Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Piaggio Skipper 125 duże spalanie

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich! Od 2 tygodni jestem posiadaczem Piaggio Skippera z 1994r. Po przesiadce z mniejszego brata ( Piaggio Zip ) stwierdzam, że jego spalanie jest zbyt duże. Spokojnie wchłania 5,5 - 6 l na 100 km. Praktycznie tyle samo co mój motocykl 600 :D

Wymieniłem już zaworek przy zbiorniku,bo przepuszczał paliwo, wyregulowałem gaźnik. Obniżenie pływaka poskutkowało, że zimny ni chciał odpalać. Zresztą dzisiaj też miałem z tym problem. Odpalił od strzała i po para sekundach zgasł. I tak parę razy. Jaka może być przyczyna wysokiego spalania co jeszcze zrobić?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Filtr paliwa (o ile taki występuje - wymienić), filtr powietrza (sprawdź czy nie przytkany), regulacja gaźnika jeszcze raz (to bym zrobił po sprawdzeniu poprzednich 2 opcji).

• 0
Opublikowano

Filtr powietrza wymieniony na nowy, a paliwa nie ma. Dzisiaj średnia wyszła około 5 litrów, co uważam jest dalej zbyt dużo :( jutro jeszcze raz wyreguluję gaźnik.

• 0
Opublikowano

Sprawdź jeszcze czy przypadkiem nie grzeją Ci się tarcze bardziej niż powinny - jeśli są większe opory toczenia to wiadomo że skuter "wypije" więcej.

• 0
Opublikowano

Racja, o tym jeszcze nie pomyślałem. Wyregulowałem gaźnik, obniżyłem iglicę i zaczął mniej palić. Niestety pojawił się kolejny problem. Mianowicie jest problem z odpaleniem na zimnym silniku. Wiele razy trzeba go kręcić, tak jakby nie działało automatyczne ssanie. Jakieś pomysły co zrobić i jaka jest tego przyczyna?

• 0
Opublikowano

wymień zaworek iglicowy pewnie puszcza..

• 0
Opublikowano

Ja na Twoim miejscu sprawdził bym DYSZE GŁOWNĄ podejrzewam że ktoś ją wcześniej podmienił na większą .Musisz znalejść gdzieś w dokumentacji jaka powinna być orginalna i porównać z istniejącą to może dać Ci opowiedz na wysokie spalanie Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

Ze spalaniem jest juz chyba okej. Na trasie do 75 km/h pali 3,5 l/100 a w cyklu mieszanym 4,00 - 4,5. Niestety ciagle jest problem z odpaleniem na zimnym silniku. Sprawdzalem ta jakby cewke w gazniku ktora jest jakby podgrzewczem i reguluje praca iglicy i jest sprawna. Nie wiem jaka moze byc jeszcze przyczyna. Jakies pomysly albo moze mial ktos podobny przypadek?

P.S przepraszam, ze bez polskich znakow, ale tablet z zagranicy ich nie zna :)