Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Suzuki Epicuro 125 jakie oleje?

Pytanie

Opublikowano

Witam serdecznie,

po zmianie z Hondy Pantheon 125 2T na Suzuki Epicuro 125 4T mam dylemat z doborem oleju do silnika i przekładni.

Mało jest jakich kolwiek informacji dotyczących tego modelu,ale zauważyłem że silnik ten jest chyba taki sam jak w burgmanie 125.Wyczytałem,że olej do silnika jest 10W40 i do przekładni też 10W40.Ale do silnika wlałem olej silnikowy a do przekładni przekładniowy 10W40.

W instrukcji burgmana jest napisane że do przekładni stosować wysokiej klasy olej silnikowy....I nie wiem,czy nie ma tam pomyłki.

Przekładnia wg mnie jest przy tylnym kole i zlałem stary olej o specyficznym zapachu oleju przekładniowego i wlałem nowy przekładniowy.

Mam jeszcze pytanie co do korków spóstowych pod silnikiem.Były 2.Z jednego zlełem ponad 1L oleju(silnikowy)a z drugiego zeszło ze 100 ml ale nie wiem od czego ten olej i gdzie go uzupełnić...

Bo przekładniwy zlałem z tyłu koła,pod pokrywą od paska i wlałem nowy.

Pomożecie coś w tym temacie i może macie więcej info na temat tego modelu?

pozdrawiam

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie wiem jak jest w tym modelu, ale często w 200 są dwa korki, jeden do spuszczenia oleju, drugi przytrzymuje filtr siatkowy. Jeśli instrukcja zaleca wymianę oleju np. co 3000 km, a czyszczenie lub wymianę filtra co 6000 km, to masz dwa korki od oleju. U mnie w SYM-ie Joymax tak właśnie jest.