Skocz do zawartości
Forum Burgmania

CEP - Historia pojazdu PL już działa

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Można już sprawdzać historię pojazdów zarejestrowanych w PL.

https://www.historiapojazdu.gov.pl

Przetestowałem i nawet działa ?

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

10

• dr.big

8

• ciesu

3

• Robi3m

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Może teraz będzie trochę porządku (wyeliminowanie cofek liczników) i większa pewność przy kupnie pojazdu.

Moje sprzęty są auta i silverek też.

Opublikowano

A jak miało by to wyeliminować cofkę licznika? Swojego sprzęta sprawdziłem ale przebiegu nigdzie nie ma...

Opublikowano

Mariusz to bardzo dobra wiadomość - Dzięki

• Administrator
Opublikowano

Przebiegi są wpisywane na stacjach kontroli pojazdów podczas corocznych przeglądów od 2014 roku.

System pewnie nie jest jeszcze idealny i nie wszystkie info będą już od tego roku widniały w CEP... ale zawsze to już jakiś postęp i coś co pozwoli ograniczyć różnego rodzaje oszustwa licznikowe, "szczepany" i inne.

Opublikowano

To ile kosztuję ten przekręt licznika? 200 plnów?

A jaki problem nakręcić w ciągu roku 60 000 km i tuż przed przeglądem cofnąć o 50 000.

10 000 rocznie to możliwe. I wpis legalny będziesz miał.

Opublikowano

OK, rozumiem. Ja przez pierwsze trzy lata nie muszę na stację kontroli pojazdów jeździć więc ciekaw jestem jak to będzie w przypadku mopeda... Zobaczymy :)

Opublikowano

To działa sprawdziłem

• Administrator
Opublikowano

A jaki problem nakręcić w ciągu roku 60 000 km i tuż przed przeglądem cofnąć o 50 000.

10 000 rocznie to możliwe. I wpis legalny będziesz miał.

Fly, jest jeszcze prostszy sposób- można jeździć z wypiętym napędem licznika :laughing:

System, który jest od lat np. w DE nie wyeliminuje w 100% przekrętów licznikowych, tym bardziej w PL... ale zawsze w jakimś stopniu zminimalizuje zjawisko oszustw, podkreślam- w jakimś stopniu.

Osobiście uważam, że w CEP brakuje jeszcze info o możliwych zastawach bankowych na danym pojeździe... bo dane o współwłaścicielach są.

Opublikowano

W Thesis nie wypniesz, bo nie ma żadnej mechaniki. Ale cofnąć mogę już sam... w garażu u siebie :-)

Ale dobrze, niech powstają takie bazy. Zawsze to kolejny zamek w drzwiach do pokonania.

• Sympatycy
Opublikowano

Ale dobrze, niech powstają takie bazy. Zawsze to kolejny zamek w drzwiach do pokonania.

Dokładnie, przecież często pojazdy zmieniają właściciela i nie każdy będzie cofał licznik przed każdym przeglądem. Większy dostęp do różnych danych to mniej oszustw.

Prześledziłem sobie historię własnego pojazdu i zgadza się wszystko co do dnia. Super.

Opublikowano

Informacja jest, że diagnosta spisze stan licznika - czyli jak napisał wcześniej Flyman wpisze to co zobaczy albo to co mu się powie...

Natomiast czy ta baza ma jakiekolwiek połączenie z innymi w pozostałych krajach Europy/Świata? Bo do przekrętów najczęściej dochodzi właśnie podczas sprowadzania samochodu z zagranicy, zanim znajdzie jeszcze pierwszego nabywcę w Polsce.

W tej chwili moje auta nie były jeszcze na przeglądzie więc nie mam w systemie rubryki "przebieg".

Natomiast zapewne będę "w plecy" bo kupując Polo musiałem zmienić oryginalny licznik na którym widniało 78tyś km i zamontować inny sprawny ale z przebiegiem 133tyś km. W Warszawie nikt nie chce się podjąć "cofnięcia" choć byłoby to absolutnie legalnie a jeśli już się zgodzi to żąda od 200zł w górę... Wiem, ja zawsze jestem "ciekawy przypadek" :)

(chyba, że macie jakiś dobry namiar to proszę o info na priv :) ).

P.S. nie wiem, czy nie żądają przy sprawdzaniu auta w systemie zbyt dużej ilości danych... Nie wystarczyłoby by podać nr. tablicy rejestracyjnej (widać na większości ogłoszeń o sprzedaży) oraz numeru VIN (często w ogłoszeniach ludzie podają) bez tej dokładnej daty pierwszej rejestracji (bo i po co?).

