franz998 Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 Witam serdecznie! Jestem nowym użytkownikiem skutera honda pantheon 125 z 2002 roku i nowy na tym forum. Zakupiłem taki skuter w kolorze srebrnym,ale niestety podczas transportu przewrócił mi się na bok na przyczepce i pękł boczek podsiedzeniem:( Ogólnie nie jeżdziłem nim jeszcze,ze względu na pogodę,tylko krótka przejażdżka pod domem. Mam do was pytania odnośnie tego skutera,na co trzeba zwracać szczególna uwagę przy nim,jaka ma być proporcja oleju do benzyny(wersja2 T). Co ile wymienia się pasek napędowy,olej w przekladni,jak odpowietrzyć układ chłodzenia.Zamierzam wymienić płyn na nowy. Proszę was o wyrozumiałość i jakiekolwiek dane dotyczące tego skutera,instrukcje obsługi,manuale. pozdrawiam Radek
0 maro99 Opublikowano 15 Marca 2013 Opublikowano 15 Marca 2013 Witaj ! Myślę, że teraz proporcje oleju do bezyny to 1:50. Chyba, że chcesz, aby dymił... Ale pewności nie mam. Co do oleju w skrzyni i innych płynów to spójrz na stronę Motula: http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?sector=2&category=25&subset=966&modelyear=&vehicle=20535&site=41®ion=59&language=13&brand=45 Są tam wymienione wszystkie zalecane oleje i płyny do Twego skutera. Co do innych rzeczy to warto przed sezonem wymienić: olej w przekładni - około 200ml, wymiana co 5000-6000 km, płyn hamulcowy - co dwa lata, płyn chłodniczy - co dwa lub 5 lat, w zależności, od rodzaju płynu, pasek napedowy - w zależności od marki paska i rodzaju eksploatacji - od 12000 do 20000 km ( ale przy kiepskim zamienniku można nie dojechać i do 5000 km). Poszukaj w necie instrukcji, jest ich trochę.... Pozdrawiam, Maro
0 Geni Opublikowano 16 Marca 2013 Opublikowano 16 Marca 2013 Hej. Mam Phanteona, więc będą tematy do omówienia. Narazie mogę ci podpowiedzieć, że nasze skutery mają automatyczny dozownik oleju do benzyny. Proponuję ci założyć, albo odnaleźć jakiś temat dot. Phanteona w dziale technicznym i tam będziemy mogli omówić wszystkie poruszone przez ciebie kwestie. Mam instrukcję, z której będę mógł jutro odpisać na twoje pytania dot. interwałów serwisowych. Pozdrawiam
0 franz998 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Opublikowano 16 Marca 2013 Cześć, dzięki za odzew,wskoczę na dział techniczny w takim razie. pozdrawiam
0 stapoz Opublikowano 16 Marca 2013 Opublikowano 16 Marca 2013 Miałem Pantheona. Tam jest automatyczny dozownik. Wlewasz olej do zbiorniczka pod siedzeniem i jest on samoczynnie dodawany do benz w trakcie jazdy...
0 promokator Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A ma ktoś Pantheona 125, i instrukcję napraw do niego? Nie wiem gdzie sprawdzić poziom oleju w przekładni (wszystkie śruby są takie same), jak zdemontować osłony by dostać się np do termostatu (ma mały przeciek, nie mogę go zlokalizować).
0 Geni Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Hej. Śruby są takie same, ale różnie położone. Poziom jest prawidłowy gdy w górnym otworze jest olej. Podobnie sprawdza się poziom w każdej skuterowej Hondzie.
Pytanie
franz998
Witam serdecznie!
Jestem nowym użytkownikiem skutera honda pantheon 125 z 2002 roku i nowy na tym forum.
Zakupiłem taki skuter w kolorze srebrnym,ale niestety podczas transportu przewrócił mi się na bok na przyczepce i pękł boczek podsiedzeniem:(
Ogólnie nie jeżdziłem nim jeszcze,ze względu na pogodę,tylko krótka przejażdżka pod domem.
Mam do was pytania odnośnie tego skutera,na co trzeba zwracać szczególna uwagę przy nim,jaka ma być proporcja oleju do benzyny(wersja2 T).
Co ile wymienia się pasek napędowy,olej w przekladni,jak odpowietrzyć układ chłodzenia.Zamierzam wymienić płyn na nowy.
Proszę was o wyrozumiałość i jakiekolwiek dane dotyczące tego skutera,instrukcje obsługi,manuale.
pozdrawiam
Radek
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi