Przemo_ST Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Nie będzie to jakaś szczególnie obszerna relacja, ale kilka słów na temat dwóch moto dni i około 500 km przejechanych po Kambodży, małym kraju południowo wschodniej Azji. Pozyskałem nowe doświadczenie i przy okazji mogłem czerpać przyjemność z jazdy, pomimo zakończonego sezonu. Zamiast wygrzewać kości w słońcu, na piaszczystych plażach Sihanouk, postanowiliśmy wraz z poznanym na wyjeździe „GS-iarzem” z okolic Krakowa, wypożyczyć dwa kółka i zapoznać się z okolicą oraz zwyczajami panującymi w ruchu drogowym. Trochę o historii Kambodża jest krajem ciężko doświadczonym tragiczną historią. Potężne imperium Khmerów, którego wielkość do dziś sławią świątynie Angkor, w latach 70 i 80 tych zniszczyli Czerwoni Khmerzy, pod dowództwem Pol Pota. Nie dość, że unicestwili 25% społeczeństwa, to jeszcze pogrążyli kraj w totalnej zapaści gospodarczej. Angkor Wat Trochę o motoryzacji W związku z tym co wydarzyło się w przeszłości dziś na ulicach można spotkać praktycznie dwa rodzaje pojazdów: - wszechobecne wszelkiej maści motocykle, wśród których dominują skuterowe 125-tki , oraz - nowe SUV-y, wśród których prym wiedzie Toyota Landcruiser z silnikiem V8. Byłem w kilku krajach Azji i prawdę mówiąc tak dużego rozwarstwienia społecznego w zakresie motoryzacji nie widziałem. W stolicy kraju praktycznie giną w tłumie aut typu SUV i Pickup inne, mniejsze pojazdy. Mój wniosek jest taki, że w Kambodży są albo ludzie bardzo bogaci (głównie skorumpowani urzędnicy i robiące biznes ich rodziny) i rozbijają się wielkimi furami, albo biedni, z tym, że tych stać na motocykl (cena używanego to około 300 USD, cena nowej 125-tki to około 2.000 USD). Podobno w Kambodży jest więcej motocykli niż mieszkańców. Tuk Tuk w wersji khmerskiej W Kambodży występuje swojski rodzaj tuk tuka. Jest to pojazd dwuczłonowy, z czymś w rodzaju siodła zamontowanego w miejscu siodełka pasażera. Hmm, rozwiązanie jest naprawdę praktyczne, bo pozwala w odłączyć część pasażerską i jechać „solo”, albo dołączyć inny rodzaj przyczepki. Do tej pory spotykałem tuk tuki raczej w stałej konfiguracji (jak np. poniższy z Indii). Ruch drogowy Poza miastami i głównymi drogami (np. Phnom Phen – Sihanouk) natężenie pojazdów jest raczej skromne i dominują jednoślady. Obowiązuje ruch prawostronny, choć z uwagi na to że u sąsiadów jest odmiennie, można spotkać sporo aut przystosowanych do ruchu lewostronnego. Większość kierowców przestrzega reguł jazdy, w myśl których szanuje się innych uczestników ruchu. Dzięki temu w chaosie niekontrolowanych kierunków jazdy, głównie motocyklistów, można się czuć w miarę bezpiecznie. Z uzyskanych informacji wynika, że aby jeździć jednośladem nie są potrzebne żadne uprawnienia, ani nawet podstawowa wiedza o przepisach ruchu drogowego (nie dotyczy obcych, ale o tym wspomnę później). To powoduje, że kierowcy aut wykształcili w sobie nawyk szczególnej ostrożności w odniesieniu do motocyklistów (a są oni wszędzie i zawsze, gdyż jak pisałem jest to podstawowy środek transportu). Niebezpiecznie robi się po zmierzchu. Większość aut używa świateł drogowych (tzw długich), co jest bez sensu, gdyż w mojej ocenie nikt nic nie widzi. Ale to nie jedyny kraj, w którym czegoś takiego doświadczyłem, więc niech im będzie. Wiadomo, że w światła 125-tki są z góry na przegranej pozycji ze światłami ciężarówki. Jedziesz więc na wyczucie i mrugając swoimi wątłymi światłami błagasz o zmianę tych jadących z przeciwka. Czasami nawet się ktoś zlituje. Do świateł dochodzi jeszcze zwyczajowy ruch pieszych i zwierząt, co razem daje niezłą dawkę adrenaliny. Ceny Wynajem 125-tki na cały dzień (odbierasz wieczorem, trzymasz cały następny dzień i oddajesz trzeciego dnia rano) to 5 do 7 USD Wynajem 250-tki (reguły podobne) to od 15 do 20 USD Cena litra benzyny to 3500 riali (1 USD = 4000). Mandat dla cudzoziemca (doświadczyliśmy) – wymiar 1 USD, podstawa: brak międzynarodowego prawa jazdy. Oczywiście pokwitowania brak. W Kambodży obowiązującą walutą jest USD. Jedynie dla cen niższych niż 1 USD stosuje się lokalną walutę tj. riale. Tak więc jak coś kupujesz płacisz dolarami, a resztę możesz dostać w dolarach + rialach + cukierkach. Co zobaczyliśmy z perspektywy jednośladu: 1. Wodospady Kbal Chhay - dojazd drogą z gliny, ale dobrze utwardzoną. Nawet dwugodzinna ulewa nie rozmyła drogi, a nasze 125-tki śmigały po niej aż miło. Po drodze zaliczyliśmy kąpiel w napotkanej rzece (nie było ani krokodyli ani węży ) 2. Park Narodowy Bokor - jedna z ładniejszych dróg motocyklowych, po jakich jechałem. Zakręt na zakręcie, dobry asfalt. Od poziomu morza podjeżdża się na wysokość przekraczającą 1km. Jeden z nielicznych momentów w Kambodży, podczas których było troszkę chłodniej (zamiast ponad 30 jedynie około 20 stopni C) 3. Kampot - miasto znane kiedyś na całym świecie z upraw najlepszego pieprzu. Obecnie uprawy są już odbudowane i ponownie pieprz ten staje się towarem eksportowym. W mieście można jeszcze poznać trochę klimatu francuskich indochin (budynki pokolonialne). A oprócz tego miasto słynie z upraw owocu duriana (najbardziej śmierdzący owoc świata, aczkolwiek nie mogę tego potwierdzić, bo ten który jadłem nie był aż tak obrzydliwy). Kilka fotek Możliwości transportowe Transport motocykla Odczytanie znaku drogowego w dżungli zajmuje trochę czasu Maksiskuter Honda 125 ccm na pierwszy dzień Poważniejsze maszyny na drugi dzień tj Honda 250 ccm kąpiel w przydrożnej rzece Kambodżański przysmak - jako z zarodkiem (małym pisklęciem) przechowywane w ziemi przez 100 dni, a następnie gotowane i podawane z pieprzem i limonką - cena 1 PLN (1000 riali). Smak jajka i kurczaka w jednym
koyac Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Dzięki! Super pocztówka z drugiego końca świata! Inny kraj, inne obyczaje, ale kulinarne upodobania mają raczej osobliwe. Flaki i tatar bledną
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 1 Grudnia 2015 a gdzie Cię poniosło chłopaku ale bardzo fajny i ciekawy opis
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 1 Grudnia 2015 Użytkownicy+ Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zaraz, zaraz - jest pięknie ale to chyba jeszcze nie koniec A gdzie te: Wodospady Kbal Chhay i Park Narodowy Bokor z jedna z ładniejszych dróg motocyklowych - zakręt na zakręcie EDIT: strasznie podobają mi się Wasze "pełne" ciuchy motocyklowe No ale jak to się mówi: " Jak wchodzisz między wrony ......"
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 1 Grudnia 2015 Administrator Opublikowano 1 Grudnia 2015 Fajny "klimat", fajne obyczaje... inna kultura motoryzacyjna Przemo_ST... dzięki za relację.
RONIN Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Super pomysł na następny urlop, poprosimy więcej zdjęć i szczegółów miejsc do zwiedzania. Napisz co z noclegami, to był jakiś zorganizowany wypoczynek czy szukaliście na miejscu?
Klubowicze maroch75 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 1 Grudnia 2015 Fajna relacja, szkoda tylko, że tak mało zdjęć
Klubowicze Ewa B-B Opublikowano 2 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 2 Grudnia 2015 Doskonale! Fajna odskocznia w jesienne dni Dzięki -
Sympatycy Ania 77 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Sympatycy Opublikowano 2 Grudnia 2015 Extra wyprawa ) A jakie pakowne te motory, normalnie Burek ze wszystkimi kuframi nie ma startu. Wielkie brawa .
Klubowicze MarP Opublikowano 2 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 2 Grudnia 2015 Bardzo ciekawa wyprawa i sama Kambodża też. Fotek faktycznie mało No ale BRAWO TY!
Klubowicze Ewik Opublikowano 2 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 2 Grudnia 2015 Ciekawa przygoda i klimaty. Rzeczywiście chciałoby się więcej zdjęć i opisów.
Sobier Opublikowano 2 Grudnia 2015 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Bardzo fajna przygoda, szkoda tylko że tak mało fotek.
Przemo_ST Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2015 Wybaczcie, ale przygotowanie opisu zajmuje sporo czasu, a po powrocie z urlopu zawsze jest go niedostatek. Jak znajdę wenę to coś jeszcze napiszę. Na dziś postarałem się wybrać dodatkowe fotki, dostępne tutaj: https://picasaweb.go...feat=directlink
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 2 Grudnia 2015 Przemo rewelacyjne zdjęcia
Klubowicze maroch75 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zdjęcia super ? Czekam na opis.
Rekomendowane odpowiedzi