Tak można byłoby sprawdzić auto zanim jeszcze pojechałoby się je oglądać u sprzedawcy (widząc je tylko w ogłoszeniu).

• Sympatycy
Opublikowano

System powstal...Moim zdaniem niewiele zmieni. :(

Ci którzy będą chcieli to i tak będą cofac licznik (tak jak flyman napisal)

a co gorsze teraz po karzdym badaniu diagnostycznym zostanie to zalegalizowane.

Opublikowano

Testowalem i działa :) . Zawsze to jakaś kolejna przeszkoda przy kombinacjach.

Opublikowano

Jadę zaraz na przegląd, ciekawe z jakim opóźnieniem pojawi się na tej stronie przebieg :) ...

Opublikowano

Raczej chodzi o to że jeżeli pojazd przez np. 5 lat jeździ u uczciwego właściciela który nie cofa liczników a nabije ze 100000km to jak trafi w łapy handlarza, ten już nie będzie mógł "zbić" licznika. Ten system zacznie być pomocny dopiero za kilka lat.

• Klubowicze
Opublikowano

Dla mnie to jest legalizacja wcześniej cofniętego licznika (w większości sprowadzanych aut).Tak naprawdę żeby to było w pełni wiarygodne to powinno być zsynchronizowane ze stacjami w całej Europie.Tylko we Francji za udowodnienie korekty licznika można otrzymać bonus w wysokości do 50 tys euro.Dla mnie lipa,o parę lat za póżno.Przed chwilą wpisałem dane pojazdu znajdującego się u mnie w warsztacie,sprowadzonego w 2008 roku,żadnej informacji na temat przebiegu za granicą.

Opublikowano

Myślę, że każde narzędzie tego typu jest krokiem do zmniejszenia ilości przekrętów w postaci cofania liczników, czy legalizowania wcześniej skradzionych pojazdów na numerach VIN i rejestracyjnych aut, które są powypadkowe, spalone, zatopione, itp.

Dobrze, że powstają takie bazy, ale szkoda, że 10 lat za późno...

Sądzę, że ogólnodostępna powinna być także informacja od każdego ubezpieczyciela w postaci wypłacanych odszkodowań z tytułu OC i AC dla danego pojazdu wraz z fotkami zgłoszonych szkód (na wzór USA). Byłaby wtedy jasność, jak bardzo moto czy auto było wcześniej uszkodzone, czy była szkoda całkowita, czy był to wrak, itp.

Opublikowano

Jak ktoś wcześniej wspomniał niestety nie ma informacji o przebiegu, a od stycznia tego roku już w 3 moich pojazdach na stacji diagnostycznej przebieg był spisywany.

Opublikowano

Koledzy , najważniejsze że coś się zaczęło dziać i już jest . Taki system na pewno z czasem będzie się polepszał z plusem dla wszystkich .Jak na razie trzeba się cieszyć co jest .

Opublikowano

A ja sie dowiedziałem o jeszcze jednym właścicielu auta ,o którym nie było mowy jak go kupowałem i jest dodatkowy przegląd co świadczyć może o tym ze był tam wysłany przez policje lub po wypadku.przebieg mam juz podany.

Z motorkiem jest ok

Opublikowano

Bardzo dobrze, że taka baza danych powstała. Mam tylko nadzieję, że dla dobra nas wszystkich, iloć informacji będzie się z czasem powiększać.

Opublikowano

przebieg mam juz podany.

a kiedy robiłeś przegląd ?

ja 20 kwietnia i przebiegu nie widzę lub nie wiem gdzie powinien być

teraz się też zmieni z przerejestrowaniem pojazu

ludzie latami jeździli na dowodzie poprzedniego właściciela

znajomy też tak robił aż do zeszłego tygodnia

poszedł zapłacić ubezpieczenia a tu niespodzianka

nie przyjmą ubezpieczenia jak pojazd nie przerejestrowany więc musiał przerejestrować

Opublikowano

Fajnie, działa ok.

Szkoda że Unia nie działa w tym temacie bo mogliby przycisnąć i zrobić coś takiego na całą Europę,

widzielibyśmy historię pojazdu z innych krajów, ale oni zajmują się marchewką czy czymś innym ważnym.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o przydatne linki, to proponuję zapisać sobie do ulubionych adresów w przeglądarce:

https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

Jest to sprawdzenie ubezpieczenia OC w pojeździe. Przydatne szczególnie wtedy, gdy mamy zamiar kupić lub kilka dni temu kupiliśmy używany pojazd. Może się bowiem okazać, że jest on ubezpieczony w dwóch firmach, przy czym my wiemy tylko o jednej... Ta druga w majestacie prawa będzie nas ścigać o kolejne składki bądź opłatę za następny rok ubezpieczeniowy :-(