Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

N-max 125 - budżetowa nowość Yamahy 2015

Pytanie

• Administrator
Opublikowano

Yamaha Indonezja przedstawiła właśnie nowy skuter z grupy "Max", który ma znokautować konkurencję od Hondy, mowa oczywiście o konkurencyjnym PCX 125.

yamaha-n-max_rpvobc.jpg

Nmax 125, produkcja w Indonezji. Do napędu posłuży jednocylindrowy motor wytwarzany przez PT Yamaha Indonezja Motor Manufacturing, który będzie się charakteryzował wyjątkowo niskim zużyciem paliwa. Co, ciekawe, nowy N-max ma spełniać obowiązujące w EU normy spalin oraz będzie wyposażony w ABS.

Podstawowe dane:

Wymiary dł/szer/wys: 1955 x 740 x 1115 mm

Wysokość siedzenia: 785 mm

Masa własna: 127 kg

Pojemność zbiornika: 8,8 l

Motor chłodzony cieczą, 4 suw, SOHC

Zasilanie: wtrysk

Koła: 13 cali

Hamulce: Oba tarczowe z ABS!

Będzie też wersja 150.

Tak Yamaha promuje swój nowy skuter w pięciu pkt:

1. Nowy silnik chłodzony cieczą został opracowany w koncepcji Blue Core VVA (niskie tarcie, niska emisja spalin, małe zużycie paliwa)

2. Połączenie lekkiej wagi (Lightweight) i sztywnej ramy, bardziej agresywne i sportowe prowadzenie.

3. 13-calowe koła i opony, które są wykorzystywane specjalnie do tego skutera

4. Układ hamulcowy z ABS ma wspierać dobre osiągi.

5. Unikalna konstrukcja, styl dziedziczy z serii "Max".

I teraz najważniejsze, cena! Jeśli wierzyć zapewnieniom Yamaha Indonezja skuter miałby w EU kosztować ok. 2000 eur.

Yamaha planuje w tym roku sprzedać ok. 12000 sztuk N-Max'a.

yamaha-indonesia-luncurkan-motor-sport-matik-nmax_szovzq.jpg

96b8012af1026228.jpg

695d09a0adc9911d.jpg

nmax_150_abs-2.jpg

nmax-155-2.jpg?w=640

7a8b1883760cc649.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Taki mniejszy X-max :)

Plus za niską wagę i ABS (chociaż to już norma w nowych modelach)

Minus za małe koła, słabą osłonę przed wiatrem, mały zbiornik paliwa i nisko umieszczone kierunki przednie przez co może byś słabiej widoczny w lusterkach

Ciekawe jak z jakością za taką cenę ?

• 0
Opublikowano

Ciekawa propozycje dla poszukujących czegoś w klasie 125, Oczywiście wszystko zależy od ceny ale zakładając poziom ok 8 tyś. zł może to być hit i mocna alternatywa dla wyrobów Rometa, Kymco, Syma itp. czy sprzętów używanych. Mnie z przodu przypomina trochę PCX-a,

• 0
Opublikowano

Brak płaskiej podłogi obniża moim zdaniem walory użytkowe tej maszynki.

• 0
Opublikowano

Geni, to tak jak Honda PCX (dla wielu ladniejszy) vs Honda SH (plaska podloga, duze kola, ABS, start & stop, mocniejszy, lepsze prowadzenie).

No ciekawe, niech Yamaha miesza na rynku, z korzyscia dla nas.

Jesli cena potwierdzona - wplynie to w jakims stopniu rowniez na Kymko, Sym, Romet, itp.

• 0
Opublikowano

Nie no u nas to będzie jakieś 9-10 tysi kosztowała. Myślę że to podniesie poprzeczkę konkurencji.

• 0
Opublikowano

A po co Ci płaska podłoga ... worek z ziemniakami będziesz woził?

Ja przewoziłem podwójną paczkę pieluch, albo opony na zmianę; ziemniaki też bym mógł przewieźć, jeżeli nabrałbym ochoty na kopytka :P

Płaska podłoga w skuterze to tylko zaleta imho.

• 0
Opublikowano

Plaska podloga to po prostu mega praktyczne rozwiazanie na skuter typowo miejski, z ktorym kojarza sie z mniejsze pojemnosci.

Nic, Yamaha juz ma kontroferte do Hondy SH - Xenter'a.

• 0
Opublikowano

Płaskiej podłogi tam nie ma bo pod plastokami siedzi zbiornik paliwa :P

• 0
Opublikowano

Worka z ziemniakami skuterem nie przewoziłem, ale saksofon owszem i przydawała mi się do tego płaska podłoga mojej Yamahy.

