Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

kupiłem Burgman -i co dalej

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Jakiś tydzień temu zakupiłem Burgman 125 k2 z 2002 stan jak na tę lata całkiem nie zły, parę rys trochę szare plastiki które były kiedyś czarne, a usterka jak wyszła to zepsuta linka predkomoerza.Niestety zacząłem wyczuwac pewien zapach jak by przypalonej gumy pod czas jazdy nie jest on intensywny ale jest, sprawdziłem olej okazuje się nie mal pusty, więc wlałem nowy, wyczyscilem filtr powietrza, i silnik pracuje jeszcze lepiej, ale zapach dalej się czasem pojawia.Czy mogło się coś zatrzeć bo nie wiem ile bez oleju jeździł lub jaki inny może być powód. I co należy robić i na co uważać by maszyna przetrwała kolejne co najmniej 5 lat?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W pierwszy weekend listopada, przyszło mi zrobić trasę ok. 600 km, w sumie w niskiej temperaturze, w bardzo wilgotnym powietrzu, głównie we mgle. Również pojawił się taki dziwny zapach, którego nigdy wcześniej nie czułem. I wiążę go raczej z pogodą, niż jakąś usterką.

Sprawdź, czy ów zapach nie jest połączony właśnie z dużą wilgotnością powietrza.

• 0
Opublikowano

No to może być to, mieszkam w anglii a tu wilgotności ogromna.ktoś jeszcze ma jakieś sugestie, i rady jak zadbać o tego "starszego pana"i jak sam mogę sprawdzić jego sprawność mechaniczną

• 0
Opublikowano

No to widać , ja mam lepiej, bo gdy jest sucho - nie ma tego zapachu. Ale u Ciebie jest przede wszystkim wilgotno, czyli rzadko się zdarzy, kiedy nie będzie "pachnieć"

Co do sprawdzania stanu...... ja także mam skuter też nie wiadomo po kim. Po prostu jeżdżę. Robię obsługi i śmigam.

Warto przy obsłudze technicznej zajrzeć tu i ówdzie, pokręcić kołem, zajrzeć w szczelinę między tarczą a klockiem hamulcowym, sprawdzić, czy gdzieś silnik się nie poci. A w czasie jazdy słuchać odgłosów. Bo najpiękniejsza muzyka to pomruk silnika. *

* nie dotyczy tras powyżej 500 km. (hehe)

• 0
Opublikowano

Fakt faktem, odpala za 1 razem, nie wydaje mi się by coś stukalo, klekotało w silniku, nie zauważyłem żadnych plam pod nim i w sumie na nim terz,w pt mam zamiar kupić mu nowy filtr oleju z firmy mahle, i w sumie nie jestem pewien czy to dobra firma, jakieś opinie porady?