Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Kufer a cieżarki kierownicy

Pytanie

Opublikowano

Założyłem w Satelisie kufer co wiązało się również z złożeniem dedykowanej przez Peugeota podstawy pod kufer,łączona ona jest razem z rączkami dla pasażera.Dotychczasowe uchyty dla pasazera były z twardego plastiku natomiast nowe rączki wraz z postawą kufra są metalowe i co za tym idzie o wiele cieższe.Zrobiłem dziś kilka km ale tylko po mieście i nie wyczułem jakieiś wielkiem różnicy w zachowaniu skutera,ale chyba po dociążeniu tyłu skutera powinienem zmienić też cieżarki kierownicy?proszę o rade....

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie wiem od czego to zależy ale np. Vespa do swojego akcesoryjnego kufra dokłada w zestawie ciężarki.

• 0
Opublikowano

Wiele skuterów (zwłaszcza tych o niedoskonałej geometri i słabym zawieszeniu) musi to zjawisko kompensować i ma w zestawach z TopCase cięższe ciężarki na końce kierownicy. Zapobiega to zwiększeniu "trzepania" kierownicy (zbliżonego do shimmy) po założeniu kufra.

• 0
Opublikowano

Jeżeli założenie kufra powodowałoby większe "trzepanie" kierownicy, to jazda z pasażerem powinna w znacznie większym stopniu to nasilać. Myślę, że w tym przypadku dużo większe znaczenie ma geometria ramy skutera oraz łożysko główki ramy. Ja u siebie tego zjawiska nie mam, z kufrem czy bez jestem w stanie jechać z puszczoną kierownicą i zjawisko wężykowania nie występuje. Założenie cięższych ciężarków kierownicy pewnie to zjawisko zmniejszy, jednak przyczyny nie usunie.

• 0
Opublikowano

Ja również do Satka dokupiłem stelaż i kufer, ale ciężarków nie zmieniałem. Może dla tego, że mam małe doświadczenie, nie zauważyłem żadnej różnicy. Przyczyną shimmy na początku, po zakupie, była zużyta i chyba krzywa opona. Po jej wymianie drżenie ustąpiło, ale nadal ściągał i kładł się na lewo. Nie mam pojęcia, czy w Satelisie wymiana ciężarków jest konieczna.

• 0
Opublikowano

Przyjrzałem sie róznym wersją Satelisów i załważyłem, iż te które mają założone oryginalne kufry wraz ze stelażem mają dłuższe i pewnie co za tym idzie cieższe cieżarki przy kierownicy.

Zważyłem te u siebie-wersja krótka-waga jednego wraz ze śrubą montażową 144g,nie mam pojęcia czy to dobrze czy za mało ;-) ale chyba będę dążył do tego by zakupić te dłuższe.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Miałem 4 lata temu taką sytuację jeszcze jako bardzo niedoświadczony skuteromaniak. Wyjazd do Malborka na Burgmanię, uformowana kolumna 8 skuterów, ruszamy, a ja w krzyk - "Panowie, skuter mi sie roz ….niczył !, kierownica lata jak nie wiem !". Wszyscy się zatrzymali, mądre głowy pomyślały i dostałem polecenie natychmiastowego przepakowania wszystkich ciężkich rzeczy z kufra pod kanapę. Duże drgania kierownicy ustąpiły jak za użyciem magicznej różdżki.

• 0
Opublikowano

Przyjrzałem sie róznym wersją Satelisów i załważyłem, iż te które mają założone oryginalne kufry wraz ze stelażem mają dłuższe i pewnie co za tym idzie cieższe cieżarki przy kierownicy.

Zważyłem te u siebie-wersja krótka-waga jednego wraz ze śrubą montażową 144g,nie mam pojęcia czy to dobrze czy za mało ;-) ale chyba będę dążył do tego by zakupić te dłuższe.

hm, a daj fotkę jakie masz te ciężarki jak możesz, to od razu u siebie zweryfikuje czy mam jakieś większe czy nie te ciężarki.. w każdym razie nabyłam Satka już z kufrem, ciekawe czy to fabrycznie montowanym stelażem, czy poprzedni właściciel dokupywał stelaż i kufer..

