Marcin 78 Opublikowano 2 Lipca 2014 Opublikowano 2 Lipca 2014 Sprawdziłem trzy pojazdy (dwa w tym roku miały już przegląd ) wszystko się zgadza ,ale przebieg w żadnym nie wpisany a diagnosta sprawdzał i wpisywał
Pan rypak Opublikowano 16 Lipca 2014 Opublikowano 16 Lipca 2014 Będzie można również sprawdzić soje konto z pkt za wykroczenia-byłoby fajnie. http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Wiecej-informacji-dzieki-nowemu-CEPiK-owi,wid,16757806,wiadomosc.html
dr.big Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 I taka to "historia" ... Do dzisiaj nie ma wpisu o zrobionym przeglądzie, przebiegu czy zmianie rejestracji... Gołąb pocztowy niosący te informacje po drodze po prostu zaginął, albo diagnosta poszedł na piwo i zagubił kartki z kuriozalnej wizyty nazywanej dumnie przeglądem technicznym . Jak coś się zmieni i będzie mi się chciało jeszcze raz wejść dla sprawdzenia na tą nic nie wartą stronę, to poinformuję ...
barto Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 System kontroli przebiegu byłby dużo lepszy, gdyby jednym z jego elementów była kontrola drogowa Policji, w trakcie której policjant sprawdza stan licznika i podaje to do bazy danych. Wiadomo, że nie każdy byłby sprawdzony, bo ja sam np. nie miałem kontroli drogowej od prawie dwóch lat.
Barteq Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 Ja byłem na przeglądzie 9 lipca 2014. W tej chwili są tylko takie informacje: RAPORT O POJEŹDZIE KYMCO, XCITING 500 MOTOCYKL, OSOBOWY 498 cm³, Benzyna Rok produkcji: 2005 VIN: tu numer vin Polisa OC: aktualna Badanie techniczne: brak informacji o ważnym badaniu technicznym Status rejestracji: Zarejestrowany Brak informacji jak widać o ważnym przeglądzie, brak również wpisu o przebiegu. Najdziwniejsze było to na stacji diagnostycznej, że diagnosta spisał przebieg na dużą kartkę A4 (była to jedyna informacja wpisana na tym papierze)...
miesisty Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 1) na kwitku jaki wydaje SKP widnieje przebieg pojazdu (na przestrzeni roku robiłem 3razy przegląd w 3 stacjach) mozna sprzedającego poprosić o ten kwitek. To dobry sposób na pisanie historii pojazdu 2) nie wszystkie firmy maja elektroniczna książkę pojazdu. Ale w Np. Renault moze podać historię pojazdy niezależnie od kraju. Sam jak kupowałem u Kassel to lokalny dealer wydrukował mi wszystkie obslugi i naprawy a w tym samym czasie kolega z Polski dostał mi mailem dokumentacje pojazdu i się pokryło co do joty. 3) czytałem o "fajnym" patencie na uwierzytelnianie przebiegu stosowanym przez handlarzy, stosowany tam gdzie serwisy nie wymieniają danych miedzy sobą. Kupujesz auto o dużym przebiegu. "Korekcja licznika". Potem wizyta w autoryzowanym serwisie (najlepiej niemieckim) z jakaś pierdułą typu wymian klocków, oleju itp. Mechanik wpisuje nowy przebieg, wystawia fakturę, wpisuje do komputera i voila. "Jak Pan chcesz dzwoń do serwisu" potwierdza przebieg
Pan rypak Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 1) na kwitku jaki wydaje SKP widnieje przebieg pojazdu (na przestrzeni roku robiłem 3razy przegląd w 3 stacjach) mozna sprzedającego poprosić o ten kwitek. To dobry sposób na pisanie historii pojazdu 2) nie wszystkie firmy maja elektroniczna książkę pojazdu. Ale w Np. Renault moze podać historię pojazdy niezależnie od kraju. Sam jak kupowałem u Kassel to lokalny dealer wydrukował mi wszystkie obslugi i naprawy a w tym samym czasie kolega z Polski dostał mi mailem dokumentacje pojazdu i się pokryło co do joty. 3) czytałem o "fajnym" patencie na uwierzytelnianie przebiegu stosowanym przez handlarzy, stosowany tam gdzie serwisy nie wymieniają danych miedzy sobą. Kupujesz auto o dużym przebiegu. "Korekcja licznika". Potem wizyta w autoryzowanym serwisie (najlepiej niemieckim) z jakaś pierdułą typu wymian klocków, oleju itp. Mechanik wpisuje nowy przebieg, wystawia fakturę, wpisuje do komputera i voila. "Jak Pan chcesz dzwoń do serwisu" potwierdza przebieg serwisy nie wymieniają danych miedzy sobą. Kupujesz auto o dużym przebiegu. "Korekcja licznika". Potem wizyta w autoryzowanym serwisie (najlepiej niemieckim) z jakaś pierdułą typu wymian klocków, oleju itp. Mechanik wpisuje nowy przebieg, wystawia fakturę, wpisuje do komputera i voila. "Jak Pan chcesz dzwoń do serwisu" potwierdza przebieg Nie do końca tak to działa,nie muszą wymieniać danych bo dane są jawne dla wszystkich zainteresowanych. Jeśli dealer danej marki wpiszę przebieg(i części użyte do naprawy) przy wizycie w serwisie to będzie on widoczny dla wszystkich dealerów w całej eu,ale tylko na gwarancji. Jeśli natomiast pojawisz się w serwisie danej marki po gwarancji to przebieg i czynności wykonywane w danej stacji będą widoczne tylko dla dealerów z danego kraju. Więc jeśli ma ktoś wątpliwości z przebiegiem itp.to warto dopytać u dealera w danym kraju,gdzie pojazd zostaje sprzedany(jeśli po gwarancji)-masz dostęp do historii pojazdu od narodzin. Ps,można by podać przykłady do kombinowania,ale nie będę zachęcał. Podany przykład na marce TO...A.
Robi3m Opublikowano 26 Lipca 2014 Opublikowano 26 Lipca 2014 z własnego doświadczenia mogę potwierdzić że: - Renault w Polsce ma dane i się z nimi z chęcią dzieli ( każdą wizytę w autoryzowanym serwisie na terenie UE, co zrobiono i przy jakim przebiegu ) - VW w Polsce też posiada takie dane ale nie chcę się dzielić ( tylko przez znajomości możesz się dowiedzieć - Mercedes w Polsce też ma dane ale nie wiem czy z chęcią się dzieli. reszta marek pewnie podobnie ale nie sprawdzałem.
dr.big Opublikowano 24 Września 2014 Opublikowano 24 Września 2014 No proszę, proszę ... Zwracam honor ... Co prawda z kilkumiesięcznym poślizgiem, ale pojawił się wpis o przeglądzie i przebiegu ...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 24 Września 2014 Autor Administrator Opublikowano 24 Września 2014 Tak jak usłyszałem na ostatnim badaniu w SKP, od bodajże czerwca tego roku, wszystkie dane, w tym te o przebiegu będą widoczne w CEP. Oczywiście następnego dnia po badaniu nie ma co sprawdzać ale z jakimś tam opóźnieniem wszystkie info powinny być widoczne on line. Ps. Mojej wizyty w SKP z 16.09 jeszcze nie widać. Nie ma też info o nowo zawartym OC
Sympatycy grzegorz76 Opublikowano 24 Września 2014 Sympatycy Opublikowano 24 Września 2014 Ja robiłem przegląd 06.08 i informacja o przebiegu już jest.
devlin Opublikowano 24 Września 2014 Opublikowano 24 Września 2014 A u mnie jest tylko adnotacja o dokonanym przeglądzie, przerejestrowaniu na mnie, a brak przebiegu. A diagnosta spisywał. Data badań 01.07.2014. Ale jeszcze lepsze jaja są z samochodem. Też oczywiście nie ma przebiegu, ale nawet w ogóle brak informacji o przeglądzie technicznym. A był normalnie robiony 10 miesięcy temu... Dzięki za taką bazę, weź człowieku później auto sprzedaj, potencjalny nabywca zerknie w "bazę" i powie, że go w konia robisz.
adamndg Opublikowano 24 Września 2014 Opublikowano 24 Września 2014 Na przeglądzie byłem 30 lipca tego roku i wszystkie wpisy widzę w CEPiku są zrobione. Przebieg, do kiedy następny przegląd, do kiedy ważne OC.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Nadchodzi "upgrade" systemu -> CEPIK 2.0 Najważniejsze zmiany to historia wypłat odszkodowań a tym samym informacja nt. wypadkowości pojazdów oraz info nt. zastawów na pojeździe... ale i kilka innych. Poczekamy, zobaczymy...
dr.big Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Fajnie sobie sprawdzić raporty . Duży PLUS za to udogodnienie. (...) 25.08.2017 10:12:17 Wygenerowanie raportu ...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Administrator Opublikowano 11 Grudnia 2017 CEPiK po upgrade niby działa ale po wdrożeniu system spowodował problemy m.in w WK. Miało to zostać szybko naprawione ale do dnia dzisiejszego szansa że uda się zarejestrować/przerejestrować pojazd bywa często (przynajmniej w Wawie) 50 na 50%. Mi dziś się udało ale człowiekowi przede mną już nie (system wywala błąd podczas wprowadzania danych)
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 11 Grudnia 2017 Klubowicze Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dziś rejestrowałem Hondę i wszystko w urzędzie poszło sprawnie. KriSSo mówił mi ze trzy dni temu, że w Szczecinie za to straszne trudności były, więc swojej Integry jeszcze nie zarejestrował...
tacim Opublikowano 11 Grudnia 2017 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Ja swoją SWT byłem rano na przeglądzie a po powrocie do domu już było w historii
Valdek_Tychy Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Czyli działa Niestety stan licznika pojazdu tylko od 2014 r. na terenie Polski a wcześniej to cuda panie,cuda na licznikach.
dr.big Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 W segregatorze dokumentacji swojego Tmaxa, mam każdy rachunek, każdy wydruk z przeglądu z odczytanym przez diagnostę przebiegiem... W samochodzie jest tak samo, tylko ma drugi segregator założony. Każdy następny pojazd- to segregator. Tyle na temat "mojego CEPIKU" ... PS. Nie napisałem tego, żeby "się chwalić", ale to chyba jest jednak najprostszy sposób? Niby od czegoś trzeba kiedyś zaczynać, ale zapisywany przebieg od roku 2014 to bardzo słabo... A co przed 2014? "Czarna dziura" czy "gruba kreska" ?
kantos Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Czyli działa Niestety stan licznika pojazdu tylko od 2014 r. na terenie Polski a wcześniej to cuda panie,cuda na licznikach. Kręcisz licznik przed pierwszym przeglądem w PL i już masz to co chcesz.Do d... ten ich system Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Valdek_Tychy Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 12 minut temu, kantos napisał: Kręcisz licznik przed pierwszym przeglądem w PL i już masz to co chcesz. Do d... ten ich system no właśnie,zanim pojazd wjedzie do Polski można cuda z nim zrobić.Wydaje mi się,że wyjściem mogło by być np.konieczność przedstawienia podczas pierwszej rejestracji przez importera pojazdu informacji z odpowiednika cep-iku w kraju pochodzenia pojazdu,no ale to wymagałoby porozumienia na poziomie rządowym
tacim Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Spokojnie znam jednostki w RP co to co roku z 30 tysięcy robią na 10 tysi i auta z salonu PL. Przeglądy po gwarancji regularnie co rok prze 5 lat zamiast 150 tysi jest 50 i kupujesz super autko z salonu PL. To jest najgorsze dziadostwo.
brynio Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Cały ten CEPiK jest g------no warty. Kręcić sobie można licznik dowolnie na każdy przegląd. Znam przypadki (z ogłoszeń) gdzie kolesie się przekręcili za bardzo bo wg licznika im wychodziło mniej w 2016 niż w 2015. A panie, to pewnie dignosta źle spisał. Pomijam już fakt, że tabelka z numerami rejestracyjnymi powinna zniknąć a cały cały system opierać się tylko o numer VIN, ewentualnie datę pierwszej rejestracji - sprzedający po prostu nie chcą podawać tablic, bo....no własnie, tego nie ogarniesz. Boją się chyba, że się dowiem gdzie mieszka i mu przyjdę ukradnę czy co. Kuźwa, kraj debili normalnie. Co jeden to lepszy.
BURISMAN Opublikowano 12 Grudnia 2017 Opublikowano 12 Grudnia 2017 13 minut temu, brynio napisał: Kuźwa, kraj debili normalnie. Co jeden to lepszy. Nie narzekaj, Kraj piękny, wielu nam go zazdrości, debili tak samo wielu jak w innych krajach, tylko u nas troszkę więcej w decyzyjnych miejscach, dlatego tak kiepsko to wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi