Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A hydrografika chociaż była ;) ? Bo jak nie, to limpa straszna i jestem mocno zawiedziony :D ...

PS. Może znowu "nikt nic nie wiedział" :D ?

Ale ja: malpy3.jpg

Opublikowano

Ostatnio:

-nowa uszczelak tłumika, w końcu skucik ma idealne wolne obroty i nie kaleczy uszu

-regenerowana felga tylna bo puszczała powietrze, piaskowanie i malowanie proszkowe, wygląda jak nowa

-nowa tylna opona, na razie 110km przebiegu, czyli śliska i nieprzewidywalna

Opublikowano

Ja dziś zrobiłem mały teścik Majki jak się trzyma nawierzchni po wymianie stabilizatorka. Moje oczekiwania się potwierdziły. Trzyma się bardzo ładnie i nie ma nerwowych zachowań przy pokonywaniu nierówności.

Malutka rzecz a jaka zmiana w prowadzeniu pojazdu.

Opublikowano

Założyłem Termoscud Tucano Urbano i już odliczam czas do dnia, kiedy go wywalę.

Opublikowano

A hydrografika chociaż była ;) ? Bo jak nie, to limpa straszna i jestem mocno zawiedziony :D ...

To tylko w wersji "super zadbany" :)

A skuter kupiony od użytkownika Limmp1 :bann:

Opublikowano

Zdjęte przednie koło i opona a w środku... pływająca tona szlamu najprawdopodobniej po "oponie" w sprayu :scared:

Zdjęte tylne koło i opona a w środku... to samo w jeszcze większej ilości. Aż żal, że nie zrobiłem zdjęć. Na dodatek ośka tylna została posmarowana miedzianką :cursing:

Ta historia kolejny raz pokazuje, że można nieźle się zaskoczyć przy robocie swojej 2oo...

Można powiedzieć że miałeś sporo szczęścia. Mogłeś gdzieś w trasie zostać w przysłowiowej czarnej du... albo co gorsza przy jakieś prędkości stracić powietrze w kołach. taka "opona w sprayu" działa doraźnie i nie wiadomo na jak długo. Co ciekawe to wielu fachowców od opon nie zaleca jazdy na łatanych oponach, Spray, kołek itp. - oczywiście doraźnie w trasie a następnie nowa opona. Przecież skuter ma tylko dwa koła tu chodzi o bezpieczeństwo !

Opublikowano

Witam.Marek a jak z tym sie jeździ?

Opublikowano

Witam.Marek a jak z tym sie jeździ?

Pierwsza jazda jutro :)

Kiedy usiadłem na skuta poczułem się jak pensjonariusz na wózku inwalidzkim, opatulony kocami na popołudniowej drzemce :confused:

Założyłem też na PCX'a, ale się ociepliło i syn rano wywalił :)

Opublikowano

To napisz proszę jutro o swoich nowych doznaniach :wink32: .

Oczywiście, ale nie w tym temacie. 10% za nakłanianie do spamu.

Niewielka wskazówka, pozor, bo "już za chwileczkę już za momencik", patrząc na stan warnów będzie urlop.

Administracja

Zaraz chwileczkę.Jednym wolno pisać o kocu a drugim to już nie???O co tu chodzi?

Opublikowano

W Hondzi dokonałem tuningu ;) oświetlenia w lampie głównej - założyłem mocniejszą żarówkę - wymiana to jakiś koszmar... Wg instrukcji miało być łatwiej po demontażu bocznego plastiku - g..o prawda. Innym przy wymianie tej żarówki (H4) zalecam pomęczyć się bez tego. Nasmarowałem łańcuch.

Opublikowano

Normalnie czytam i same łzy lecą, po pierwsze Phil z tego co słyszałem to skuter kupiłeś coś koło 3 lata temu i dopiero teraz okazało się, że masz problem z oponą ??? Ile robisz km w sezonie 10, 20, 100 ? Po drugie to tak dbasz o bezpieczeństwo, że nie sprawdzisz opon przed każdym sezonem ??? No nie wierzę normalnie, ja na początku roku ściągam opony bo normalnym jest jak się jeździ, że w środku pojawiają się powiem ogólnie śmieci, ja jak ściągnąłem opony zimową porą, to było tyle syfu, że aż się za głowę złapałem, nadmienię, że opony zakładano nowe w mojej obecności i były czyściutkie. Piszesz " Zdjęte przednie koło i opona a w środku... pływająca tona szlamu najprawdopodobniej po "oponie" w sprayu :scared:" - przecież czy to była tzw "opona" w sprayu czy nie to widać, a Ty nie potrafisz określić, równie dobrze są to "śmieci" które zbierają się w oponie podczas jej użytkowania, dodatkowo inne czynniki atmosferyczne wpływają na to zjawisko. Ja zawsze przed sezonem dodatkowo wyważam koła, sprawdzam felgi itp. według mnie to jest właśnie bezpieczeństwo.

