Administrator MariuszBurgi Opublikowano 22 Lipca 2015 Administrator Opublikowano 22 Lipca 2015 Właśnie dziś rozpoczynamy kolejny dłuższy test. Przeskakując bezpośrednio z People GTi125 przesiadam się na skuter z tym samym motorem, Dowtown (pseudo Donatan ) 125 ABS. 3...2...1 start!
0 jac555 Opublikowano 22 Lipca 2015 Opublikowano 22 Lipca 2015 Witam jako użytkownik Takowego Downtowna czekam na opinię i spostrzeżenia z testów Kymco czy zgadzają się z moimi obserwacjami 200 . Pozdrawiam Jac555
0 Administrator MariuszBurgi Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Administrator Opublikowano 26 Lipca 2015 Dla przypomnienia, pierwszy test Downtown'a przeprowadziliśmy chyba jako jedni z pierwszych w sieci... a było to w pierwszej połowie 2010 roku ->DT 300, Sprinter klasy średniej Wersja 125, którą testujemy to można powiedzieć, model schyłkowy bowiem w niektórych krajach można już kupić DT drugiej generacji. Czy to oznacza, że aktualny DT jest przestarzały? Absolutnie nie. Pierwsze wrażenia z jazdy wersji "125" są w sumie podobne jak w People GTi 125, bo to ten sam motor. Start spod świateł ospały, czuć że 0-20 km/h moc idzie w komin. Później przyrost osiągów jest OK, adekwatny do deklarowanych wartości papierowych. W kwestii startu... mam wrażenie, że odkręcanie rollgazu na maxa podczas startu wręcz osłabia. Startując na 3/4 gwizdka a od 20-30 km/h odkręcając full uzyskamy lepszy czas. V-max (licznikowy) 118 km/h i ani grama więcej. Bardzo duża podatność na jazdę pod wiatr. Wtedy 100 km/h osiągamy z trudem... no ale to w końcu sto-dwudziestka-piątka. Poza tym jest to bardzo poprawna, bezwibracyjna i oszczędna jednostka. W trasie bez większych wysiłków osiągniemy realne 2.9 litra/100 km (sprawdzone w/g GPS). Po mieście 3-3.2 litra/100 km. Bardzo dobre, przewidywalne zawieszenie.. chociaż czasem zbyt twarde. Dobra ochrona przed wiatrem... gdyby jeszcze dało się wyprostować nogi w przód było by super! Schowek mieści 1 kask + sporo... ale 2 kasków nie wepchniemy. Jeździmy dalej i obserwujemy. Za moment serwis po 1000 km
0 kmodzele Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Czy dobrze kojarzę, że to taki sam motocykl, co bieżąca wersja DT300, tyle że z innym silnikiem? Jeśli tak, to w moim DT300 2 otwarte Airohy pod kanapę wchodzą.
0 Administrator MariuszBurgi Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Administrator Opublikowano 26 Lipca 2015 2 otwarte Airohy pod kanapę wchodzą. "otwarte" jety- tak. Integral/ szczękowiec/ modular wejdzie tylko z tyłu.
0 Barnej Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Po dotarciu i zmianie oleju spalanie powinno spaść poniżej 3l/100, tak do 2,8 w mieście przy normalnej jeździe. W trasie bez starania wychodzi 2,6l/100. Tak jak już gdzieś tu pisałem na spalanie i V Max bardzo wpływa ciśnienie powietrza w kołach. Po podwyższonym spalaniu (pow. 3 l) doszedłem, że coś jest nie tak - i odkryłem duży gwóźdź w tylnym kole - ciśnienie spadło do 1 Bar-a.
0 Geni Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Wygląda z tego, co pisze Mariusz, że owszem sprzęt ok, ale nie do tego silnika, a silnik też niczego sobie, ale do lżejszego pojazdu. Czekam z zainteresowanem na finał testu.
0 Sympatycy KriSSo Opublikowano 26 Lipca 2015 Sympatycy Opublikowano 26 Lipca 2015 Po dotarciu i zmianie oleju spalanie powinno spaść poniżej 3l/100, tak do 2,8 w mieście przy normalnej jeździe. To samo było mówione przy Burgmanie 125 (160 kg i 12 KM) - "pod dotarciu, wymianie oleju, spalanie Ci spadnie poniżej 3" itd.. Niestety, nie spadło ani trochę - utrzymywało się na tym samym poziomie 3,2-3,3 l/100 km w mieście przez cały okres użytkowania (czyli przez 3 miesiące ). Oczywiście, każde miasto jest inne itd. No ale daj Boże, że w przypadku DT 125 jest lub będzie inaczej.
0 Jerry_R Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 tak do 2,8 w mieście przy normalnej jeździe. W trasie bez starania wychodzi 2,6l/100. Oczywiście, każde miasto jest inne itd. Patrzac na roznice raptem 0.2L/100 miedzy miastem, a trasa, wiem na 100%, ze jakiekolwiek wskazowki i oceny Barneja maja sie nijak do mojego pojecia "miasta". U mnie tak mala roznica miedzy miastem, a trasa wystepuje tylko i wylacznie przy maszynach z systemem START & STOP. Wszystkie inne spalaja duzo wiecej w miescie, niz w trasie. Wynika to z tego, ze miasto dla mnie oznacza jazde w korku, non stop hamowania do 0 (co 500m swiatla) i przyspieszenia, a predk. w zakresie 0-60 kmh, start zimna maszyna, krotka trasa ok. 10km. To tak jak z DT300i, sa tacy, ktorym spala 3-3.5L, a Ravenowi nigdy nie zszedl ponizej 4-4.5, a jezdzil spokojnie
0 Sympatycy KriSSo Opublikowano 26 Lipca 2015 Sympatycy Opublikowano 26 Lipca 2015 Dlatego podawanie średniego spalania w mieście bez podanej średniej prędkości nie ma żadnej wartości informacyjnej i nie pozwala na prowadzenie rzetelnych porównań. Na dobrą sprawę te nasze linki do MOTOSTAT w podpisach to …… wklejanie poezji . Każde miasto jest inne. Natężenie ruchu nawet w obrębie tego samego miasta i tej samej trasy z/do pracy ale w różnych godzinach może istotnie się różnić . Ktoś, kto jedzie przez to samo miasto o 18:00 ma zupełnie inną płynność ruchu, niż o 15:30 heh . I potem właśnie tak wychodzi - jednemu ten sam motocykl pali 3,5 a drugiemu 4,5. A gdzie tu porównać dodatkowo jeszcze np Szczecin do Warszawy czy Berlina . No nic, okej, wklejamy motostat - każdy się pochwali i już .
0 Barnej Opublikowano 27 Lipca 2015 Opublikowano 27 Lipca 2015 Tak prawdę powiedziawszy nigdy jeszcze na DT nie robiłem 100% trasy tak z co najmniej 200 km, ale to się zmieni niebawem. Moje wyliczenie oparłem o trasę 100 km, a to trochę mało, jak na trasę. Codziennie pokonuję ok 60 km z Wołomina do Warszawy - ścisłe centrum i z powrotem. Korki, światła, wyprzedzania, omijania itd - codzienność, normalna jazda bez zamulania, ale też bez wariacji.
0 Sqad Opublikowano 27 Lipca 2015 Opublikowano 27 Lipca 2015 Dla przypomnienia, pierwszy test Downtown'a przeprowadziliśmy chyba jako jedni z pierwszych w sieci... a było to w pierwszej połowie 2010 roku ->DT 300, Sprinter klasy średniej Wersja 125, którą testujemy to można powiedzieć, model schyłkowy bowiem w niektórych krajach można już kupić DT drugiej generacji. Czy to oznacza, że aktualny DT jest przestarzały? Absolutnie nie. Pierwsze wrażenia z jazdy wersji "125" są w sumie podobne jak w People GTi 125, bo to ten sam motor. Start spod świateł ospały, czuć że 0-20 km/h moc idzie w komin. Później przyrost osiągów jest OK, adekwatny do deklarowanych wartości papierowych. W kwestii startu... mam wrażenie, że odkręcanie rollgazu na maxa podczas startu wręcz osłabia. Startując na 3/4 gwizdka a od 20-30 km/h odkręcając full uzyskamy lepszy czas. V-max (licznikowy) 118 km/h i ani grama więcej. Bardzo duża podatność na jazdę pod wiatr. Wtedy 100 km/h osiągamy z trudem... no ale to w końcu sto-dwudziestka-piątka. Poza tym jest to bardzo poprawna, bezwibracyjna i oszczędna jednostka. W trasie bez większych wysiłków osiągniemy realne 2.9 litra/100 km (sprawdzone w/g GPS). Po mieście 3-3.2 litra/100 km. Bardzo dobre, przewidywalne zawieszenie.. chociaż czasem zbyt twarde. Dobra ochrona przed wiatrem... gdyby jeszcze dało się wyprostować nogi w przód było by super! Schowek mieści 1 kask + sporo... ale 2 kasków nie wepchniemy. Jeździmy dalej i obserwujemy. Za moment serwis po 1000 km Zgodzę sie z tym startem, jest troszeczkę "zgejony". Ostatni stałem na światłach z jakąś duzo mniejsza wagowo 125 ale to było na pewno coś markowego (Honda lub yamaha) wystartowaliśmy równo. Wysuną sie o pół długości do przodu po chwili juz był sporo z tylu. Wydaje mi sie że twardsze sprężyny na sprzęgle by mogły coś dać, bo jak dla mnie dt rusza ze zbyt niskich obrotów. Mogę sie mylić.
0 Administrator MariuszBurgi Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Administrator Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Wracamy do testu DT. Jutro skuter jedzie na serwis po 1000 km.
0 Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Administrator Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Serwis po 1000 km wykonany. Wymieniono: - olej motor - olej przekładnia Czynności dodatkowe: - podłączenie do kompa i sprawdzenie wolnych obrotów Zgłoszone usterki: - zawieszająca się nóżka centralna Usterka usunięta. Jedziemy dalej...
0 filipmr Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Mam pytanie .Ile kosztuje pierwszy przegląd po 1000 km?Może nie wszyscy czytają prasę motocyklowa ale panowie z miesięcznika "Motocykl" testują w teście długodystansowym na 25000km Kymco X citing 400.Jestem ciekaw jak wypadnie Kymco.
0 kitenation Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Mnie do DT też 2 jety wchodziły i jeszcze zostawało miejsca na rękawice i mały drobiazg. Ostatnio kupiłem szczękowego sharka evoline 3 i mimo że to "S" to z tyłu ledwo wchodzi, szczęka musi być w połowie otwarta, kask ustawiony tyłem i jak się dobrze go ustawi, to przy lekkim dopchnięciu się zamknie - dlatego noszę go ze sobą do roboty... Wszystko zleży od kasku.
0 Sqad Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Akurat shark jest przeogromny jaki by nie był
0 Alien Opublikowano 6 Października 2015 Opublikowano 6 Października 2015 co słychać w temacie testu bo rozglądam się za taką maszyną i kazde info jest cenne .
0 Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Października 2015 Autor Administrator Opublikowano 7 Października 2015 Test zakończony. Materiał pojawi się niebawem na stronie głównej.
