Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

popsułem X9 125, urwane jedno ucho od klapki łańcucha

Pytanie

Opublikowano

Kupiłem niedawno X9, wszystko w miare ok ale ostatnio po odpaleniu na zimno słyszałem delikatne szuranie z okolic wariatora i delikatne żarzenie się lampki oleju, potem po paru minutach ustępowało. Jako , iż zapowiadała się trasa kilkaset km postanowiłem oblukać łańcuch oleju, który jest za okrągłą klapka na 3 srubki, tu sie zaczyna koszmar, srubki poszły gładko, ale klapka aluminiowa nie chciałą drgnąc, zapiekła się, prałem delikatnie w nią żeby się obróciła chociaż, trochę się rozruszała,ale dalej była zapieczona.W końcu jakby zapadła się bardzie z jednej strony, po godzinie męczarni wyjąłem klapkę/dekiel i okazało się,że jest urwane ucho jedno z trzech które klapkę mocuje:( jest to element karteru z kruchego aluminium, poniżej fotki, czy silnik jest na złom? czy karter trzeba zmienic? czy wystarczy dac sporo silikonu i na 2 srubach bedzie chodzic?

bfefb4c1eead7b60m.jpg

014dba1d96aa7d91m.jpg

7bfb8e600d35f14am.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Kolego, musisz to dobrze oczyścić (karter jak i urwane ucho), odtłuścić (polecam zmywacz do silikonu - dostępny w każdym motoryzacyjnym) i sklej to tym http://www.technicqll.pl/index.php/pl/produkty/epoksydy/16-pasta-aluminiowa-epoksydowa lub tym http://www.technicqll.pl/index.php/pl/produkty/epoksydy/17-pasta-stalowa-epoksydowa

Kleiłem już kilka rzeczy tym klejem i naprawdę jest bardzo mocny. Przegwintuj sobie te uszy, wymień ewentualnie śruby na nowe, a przy skręcaniu posmaruj je delikatnie pastą z miedzią (unikniesz ich ponownego zapieczenia).

• 0
Opublikowano

dzięki tex00, myślisz,że na dwóch srubach będzie się trzymać? mam całą Aprilie Atlantic na częsci, myślałem,że podmienie silnik ale okazało się, że jest inny układ chłodzenia i aprilia ma jakby EGR? w piadzio jest plastikowa obudowa termostatu wujście na wąż do góry, w aprilli w bok plus na obudowie jest odpowietrznik, do zbiorniczka w aprilli idzie jeden wąż, w piaggio idą 2 węże plus taki mały wężyk może z 5mm, który jest podpięty do głowicy, czy to jest odpowietrznik? czy nie da się jakoś podmienić tych silników?

Aprilia, obudowa termostatu z odpowietrznikiem

d456706e0aa04cd4med.jpg

piaggio, obudowa z króćcem obok, bez odpowietrznika

aefeb5b0403078ccmed.jpg

• 0
Opublikowano

Nie wiem czy na dwóch śrubach będzie to trzymać, poradziłem Ci jak możesz to naprawić. A dlaczego Ty chcesz cały silnik wymieniać? Może warto sprawdzić najpierw co się w Twoim zepsuło.

• 0
Opublikowano

bo mam dostęp do silnika to wolałbym dla siebie miec bie grzebany :-) a gwintowac tam nie mam czego. Są 3 ucha, w kazdym nagwintowany otwor na śrubę, jedno ucho urwalo sie w karterze,pozostale dwa są ok,sruby się wkrecaja tylko z jednej strony nie bedzie trzymac. Jeszcze slyszalem o takiej pascie DIRKO,ktora sie klei m.in. miski olejowe i nie skleja na stale,a jest nieporównywalnie lepsza od silikonu