Po drugie to biorąc pod uwagę admina, nie rozumiem Panownie podejścia, wątek dotyczy "Co dziś zrobiłem ...." a wpis dr.big o hydrografice i czy wiedział czy nie wiedział dotyczy tematu, nie w mojej ocenie nakłania do spamu, a czy wpis MariuszBurgi o treści "Może warto podać od kogo był nabyty ten sprzęt ... tym bardziej, że o ile kojarzę, ogłoszenie o sprzedaży tego Tmaxa było dłuższy czas zamieszczane na naszym forum :rip1: " dotyczy tematu, nie w mojej ocenie nakłania do spamu. Panowie uważam że podjudzacie innych forumowiczów do walenia po głowie i dobijanie już leżącego.

Jedno stwierdzam widzę jak nie jest ktoś klubowiczem lub z Warszawy albo z miejsca gdzie jest silna grupa to trzeba gościa przydeptać jak ma swoje zdanie. Wielu może wyrażać swoje zdanie i jest chwalony, a np andrzek_yagi, który w mojej ocenie nawiązał do tematu - rozmawiał na temat tego czym Marek_m się pochwalił, że zrobił przy swoim skuterze, to co dostał ostrzeżenie. No kurde sorki, ale ja nie łapię.

PS Dla wszystkich tych, którzy będą słali mi wiadomości na PW że znowu bronię Limmp1 lub Andrzek_yagi nie, nie bronię żadnego z tych Panów, ale chodzi mi tylko o to że po pierwsze nie kopie się już leżącego (Limmp1), a po drugie uważam, że na forum można by ujawnić tyle wątków nie na temat w danym poście dokonanych przez klubowiczów, na które nie zareagowała administracja, że szok, a tu na świeczniku postawiono Andrzek_yagi.

Do administracja: mój post po części spełnia warunek zamieszczenia go tu, min dlatego że opisałem fakt, zdjęcia opon w swoim skuterze, nadmieniłem o wyważeniu kół oraz dokładnym ich sprawdzeniu, więc to jest to co zrobiłem przy swoim skuterze. Jeżeli natomiast administracja podejmie decyzję o wyrwaniu "chwasta" jak to jest najszybsze i najłatwiejsze to chciałem w tym miejscu podziękować tym wszystkim co mi zawsze służyli pomocą, tym co wysyłali do mnie miłe wiadomości na PW i tym co spotkałem na drodze i zamienili przysłowiowe dwa zdania.

Opublikowano

Witam Wszystkich.Dobrze,że jest na forum chociaż jeden sprawiedliwy.Nie boi się i pisze prawdę.Brawo.Powinniśmy założyć temat-Poszkodowani przez administrację.

OT pomimo ostrzeżeń. 30%

Administracja

Opublikowano

(...) ja na początku roku ściągam opony bo normalnym jest jak się jeździ, że w środku pojawiają się powiem ogólnie śmieci, ja jak ściągnąłem opony zimową porą, to było tyle syfu, że aż się za głowę złapałem, nadmienię, że opony zakładano nowe w mojej obecności i były czyściutkie. Piszesz " Zdjęte przednie koło i opona a w środku... pływająca tona szlamu najprawdopodobniej po "oponie" w sprayu :scared:" - przecież czy to była tzw "opona" w sprayu czy nie to widać, a Ty nie potrafisz określić, równie dobrze są to "śmieci" które zbierają się w oponie podczas jej użytkowania, dodatkowo inne czynniki atmosferyczne wpływają na to zjawisko.

(...)

Chyba funkcjonujemy w różnych światach :D . Ja nawet po 3- 4 latach przy wymianie opon w samochodzie czy w moto nigdy (powtarzam nigdy!) nie znalazłem jakiś "śmieci" czy zanieczyszczeń. Jedynym wyjątkiem była ukruszona guma z karkas po złapaniu kapcia i przejechaniu na nim kilku kilometrów. Wtedy "w środku" znalazła się "pokruszona" guma z wewnętrznej strony opony. W oponie normalnie użytkowanej i nie uszkodzonej nie ma, nawet po paru latach(!), żadnych zabrudzeń i czy wręcz dziwnych zanieczyszczeń i "odpadów". Sciągać co roku oponę z felgi???? Kto znowu to wymyślił? Wiadomo, że takie "zabiegi" są najbardziej "niebezpieczne" dla opony :D . Czyścić wnętrze opony i felgi, które normalnie jest zawsze pod ciśnieniem i jest dopompowywane powietrzem z kompresora :D. NIE OPOWIADAJ GŁUPOT, bo jeszcze ktoś w to uwierzy :D . Jak mówię, nigdy jeszcze nie znalazłem w oponach jakiegoś dziwnego syfu nawet po latach użytkowania!

Co do reszty, nie będę się wypowiadał, bo nie mogę już słuchać miesiącami tych samych jęków. Kijem biegu rzeki nie odwrócisz... To drugi (z dwóch!) sprzedany tu na forum sprzęt wątpliwego stanu. I o syfach w oponie możesz dalej bajać :). A teraz jeszcze jedno, jeśli jeszcze raz zaczniesz coś farmazonić i próbować podważać decyzje administracji, to niestety będziemy musieli się z twoją osobą na forum pożegnać. To wszystko, i myślę, że wyraziłem się zrozumiale.

Temat nosi tytuł: "Co dziś zrobiłem przy swoim skuterze", a "o zanieczyszczeniach w oponie" , zaraz założę wątpliwy wątek i naturalnie ankietę ;) ...

Opublikowano

Po częsci masz rację.A małpki Biga to Twoim zdaniem są tu stosowne i na miejscu?

Prawda boli.''Farmazonisz'' to tak mało kulturalnie

Kolejne OT pomimo wcześniejszych ostrzeżeń. 30% i zasłużony urlop.

Administracja

• Sympatycy
Opublikowano

Wzorem innych użytkowników maxi okleiłem folią odblaskową amortyzatorki.

upe7e8at.jpg

Opublikowano

Braszken dyskusja zbędna. Zdejmujesz opony co rok... zdejmuj. Ja nigdy nie zdejmowałem bo jest to głupotą - miałem niezliczoną liczbę aut i kilka 2oo. Można ocenić wizualnie / po dacie produkcji / po stanie felgi / po ubywaniu powietrza jaki jest ogólny stan opon. Nie zmieniłem po zakupie bo nadal nadawały się do jazdy.

Faktem niepodważalnym jest, że poprzedni właściciel napuścił do obu opon opisany specyfik i nie poinformował o tym.

• Klubowicze
Opublikowano

Uzupełniłem olej i płyn chłodzący oraz wymieniłem żarówki w kierunkach z przodu na Osram DIADEM CHROME 7507DC - lepiej się komponują z białymi kloszami :)

Opublikowano

Rano, przed wyjazdem do biura, zdjąłem koc :)

Opublikowano

Może nie dzisiaj, ale na przestrzeni tygodnia. Założyłem:

1. Podgrzewane manetki Oxforda
  2. Alarm
  3. Szybę Givi AirFlow
  4. Trzecie światło stop

Opublikowano

Właśnie dziś założyłem kocyk. Może dla tego jest na dworze tak ciepło...

c91941d94c89a01bd6e8470618e4709c.jpg

Opublikowano

Zdemontowałem tylne koło celem wyważenia. Po odwiedzeniu sześciu punktów w okolicy Wawra,w których zostałem odesłany z kwitkiem koło zamontowałem bez wyważenia. Chciałem ale nie wyszło ....

Opublikowano

Umòw się i jedź na Puławską - sami zdemontują koło i zrobią "od ręki".

Ja (samodzielnie) zmieniłem koła na zimowe. Kilka minut pracy.

Dodatkowo tydzień temu założyłem też Tucano-kocyk zdemontowany po wiśnie - koło 30-40 minut bo musiałem pół skutera rozebrać w poszukiwaniu śrubek (serwis przy przeglądzie powkręcał je byle gdzie). Też tak macie? Że konkretna śrubka ma swoje miejsce i wkręcenie jej w inne doprowadza was do zawału serca niemal?

Ze 2 tyg temu dodałem na przegląd do Brum-a .... ale już doszedłem do siebie ? Przegląd, obsługa OK, tylko śrubek nie pilnują i jedną z podkładek od szyby zgubili.

Opublikowano

Zdemontowałem tylne koło celem wyważenia. Po odwiedzeniu sześciu punktów w okolicy Wawra,w których zostałem odesłany z kwitkiem koło zamontowałem bez wyważenia. Chciałem ale nie wyszło ....

Mesel, bo przeciętny wulkanizator ci tego nie zrobi - wyważarki które ma 95% serwisów tego typu nie są w stanie wyważyć koła moto (ze względu na niemożność omntarzu).

Najlepiej poszukacj jakiegoś serwisu moto albo dzwoniąc w tej spawie pytaj, czy mają wyważarkę statycną.

Ewentualnie, skoro jesteś z wawra to zadzwoń może do motorlandu (to dealer i serwis kymco i są na wale miedzeszyńskim). Myślę że powinni mieć wyważarkę.

Opublikowano

Byłem tylko w warsztatach motocyklowych. Motorland również odwiedziłem ale w sobotę nie pracuje serwis. Nie poddaję się choć zaczynam odnosić wrażenie, że wibracje pochodzą jednak z napędu a nie od koła. Niemniej jednak to temat do wątku technicznego ;).