Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Mądra głowa od napędów Piaggio potrzebna - przeróbek ciąg dalszy

Pytanie

Opublikowano

Modyfikacji ciąg dalszy :

Zrobione do tej pory :

Cylinder i tłok - 219

wywalony katalizator

zmienione dysze w gaźniku

Efekt - bardzo silny dół, dosyć dobra elastyczność w całym zakresie.

minusy - prędkość max taka sama jak w przypadku serii (osiągana jest jednak znacznie szybciej)

podejrzenie: moc nie jest przekazywana w wystarczającym stopniu poprzez napęd na koło.

plan na poniedziałek: - zmiana napędu (przełożenia) - na napęd z 200ki. założenie z tego samego silnika ciężkiego koła magnesowego (wyższy moment obrotowy).

montaż wałka z dekompresatorem (ułatwienie odpalania maszyny).

I tu pytanie do speców w temacie wariatorów, rolek i pochodnych. :frusty:

Jakie rolki zastosować w standardowym wario? czy szukać wariatora tuningowego? czy to w ogóle wpłynie na Vmax?

obecnie są rolki seryjne (te co z fabryki) 7,2g

Bardzo proszę znawców tematu o sugestie, podpowiedzi lub podzielenie się dotychczasowymi doświadczeniami.

wiem że sprawa 125-250 i zabiegów związanych z wariatorem, jest kompletnie inna niż podobne działania w 50-kach

Będę info.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Zasada działania Varia i w "50" i w "500" jest dokładnie taka sama.... generalnie chodzi o to żeby zestroić tak ciężar rolek i sprężynę centralną sprzęgła(korektora momentu obrotowego) aby wynik był zadawalający... teraz pytanie zasadnicze zależy Ci na prędkości czy na przyspieszeniu??? z drugiej strony 200 demonem prędkości nie będzie. Montaż "ciężkiego" koła magnesowego odradzam wpłynie to niekorzystnie na wyrównoważenie układu korbowego jak również zwiększa się masa którą tłok musi poruszyć

• 0
Opublikowano

Mocy z tego co zauważam - mam pod dostatkiem, może zabrzmi to głupio - ale mogę zostawić kreskę na asfalcie ze startu (bez problemów).

chodzi mi głownie o to aby przesunąć się w stronę Vmax.

obecnie wygląda to tak że łapię max obrotów (10,5k) następuje wtedy odcięcie (zabezpieczenie silnika) a Vmax w zależności od drogi to 120-125 licznikowe.

zadowoliło by mnie podniesienie Vmax do wartości ok. 140 (licznikowe) tak aby uzyskać spokojną (120) prędkość przelotową.

przy 8000 prędkość to dokładnie 90-100 km/h. (licznik). Jest to też seryjny najwyższy moment obrotowy - więc wydaje się najzdrowszy dla silnika jako przelotówka.

jakich zabiegów dokonać, aby przesunąć V na 120 przy 8-9k obrotów?

biorę pod uwagę że wyniki ulegną zmianie po zastosowaniu innych przełożeń "skrzyni". Cięższe koło spowoduje wzrost Nm ale pogorszy Vmax - to prawda.

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Krótko tematycznie żeby nie zagłębiać się w niuanse prędkość możesz podnieść przez zwiększenie obrotów lub... obwodu Varia czytaj pasek jak najwyżej, zmieniając przełożenie główne musisz zwiększyć moc a kreska na asfalcie to efekt momentu obrotowego, teraz pytanie z innej strony skoro producent przewidział prędkość max ok 120km/h Ty chcesz uzyskać 140km/h i większe przyspieszenie jakie kroki poczyniasz w kierunku odwrotnym??? bo rozpędzić się to jest łatwo a zatrzymać....... już może nie być tak różowo

• 0
Opublikowano

BHP po pierwsze ;-). Co rozpędzisz musisz móc zatrzymać (znam i stosuję tą zasadę).

będą zaadoptowane podwójne hamulce na przód z X9. jest cały kompletny układ - więc tym się nie martwię.

tak jak wspomniałem - najbardziej zależy mi na przesunięciu (podwyższeniu) prędkości przelotowej - a tego bez zwiększenia Vmax raczej nie uzyskam.

• 0
Opublikowano

W skuterach tego się chyba nie da przeskoczyć regulując rolkami ( cięższe-lżejsze ) to albo prędkość albo przyspieszenie innych opcji w przekładniach automatycznych nie ma

• 0
Opublikowano

Wystarczy pogłówkować z zębatkami przekładni i już...

Coś takiego (zaznaczam, że nie znam modelu i zastosowanych zębatek). Link poglądowy: http://www.malossist...FG=INGRA&Type=M

• 0
Opublikowano

o proszę...

czyli może zabieg z przeszczepem przekładni ze 180/200 jednak coś da...

w razie co poszperam i się nie poddaję ;-)

a jak nie pomoże to będzie trzeba zainwestować czas w "A"

• 0
Opublikowano

Nie to, żebym się na tym znał, ale czy praw fizyki nie da się oszukać?

Zazwyczaj z małego silnika, nie da się osiągnąć wysokich mocy, a ta jest potrzebna do wyżych prędkości. Może to dla tego silnik promu kosmicznego spala kilka ton paliwa na sekundę.

Myślę, że jakby nie kombinował, nie wiele tu można zdziałać.

I choć na codzień jestem nie poprawnym optymistą, w tym przypadku......widzę to raczej w ponurych barwach.

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano
  W dniu 23.07.2015 o 19:58, kazak napisał(a):

będzie trzeba zainwestować czas w "A"

to będą najlepiej zainwestowane pieniądze w Twoim przypadku :)

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

kazak, o 23 lipiec 2015 - 21:58, powiedział:

będzie trzeba zainwestować czas w "A"

Robert ma rację, że to będzie lepsza inwestycja niż rzeźba 125.

Zresztą już teraz jak masz zmieniony cylinder i tłok na 219 to i tak na B nie powinieneś jeździć.

• 0
Opublikowano

no i zagadka rozwiązana :

125/180/200 - takie same przełożenia.

tylko X9 180/200 ma różnicę jednego zęba w kole pośrednim na mniejszej zębatce. Ale że niestety jest to różnica w dół a nie w górę - to da efekt odwrotny. 12 zamiast 13 zębów.

Jedyne rozwiązanie w tej sytuacji to zastosowanie zębatek tuningowych Malossi - ale cena odstrasza - więc plan zostaje porzucony,

Dzięki wszystkim zaangażowanym za dobre razy i udzieloną pomoc.

w sumie to chociaż tyle dobrego że człowiek łyknął trochę mechaniki silnika skuterowego ;-)