Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Wybór między Aprilią Atlantic a Piaggio X8 125

Pytanie

Opublikowano

Witam serdecznie,

po doświadczeniu jakie zdobyłem jeżdżac 125,mając Hondę Pantheon 2T,krótko Suzuki Epicuro i Peugeota Satelisa przymiarkę robię do Aprilii Atlantica z roku 2003 lub 2004 z tym,że mogę taką kupić o pojemności 200 lub 250 z wpisem w dowód na 125 w cenie 4500-5000 tyś.Wizualnie może być zadrapana itd lub kupić sprawdzonego w miarę Piaggio x8(rok 2006) z przebiegiem 35 tyś km,wersja premium o ile taka była.Wizualnie i technicznie ok,sprowadzony nie na handel ale dla siebie.Aktualne OC i przegląd do 2016 r.

Do wymiany olej,filtr na ten sezon.Napęd,silnik i reszta ok.Zegary podświetlane na niebiesko.

I mam dylemat,jeśli okaże się że Aprilia będzie też technicznie ok(będę ją oglądał dopiero) to czy warto kusić się na większą pojemność z wpisem 125....?Czy nie wyjdzie to kiedyś i będą jakieś problemy z tego powodu...Nie chcę sprzętu z nadmierną elektroniką już.Myślę że x8 będzie ok.Potrzebuję skuter do jazdy codziennej i do pracy,odległości ok 30 km w jedną stronę.

Satelis dał mi popalić z elektroniką,przepustnicą,ładowaniem i miałem go dość...zraził mnie pomimo wygody i gabarytów.

Proszę o wasze sugestie i opinie.

pozdrawiam

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wypowiem się jako użytkownik X8.

Ogólnie z Piaggio mam tylko dobre wspomnienia. X8 jeżdżę od niedawna.

Pozycja za kierownicą dla mnie spoko. "Zbiera" się ze skrzyżowania tak sobie. Przy tej masie i pojemności to norma.

Moja poprzednia "pierdziawka" Piaggio NRG stawała na kole, ale ważyła połowę tego.

Komfort jazdy bardzo dobry, poza jednym...

Przy wzroście Herculesa (całe 175 cm) niestety musiałem dokupić deflektor.

Szyba niby wysoka, ale głowę urywa przy większych prędkościach. Nie wiem jak u Ciebie ze wzrostem.

O kosztach części zamiennych się nie wypowiem, bo mam moje cudeńko od niedawna i nic się nie dzieje.

Mam nadzieję, że tak zostanie.

Ogólnie, przed zakupem przebierałem, wybierałem, rozmyślałem.

Padło na X8 i nie żałuję - polecam z czystym sumieniem.

• 0
Opublikowano

No dzięki za odpowiedź.Wzrostu mam 182 cm.Jaki jest koszt deflektora i gdzie kupiłeś?Bo patrzyłem w necie to ceny nie są niskie....

• 0
Opublikowano

A no dzięki,również pozdrawiam:).Cena przyzwoita,patrzyłem na dedykowane i koszt 90 ale euro.

Rozejrzę się u tego sprzedawcy. To mówisz,że wiatr nie hula po głowie tak i mniej szumi?Mam otwarty kask i wcześniej nie miałem deflektora przy czym właśnie huczało mi i głośno było przy głowie co mnie wkurzało.

• 0
Opublikowano

Piaggio x8 super sprzęcik, duży, pakowny, szybki i zwinny, polecam. :clapping:

• 0
Opublikowano

A no dzięki,również pozdrawiam:).Cena przyzwoita,patrzyłem na dedykowane i koszt 90 ale euro.

Rozejrzę się u tego sprzedawcy. To mówisz,że wiatr nie hula po głowie tak i mniej szumi?Mam otwarty kask i wcześniej nie miałem deflektora przy czym właśnie huczało mi i głośno było przy głowie co mnie wkurzało.

No właśnie dużo ciszej się zrobiło. Silnik słyszę ;)

A co do wymiarów, to znalazłem na forum Kolegę mojego wzrostu, który montował deflektor stąd wziąłem wymiary - działa.

• 0
Opublikowano

A jeszcze mam pytanie o różnice świateł z tyłu skutera, zastanawiają mnie te wersje lamp.Ten x8 czarny to ten do którego się przymierzam,grafitowy do porównania lamp.

http://olx.pl/oferta/piaggio-x8-125cm-kategoria-b-zarejestrowany-2006-lift-piekny-CID5-ID9gjZp.html#e268066a75

i ten mnie interesuje

http://allegro.pl/piaggio-x8-125-premium-i5165600778.html

• 0
Opublikowano

Mam arlantica 250 a szwagier piagio xevo 125. Pozycja w piagio wydaje sie wygodniejsza przy moim wzroscie 188, natomiast patrzac na osiagi wybieram jednak mocniejsza wersje czyli atlantic.

• 0
Opublikowano

do atlantca możne być problem z częściami wybrałbym x8

ps: miałem problem x9 czy x8 wybrałem yamahe majesty 125i nie żałuję spoko sprzęt a mam 189 i 110kg. znalazłem za mała kasę 2001 rok z Niemiec z 27000 przebiegu jak nówka

• 0
Opublikowano

W Małopolsce część do włoszczyzny pod dostatkiem. Mnie bardziej się podoba atlantik.

• 0
Opublikowano

Ja osobiście jeżdżę AA 200 ccm od ponad 3 lat i nie dzieje się nic a nic. Spalanie 4/100, prędkości przelotowe bardzo przyzwoite, a przy wzroście 180 uważam, że jest komfortowo :), idealnie w mieście /zawsze z przodu/. Przy takim wyborze zdecydują pewnie detale... Dobrego wyboru życzę i pozdr.

• 0
Opublikowano

Miałem dzisiaj jechać po x8 125,koleś powysyłał mi zdjęcia,pytał czy na 100% będę a wczoraj dostałem wiadomość że on wycofuje się ze sprzedaży...

Mam do wyboru x9 po serwisie,wymianach napędu,sprzęgła z rachunkami za 4 tyś i Aprilię Atlantic też za 4 tyś ale 200 cm.

Trafia mnie już to dzwonienie,szukanie,jeżdżenie...

• 0
Opublikowano

Przesiadłem się w ostatnim czasie z Burgmana na X9 i jestem bardzo zadowolony.

• 0
Opublikowano

ok.dzięki za sugestie i rady.

A co myślicie o skuterze yamaha x-max kontra x8?