Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Sprawdzanie stanu poziomu oleju w przekładni Piaggio x8 125ccm

Pytanie

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów. Mam oto takie pytanie. W tylnej przekładni napedowej znajduje sie plastikowy bagnet do sprawdzania poziomu oleju. W serwisówce piaggio x9 ( te same silniki i przekładnie) wyczytałem że w silniku o pojemności 125ccm w przekładni ma być oleju do pierwszej kreski na skali bagnetu ok 150ml. Czy sprawdza sie stan na wkręconym bagnecie czy na wykrecony i przyłożonym do otworu wlewowego oleju. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Witaj. Bagnet wykręcasz, przetrzyj i ponownie wkręć. Znowu wykręcasz i masz wskazanie poprawne. Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano

O bardzo dziękuje za odpowiedz. O to mi chodziło. Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano

Witaj ! W wolnej chwili przejrzałem mauala do Piaggio X9 125 i olej mierzymy przy wkręconym bagnecie, a prawidłowy poziom jest na 2 kresce. Olej zalecany Tutela ZC3 lub inny olej przekładniowy o lepkości SAE 80W90 i klasie GL-3 w ilości 150ml. Pomiar na skuterze postawionym na stopce centralnej. Pozdrawiam, Maro

• 0
Opublikowano

@maro99 i @ inni forumowicze:

Akurat w moim Malaguti Madison S200 jest zastosowany również silnik Piaggio Leader, ale o poj. 200 ccm, to pozwolę sobie zapytać Was co sądzie o stwierdzeniu mojego serwisanta, że nie muszę sprawdzać w serwisówce o jakich parametrach olej idzie u mnie do przekładni, gdyż olej przekładniowy to jednakowy jest do wszystkich skuterów. Po prostu olej przekładniowy i tyle.

A jestem właśnie tuż przed zakupem i wymianą tego oleju w przekładni.

• 0
Opublikowano

Panowie bardzo wam dziekuje za te wyczerpujące informacje. :clapping: