie to samo, lekka i szybka ale mniejsza od x9, trochę wyzej się siedzi, ubogie wyposażenie, małe koła. Satelis bardzo wygodny ale awaryjny, niestety miałem też geopolisa z tym silnikiem, było to samo, ciagle się psuje, pali dużo, skomplikowany.

• 0
Opublikowano

Polecam KYMCO Downtown fajny wygląd dobre osiągi i cena zakupu.