Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Jak polepszyć osiągu w Burgmanie UH125

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Tłumik max Ci da 1 KM o ile w ogóle coś da. Wariator mocy nie zwiększy ale zmniejszy straty przeniesienia napędu i w to bym celował bo to najwięcej Ci da.

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

a jak dobrac odpowiedni wariator ? wymienic tez pasek napędowy na mocniejszy ?

a no i czy jest sens wkładac nowy wariator za 500 zł. ? czy osiągi będą wyraźnie lepsze ? bo jak tylko minimalnie to się nie opłaca... a wymiana samych rolek coś daje ? jak takowe dobrać ?

• 0
Opublikowano

Jedyne w co bym celował to rolki dr pulley. Nie jest to drogie rozwiązanie a jest szansa, że dostroi trochę napęd do Twoich potrzeb. Akurat nie wiem czy do 125 są takie rolki dostępne , ale warto iść w tym kierunku.

• 0
Opublikowano

A ja ci kolego doradzę abyś dał sobie spokój i odkładał kaskę na coś mocniejszego pozdrawiam :msn-cry:

• 0
Opublikowano

Wąchacz chyba ma rację :msn-cry: ale poczytać o rolkach doktorka nie zaszkodzi, szczegónie jeśli nie jest to drogie rozwiązanie

• 0
  • Sympatycy
Opublikowano

Podzielam zdanie yamaha250.

Ktoś tam, w czasie konstrukcji burka, obliczył naprężenia na wał korbowy, na pasek napędu, na .... itd itp.

I z powodu 1 KM, albo 5 kmh więcej ryzykować, że silnik się rozwali i tłok wyjdzie "bokiem"? Opłaca się to?

Ja bym nie ryzykował. Masz spokój, daj spokój :msn-cry: Nie wywołuj wilka z lasu.

• 0
Opublikowano

Dostrojenie napędu za pomocą rolek to nie ingerencja w silnik więc trwałość jednostki nie powinna zostać naruszona, tym bardziej , że jest ona chłodzona cieczą

Wymiana tłumika ma tylko sens w dwusuwie, wtedy przyrost mocy jest naprawdę odczuwalny.

• 0
Opublikowano

przerobiłem kiedyś ferro 125 ccm na 170 ccm , wymiana głowicy, cylindra ,wariatora wszystko firmy naraku , części bardzo dobre ale efekt tego był taki że po przejechaniu 8tys km szlak trafił wał i sprzęgło .Jeżeli chcesz więcej mocy to zbieraj pieniądze na coś większego pojemnościowo silnika , cokolwiek zmienisz w 125ccm i tak będzie za mało dla ciebie szkoda tylko kasy którą wydasz

• 0
Opublikowano

macie rację, dokładam do 400 K7 :msn-cry:

• 0
Opublikowano

W skuterze podnieść prędkość można tylko na dwa sposoby:

1. Zwiększyć obroty silnika

2. Zmienić przełożenie na zębatkach na tylnym kole (albo założyć większą opone)

Zmiana wariatora czy rolek zmienia tylko przyspieszenie ale nie zwiększa prędkości maksymalnej.

• 0
Opublikowano

Też stoję po stronie tych którzy radzą zbieranie kasy na większą pojemność.Odczuwalny tuning mechaniczny to spore wydatki i duże ryzyko zmniejszenia trwałości napędu.Jeśli kosmetyka osiągów to lżejsze roleczki i tyle(reszta zmian to wspomniane duuuże koszty)

• 0
Opublikowano

przerobiłem kiedyś ferro 125 ccm na 170 ccm , wymiana głowicy, cylindra ,wariatora wszystko firmy naraku , części bardzo dobre ale efekt tego był taki że po przejechaniu 8tys km szlak trafił wał i sprzęgło .Jeżeli chcesz więcej mocy to zbieraj pieniądze na coś większego pojemnościowo silnika , cokolwiek zmienisz w 125ccm i tak będzie za mało dla ciebie szkoda tylko kasy którą wydasz

Kolega zapomniał o kupnie wzmocnionego wału i sprzegła. No i się zamściło.

• 0
Opublikowano

Rolki Dr pulley dzięki trikowi ze swoim kształtem w większości skuterów zwiększają obydwa parametry. płynniejsze ruszanie i lepsze przyspieszenie jeśli są minimalnie lżejsze od orginału , w twoim przypadku o 1 gram ale powinny też zwiększyć prędkość max przez swoje ścięcie dzięki któremu pasek wyjdzie troszkę wyżej . Szkoda że nie załapałeś się na zakup z forum . 110do 130 zeta max a zmiana dynamiki odczuwalna

• 0
Opublikowano

Prościej i taniej byłoby chyba kupić cały silnik 175 ccm :band: .

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

jak niema mocy na wale to skąd w napędzie przypomnij se jekcje fizy

• 0
Opublikowano

Dokładnie ja też

Miałem burka 125 i chyba się domyślam an co chorujesz.

Ja postanowiłem sprzedać i kupić 400

Spalanie takie samo a osiągi .......

Wiec też odradzam kombinacje.

• 0
Opublikowano

Ja bym też nie grzebał. Masz nowy sprzęt, bardzo ekonomiczny, dość pakowny i wygodny. Przypomij sobie moment, w którym się na niego decydowałeś - dlaczego wybrałeś ten model? Na pewno był to wybór przemyslany.

Schrzanić taki skuter - szkoda!

Zalety:

- mało pali, dalej jeździ bez tankowania

- mniejszy Vmax - zawsze to nieco mniejsza szansa na paciaka z powodu nieuwagi

- jest lżejszy, łatwiejszy w kręceniu się po ulicach, parkowaniu.

Nigdy nie znajdziesz motocykla ideału, zawsze jest coś za coś :-( Raczej pomyśl o szybie turystycznej, lepszym kufrze, podgrzewanych manetkach a może nawet podgrzewanej kanapie, handbarach itd. Ciesz się z tego co masz!

• 0
Opublikowano

Na pewno był to wybór przemyslany.

powiedzmy że przemyślany, cena wydawała się okazyjna, 6 tyś za rocznik 2010 z przebiegiem 8 tyś km. stan wizualnie jak z salonu, mechanicznie zajebiście, kolor biała perła.

Skuterem jest super rozmiarowo, szkoda że w takiej budzie nie siedzi 300 to był by ideał, trochę duża i cieższa jest 400 :band:

• 0
Opublikowano

Nie wiem ile waży 125, ale na krótkie odcinki po mieście to chyba wydaje się być ok. Ja bym zmienił te rolki i latał, w międzyczasie ewentualnie zbierał kasę na coś większego... Mi np w moim sprzęcie w mieście zaczyna trochę przeszkadzać jego waga, czasami trzeba się naszarpać przy parkowaniu, a w korku i jeszcze z pasażerem i zakupami w schowku szczególnie w koleinach jest ciężko

• 0
Opublikowano

jak niema mocy na wale to skąd w napędzie przypomnij se jekcje fizy

Jak to ???

wiadomo że w napedzie nie ma mocy jednak transmisja powoduje ogromne straty i dzieki rolokom, wariatorowi itp. ograniczasz straty a tym samym zwiększasz efektywność i ilość koni na koło.

Jedź swoim sprzętem na hamownie to zobaczysz jak się ździwisz .

Tuning transmisji jak najbardziej zwiększa ilośc koni i momentu obrotowego na kole.

• 0
Opublikowano

to jakie rolki ewentualnie dobrać ? nie mam pojęcia jakie są seryine i na jakie ewentualnie zmienić, bardziej zależy mi na przyspieszeniu ale dobrze żeby prędkość nie zmalała

znalazłem coś takiego...

http://www.scooterkingz.pl/sklep-maxi/czesci,suzuki-2,burgman-uh-i-e-125-ccm-4t-lc-07

a odnośnie tłumika, nie ma sensu go zmieniać ale może jest jakiś patent żeby polepszyć jego brzmienie ?

• 0
Opublikowano

Jeśli przywiązałeś się do swego UH-tka, najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby poszukać rozbitego UH200 jako dawcy silnika i napędu...

Wiem, że znaleźć nie łatwo, więc w czasie poszukiwań można odkładać na AN400, aby w razie bezowocnych poszukiwań mieć dobrą alternatywę. :fireman2:

• 0
Opublikowano

no własnie, buda 125/200 jest ładniejsza niż 400 K3 a K7 to już koszty od 12 tyś. Fajnie by było mieć moc w tej budzie co mam, ładna zgrabna i nie za duża... rozbitek jest na Allegro cały z 2,8 tyś co się nie opłaca bo po 2 dniach 200 też będzie za słaby

dla tego możę te rolki na razie zanim na 400K3 się nie przesiąde (co może nastąpi w tym sezownie, mam nadzieję)

rolki są tanie, jak je dobrać ?

a co do wydechu to może jakieś wybebeszenie albo coś ?

• 0
Opublikowano

stary daj spokój, nie kombinuj bo to nie ma sensu, wydasz tylko kasę a efekt będzie mizerny. Niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia, wiem to z doświadczenia, miałem majesty 125, która objeżdzała burka 125 z każdej strony, pomimo to zacząłem poszukiwania 250tki, na szczęście przez przypadek kupiłem 500tkę i jestem mega zadowolony. 400tka to takie minimum jak ktoś czasem lubi gdzieś dalej pojechać i mieć zapas mocy.

• 0
Opublikowano

Zbieraj kase i kup za jakiś czas większą pojemność 125 to za mało aby robic z niego demona :fireman2: no chyba że chcesz mieć najszybszą seryjną 125 w okolicy :) wtedy najlepiej zamontować akcesoryjny wariator jak podałeś wyżej. Będziesz miał poprawę w przyspieszeniu i oddawaniu równomiernie mocy w całym zakresie a wiele prawdopodobne że i v-max skoczy kilka kresek do góry.

Najtańsza opcja to zmiana rolek na lżejsze ale musisz wiedzieć jaka jest seria.