• 0
Opublikowano

tak, odezwę się jako posiadacz Vespy GTS...

rzeczywiście Piaggio w kplecie z kufrem daje większe ciężarki na kierę

po co? otóż, GTS ma dość wąską kierownicę (ułatwia przeciskanie się w korkach) i dlatego większy ciężar z tyłu szczególnie od działywuje negatywnie

po prostu przy 100-120 km/godz może pojawić się shimmy

dlatego zwiększana jest masa i szerokość kierownicy, tak, tak, szerokość też i to około 3-5 cm, a to dużo

tak to działa w Vespie, myślę, że w innych skutach też podobnie

• 0
Opublikowano

tak wygladają moje ciężarki:1b7a1b06a314fd3dm.jpg

a tak wygladają te większe : f943176bcf8cf11bm.jpg

• 0
Opublikowano

No to znaczy, że ja też mam te lżejsze - mniejsze.

• 0
Opublikowano

Hmmm zaczynam się zastanawiać jak to będzie w moim Burgmanie 400 bo kupiłem wielki kufer Givi 47NN a nie widziałem nigdzie większych ciężarków (chodź na zdjęciach w necie niektórzy takie mają). No nic zrobię prawko do końca to będę sprawdzał ;)

• 0
Opublikowano

Czy ktoś mógłbym zważyć swoje cieżarki w Satelisie te większe(moje krótkie jak już pisałem ważą 144g razem ze śrubą),było by wiadomo jaka różnica... koledzy posiadający Burgmany jak u Was z wagą takich ciężarków?

• 0
Opublikowano

Ja mogę w weekend zaważyć standardowe ciężarki od 125 i 400 bo będę rozbierał oba skutery

• 0
Opublikowano

.. no to ja mam te większe w swoim satku.. więc chyba coś jest na rzeczy z tymi ciężarkami..

• 0
Opublikowano

.. no to ja mam te większe w swoim satku.. więc chyba coś jest na rzeczy z tymi ciężarkami..

A masz mozliwosc zważenia jednego cieżarka? Będę wdzieczny...

• 0
Opublikowano

A masz mozliwosc zważenia jednego cieżarka? Będę wdzieczny...

chyba tak :) o ile odkręcę.. podam Ci jutro, pojutrze jak będę wybierać się do garażu

• 0
Opublikowano
djpj1 wiec tak, ciężarek bez śruby waży 477g, a ze śrubą 503 g...
  • 0
Opublikowano

cwmarta- dziękuję,spora róznica pomiędzy krótkimi,a dłuższym cieżarkami.Teraz mam jasność.W sobotę spróbuję dokonać zakupu tych cięższych.

• 0
Opublikowano

Mi w Atlanticu 500 przy akcesoryjnej szybie givi i dedykowanym kufrze, oryginalnym aprilia ( robionym przez givi) lata kierownica jak się ją puści, chwilę (2-3s) można przejechać, ale jak zaczyna latać to lata coraz bardziej, nie próbowałem sprawdzać etapu do jakiego dojdzie trzepotanie;)

Przy trzymaniu normalnie rąk na kierownicy nie wyczuwa się nawet najmniejszego dyskomfortu- żadnego pulsowania czy nic podobnego

Wagi ciężarków nie znam

• 0
Opublikowano

cwmarta- dziękuję,spora róznica pomiędzy krótkimi,a dłuższym cieżarkami.Teraz mam jasność.W sobotę spróbuję dokonać zakupu tych cięższych.

i jeszcze jedna uwaga, bo nie wiem jak wyglądają po wyjęciu te małe ciężarki, ale te większe po wykręceniu tą stronę którą się wsuwa w kierownice mają ściętą pod kątem ostrym,.. eh mogłam zrobić foto

• 0
Opublikowano

Ciężarki w Satelisie wymienione,poniżej kilka fotek może sie komuś przyda na przyszłość Waga małych to około 150g razem ze śrubą,dużych razem ze śrubą oraz wkładem w kierownice ponad 600g.

Tak się prezentują jedne i drugie założone na kierownice: 877f40e94bce76bem.jpg

tak wyglądają cięższe wraz ze wkładem :d9470c6bacf8f5a5m.jpg taka róznica miedzy nimi:672b88faa6f6030fm.jpg w tych małych ciężarkach w kierownicy zamontowana jest tylko nakrętka wraz z gumą1202acdb55e0c207m.jpg

Ogólnie 5 minut pracy,kierownica nabrała wagi.Przetestowałem na krótkim dystansie i ja wyczuwam różnicę w prowadzeniu skutera.

• 0
Opublikowano

Ja szukałem większych do Burgmana ale to chyba towar nie do dostania.

• 0
Opublikowano

Szukam i szukam tych ciężarków. Chyba będzie trzeba iść do tokaża by zrobił takie, polakierować i tyle. Jak są jakieś akcesoryjne co mogłyby pasować długie to ważą po 25 gram. A z kufrem centralnym i bocznymi szimmi robi sie bardzo nieprzyjemne. Czuć je trochę momentami nawet trzymając kierownicę