Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś, w drodze do pracy przekręciłem cyferki licznika na 40000km :)

Pozdro.

• Sympatycy
Opublikowano

A ja dzisiaj przykrylem skuta kolderką którá dostalem od Mikuśa. I zrobilem z Dudkiem 3/4:)

Opublikowano

Może nie dzisiaj ale w ostatnim czasie wymieniłem siedzenie na Shad, oryginalny tłumik na IXILa. A w temacie tuning optyczny nakleiłem fazowe naklejki.

a4553eff60319080med.jpg

Opublikowano

Pożegnałem PCX'a :(

Skuter jest już w salonie Honda Pomirski w Gdańsku. Po przeglądzie będzie wystawiony na sprzedaż.

Opublikowano

Tyle zostało dziś po moim skuterze.....e3622a971cfa9c0c4d35eff8c7113bf5.jpg

Mimo ślizgawicy, zaprowadziłem go na zimowy odpoczynek, do cieplutkiej hali u mnie w pracy. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że

po pierwsze, będę się z nim widział codziennie

po drugie, będzie mu tam ciepło

po trzecie, będę się z nim widział codziennie

Po czwarte, po godzinach, będę mógł sobie przy nim podłubać

i po piąte, będę się z nim widział codziennie.

No i oczywiście będę się z nim widział codziennie......

Opublikowano

Statorek w pełni Cie rozumiem. Mam to samo.

I jeszcze "po szuste ! bedziesz go widział po KILKA razy dziennie"

Opublikowano

Idzie odwilż, planuj weekend'ową wycieczkę :)

A w temacie, przykryłem T-Max'a czarnym workiem, bo mi się jeden Oxford zapodział :(

Opublikowano

A w temacie, przykryłem T-Max'a czarnym workiem, bo mi się jeden Oxford zapodział :(

Marku czarny worek nie brzmi dobrze ;) .

Opublikowano

Z dwojga złego, wolę czarny worek na T-Max'ie niż na sobie :msn-wink:

Nowy pokrowiec już w drodze :)

Opublikowano

No to ja też coś dodam: wylałem stary olej z silnika, wymieniłem go na świerzuteńki z nowym filtrem, wyjąłem aku do doładowania, zakryłem burga kocykiem. Jeszcze chcę przygotować się na wymianę płynu hamulcowego i porawić lagi bo ciekną.

Opublikowano
2015-01-02%2B15.57.07.jpg Dzisiaj zamontowałem voltomierz.
Opublikowano

Kokpit powoli zaczyna przypominać ten z F16 :msn-wink:

A w temacie, podłączyłem T-Max'a do prądu :)

Opublikowano

Jak na razie- rozebrałem ją na kawałki. Teraz rozglądam się za częściami- koszmar.

Opublikowano

Wymontowałem amortyzator kanapy,trzeba isc do meblowego po nowy :wink32:

Opublikowano

Wymieniłem tylną lampę ze zwykłej na LED :Jumpy:

89b3d2217c9a4758med.jpg

7433a5c273697361med.jpg

09450ea2ed7b5757med.jpg

Opublikowano

Wymontowałem przewody hamulcowe z Burka. W poniedziałek wysyłam je jako wzór do firmy która zrobi nowe w oplocie stalowym.

Opublikowano

Tym razem ja też mogę się pochwalić, :photo:

W runnerze założyłem łaskawie silnik i skrecilem go do kupy :-) a przy satelisie zabrałem się za wymianę oleju,niestety korek był na kwadrat więc zrobiłem tylko filtr, a olej zrobię w poniedziałek.

Ps. Ta lampa led jest rewelacyjna :clapping:

Opublikowano

Podładowywałem akumulator od kymco

• Klubowicze
Opublikowano

Korzystając z pięknych okoliczności przyrody zbudziłem Burka ze snu zimowego, wziąłem go na przejażdżkę i umyłem, a potem znowu ułożyłem do snu.

Opublikowano

Panowie, takie moje spostrzeżenie małe i może prośba, aby nie pisać w tym temacie rzeczy takich jak - umyłem, zatankowałem, naładowałęm... bo to trochę zaśmieca temat i rozwodnia - wchodzą sobie tu myśląc, że ktoś coś ciekawego pogarnął (być możę do spapugowania;) a tu połowa wpisów umyłem, zatankowałęm - jakby każdy pisał o tankowaniu to by było parenaście / dziesiąt postów dziennie.

Żeby nie było gołych płaczy, to ja dzisiaj zrobiłem z Kymkacza naked bika (spadły wszystkuie owiewki lakierowane) :D, poczyściłęm, zaszpachlowałem przytarcia i jak przyjdzie pocztą plastidip to będem malował:D Wrzucę relację foto z całego procesu jak będzie gotowy.

Piotrek

Opublikowano

2015-01-05%2B13.20.58.jpg

Dzisiaj wymieniłem oponę tył.

Opublikowano

Z racji zimy postanowiłem odświeżyć burgiego, pospawać pęknięcia po poprzednim właścicielu, uzupełnić ubytki w plastikach i wypolerować szybę.

Zaczynamy:

Na początek odkręcamy:

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

Następnie delikatnie zdejmujemy odkręconą osłonę.

Po czym odkręcamy owiewkę i delikatnie ściągamy z gumek tak by nam nie pękła.

Kolejnym krokiem był demontaż lamp wraz z osłoną

I tu się pojawiła luka w pamięci :) ale to chyba te otwory po obu stronach:

zdjecie.jpg

Oraz

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

Kolejnym etapem są zaślepki

zdjecie.jpg

Po dwie z każdej strony

Pozostały nam już tylko dwie śrubki, które są ukryte pod lampą

zdjecie.jpg

I zsuwamy powoli osłonę wraz z lampami odpinając kostkę od oświetlenia

Demontaż pługa:

Część mocowań odkręciliśmy wcześniej zatem pozostało nam:

Demontaż osłony pod silnikiem (nie posiadam zatem nie pomogę i tu w domyśle, że już to wykonałem) oraz wkręty

zdjecie.jpg

Po obu stronach

Przód rozebrany, przechodzimy do progów

Odpinamy zaślepki i odkręcamy wkręt w podeście pasażera

na zielono - zatrzaski na które trzeba uważać - pomiędzy podestami znajdują się dwa takie niewidoczne zatem z czuciem panowie z czuciem

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

Pozostał tył:

Demontujemy osłonę zamka wyjmując dwie zaślepki i odkręcamy śruby mocujące rączki boczne

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

Nie staramy się zdemontować jeszcze rączek :) dokręcone są jeszcze dwoma ukrytymi śrubami

Za to delikatnie zdejmujemy osłonę wokół zamka

Odkręcamy śrubę, która znajduje się pod tą osłoną i wysuwamy miękkie oparcie odpinając z górnych zatrzasków (zaznaczone na czerwono i tu też mam czarną dziurę, w którym miejscu znajduje się dokładnie wkręt od oparcia):

zdjecie.jpg

Odkręcamy boczne rączki fot powyżej na niebiesko i demontujemy je

Odkręcamy zamek kanapy fot powyżej na zielono

Odkręcamy tylne oparcie fot powyżej na żółto

Ok naćkałem równo zatem powtórzymy tą fotkę przy kolejnych pracach ;)

Odkręcimy teraz cały tył wraz z tylnymi lampami

Na początek śruby w okolicy przedniej części kanapy:

zdjecie.jpg

Druga znajduje się pod pokrywą zaznaczoną na zielono fot powyżej, którą należy w tym momencie delikatnie wysunąć aby odsłonić jeszcze jedną śrubę:

zdjecie.jpg

Odkręcamy śruby znajdujące się w schowku 4szt.

zdjecie.jpg

Odkręcamy śruby i demontujemy zaślepki w dolnej części tylnej i bocznych osłon:

zdjecie.jpg

Teraz zsuwamy delikatnie całość uważając na zaczepy podobne do tych przy progach odpinając jednocześnie kostkę napięciową tylnej lampy

Po zdemontowaniu całości możemy rozkręcić na poszczególne części już na stole. Wszystkie osłony trzymają się na śrubach tylnej lampy.

Uffffff

Jeśli ominąłem jakąś śrubkę, wkręta lub zaślepkę z góry przepraszam i proszę o uzupełnienie.

Plastiki czekają na renowację :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie, takie moje spostrzeżenie małe i może prośba, aby nie pisać w tym temacie rzeczy takich jak - umyłem, zatankowałem, naładowałęm... bo to trochę zaśmieca temat i rozwodnia - wchodzą sobie tu myśląc, że ktoś coś ciekawego pogarnął (być możę do spapugowania;) a tu połowa wpisów umyłem, zatankowałęm - jakby każdy pisał o tankowaniu to by było parenaście / dziesiąt postów dziennie. (...)

Trafna uwaga, administracja będzie bardziej zwracała uwagę na zawartość nowych postów w tym temacie i zapobiegała tworzeniu nieistotnych wpisów.

• Sympatycy
Opublikowano

A ja zamontowałem przedłużki do lusterek.

Widok przed. Oryginalne mocowanie.

6a3fa31f198779dc9b04730043d48dd7.jpg

Widok po zamontowaniu przedłużek.

e4cdd9782d03f14a26456122c6decbf8.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Korzystając z okazji śnieżnej aury i nadmiaru wolnego czasu razem z bratem zrobiliśmy przegląd napędu w silverze.Zdj%C4%99cie0112.jpgZdj%C4%99cie0113.jpgZdj%C4%99cie0114.jpgZdj%C4%99cie0115.jpgZdj%C4%99cie0121.jpgZdj%C4%99cie0119.jpgokładziny sprzęgła 9,5mm,rolki 27,9mm

Generalnie nic tam ciekawego nie ma.55200km przebiegu i nic.Nudny sprzęt.