Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Wynajem? Jazda próbna?

kamilbaranski

Pytanie

Opublikowano

Cześć!

Ja z dwoma kwestiami do Was :)

1. Jeżdzę czasem Rometem Ogarem 900 (silnik domyślnie o pojemności 50 cm3, przerobiony na bodajże 90 cm3, zmienione zębatki tak, że osiąga około 90 km/h). Od pewnego czasu rozglądam się za Burgmanem 125. Moje pytanie brzmi: czy Burgman 125 będzie silniejszy od takiego Ogara? Pamiętajmy, że Ogar waży ~95 kg, a Burgman ~160 kg. Ja ważę stosunkowo mało (>60 kg), więc różnica wagi to około 1/3. Jeżeli uważacie, że taki Burgman będzie za słaby, czy jest sens tuningować Burgmana w celu zwiększenia mocy/prędkości? (Wiem, że najwygodniejszą odpowiedzią jest: "Kup sobie 400tkę", ale dodam, że nie planuję zdawać prawa jazdy kat. A.)

2. Czy w Warszawie (ewent. Piasecznie?) jest jakaś firma, która wypożycza skutery i ma w ofercie Burgmana 125? Jeżeli nie, to może ktoś z Was chciałby na 2 dni wypożyczyć swój skuter za odpowiednią opłatą?

Pozdrawiam serdecznie,

kb

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Miałem jeden sezon Burgmana 125cc, vmax licznikowe to 115-117 km/h czyli rzeczywiste pewnie koło 105-110 km/h, ze świateł zbierał się super, jeździłem z kolegami z większymi pojemnościami i w mieście dawał radę. Trochę gorzej wyglądało to na mocniejszych podjazdach, bujał się tylko do 70-80 km/h ale ja ważę koło 90kg więc trochę ciężaru miał. Poza tym bardzo wdzięczna maszynka - polecam.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

2. Czy w Warszawie (ewent. Piasecznie?) jest jakaś firma, która wypożycza skutery i ma w ofercie Burgmana 125? Jeżeli nie, to może ktoś z Was chciałby na 2 dni wypożyczyć swój skuter za odpowiednią opłatą?

Pozdrawiam serdecznie,

kb

Można przetestować taki model w Suzuki Piaseczno:

http://www.piaseczno.suzuki.pl

Nowy adres salonu: ul. Puławska 34, 05-500 Piaseczno

(na tyłach budynku mercedesa).

tel.: 22 112-0-177

Nie wiem ile to kosztuje, ale kiedyś 5 lat temu płaciłem 100 zł za dzień za AN400.

• 0
Opublikowano

Nie polecam Suzuki 125 Burgman.

Sprobowalem 2 tydzien temu inne firma i inne firma jak K***o, S*M jest wiele lepiej niz burgman

• 0
Opublikowano

magnhigins a dlaczego nie poleca Suzuki 125 Bugman a poleca inne.. konkretne powody?

• 0
Opublikowano

magnhigins a dlaczego nie poleca Suzuki 125 Bugman a poleca inne.. konkretne powody?

Tak..... ale po polsku bedzi trudne, sprobujemy.

Pozycja: Fotel jest za nisko --> noga jest do gory (nie naturalne)

Plastik nie wyglada dobra jakosc, Za duzo plastik w kierownicah, na tej cena, czekam na inne.

Tylko jeden plus dla mnie, bagaznik jest duzy

in english just in case:

Position: The seat is too low--> the leg are too high (not natural position)

The plastic around dashboard looks very cheap, too much of plastic around the handle bar, i'm waiting something else for this price --> there more clever choice at this level of price as i wrote before.

the only one pros for me, the trunk is big.

• 0
Opublikowano

Co do tuningu 125 to sporo było na ten temat na forum. Sam czytałem jak kupowałem Burgiego 125. Zasadniczo konkluzja jest taka, że nie warto bo wymiana jednej rzeczy pociąga wymianę kolejnych by jeździć bezpiecznie i względnie bezawaryjnie. Efekt jest taki, że wydasz drugie tyle co na używanego Burgmana a efektów wielkich mieć nie będziesz ;) Sam skuter w 2 osoby leciał mi licznikowe 110. Jak sam jeździłem to zdarzało się 120. Co do pozycji za kierownicą to zależy z czym porównać. Ja przed nim miałem wiele lat temu 50tkę i wydawał mi się na początku spory. Jak stanęła obok 400tka to już przestał :) Ja mam 182cm i dało się jeździć, chodź nie czułem się bezpiecznie na drogach krajowych. Za mało mocy by wyprzedzić TIR'a bezpiecznie więc nie raz byłem skazany na podróż za kolumną ciężarówek. Mały Burgman źle reaguje na podmuchy wiatru w związku z czym podróż była walką o przetrwanie. Ale po mieście jest super.