keniol91 Opublikowano 27 Lipca 2014 Opublikowano 27 Lipca 2014 Witam jak w temacie Poszukuje skuter 125 najbardziej wygodny, w planie juz w przyszłym roku planuje trip po Europie. Na mojej liście znalazł się -X-max 125 -Burgman 125 -Downtown 125 - Satelis 125 Powiem szczerze wycieczka z żonką!!! wiem że to mała pojemność ale dopiero po roku jazdy na tym 125 kupie sobie większy a żonie oddam ten. Teraz proszę o pomoc wszystkie wady i zalety tych modeli !! mam nadzieje zę napiszą posiadacze tych skuterków z góry Dzięki!!!
0 Smelbo Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Jeździłem przez 3 sezony piaggio X9 125ccm, zrobiłem nim też sporo kilometrów w trasie i niestety muszę stwierdzić, że moc 15KM w stosunku do masy samego skutera przekraczającej 170kg była niewystarczająca, co objawiało się m.in. wysokim spalaniem. Jak patrzę na dane Xmax to moc ma tę samą, a masę ponad 170 kg. Zastanów się, czy rzeczywiście chcesz taki dość ciężki skuter, skoro planujesz dłuższe wypady. Wiele osób narzeka na dynamikę majesty 250 przy jeździe w trasie w 2 osoby, a majesty jest lżejsza od xmaxa i ma przecież moc przekraczająca 20 KM. Na X9 w trasie jechałem max 80 km/h, bo wyższe prędkości były już bardzo nieprzyjemne. Wobec tego ja odradzam zakup 125 o takiej masie do podróży z plecaczkiem. Czy ja wiem czy dobrze piszesz o tym spalaniu, od miesiąca jeżdżę na x-maxie 125. Zatankowałem dokłądnie 10Litrów gdy trip był na 17km. Obecnie mam zrobione 307km i do takiego samego tripa brakuje jeszcze 10km (czyli do dokładnej odległości odkąd zatankowałem te 10L). Czyli wyjdzie około 320KM na 10 litrach, czy to mało? A powiem że teraz był system 01 01, bo po zakupie 2 kółka cieszyły. Więc na ekonomię nie patrzyłem. 120km/h też się pojawiało. Do tego opór powietrza spory bo mam 191cm i ~90kg
0 Vorenus Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum. Po blisko 20 latach postanowiłem wrócić do 2oo (jako nastolatek należałem do kółka motokrosowego w warszawskim Pałacu Młodzieży Niedawno miałem podobny problem i mocno rozważałem zakup nowej 125. Gdyby nie fakt, że najprawdopodobniej w przyszłym roku będę wymieniał na coś większego to raczej na pewno kupiłbym nową Aprilię SR MAX 125. Mam 190 cm wzrostu i trudno było mi znaleźć skuter 125 na którym czułbym się naprawdę komfortowo. Tu wspomniana Aprilia spełniała wszystkie moje oczekiwania. Jenak, ze względu na wspomniane wyżej plany zmiany i dużą utratę wartości nowego moto kupiłem używanego Burgmana 125 ze sprzedażą którego nie powinienem mieć większych problemów. Jeżeli zatem jesteś wysoki i planujesz zakup nowego skutera polecam przymierzenie się Aprili SR MAX 125. Cena to trochę ponad 15.000 więc mieści się w Twoim budżecie. Pozdrawiam
0 keniol91 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2014 No mam mętlik w głowie już od paru miesięcy hehe narazie zawęziłem swoje poszukiwania do X-max 125 ale czekam na nową werjse dostępną w Polsce !!! Kymco Downtown125 lub piaggio mp3 500 na kat.B jezeli taką znajde juz zarejestrowaną w naszym pięknym kraju.
