Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś przykryłem swój skuterek kołderką bo zauważyłem, że strasznie się kurzy i czekam na telefon od mechanika na wymianę łańcuszka rozrządu, lub napinacza.

W międzyczasie robie przygotowania do wykonania platformy na kółkach.

Robsson - gdyby jedno z kółek zbliżyć do drugiego o około 6cm czy platforma byłaby nadal stabilna. Pytam ponieważ kombinuje jak ominąć w swoim tmax ramie do stawiania na stopce centralnej.

Opublikowano

Jaką nośność mają te kółka ?

• Sympatycy
Opublikowano

Robsson - gdyby jedno z kółek zbliżyć do drugiego o około 6cm czy platforma byłaby nadal stabilna. Pytam ponieważ kombinuje jak ominąć w swoim tmax ramie do stawiania na stopce centralnej.

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.

Na drugiej fotce widać ślady po stopkach i wygląda na to że rozmiar jest optymalny dla rozstawu stopek AN400.

Ramie do stawianie zostaje poza platformą, więc nie przeszkadza.

Jaką nośność mają te kółka ?

Nośność 50 kg czyli przy wadze AN400 to tak na pograniczu wytrzymałości.

Opublikowano

Czy ja wiem czy na pograniczu. Weźmy pod uwagę fakt, że przecież część masy skutera zostaje na przednim kole, więc jak mamy 150 kg na podstawce to będzie wszystko.

Piotrek

• Sympatycy
Opublikowano

Czy ja wiem czy na pograniczu. Weźmy pod uwagę fakt, że przecież część masy skutera zostaje na przednim kole, więc jak mamy 150 kg na podstawce to będzie wszystko.

Piotrek

Niby tak, ale podczas przestawiania trzeba unieść przednie koło ;)

Opublikowano

Centralka przejmuje z 70-80% wagi skutera, co łatwo sprawdzić wrzucając do kufry zgrzewke wody. A w momencie stawiania nawet 100% i to dynamicznie.

Opublikowano

Zatankowałem do pełna, wyjąłem akumulator, podładowałem, przykryłem kołderką i ... śpi (i nie chrapie...)

• Klubowicze
Opublikowano

Witam. Zakupiłem nowe i oryginalne białe migacze do burgmana. Będę miał troche czsu to wymienie.

Ot taka zachcianka.

Opublikowano

Dziś wykonałem wózek do parkowania i szybko przetestowałem :-)

IE4MRx.jpg

W tej chwili pomalowany podkładem, ale finalnie będzie ocynkowany.

Kółka "bliźniaki" o dopuszczalnym obciążeniu do 80kg. Tylko dwa są za hamulacami i wystarczają, aby skuter zestawić na koła. Po posadzce betonowej w garażu poruszają się bez większego problemu.

Postawiony moto wygląda tak

ehqsvH.jpg

No i musiałem skrócić stopki hamulców bo dałem za małe ramie i podczas obracania kółka się zatrzymywały.

X24Ofr.jpg

Na podstawie doświadczeń zamierzam zrobić jeszcze lepszy wózek (choć ten wystarcza w zupełności).

Mam jeszcze kilka kompletów kółek to je wykorzystam :-)

• Klubowicze
Opublikowano

Klazoniusz... Dokleiłbym jeszcze na powierzchnię roboczą jakąś gumową warstwę, by nie rysować (prędzej czy później pojawi się tam rdza) nóżkami tak ładnie pomalowanej całości...

Ja natomiast odebrałem dziś, zamówione wcześniej zestawy dla moto i samochodu... Burek dostanie na wiosnę nowy olej z filtrem i świecami, a auto wypróbuje olej Valvoline (ma świetne opinie w sieci)...

21597827901304899388.jpg

Opublikowano

Skuter umyty na myjni bezdotykowej, wyczyszczony, zatankowany do pełna. Przygotowany do snu. Sezon zakończony. Akumulator nie wyjmowany. Zaplanowane przepalanie co 3 tygodnie. Garażowany pod kołderką. Do wiosny.....

Opublikowano

Wczoraj umyłem moto, nasmarowałem, odstawiłem na centralkę...

.. a dziś znów na nie wsiadłem i pojechałem do roboty :P

Opublikowano

Zdemontowałem z T-Max'a lusterka i szybę. W poniedziałek, zaprzyjaźniony serwis zabiera skuta, co by nowe lampy pozakładać i do zimy przygotować !OKK

W międzyczasie zastanowię się czy nie zmienić lusterek i szyby na inne :unsure:

Opublikowano

W końcu wymieniłem napęd w Burgmanie

Mam nadzieje że na 20 000 mam spokój

Miło popatrzeć jak wszystko nowe. (no prawie)

szkoda tylko że nie dało się wczoraj przejechać i przetestować - ale może na moto mikołaje. 20141129_164415.jpg

20141129_164352.jpg20141129_164400.jpg20141129_164409.jpg

Opublikowano

Wczoraj wieczorem zakupiłem i założyłem motokoc TU. Komfort jest nieporównywalny:) Dodatkowo, założyłem na klamki nakładki gumowe (które teoretycznie mają minimalizowac odczuwalne wibracje, jednak u mnie celem było aby mniej marzły palce). Klamki mam w mufkach i dzięki tem zabiegowi odczuwalna temperatura klamek spadła z - 2 mln to - 100 C ;)

Opublikowano

Dzisiaj zdemontowałem lagi celem zmiany uszczelniaczy i oleju,oraz wymieniłem płyn hamulcowy.