0 Bobissimo Opublikowano 12 Października 2015 Opublikowano 12 Października 2015 Mnie do DT też 2 jety wchodziły i jeszcze zostawało miejsca na rękawice i mały drobiazg. Ostatnio kupiłem szczękowego sharka evoline 3 i mimo że to "S" to z tyłu ledwo wchodzi, szczęka musi być w połowie otwarta, kask ustawiony tyłem i jak się dobrze go ustawi, to przy lekkim dopchnięciu się zamknie - dlatego noszę go ze sobą do roboty... Wszystko zleży od kasku. No mi wchodzi mój raczej duży kask ( HJC ISmax2 XL, do Xevo "wchodził" tylko do góry nogami i to po lekkim silowym domknieciu, co czasami skutkowalo 5 próbami zamkniecia) Kask jest szczęką, całkiem duża skorupa, odstające elementy do sterowania blendą i wentylacją, także na pewno jest lepiej niz w piaggio. Wchodzi też 2gi kask mojej kobity, HJC CS 14 XS, jest to kask pełny. Także kufer mieści większą szczękę i mniejszy integral. Oczywiscie wymaga to lekkiej wprawy w ustawieniu, ale jak sie odpowiednio ułoży to nie ma żadnego problemu, zostaje jeszcze trochę miejsca [przy czym ustawianie to nie jest czarowanie z otwieraniem szczęki czy inne cuda]. Alternatywnie wchodzi moj kask i kurtka, tutaj wiecej jest czarowania żeby ułożyć kurtkę, a właściwie ochraniacze w niej. Nie mniej trochę "na siłę" wchodzi kask z kurtką, chociaz zazwyczaj powoduje to delikatną szparę miedzy siedzeniem, a bagaznikiem. Nie jest na tyle duza zeby ktos tam zaczepił łom, ale deszcz jak najbardziej wejdzie
0 J@nusz Opublikowano 4 Listopada 2015 Opublikowano 4 Listopada 2015 Mam pytanie. Czy zapowiadany artykuł z testem pojawi się na stronie głównej w tym miesiącu. Nieśmiało przypominam, bo "niebawem" trwa już prawie miesiąc a artykułu jak nie było tak nie ma.
0 subito74 Opublikowano 4 Listopada 2015 Opublikowano 4 Listopada 2015 miejmy nadzieje ze jeszcze w listopadzie będzie artykul tez czekam na test
0 Barnej Opublikowano 4 Listopada 2015 Opublikowano 4 Listopada 2015 Sam zrobiłem test długo-dystansowy. Skuter kupiłem nowy, odebrałem od dealera 2 kwietnia 2015r. Od 2 kwietnia do 2 listopada zrobiłem 10 tys. km Downtownem 125 i nadal rośnie. Prędkość maksymalna, licznikowa 122 km/h W tym czasie : 2 razy zmiana oleju w silniku i przekładni. Awarie: ZERO poza tym: 2 razy złapałem gwoździa Spalanie na przestrzeni 10k km 2,92 l/100 km Skuter duży i wygodny, przy moim wzroście 181 i 92 kg wagi. Jeśli coś więcej kogoś interesuje proszę pytać i pisać - chętnie odpowiem.
0 Sqad Opublikowano 4 Listopada 2015 Opublikowano 4 Listopada 2015 Z wad konstrukcyjnych-upierdliwych dodam że brak mi strasznie osobnego przyciski/sposobu do otwierania kanapy bez gaszenia skutera. Przednia szyba jest minimalnie za krótka przynajmniej dla mnie i jest trochę mułowaty na starcie.
0 Alien Opublikowano 4 Listopada 2015 Opublikowano 4 Listopada 2015 Jeśli chodzi o otwieranie kanapy to chyba większość skuterów tak ma więc to nie wada tego modelu,jeśli chodzi o szybę niedawno kupiłem sobie szybę turystyczną Kappa i jest wyższa o ok 15cm od ori ja mam w tej chwili szybę na wysokości dolnej nosa i jest idealnie (polecam) do tego wyprofilowanie boczne super chroni przed wiatrem na kierowniku.Co do startu to fakt , sprinterem nie jest ale tu oprócz pojemności silnika duży czynnikna minus to masa i wielkość pojazdu ( plus moje 95 kg ha ha ha).
Pytanie
MariuszBurgi
Właśnie dziś rozpoczynamy kolejny dłuższy test. Przeskakując bezpośrednio z People GTi125 przesiadam się na skuter z tym samym motorem, Dowtown (pseudo Donatan
) 125 ABS.
3...2...1 start!
45 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi