Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś dosłownie postawiłem Hondzie na kołki. Oba laczki są teraz w górze :)

8adb1e503ed9ad7598b54572f7038932.jpg

Opublikowano

kriSSo dobrze prawi. U nas maszyny budowlane też na podporach i łyżkach stoją, a i siłowniki "pochowane".

A przy swojwj maszynie dokopałem się do łożysk główki ramy. Widok iście wzruszający.6c12c29bffa3ae282767c145726ecbb1.jpgca20f0da3b16368c0ce78c75cd3d3cef.jpg

A mówiłem, że coś mi stuka (puka) na nierównościach.

EDIT:

Pogrążony w smutku, że nie mogę jeździć, postanowiłem dokończyć modyfikację zegarów:

3c953ab09797d0ed8b1019dbfccf7de3.jpg

po przeróbce i w oryginale:

af64cf5ada3f0ff8e3de0d7bb862b54e.jpg

89b3dac0bdc5977fe7fe0d5b6dba09bf.jpg

Oczywiście aparat zgłupiał przy tak intensywnej czerwieni, ale w rzeczywistości wygląda to znacznie lepiej.

• Sympatycy
Opublikowano

Walała mi się po garażu stara nawigacja. Postanowiłem zamontować sobie do skuterka. Wgrałem nową mapę. Na suche dni się przyda.

eb2da700dffacfea1e8fc9336d21ab2a.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Moja Hondeczka dostała stelaże na sakwy

8a2f92c8c1fd031bgen.jpg

d5ff2af6dcf86d55gen.jpg

ab564288cf6acef2gen.jpg

187da6cd50c003a8gen.jpg

9e541df05cd49f99gen.jpg

7d51bace3ac2c5begen.jpg

teraz czas na zamontowanie uchwytów do sakw

Opublikowano

Wymieniłem w ostatnim czasie tuleje tylnego zawieszenia w x-maxie

tuleja%2Bzestaw.jpg

DSC_0340b.jpg

DSC_0350b.jpg

Opublikowano

No to i ja się w końcu pochwalę.

Wczoraj zakończony został proces "plasti-dipowania" Downtowna, a dziaj rano (tak, rano przed pracą) mój jescze do wczoraj naked został ubrany we wsztystkie owiewki.

"Pomalowane" (bo to w sumie nie malowanie tylko pokrycie czymś ala gumową folia) zostały wszystkie owiewki fabrycznie ulakierowane na biały metallic. Teraz jest biały mat:) Dodatkowo, boczki, które nosiły ślady wywrotki, którą zaliczył poprzedni właściciel skuta zostały zaszpachlowane i wygladzone.

Tak to wyglądało przed:

b9ee59e4b89ceb43med.jpg

A tak wygląda obecnie:

a4655cb36af16c71med.jpg

A tu umalowana czasza i błotnik:)

07bc4926214f2686med.jpg

I na koniec, dzisiejszy poranek - efekt końcowy:

c960f2b6d704bb88med.jpg

NIestety fotki robione komórką, więc super jakości nie ma. W realu biały mat w połączeniu z wcześniejszymi aplikacjami karbonowymi wygląda obłednie:)

Na koniec trochę szczegółów technicznych: na całą robotę poszły 3 puszki 400 ml (no, odrobinka ostatniej jescze została). Robota jest raczej prosta ale trzeba nabrać wprawy, bo łatwo morobić zacieki. O tyle o ile na początku mały zaciek nie jest problemem, bo można go po prostu rozetrzeć palcem w rękawiczce gumowej i potem kolejne warstwy ujednolicą powierzchnię o tyle potem już słabo.

Na Downtowna poszło ~10-14 cieniutkich warstw malowanych w odstępie 10-15 minut.

Pozdrawiam,

Piotrek

Edytuję posta żeby nie pisać nowego:

Hipolit, dzięki za miłę słowo;)

Co do trwałości to fakt, zobaczymy, ludzie którzy malowali tym felgi czy elementy aut pisali że powłoka jest raczej trwała, no ale to się okaże - pewnie jak się będzie uważać żeby np, nie opierać bokei m o spodnie podczas przestawiania to powinno być hyba ok (i hope so, bo inaczej to kasa i czas w błoto).

Swoją drogą próbowałem ten sam efekt osiągnąc naklejając folię do zmiany koloru, ale niestety np. krztałt czachy w moim Kymkaczu jest na tyle skomplikowany, że po 4 podejściach i zużyciu prawie 5m2 folii dałem sobie spokój bo efekt był shitowy... chociaz na bardziej płąskie powierzchnie bez przetłoczeń to napewno lepsze rozwiązanie.

Piotrk

Opublikowano

kitenation podoba mi się efekt. Białe są "the best" :thumbs_up:. Ciekaw jestem tylko jak z trwałością tego "malowania".

Warn 20% za OT w temacie. Poczytaj sobie też kilka postów wcześniej - http://www.forum.bur...660#entry388501

Administracja

Opublikowano

kitenation: super to wygląda, sam się noszę od dłuższego czasu z zamiarem odświeżenia burka w ten sam sposób. Powiedz mi jak sobie poradziłeś z emblematami?

Co do trwałości to nie miałbym większych obaw. Profesjonalne firmy 'malują' tym również felgi, gdyby to nie zdawało egzaminu to nikt by tego nie robił.

Nawet jeśli pojawi się jakaś rysa, to zerwać powłokę, zdjąć jeden element i prysnąć znowu gumą raczej wiele pracy nie przysporzy.

Opublikowano

Miazga, pracy niewiele ale cena robi swoje żęby tak zrywać co i rusz. nie tylko profesjonalne firmy malują tym felgi, felgi akurat moim zdaniem całkiem proste bo to dosyć równe powierzchnie - najgorzej jest na wszelkiego rodzaju załamaniach. Co do emblematów - nie ma żadnych naklejek na owiewkach, niestety jak się zostawi naklejki będzie widać kontury gdyż powłoka jest bardzo cienka. CO do napisu "Dink Street" który jest wypukły - to żaden problem maluje się normalnie pryskając na napis również. Po zrobionej robocie naciąłęm delikatnie nożykiem do tapet wzdłuż napisu i po prostu oderwałęm z niego powłokę :)

Piotrek

• Klubowicze
Opublikowano

Pod koniec sezonu zauważyłem, że jeden z tylnych amortyzatorów zaczyna się "moczyć"... Niechybnie nadszedł jego koniec i olej zaczął wyciekać na zewnątrz w postaci oleistego brudu. Okres grzewczy (gazowe ogrzewanie), to nie najlepsza pora na zakup nowych części, więc poszperałem na Allegro i zaryzykowałem mocno brudny, ale "suchy" egzemplarz za 99 PLN. Przyjechał i wygląda dobrze, oczywiście nie licząc kurzu i kilku rdzawych kropek... Rozebrałem całość, wyczyściłem, kielich nastawny zabezpieczyłem przeciwkorozyjnie od środka Kortaninem i nasmarowałem smarem grafitowym (regulacja skoku sprężyny możliwa po przekręceniu gołą dłonią)... Po jeździe próbnej dnia dzisiejszego (około 40 km), suchutki, więc może jeszcze ten sezon posłuży...

Przed...

2747c91fa56c6811.jpg

Po zabiegu...

cc415604d67a9890.jpg

Opublikowano

A ja dziś wymieniłem rolki wariatora z 10gr. na 11,56gr. + przeciwtalerz waraitora, załorzyłem nową czybę Puig i nowe asferyczne lusterka wzór KTM (wreszcie coś w nich widać bo wcześniej miałem jakieś małe akcesoryjne).

parę fotek:

wp20150117104002raw.jpg

wp20150117103946raw.jpg

wp20150117131823raw.jpg

:)

Opublikowano

Witam, może nie dzisiaj ale w zeszłą sobotę zdjąłem wszystkie plastiki w moim piaggio x9 500, aby wymienić olej Valvoline 10W 40, filtr oleju HIFLO hf 184, filtr powietrza FILTRON ap 013, płyn chłodniczy MANNOL AF 12+. Taki był zamiar zrobić to wszystko w jeden dzień. Ależ było moje zdziwienie jak odkręciłem bagnet/korek oleju i się okazało że oleju mam pod sam korek, poziom prawie dwukrotnie się powiększył. Więc nici z planów, zaczęłem drążyć temat i tu z pomocą przybył doktor Mirek z Hajnówki. Dodatkowo doszło do wymiany termostat i uszczelnienie wtrysku zalecenia Mirka. Mam nadzieję że pomoże. Plastiki zdjąłem wszystkie żeby poznać maszynę co gdzie i po co. Od jutra pora skadać wszystko do stanu pierwotnego. Sory za jakość zdjęcia ale taki aparat mam w telefonie.

3d0b4c5fff810534.jpg

Opublikowano

Wczoraj skuter dostał odświeżone (toczenie, chromowanie, malowanie) ciężarki kierownicy.

20150117_061602b.jpg

Opublikowano

Nadszedł czas na gruntowny przegląd i naprawę paru szczegółów. Obecnie wygląda to tak, ale z dnia na dzień będzie co raz to ładniej.

8c316870513ed144med.jpg

Opublikowano

Uffff, skończyłem oklejanie, łatwo nie było, ale poszło. Po zebraniu wszystkiego w koopę wyszło takie coś......

20150114_080557.jpg

...tylko jak na tym teraz jeździć :msn-wink:

Swoją drogą widać że z Japoni!

• Sympatycy
Opublikowano

Rozumiem, że to jest oklejone folią. Jeżeli tak to będę Ciebie prosił o udzielenie wskazówek jak oklejać, żeby nie zepsuć. :)

Opublikowano

A ja wczoraj zmieniłęm paski odblaskowe na kołach na szersze i o ciekawszym wzorze, o takie:)

92ed3a58517927d0gen.jpg

Opublikowano

W końcu zamontowałem światło stop w kufrze.

Taśma LED, czerwone diody (5050) na czarnym podkładzie

Połączenie kufra z płytą przy pomocy uniwersalnych sprężynowych pinów.

( Dla zainteresowanych samym złączem - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "złącze drzwi przesuwnych" )

8pztH4.jpg

vzWclS.jpg

lyeZqV.jpg

lzhzya.jpg

xGheTZ.jpg

4yMqFD.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

A taki miał być ładny... Amerykanski... :msn-wink:

No, może nie ja i nie "dziś robiłem" i nie przy swoim skuterze, ale prace trwają i materia powoli się poddaje :lol: !

Nie ma się co dziwić: czterech ludzi w kadrze i troje poza - jest moc!

DSC_0045.jpg

Opublikowano

Wczoraj serwis Integry - 34500 km - filtry, oleje i ustawienie zaworow, ktore nie byly ruszane od zakupu w Niemczech - coz... Irlandczycy na przegladzie gwarancyjnym sobie odpuscili widzac te ilosci plastikow, jakie trzeba sciagnac, by miec dobry dostep.

Ustawione i Integra dostala wigoru. Do tego ledowe postojowki i Osram Nightbreaker.

20150124_114917.jpg

20150124_180708.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniłem kierunkowskazy przednie z białych na dymione LED :Jumpy:

28bd3c436b738651med.jpg

6dddd869bea70f28med.jpg

Opublikowano

witam

a ja wymieniłem sobie szybę oryginalna na wyższą o 30 cm GIVI. suzuki burgman UH200. Ladnie wygląda i co najważniejsze ma być skuteczna w walce z wiatrem.

• Klubowicze
Opublikowano

umyłem i odpaliłem

Warn 10 % za "masową produkcję" takich postów.

Administracja

Opublikowano

witam

kupiony i pomalowany własnorecznie kask dla mojego plecaczka :)

pozdrawiam

efe80cc1b485.jpg

b40630935c95.jpg