Opublikowano

A ja w niedzielę okleiłem czaszę przednią folią biały mat... wyglądąło to obłędnie. Wczoraj skuter został w garażu, a dzisiaj jak wróciłem do domu, to się okazało, że na wszystkich załamaniach folia zaczęła się odlkejać i porobiły sie bąble... tak więc dzisiaj rano gdzieś koło 7:30 zrywałem to ustrojstwo ze skuta;)

Po świętach chyba zrobię drugie podejście ale tym razem z Plasti Dipem... folia na zbyt duże załamania niestety się nie nadaje (przynajmniej jeśli chcemy nakleić 1 kawałek na element, bo moim zdnaiem docinanie psuje całkowicie efekt).

Piotrek

• Klubowicze
Opublikowano

W ramach przygotowania do sezonu 2015 mojej SW-T600 wymieniłem sprężyny przedniego zawieszenia .

Na Burgmanii instruktor z Pro-Motor zwrócił mi uwagę na niestabilne zawieszenie.Po wyjęciu sprężyn okazało się że są na granicy limitu serwisowego .Limit do wymiany to 325mm ( brakowało ok.1mm )

Zamówiłem takie

f17666711f5bf64bmed.jpg

Po wyjęciu starych i pomiarach wyszło że jedna ma 324mm a druga 327mm ( tu może być delikatny błąd pomiaru ale i tak jedna jest delikatnie krótsza :frusty: )

8b8c935aafb4d4f2med.jpg

Przy okazji wyszło że łożyska główki ramy też już wołają o wymianę :msn-cry:

372c6b5479a5e184med.jpg

Zdjęcia dobrze tego nie oddają ale na bieżniach widać już delikatne wgłębienia ( poza tym to już 45tyś. km a oryginalnie to nie są łożyska stożkowe )

Zastosowałem zestaw All Balls 22-1037 ( taki sam jest do VTX 1300 i GL1800 - co ciekawe w Gold Wingu eliminują one efekt shimmy i są masowo zakładane zamiast oryginałów - więc w Silwerze powinny starczyć na duuuużo dłużej - mam nadzieję już tam nigdy nie zaglądać )

A skoro już cały przód był rozbebeszony to namówili mnie na manetki Oxford Touring Of 691

Tak to wyszło

c375d8fd8811a10cmed.jpg

c6e39d9606255889med.jpg

5ff4a50c0060c30fmed.jpg

2df449be9432d7e8med.jpg

Sorry za jakość zdjęć ale to z telefonu

Opublikowano

A skoro już cały przód był rozbebeszony to namówili mnie na manetki Oxford Touring Of 691

Tak to wyszło

c375d8fd8811a10cmed.jpg

c6e39d9606255889med.jpg

5ff4a50c0060c30fmed.jpg

2df449be9432d7e8med.jpg

Sorry za jakość zdjęć ale to z telefonu

mam takie pytanie, dlaczego sterowanie manetkami zamontowaleś z prawej strony?bardziej praktyczne jest chyba z lewej,tam nie ma manetki gazu
  • Klubowicze
Opublikowano

Z lewej jest uchwyt do tel/navi ( widać na zdjęciu )

A poza tym to bez różnicy.

Wystarczy delikatny dotyk i się załącza czy to prawą ręką czy lewą.

Opublikowano

Widziałem ten uchwyt myślałem, że to można było pogodzić ze sobą, ale jak Tobie wygodnie,to najważniejsze, oby tylko rączki nie marzły :-)

Opublikowano

Po wcześniejszym dogadaniu się z kolegą Tiger02, zakupiłem dzisiaj od niego platformę do transportu moto - Rothewalda ... :)

Tym samym moje 2oo zacumowały na dobre w garażu, i tak:

- skut został postawiony na platformie

- dzięki platformie mogłem dojechać przednim kołem do ściany ... to prawie 30 cm różnicy

- podparłem z przodu ramę i przednie koło zostało uniesione

platforma.JPG

Elvis super cieszę się że u ciebie platforma zdała egzamin.

Krótko mówiąc zamierzony cel został osiągnięty

Postanowiłem sprawić sobie kufer i mój wybór padł na Kappa Givi 46 L ze stelażem SHAD

Zamontowałem dzisiaj stelaż dedykowany do mojego skuta marki SHAD , wszystko pasuje tak jakby miał tam być od nowości.

Na to weszła platforma do kufra.

Kufer przeszedł próby oklejenia taśmą do felg ( Pomysł SLAWOYAMD) . Próbę uważam za udaną

Sorki że bez fotek ale jutro się poprawie i wrzucę

Opublikowano

Odwiozłem Aprilię na zimowanie i przy okazji zrobiłem kilka fotek.

Nowa kanapa i kuferek

DSCF0819_zps401b0fad.jpg

Sterownik i kontrolka grzanych manetek

DSCF0816_zpsc4cf72f5.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Dziś, po oczekiwaniu na platformę do zjeżdżania po schodach burek został sprowadzony do piwnicy na długi zimowy sen :) Będę go odwiedzał ;)

Opublikowano

Witam

dzisiaj zrobiłem coś dla siebie i motorka,

pomalowałem swojego szczękowca.

2P1Yvz.jpg