Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Parę pytań przed zakupem.

Pytanie

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie!

Chciałem się przywitać w dziale "serdeczności" ,ale tam tylko urodziny itp. więc tu wcisnąłem moje Was powitanie.

Parę miesięcy temu przeprowadziłem się i do mojego miejsca pracy mam 20km, które chcę zacząć pokonywać jednośladem.

Jeżeli taka jazda przypadnie mi do gustu to pokuszę się o zrobienie kat A.

Przechodzę do rzeczy. W lutym/marcu chcę kupić coś o pojemności 125.

Mam już trzy motory na oku:

Mój faworyt - Peugeot Satelis (zastanawiam się czy wszystkie wersje a w szczególności "compressor" spełniają wymogi na kat B i na, którą szczeólnie zwrócić uwagę ? )

kolejne to:

Piaggio X9 evolution

i na koniec "Król"

Suzuki Burgman fajnie jak by siętrafiła wersja K7 ale k6 też nie pogardzę.

Oczywiście ograniczają mnie fundusze bo max co wycisnę z portfela to 5tys.

Czy właściciele tych "potworków" mogą mi doradzić na co szczególnie zwrócić uwagę i co Wy byście wybrali ? ( wasze doświadczenie i wiedza może mi bardzo pomóc )

Pozdrawiam.

P.s.Jeżeli post powinien być w innym dziale to przepraszam i proszę Administrację o przeniesienie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ustawa pozwala kierowcom, którzy mają co najmniej od 3 lat prawo jazdy kat. B, jeździć motocyklami o pojemności silnika do 125 ccm, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg.

Satelis z kompresorem ma więcej niż 11kW ... Kup Xmaxa będziesz zadowolony :)

• 0
Opublikowano

Satelis z kompresorem ma więcej niż 11kW ... Kup Xmaxa będziesz zadowolony :)

Czyli Satelis bez kompresora się załapie...

Co do Yamahy to zastanawiałem się nad Majesty ,ale jakośwygląd nie przypadł mi do gustu. Przyznam ,że X-maxa nie brałem pod uwagę ,ale poczytam , i może załapie się do "rywalizacji" o miejsce w moim garażu ;)

• 0
Opublikowano

X-max będzie najlepszy i będziesz miał największy wybór bo to popularny model, tylko budżet trochę skromny jak na zadbaną, nie zmęczoną markową 125tkę.

• 0
Opublikowano

Popieram X-maxa 125 . A może poczekać na nowe cacko Hondy :-)

• 0
Opublikowano

Kompresor się nie łapie, chociaż podobno są wersje zblokowane. Ale to jak kupić Ferrari i jeździć 100 km/h. Trochę bez sensu :)

• 0
Opublikowano

Ronin budrzet mały ,ale jak to mówią lepsze to niż nic. Wszystkiego od razu też mieć nie można ... podobno

Przyznam ,że ten Satelis kręci mnie z wyglądu i przemawia do mnie ten duży schowek na 2 kaski pod siedzeniem. Jakoś nie wszystkie motorki ładnie wyglądają z tymi kuframi.

Tyle głosów na Maxa ,że zacznę się nim interesować ,ale co dziwne nikt z Was nie wspomina o Burgmanie i X9 ....hmmm spisek jakiś czy co ? :ninja:

• 0
Opublikowano

Burgman w 125cc jest mułowaty, Peugeot u nas mało popularny, a kompresor dość awaryjny. X9 może być ale i tak przy tak małym budżecie nie ważne co, ważne żeby stan był zadowalający.

• 0
Opublikowano

Xmax też ma pod kanapą schowek na dwa kaski a wygląda tak nie pozornie :P

• 0
Opublikowano

Xmax też ma pod kanapą schowek na dwa kaski a wygląda tak nie pozornie :P

Popieram , sprzęt godny uwagi , zwłaszcza ja znajdziesz coś krajowego . To tylko lać paliwo . Ja mam 170 cm wzrostu , na X-MAX 250 odnalazłem się bez problemów . Tak tęsknię za tą maszynką :-(((( Szczególnie te czerwone przeszycia :-)))

Taka była moja :

803e92eb017b24f4med.jpg

• 0
Opublikowano

Na początek Wesołych Świąt Wszystkim życzę :xmas:

Czy X-max ( prawie jak X-mas ) ma jakieś bolączki ? Czy jest jakaś wersja na którą szczególnie zwrócić uwagę ?

Np. te czerwone przeszycia to jakaś "wypasiona" wersja ?

Widzę ,że posiada "komputerek" pokładowy można wiedzieć co on pokazuje ?

Czy pokazuje aktualne spalanie czy tylko przewidywany dystans ?

• 0
Opublikowano

X-max całkiem ok. Kilka plusów to: duże koła, schowek na 2 kaski i kurtkę, wtrysk co daje mniejsze spalanie, no może i zbiornik paliwa 12.5l, pozycja za kierą tez wygodna. Aktualnego spalania nie pokazuje ale są dwa tryby przebiegu, termometr i zegarek. W jednym z trybów jest podawana jeszcze informacja ile zrobiłeś kilometrów od momentu zapalenia rezerwy.

Wszystko znajdziesz w instrukcji albo w manualu.

• 0
Opublikowano

Na początek Wesołych Świąt Wszystkim życzę :xmas:

Czy X-max ( prawie jak X-mas ) ma jakieś bolączki ? Czy jest jakaś wersja na którą szczególnie zwrócić uwagę ?

Np. te czerwone przeszycia to jakaś "wypasiona" wersja ?

Widzę ,że posiada "komputerek" pokładowy można wiedzieć co on pokazuje ?

Czy pokazuje aktualne spalanie czy tylko przewidywany dystans ?

To normalna wersja w tym okresie takie wychodziły . Mój był 2010r . Uważam że to najlepiej wykonany x-max .Później miałem x-max 400 i jakość niestety już gorsza . Co do komputera ,pokazuje wszystko oprócz spalania . Ale on tak mało pali że chyba nie potrzeba :-) Kolega który go kupił jeździ do dziś bez problemu . Ja miałem go 4 sezony .

• 0
Opublikowano

Dzięki Panowie za informacje.

Teraz muszę uzbroić się w cierpliwość i poczekać na gotóweczkę.

Zapewne będę jeszcze prosił Was o pomoc ,ale to już przy samym wyborze konkretnych motorków z konkretnych ogłoszeń.

Chyba ,że ktoś z forumowiczów ,chce się pozbyć X-maxa na początku przyszłego roku ? Jak tak to niech da znać.

Jak mi nic do łba nie strzeli to posłucham Was i wezmę X-maxa (przyznam ,że nawet nie jest brzydki),ale oby nie targnęły mną emocje bo ten Satelis i X9 siedzią mi gdzieś z tyłu głowy.

Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano

Jedyna bolączka X-maksa, to brak filtra oleju a co za tym idzie, konieczność zmiany oleju co 3k km.

• 0
Opublikowano

Jedyna bolączka X-maksa, to brak filtra oleju a co za tym idzie, konieczność zmiany oleju co 3k km.

To weź sobie przeczytaj w serwisówce dział 3 strona 18 :/ Oprócz sitkowego od dołu jest wkład "papierowy" pd dekielkiem na 3 śrubki. Symbol filtra: Yamaha 5TA-13440-00 , o taki: http://archiwum.alle...4223320204.html

Nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd :P

beztytu322u52.png

(kliknij w foto aby powiększyć)

• 0
Opublikowano

Istotnie, moja wina. Pisałem o X-maksie 250, bo taki posiadałem. Jak widzę 125 jest lepiej przemyślana.

• 0
Opublikowano

No i proszę nie tylko ja się czegoś dowiedziałem o X-maxie :D

Nasunęło mi się pytanie a mianowicie jaki przebieg jest przyzwoity dla tego typu motorków ?

Znając życie w większości liczniki są kręcone czego pewnie sprawdzić się nie da ?

• 0
Opublikowano

Jeśli sprzęt był odpowiednio serwisowany (oleje itp) , nie jeździł nonstop z prędkościami vmax to przebieg rzędu 25tyś nie jest niczym strasznym.

• 0
Opublikowano

Jeśli sprzęt był odpowiednio serwisowany (oleje itp) , nie jeździł nonstop z prędkościami vmax to przebieg rzędu 25tyś nie jest niczym strasznym.

Przeglądając oferty na olx i otomoto ,ciężko o coś dobrego od prywatnej osoby.

Większość to ściągane maszyny. Czyli totalna loteria. No nic będę kupował na "chybił trafił" :cool2:

• 0
Opublikowano

Kropka za 5 tysi polskiego salonowca nie znajdziesz ;-)

• 0
Opublikowano

Trzeba czekać i szukać. Codziennie przeglądać oferty. Ja nabyłem jakieś 2 miesiące temu

x-maxa juz zarejestrowanego w kraju z ubezpieczeniem rok 2006 poj 125 przebieg 30tys za 3700. Sprzet jeżdżący do drobnych poprawek. Jeżeli włożę w niego nawet 1300 to będzie kosztował mnie 5tys ale będę miał skuter sprawdzony i po przeglądzie.

Czyli można, tylko nic na siłę i z rozwagą. Chłodna kalkulacja, zero emocji. Raczej odradzam "na chybił trafił".

• 0
Opublikowano

Z racji iż wolę spokojnie zapoznać się z tematem i nie kupować na "chybił trafił" dlatego też trafiłem do Was tutaj.

Wolę poczytać i wiedzieć co kupić i na co zwrócić uwagę niż udawać ,że znam się na temacie i przytakiwać sprzedawcy wciskającemu mi kit.

Wiadomo ,że alfą i omegą nie będę ale już coś tam w głowie będzie mi świtało.

Więc, teraz pochłaniam wiedzę z Waszych postów na forum i na początku przyszłego roku zacznę poszukiwać "maszyny" dla siebie.

• 0
Opublikowano

Proponuje (ja tak zrobilem) obejrzeć wszystkie egzemplarze które są dostępne w pobliżu. Jak jechałem gdzieś w trasę to tez umawiałem się na oglądanie nawet gdy cena była za wysoka. Jazda próbna dla porównania. Do tego codziennie przeglądałem ceny części które się pokazywały na rynku. Masz wtedy rozeznanie, jak znajdziesz pojazd z małymi defektami(w uzywkach zawsze jest coś do zrobienia) to wiesz ile to będzie Cię kosztować. Wiesz o ile możesz zabijać cenę i czy jest adekwatna do stanu pojazdu.

• 0
Opublikowano

Potwierdzam że MOTAS Tak właśnie zakupi swojego wybrańca ,, z pełną rozwagą i spokojem " A kiedy zaprezentował Nam nową maszynkę !! Każdy przecierał oczy że tak dobrze kupił Tylko gratulować i życzyć każdemu takich udanych zakupów

• 0
Opublikowano

Witam

Przeglądając oferty znalazłem kilka ze skuterami sprowadzonymi z Anglii.

Czy są jakieś przeciwwskazania do poruszania się takim skuterem w kraju ?

Z tego co gdzieś już na forum czytałem lampy mogą być odwrotnie. ( trzeba to zmieniać czy to tylko kwestia naszego gustu ? )

Pytam bo znalazłem ofertę Burgman i chciał bym ją rozważyć.