0 Bryxon Opublikowano 5 Września 2014 Opublikowano 5 Września 2014 Czesc, Ze swojej strony polecam Mp3 250 LT - kupilem sprowadzana z Francji przez polskiego para-dealera (jak najbardziej moge polecic - detale osobiscie). Zaplacilem 13 tys - moto z 2008 z przebiegiem 15000 idealnie odrestaurowane (poszlifowe - mialem foto orginalnego stanu). Nie mialem wiekszego problemu (no powiedzmy- podatki itp.) z rejestracja w Danii - i moge jezdzic na B na calym swiecie. W lipcu zrobilem z zonka i bagazem rundke po poludniowej Norwegii i 250-tka spisala sie znakomicie. Jasne ze na serpentynach typu Lysebotn-Kjaerag podajzdy oscylowaly w okolicach 30-40km/h ale nikt normalny tam szybciej nie jezdzi. Z kufrem Piaggio i dwoma rollerami Ortlieba po bokach 25l kazdy zapakowalismy sie z namiotem spokojnie na 12 dni. Ogolnie skuter ma juz zrobione 22 tys (7 tys w dwa latka) i oprocz podmiany sparcialych opon na przodzie, starego aku i wymiany plynow pali od pierwszego zakrecenia, a jezdze caly rok parkujac na ulicy. Po ok 300-400km na raz siedzenie daje sie we znaki wiec kiedys fundne sobie zamiennik z lepszymi poduchami. Sprzet spala max 4l/100 a jezdze 90% z plecaczkiem czasem niezle obladowany (zakupy w ikei itp) Przelotowa w trasie to ok 100 km/h z uwagi na komfort dzwiekowy - silnik daje rade utrzymac 110-115 licznikowe ale wiatr zaczyna meczyc szybko. W Norwegii oczywiscie przelotowa byla 60 kmh ze znanych powodow (widoki, ograniczenia).
0 keniol91 Opublikowano 7 Września 2014 Autor Opublikowano 7 Września 2014 Super. Dzięki za info !! Tak właśnie alternatywą dla X-max 125 jest dla mnie na pewno mp3 LT a pojemność no to już zależy jaki się trafi z możliwością rejestracji na B i odrazu Podróż na Sycylie!!!, o takie małe marzenie.. . Powiedz mi tylko jak wygląda sytuacja z przednim napędem cenami i jakością tego systemu 2 kół ?
0 stomi Opublikowano 10 Września 2014 Opublikowano 10 Września 2014 Kolego rozwaz piaggio xevo. 125 jadac z plecaczkiem prawie 120 jedzie a komfort tez jest przyzwoity, na pewno lepszy niz w mojej aprili atlantic przy wzroscie prawie 190cm
0 Vorenus Opublikowano 10 Września 2014 Opublikowano 10 Września 2014 Wiem, że trochę nie na temat, ale ja od razu po zakupie 125 zapisałem się na kurs na kat. A Może pójdź w moje ślady i wiosną/latem 2015 będziesz mógł pojechać w fajną podróż skuterem, który nie będzie wymuszonym kompromisem. Moim zdaniem 125 jest fajna tylko do miasta i to też nie wszędzie (na obwodnicy czuję się trochę niekomfortowo). Poza tym nawet jeżeli chcesz pozostać przy 125 to ze względów bezpieczeństwa kurs i kat. A polecam. Przepraszam za OT, obiecuję że to się nie powtórzy )
0 Bad Method Opublikowano 10 Września 2014 Opublikowano 10 Września 2014 Moim zdaniem 125 jest fajna tylko do miasta i to też nie wszędzie (na obwodnicy czuję się trochę niekomfortowo). True.
0 Trenex Opublikowano 10 Września 2014 Opublikowano 10 Września 2014 True. Jestem tego samego zdania po przygodzie ze 125....
0 szczepanj23 Opublikowano 11 Września 2014 Opublikowano 11 Września 2014 W sezonie 2013 dosiadałem Kymco GranDink 125 rocznikiem trochę już starawym bo 2002 sprzęt na gaźniku chłodzony cieczą i przy moich 184 cm wzrostu i wycieczkach ok.300-400 km dziennie na nic nie narzekałem typu ból pleców lub ramion prędkość podróżna 90-100 na trasie np.E-7 a spalanie mi wychodziło ok.3,1-3,2 l /100km.Na tego Kymczaka nie mogłem narzekać poszedł do ludzi za 3200
0 Swierku Opublikowano 5 Października 2014 Opublikowano 5 Października 2014 Hej. Sprzedam Ci moją Hondę S-Wing 125i 2008rok. Spokojnie dla kogoś kto ma 180cm. Ma ABS jest na wtrysku, cieczą chłodzona ma kufer i jest naprawdę wytrzymała maszyna. http://olx.pl/oferta/honda-s-wing-125i-2008rok-CID5-ID7fkbP.html#ac8848d4a3 tu koleś ponad 180 cm i wygodnie siedzi
Pytanie
keniol91
Witam jak w temacie Poszukuje skuter 125 najbardziej wygodny, w planie juz w przyszłym roku planuje trip po Europie. Na mojej liście znalazł się
-X-max 125
-Burgman 125
-Downtown 125
- Satelis 125
Powiem szczerze wycieczka z żonką!!! wiem że to mała pojemność ale dopiero po roku jazdy na tym 125 kupie sobie większy a żonie oddam ten.
Teraz proszę o pomoc wszystkie wady i zalety tych modeli !! mam nadzieje zę napiszą posiadacze tych skuterków z góry Dzięki!!!
36 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi