Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Parę pytań przed zakupem.

Pytanie

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie!

Chciałem się przywitać w dziale "serdeczności" ,ale tam tylko urodziny itp. więc tu wcisnąłem moje Was powitanie.

Parę miesięcy temu przeprowadziłem się i do mojego miejsca pracy mam 20km, które chcę zacząć pokonywać jednośladem.

Jeżeli taka jazda przypadnie mi do gustu to pokuszę się o zrobienie kat A.

Przechodzę do rzeczy. W lutym/marcu chcę kupić coś o pojemności 125.

Mam już trzy motory na oku:

Mój faworyt - Peugeot Satelis (zastanawiam się czy wszystkie wersje a w szczególności "compressor" spełniają wymogi na kat B i na, którą szczeólnie zwrócić uwagę ? )

kolejne to:

Piaggio X9 evolution

i na koniec "Król"

Suzuki Burgman fajnie jak by siętrafiła wersja K7 ale k6 też nie pogardzę.

Oczywiście ograniczają mnie fundusze bo max co wycisnę z portfela to 5tys.

Czy właściciele tych "potworków" mogą mi doradzić na co szczególnie zwrócić uwagę i co Wy byście wybrali ? ( wasze doświadczenie i wiedza może mi bardzo pomóc )

Pozdrawiam.

P.s.Jeżeli post powinien być w innym dziale to przepraszam i proszę Administrację o przeniesienie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Angolem będziesz świecił kolegom po oczach więc lampy do wymiany :) reszta jest OK

• 0
Opublikowano

Licznik w milach, ale może być jednocześnie przelicznik na kilometry

• 0
Opublikowano

Lampy do wymiany i nie tyle z powodu gustu :-) tylko może nie przejść badań technicznych..

• 0
Opublikowano

Dzięki śliczne za odpowiedz.

W razie pytań będę pisał.

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

Podobnie jak w pojazdach z USA, tak i z Anglii trzeba wymieniać reflektory.

• 0
Opublikowano

Angole lubią latać cały rok (lekkie zimy), więc warto zwrócić uwagę na rdzę. Bez rozkręcenia plastików nie będzie to łatwe :(

Parę kumpli kupiło motki z UK. Wyczyszczone, lśniły, ale jak tylko pojawiała się wilgoć rdzawy nalot powracał :(

• 0
Opublikowano

Angole lubią latać cały rok (lekkie zimy), więc warto zwrócić uwagę na rdzę. Bez rozkręcenia plastików nie będzie to łatwe :(

Parę kumpli kupiło motki z UK. Wyczyszczone, lśniły, ale jak tylko pojawiała się wilgoć rdzawy nalot powracał :(

Cenna wskazówka - dzięki

Właśnie dostałem odpowiedz od właściciela, ale po formie odpowiedzi stwierdzam,że chyba mu nie zależy na sprzedaży więc sobie odpuszczam.

Raz jeszcze dzięki.

• 0
Opublikowano

Za 5 tys. xmaxa raczej nie znajdziesz, który będzie się jescze jakoś w miarę nadawałdo w miarę bezproblemowej eksploatacji...

• 0
Opublikowano

Witam

Czy ktoś z Was zna jakąś dobrą stronkę na której ( darmo ) można sprawdzić VIN ? Zależy mi na sprawdzeniu rocznika.

Dostałem od sprzedawcy VIN ale z tego co patrzę po różnych stronach to wychodzi mi kosmos.

Sprawdzałem też z tym poradnikiem jednak nic mi się nie zgadza.

Dodam ,że chodzi o Suzuki Burgmana

• 0
Opublikowano

Dziękuje za pomoc.

Sprzedawca poinformował mnie ,że jest tylko jeden kluczyk.

Stąd kolejne pytanie czy Suzuki Burgman 2007 lub 2008 rok 125cc posiadają imobilajzer lub jakiś alarm seryjny ?

Pytam bo zastanawiam się czy nie będzie problemu z dorobieniem kluczyka ?

Sprzedawca nie wie czy ma nr od kluczyków aby zamówić oryginał z serwisu.

Dodatkowo jest to anglik więc trzeba wymienić przedni reflektor. Na alle... jest ich kilka ,ale te "tańsze" mają pourywane zaczepy.

Nie wiecie może czy da radę przełożyć same lustra i do obudowy od anglika ? bo jak nie to będę zmuszony dorabiać jakoś zaczepy.

P.s.

Pytania zadaję tutaj a nie w technicznym bo dotyczą tego czy kupię dany egzemplarz czy nie.

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

hej, jeszcze wrócę do Twojego pytania z pierwszej strony Satelis bez kompresora ma 11kW, 15 KM, przy wadze 169 kg. Ja mam 180 cm wzrostu i ten model jest dla mnie optymalny, pozwala również na lekkie wyciągnięcie nóg do przodu podczas jazdy, szczególnie długotrwałej, co jest wygodne.

• 0
Opublikowano

hej, jeszcze wrócę do Twojego pytania z pierwszej strony Satelis bez kompresora ma 11kW, 15 KM, przy wadze 169 kg. Ja mam 180 cm wzrostu i ten model jest dla mnie optymalny, pozwala również na lekkie wyciągnięcie nóg do przodu podczas jazdy, szczególnie długotrwałej, co jest wygodne.

Witam

Wiem ,że Satelis to fajny sprzęt ,ale w tej cenie nie znalazłem nic godnego uwagi.

Nadal czekam na pomoc i odpowiedz na moje pytanie powyżej.

• 0
Opublikowano

Ja mam burgmana 2008 rok i mam jeden kluczyk Zrobiony przez slusarza. Na to wychodzi ze nie maja IMO w kluczyki. Problem tylko będziesz miał z przesłaną stacyjki. A numer VIN jak masz to zadzwoń do serwisu suzuki w warszawie i tam ci powiedzą. Bynajmniej mi udzielali informacji.

• 0
Opublikowano

Właśnie jestem po takiej rozmowie telefonicznej.

Na chwilę obecną pozostaje mi dokładnie sprawdzić sprzęt na miejscu.

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

VIN daje Ci tylko rocznik ramy. Jeśli ktoś wymieniał silnik to nie będzie wiadomo jaki jest jego rok chyba, że po numerach części. Na pierwszy rzut oka nie oceni się tego co siedzi w środku. Wiem po sobie, że można łatwo kupić minę.

• 0
Opublikowano

Temat można zamkną bo od teraz będę zadawał pytania ,ale teraz już po kupnie.

Mają wszyscy mam i jak. W dniu dzisiejszym nabyłem - Czarną perłę "Suzi"

• 0
Opublikowano

Teraz trochę inwestycji w eksploatacyjne rzeczy i czekać na sezon. W razie problemów służę pomocą gdyż cały przegląd i wymiany mam za sobą.