Skocz do zawartości
Forum Burgmania

INNY SKUTER

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, postanowiłem założyć ten temat licz?c na pomoc i jak zawsze najcenniejsze opinnie użytkowników.

Po latach używania pięćdziesi?tek przesiadłem się na co? większego, czyli na An150 :)

Niestety nie wiem, czy urosłem, czy co takiego się stało, ale po 9000 kilometrów okazało się, że rozgl?dam się za czym? większym.

Z uwagi na ceny nowych pojazdów salonowe sztuki raczej nie wchodz? w grę.

Rozważam:

-Burgmana 400 (ew. 600)

-Aprillę Atlantic 500

-Hondę Silverwing 600

-Yamahę TMax

bardzo proszę o opinnię zwłaszcza posiadaczy i użytkowników.

Skutera używam do codziennej jazdy do pracy - st?d musi on być w miarę poręczny w mie?cie.

Liczę na cenne opinnie.

Dziękuję

Ultras

Opublikowano
Skutera używam do codziennej jazdy do pracy - st?d musi on być w miarę poręczny w mie?cie.

Witaj Ultras,

Je?li chodzi o jazde po mie?cie to mimo opinii innych uzytkownikow większych kanapowców nie polecam Ci takowego ani troche :) .

Moim zdaniem na starcie odpada Burgi 650 i SilverWing :) . Skutery te s? swietne na trasie, ale do przeciskania się między waskimi szparami w korach się poprostu nie nadaj? :) . Jezdze SilverWingiem i Aprli? sr125 i powiem Ci, że lekko?c i zwinno?ć Aprilli bije na głowe Honde je?li chodzi poruszanie się w miejskiej dżungli.

W gre wchodz? moim zdaniem Atlantic i T-Max. Jesli masz zamilowanie do wloszczyzny to wybór pada na Aprilie, jednak ta nie grzeszy ona bezawaryjnosci?. T-Max z tej plejady najbardziej nadaje się na miejskie wojaże, choć na trasę z pasazerk? bym sie nim nie wybrał...

• Administrator
Opublikowano
Je?li chodzi o jazde po mie?cie to mimo opinii innych uzytkownikow większych kanapowców nie polecam Ci takowego ani troche  .

Moim zdaniem na starcie odpada Burgi 650 i SilverWing

A moim skromnym zdaniem mogę zrobić wy?cig po zatłoczonej Warszawie w największym korku a mój przeciwnik może jechać czym chce... 50 tk?, 125 czy 250- tk?. Strart na pocz?tku korka i koniec w dowolnym miejscu... Nagroda... do wyboru :)

Kto miał okazję jeĽdzić ze mn? czymkolwiek mniejszym po zatłoczonej W-wie niech się wypowie bo moje zdanie może być nie wiarygodne.

Pamietaj Citto że w Burgim 650 można składać na szybko lusterka, co przy wciskaniu się w korkach jest nieocenione... żaden inny znany mi skuter (no może poza Dinkiem 250 :) ) nie ma takiej możliwo?ci. Uważam również, że je?li kto? dobrze jeĽdzi w ruchu miejskim i nie ma lęków przed przeciskaniem się między samochodami to poradzi sobie na wszytskim... no chyba, że będzie to Gold Wing z koszem :)

Teraz dalej>>> An 400. Jest rozs?dn? propozycj? pod warunkiem że będzie to sztuka zadbana i najlepiej min. K2 a jeszcze lepiej K3 czy K4. Co do jazdy po mie?cie... moim zdaniem OK.

Tmax>>> w?ski skuter ale z do?ć szeroko rozstawionymi (co? jak w ?cigaczu) lusterkami i oczywi?cie nie składanymi na szybko. Sporym plusem jest jego szeroko?ć która w porównaniu do Burgmana 650 jest sporo mniejsza. Ogólnie >>> POLECAM.

Atlantic (chodzi Ci o 500 ?)>>> NIe mam zdania na jego temat ponieważ nim nie latałem. Największym jego minusem jest to że został wyprodukowany w kraju gdzie robi się dobr? pizze ale skutery poza urod? nie grzesz? jako?ci? wykonania i bezusterkowo?ci? :)

Ogólnie bardzo ładny i niezłym silnikiem (bliĽniaczym z X9 500) ale niechlujnie wykonany i z fatalnym serwisem a jeszcze gorsz? dostępno?ci? czę?ci zamiennych... na które czas oczekiwania może wynosić pół sezonu :)

To chyba tyle... je?li masz jeszcze jakie? pytania to wal .

Opublikowano

wielkie dzięki,

To prawda, że skuter w mie?cie nie jest o tego aby stał w kolejce do ?wiateł jak jaki? choper (pozdrawiam wszystkich posiadaczy choperów zwłaszcza tych z sakwami, spacerówkami, frędzlami i szerok? kierownic? z wielkimi lusterkami :) ). Jednak chyba wszyscy wiemy, że w ruchu ulicznym jedzie się najlepiej kiedy on sam jest w ruchu - wykorzystuj?c przy?pieszenie i możliwo?ć bezproblemowej zmiany pasa (jad?c jego ?rodkiem :) ) a nie rzadko przed ?wiatłami maj?c jakiego? d..pka przed sob? zmuszeni jeste?my poczekać (lub go objechać - chyba, że ma jaki? szeroki wózek).

Z granic warszawki do domu mam jakie? 25 km - taka mała traska. Z pewno?ci? w mie?cie najlepiej było by co? mniejszego ale, pomijaj?c to jak się na tym wygl?da, do miasta trzeba jako? dojechać. Poza tym drogi s? coraz lepsze pod względem nawierzchni i szeroko?ci - póki co nie widzę problemu z czym? szerszym. Zreszt? od mojej strony (wjeżdżam poznańsk?) jadę czasem przed lub za czym? większym (z motocykli), zasadniczo nie ma więc różnicy bo jedziemy z podobnymi sukcesami i problemami - walcz?c z debilizmem niektórych kierowców :) .

Atlantic 500 - piękny, choć jak na gabaryty bagażnik to pomyłka,

Burgman 400 jest mi raczej znany (ach... żeby tak znaleĽć jak?? niezł? sztukę :) )

Jak w Hondzie jest rozwi?zany napęd, czytałem, że silnik na stałe zamocowano w ramie a napęd przekazywany jest za pomoc? wałka (??) (silnik mocowany tak jak w Burgmanie 600 i Tmaxie????)

pozdrawiam

Opublikowano
Tmax>>> w?ski skuter ale z do?ć szeroko rozstawionymi (co? jak w ?cigaczu) lusterkami i oczywi?cie nie składanymi na szybko. Sporym plusem jest jego szeroko?ć która w porównaniu do Burgmana 650 jest sporo mniejsza. Ogólnie >>> POLECAM.

Lusterka w T-Maxie mozna jednym ruchem reki zlozyc. Jest to funkcja ktora jest przydatna kiedy zahacza sie lusterkiem o jakas przeszkode. Palak lusterka nie odpada tylko sie sklada, pozniej wystarczy jeden ruch reki i palak na ktorym zamocowane jest lusterko odskakuje na wczesniejsza pozycje.

PS. Gdyby lusterka byly zamocowane na stale jak np. w Piaggio X9, musialbym napisac ze jest to wielkim nieporozumieniem.

• Administrator
Opublikowano

Lusterka w T-Maxie mozna jednym ruchem reki zlozyc. Jest to funkcja ktora jest przydatna kiedy zahacza sie lusterkiem o jakas przeszkode. Palak lusterka nie odpada tylko sie sklada, pozniej wystarczy jeden ruch reki i palak na ktorym zamocowane jest lusterko odskakuje na wczesniejsza pozycje.

PS. Gdyby lusterka byly zamocowane na stale jak np. w Piaggio X9, musialbym napisac ze jest to wielkim nieporozumieniem.

Chodziło mi o to że w T- maxie nie ma opcji złożenia lusterek typu clic- clic... tzn. wiem że s? składane ale rozkładaj?c spowrotem musimy je ponownie ustawiać.

X9 ma ruchome szkła przez co lusterka s? "na stałe" co z punktu bezpieczeństwa jest nieporozumieniem.

Opublikowano

Nie to mialem na mysli, owszem same lusterka skladaja sie tez. Mi chodzilo o palaki na ktorych sa lusterka, wystarczy za nie pociagnac i odchylaja sie do tylu pozostajac w tej pozycji. Pozniej wystarczy tylko je popchnac i odskakuja na stara pozycje. Lusterek po takim zlozeniu nie trzeba na nowo ustawiac.

• Administrator
Opublikowano
Co my?licie o tej ofercie?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30552415

trochę mały przebieg jak na takie lata??

Napiszę to co zawsze piszę odpowiadaj?c na takie pytania>>>

Ultrasie... Co można my?leć nie widz?c skutera, nie znaj?c jego historii i nie widz?c jego dokumentów ???

Chyba trzeba by zacz?ć wróżyć.

Opublikowano

Swiat jest wielki a internet malutki,

liczylem po prostu na mozliwosc, ze ktos zna ten skuter i moze mi cos o nim powiedziec - skuterow nie jest az tak duzo, a te co sie znajduja w obiegu czesto sa powszechnie znane, troche to sie zmienilo przez "import" ostatnimi czasy.

A proroctwa... zawsze mile widziane ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Witam,

Moim zdaniem, to zeby kupić motocykl/skuter w polsce to albo trzeba znać osobi?cie człowieka sprzedaj?cego(i zarazem historię motocykla...),

albo mieć 100% pewno?c, ze sprzedaj?cy mówi prawdę(niema na to żadnych szans), albo NAJLEPSZYM wyj?ciem jest kupowanie sprzęta od kolegi Forumowego, bo w 99% my?lę, ze żaden z Burgmaniaków nie wcisn?łby Nam żadnej rozpadziuchy...

Tak wiec je?li kupować skuter w polsce to tylko pewny, bo niema co robić podchodów i ryzykować SPORˇ kasę, żeby póĽniej było nieawiadomo co...

Za granic?(niemcy) jest pełno maszyn, nie znaczy to, ze wszystkie Tam s? w super stanie, ale napewno dużo lepiej można trafić na skuter i TAM mamy większ? pewno?c,z e ludzie Nam mówi? prawdę(choć takie czarne Owce też się zdazraj?).

Życze udanych poszukiwań sprzęta i szybkiego(i najważniejsze DOBREGO) zakupu, który bedzie służył na kolejne parę sezonów...

Pozdrowionka, Kuba ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

My?lę , że najważniejsze jest to jak się będziesz czół na skuterze , a to czy jest on szeroki czy inny to jest chyba mniej ważne.

Chodzi mi o to , że jak jaki? pojazd Ci podpasuje to będziesz na nim smigał w korkach pewniej ( i lepiej ) od np. mniejszej maszynki mimo większych rozmiarów.

Czyli trzeba próbować . Ja przesiadłem sie z Majesty 250 na TMAXa i uważam , że te dwa skutery dzieli przepa?ć . TMAXem jeĽdzi się dużo wygodniej , a przede wszystkim pewniej .

Pozdrawiam wszystkie skutery.

Gość Michał Kupczyk
Opublikowano

Do twojej listy dodałbym Aprilia Leonardo 300.

Niestety nie znam włoskiego, a jest recenzja na cyberscooter.it

Gabarytowo wygl?da na ~ Majesty 125. Bardzo fajna, niestety fama mówi

'partacci italiani' :lol:

pozdrawiam

Michał

• 8 lat później...
Opublikowano

czy mozecie coś więcej powiedzieć o Burgmanie 400 S z 2006r, to co ja wiem jest on napędzany walem cardana był w jednym niebieskim kolorze bez plastikowej obudowy kierownicy tylko piękne chromy czy to wersja amerykanska? białe zegary załamane lusterka itd.prosze o wiecej info.a moze jakies fotki.POZDRAWIAM.

Opublikowano

A to dobre z tym wałem :clapping: .

Opublikowano

czy mozecie coś więcej powiedzieć o Burgmanie 400 S z 2006r, to co ja wiem jest on napędzany walem cardana(...)

Kolego, każdy Burgmann ( 99% jak nie 100% innych maxi-skuterów) napędzany jest pasem napędowym...

Opublikowano
:clapping: Kolega napisał to z takim przekonaniem, że zgłupiałem i szukałem w internecie takiej wersji. Oczywiście nie znalazłem. Swoją drogą mam, przez przypadek, moto z wałem i zastanawiam się jak by coś takiego zapodać do napędu skutera. I wiecie co?? Mogę sobie to wyobrazić. Choć lekko nie będzie bo jak tu prędkośc zmieniać??