Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj wymieniłem przednie lagi wraz ze sztycą od X8 250 cc. Było to świadome działanie ponieważ 250 ma o ok. 1,5 cm dłuższą sztycę co podniosło kierownicę oraz inną charakterystykę przedniego zawieszenia. Teraz przód jest bardziej komfortowy i kierownica nie tłucze mnie już po rękach.

Jak już miałem rozebrany przód to od razu wymieniłem górne i dolne łożysko główki ramy.

Dodatkowo naprawiłem przednią lampę. Dolne mocowania (spinki) odbłyśników służące dodatkowo za regulację były połamane. Teraz lampa nie drży jak w starym autobusie :).

Przez dłuższy czas sprzęt wyglądał mało atrakcyjnie ;). Wybaczcie jakość zdjęć ale żelazko robi lepsze niż moje BB :D

IMG00704-20141017-1842.jpg

IMG00705-20141017-1842.jpg

Opublikowano

A ja dziś w godzinę przyjechałem 3000 km.

Jak? To proste. Byłem dziś na przeglądzie technicznym.

Wszystko było bez zastrzeżeń. Dopiero w domu na certyfikacie z przeglądu zauważyłem, że z 42500 km. na liczniku zrobiło się 45200.

Nie będę tego nawet reklamował. Jeszcze miesiąc takiej pogody i nadgonię tą różnicę.

Opublikowano

W nocy z czwartku na piątek wymieniłem olej silnikowy i w przekładni. Wczorajszy test wypadł bardzo pomyślnie. Najpierw ochlapał mnie tir, a później dostałem ptasim g... w kask. Dobrze, że po tym tirze opuściłem szybę. :cool2:

Opublikowano

A ja w końcu zebrałem się w sobie i przyciąłem swoją szybę biondi. Generalnie, jak padał desz to było "riding blind" zwłasza w nocy. Teraz jest taka wysokość, że spokojnie patrzę ponad nią, nie zauwazyłem też wielkiej zmiany w aerodynamice. Oczywiście jest odrobinę głośniej, ale przy 100 km/h nadal spokojnie można jechać z otwartą szybą w kasku i głowy nie urywa.

Poniżej kilka fotek z miejsca zbrodni :D

d9534446e0ce22a2gen.jpg

Po wstępnym cięciu.

bfd4ccabf6a38fb1gen.jpg

Odpad

818cd35ec38a4ad7gen.jpg

Efekt końcowy:)

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Piotrek zastanów się co będzie jak w coś uderzysz (odpukać) i przelecisz przez tą szybę- ostre "kły" które zostawiłeś zrobią z Ciebie tatar- nie bez powodu produkty fabrycznie nie maja ostrych krawędzi.

• Klubowicze
Opublikowano

Chyba jednak nie pokusił bym się o TAKIE skrócenie szyby.

Przy nawet małym szlifie kontakt szyi z tym ROGIEM może mieć przykre konsekwencje.

No ale to Twoja szyba :blush:

Opublikowano

Rogi są zaokrąglone jak się przejeżdża palcem - nie widać tego na zdjęciu, więc żadnej ostrej krawędzi nie ma. Mimo to, rozumiem o co wam chodzi, może i wypadałoby je jeszcze bardziej zaoblić. Pomyślę o tym bo w sumie bo może i trochę racja, aczkolwiek będzie z tym sporo roboty żeby wykonać to estetycznieroboty.

A czy przy ewentualnym ślizgu nie jest tak, że rider raczej przelatuje "przez" szybę niż nad nią?

Opublikowano

Nie wiem, jak przy ślizgu, ale przy dzwonie, to plastiki pod kierownicą rozwaliły mi nogę, nie szyba. Co zresztą ciekawe, przeleciałem nad szybą tak, że ta odchyliła się na mocowaniach, ale nie pękła ... :confused1:

• Klubowicze
Opublikowano

A mi przy delikatnym położeniu na asfalcie rant szyby rozwalił wargę i wybił zęba.

Jak by trafiło na szyję to nie wiadomo (znam przypadek gdzie gość nie żyje bo dostał deflektorem w krtań)

Więc jak widać bywa różnie .

Jednak wolał bym nie kusić losu.

A te parę dodatkowych cm2 po bokach na pewno nie robią aż takiej osłony aby warto było ryzykować.( szybę skrócić - rozumiem ale robić takie coś to już nie)

Opublikowano

Fakt, też znam ten przypadek, i najlepiej pokazuje on, że jak komuś pisane to nic nie pomoże... Niemniej jednak arturo, zgadzam się z twoją argumentacją.

Prawda jest taka że skrzydełka zostały w 2 celach - aby przycinać jak najmniej szybę (aerodynamika) oraz nie będę ukrywał taki wygląd mi ise po prostu bardziej podoba. Niemniej chyba jednak je bardziej zaokrągle.

Zastanawiam się tylko, jak w myśl tego co piszecie, że fabryczne szyby są gładkie wpisuje się w to przykładowo owiewka Xcitinga czy K-XTC? Fakt są one duużo krutsze, ale idąc tym tropem nabićsię na nie jak najbardziej można chyba?

Piotrek

Opublikowano

Witam

Dziś generalny przegląd mojej zacnej Majki,stan licznika 20k.

Został wymieniony pasek i rolki wariatora,wszystkie filtry i olej.

Pasek Dayco Kev ,rolki oryginał.

Znowu rusza płynnie,zero drgań, :beer:

Opublikowano

Dziś odebrałem pasek DAYCO Power Plus ,szukam jeszcze rolek .

• Sympatycy
Opublikowano

A ja odchudziłem oryginalne rolki ze starego tmaxa SJ01 z 20g na 18g. Teraz czekają na wymianę. Mam nadzieję, że wario TPR je adoptuje i dopasują się do siebie.

Oryginał w SJ06 to 19g, a teraz mam założone 17g. Jakoś przestaje mnie kręcić ostra przyśpiecha ;).

Opublikowano

T-Max dostał koszyk na butelkę :)

DSCF0100_600_zps802d23ce.jpg

DSCF0101_600_zps1f533e82.jpg

Opublikowano

Marek jak tak dalej pójdzie (w tym tempie) z twoimi modyfikacjami to w grundniu założysz miękki składany dach i będzie to pierwszy T-max cabrio;)

Opublikowano

No może nie dziś, ale w poniedziałek zamontowałem szybę.

DSC_0067b.jpg

DSC_0068b.jpg

DSC_0069b.jpg

Opublikowano
  W dniu 26.10.2014 o 16:41, kitenation napisał(a):

Marek jak tak dalej pójdzie (w tym tempie) z twoimi modyfikacjami to w grundniu założysz miękki składany dach i będzie to pierwszy T-max cabrio;)

Wyżej na liście akcesoriów jest kostkarka do lodu :laughing:

A w temacie, w sobotę przywiozłem z Warszawy (na kołach) Aprilię Atlantic 500 Sprint, którą kupiłem od kol. mrzysty. Na całej trasie temperatura nie przekroczyła 1 st. C, więc po dojechaniu do domu czułem się jak mrożonka Hortexu :)

Teraz przyszedł czas na inwentaryzację, poszukiwanie akcesoriów, itd. Skuter jest przeznaczony dla syna :)

Opublikowano

A podobno syn skutera nie chciał ? :P Dobrze że się jednak namyślił bo to fajne sprzęty:)

A w temacie: Wcozraj zamontowałem mufki tucano zakupione od kolegi Babloxl :)

Opublikowano
  W dniu 28.10.2014 o 09:03, kitenation napisał(a):

A podobno syn skutera nie chciał ? :P Dobrze że się jednak namyślił bo to fajne sprzęty:)

A w temacie: Wcozraj zamontowałem mufki tucano zakupione od kolegi Babloxl :)

Nie chciał i nadal nie chce, ale o Aprili na razie nic nie wie. Jak mu podmienię PCX'a 125 na Aprilię 500, to powinien zmienić zdanie :)

A w temacie, wczoraj założyłem mufki do PCX'a, a dzisiaj zamówiłem trochę gratów do Aprili.

Opublikowano

Dziś zamówiłem w MotorLandzie rolki RMS i emblematy boczne Xciting 500 .

• Klubowicze
Opublikowano

W moim burgmanie mechanicy suzuki wymienią pasek i zrobią ogólny przegląd skutera i to w super cenach. W swiecie motocykli przeczytałem że w pażdzierniku suzuki daje rabat 30% na częsci i 10% na robocizne. No i wymienili dodatkowo łożyska w przekładni.

Opublikowano

Założyłem w końcu mufki co by nie przeżywać codziennie krioterapii :)

15048262383_9aefc623a1_c.jpg

Opublikowano

No cóż przyszła kolej dorobić mocowanie telefonu.

DSC_0072b.JPG

DSC_0074b.jpg

Opublikowano

Ja dziś , przy swoim skuterze się wQr.....m.

Zostawiłem go na światłach , po jakiego diabła jest ta pozycja w stacyjce za blokadą kierownicy :(