Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

PIAGGIO X9 evo 125 - jak się z nim obchodzić

Pytanie

Opublikowano

Witam serdecznie.Od kilku dni jestem posiadaczem sprowadzonego z Francji skutera piaggio x9 evolution 125 z 2006 roku i potrzebuje wszelkich informacji na temat urzytkowania,eksploatacji oraz serwisowania tej maszynki.Może ktoś z szanownych Państwa jest posiadaczem takiego skutera lub miał z nim do czynienia a chciałby mi udzielić kilku rad,wskazówek,sugestii to będę wdzięczny. Pozdrawiam.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Z Twoim Piaggio należy się zapewne obchodzić jak z każdym innym skuterem. Czy pytasz o coś konkretnego czy też oczekujesz że ktoś streści Ci całe instrukcje- użytkownika i serwisową ? :)

Ogólnie to na początek zmień olej, powinieneś też poznać stan paska i wariatora, klocków hamulcowych. To są rzeczy, które przy odrobinie samozaparcia można zrobić samemu, można też zawieźć do serwisu skuterów- nie musi być specjalistyczny ani autoryzowany i za przystępne pieniądze zlecić wykonanie/sprawdzenie.

Ogólnie to polecam poszukać wyżej wspomnianych instrukcji w necie, tam dowiesz się wszystkiego dot. prawidłowej eksploatacji.

Tak więc zrób podstawowy serwis, pojeździj, poczytaj forum i instrukcję, a gdy będziesz miał konkretny problem temat będzie można zgłębić i z pewnością ktoś doświadczony Ci pomoże.

pozdrawiam !

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Sprowadzony z Francji... A więc zapewne nie da się w nim wyłączyć świateł pozycyjnych, co szczególnie daje akumulatorowi po d... w czasie rozruchu. Ja pozostawiłem w swoim X8 tylko żarówkę H4 i w kierunkach, a resztę (łącznie z podświetleniem licznika, obrysówkami z przodu, schowka i tablicy rejestracyjnej) wymieniłem na LED'y. Mimo że tylne klosze są czerwone, polecam na pozycje i stop dać LED czerwone, bo charakterystyka białego światła diodowego daje "fioletowy" efekt, co nie wygląda fajnie i może spowodować nawet czepianie się drogówki... Akumulator od razu odsapnął i przy przejażdżkach jest się w stanie szybko podładować (odczujesz to szczególnie w chłodniejsze poranki i wieczory)... Poza tym zrób wszystko, o czym pisał kolega wyżej. Wszystkie płyny eksploatacyjne z naciskiem na olej i płyn hamulcowy (w całym układzie). Chłodzenie nie wiadomo nkiedy było wymieniane, więc też do wylania. Rolki wariatora do tego silnika kosztują niewiele, więc warto wymienić, a pasek w dobrym zamienniku (ja używam już drugi firmy Dayco i na razie nie narzekam), da ci spokojną głowę, że nie staniesz na trasie z jego powodu...

• 0
Opublikowano

Panowie,dzięki za podpowiedzi.Wszystkie są dla mnie bardzo ważne i z wielu na pewno skożystam.Dzisiaj wypóściłem się x9-ką poza miasto 70km.Jazda nim to sama przyjemność i TIR-y mnie nie wyprzedzały !!! Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano

Witam! Panowie też mam piaggio ale xevo 125 czy to te same silniki czy nie

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

To silniki bardzo podobne w budowie, ale ty już masz nowocześniejszy osprzęt, jak choćby wtrysk... KOnstrukcyjnie Piaggio jedzie nadal na sprawdzonych patentach :)