• 0
Opublikowano

Wiadomo, praktyczny skuter z płaską podłogą i naprawdę duży problem usztywnienia ramy w tym miejscu :) ... Mi osobiście podobają się skutery w wyższym przekrokiem, a ten na zdjęciu jest po prostu, jak na klasę 125 ccm, prawie "śliczny", zwłaszcza w tym kolorze :) .

nmax_150_abs-2.jpg

• 0
Opublikowano

To Honda będzie musiała przekalkulować cenę na modele 125.

• 0
Opublikowano

Jest naprawdę bardzo ładna.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Dobrze ,dobrze niech rywalizują ! Będzie można kupić nowocześniejszy sprzęt w rozsądnej cenie. Wygląda całkiem ładnie.

• 0
Opublikowano

Znana jest data premiery ?

• 0
Opublikowano

To Honda będzie musiała przekalkulować cenę na modele 125.

Dlaczego ?

Znana jest data premiery ?

Na razie nie ma żadnego potwierdzenia, że skuter trafi do Europy w 2015 roku.

• 0
Opublikowano

Bardzo mi się podoba właśnie taka bryła .Myślę że ten model znajdzie dużo swoich zwolenników :-)

• 0
Opublikowano

Rzeczywiście ładny o świeżej "ciętej" linii, może przód patrząc z boku za bardzo wystający. Ale spore pole do popisu kolorami

• 0
Opublikowano

Od czerwca w sprzedaży w UK. U nas pewnie też, ale na razie jest cisza.

STU_001_01_zpssjxrbgyh.jpg

STU_001_08_zps01kxowmr.jpg

STU_001_03_zpsouzqixcx.jpg

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Co do ceny ,zawsze można go kupić np.w Czechach.Kilku moich znajomych kupiło tam PCX125 . sorki za ot!

• 0
Opublikowano

Spalanie - ok. 2.1 l/100km

Waga (z płynami): 127 kg (ponad 40 kg lżejszy od X-Max'a).

Co do ceny ,zawsze można go kupić np.w Czechach.Kilku moich znajomych kupiło tam PCX125 . sorki za ot!

Napisz dwa słowa (może w nowym wątku) jak to wygląda od strony kosztowej - VAT, itd.

• 0
Opublikowano

Jesli prowadzisz dzialalnosc:

- kupujesz walute CZK\EUR (Czechy, Slowacja) np. w kantorze walutowym WWW

- robisz przelew netto do dealera (u nich VAT jest nizszy)

- w polskim US oplacasz VAT

- idziesz do wydzialu komunikacji i rejestrujesz

Musisz miec przetlumaczona f-re na PL. Swiadectwo zgodnosci zazwyczaj nie trzeba tlumaczyc.

Na f-rze musisz POPROSIC wczesniej o wyrazne podanie roku produkcji. Ewentualnie na osobnym druku dealera, ale wtedy placisz za tlumaczenie 2x.

Wszystko.

• 0
Opublikowano

Powiem szczerze, że bardzo ładna maszynka, jeżeli cena będzie przystępna to skosi konkurencję na rynku 125cc. Małe koła, dla mnie to akurat plus - fajniejszy wygląd, nie taki kozowaty.

• 0
Opublikowano

Ciekawe :dots: Zobaczymy co z tego wyniknie.

Ma niby palić mniej niż PCX125,a przy tym niej kosztować :dots:

Przyznam ciekawa oferta, ale zobaczymy co z tego wyniknie. Pamiętam jak PCX125 kosztowała 9tys, a po zmianie przepisów kat.B=moto125 nagle cena podskoczyła do prawie 12tys. Jeśli Yamaha nie będzie pazerna to z pewnością dużo namiesza na rynku, tak jak kiedyś Ninja250 jak się pojawiła pierwszy raz - była atrakcyjna głównie ze względu na cenę.

• 0
Opublikowano

Zapewne sprzęt będzie troszkę tańszy od PCX-a, bo teraz mamy Majesty S ustawione na poziomie cenowym PCX-a, a N-max jest troszkę uboższy. Pewnie coś pomiędzy D-Elightem, a Majesty S. Obstawiam 9 999, albo 10 900.

• 0
Opublikowano

Znalazłem na jednej ze stron cenę 27.400.000 Rp. (rupia indonezyjska) co po orientacyjny przeliczeniu daje 7550 PLN Ciekawe ile polski importer marży doliczy ;)