dr.big Opublikowano 18 Stycznia 2013 Opublikowano 18 Stycznia 2013 (...)„I jak tu żyć...“ Jarku, taraz na topie jest, "jak rzyć, panie premierze" ? PS. Jak już odpisywałem w PM, dowiem się w Berlinie co i jak .
spike Opublikowano 18 Stycznia 2013 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Na zachodzie działa ekonomia skali. W Polskie wszelkiego rodzaju dobra nie sprzedawane w biedronce są dobrami luksusowymi, których mniejsza sprzedana ilość bierze na siebie więcej kosztów to i kosztuje więcej. Kapitalizm
krzys-68 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Jest ustawa o Vacie, która ma zapobiegać podwójnemu opodatkowaniu w EU. Kupując w IT powinni wystawić fakturę netto 0% VAT. I wtedy płacimy go w Polsce. Poza tym dwa warunki muszą być spełnione by moto było uznane za nowe: 1. Mniej niż 0,5 roku 2. Przebieg ponad 6000 km Nikt fizycznie nie sprawdza przebiegu więc tu jest jakaś szansa. Ale najlepiej wymagać fa 0% VAT przy zakupie. I jeszcze ważne: Towary unijne, kupowane przez Polaków i 'wywożone' z danego kraju nie powinny zawierać VATu. Podstawą do tego jednakże jest: 1. Dokument o przyznaniu unijnego nr NIP (różni się dodatkiem PL przed nipem - trzeba pokazać choć raz oryginał firmie sprzedającej - w IT czy na Słowacji (i ew. kopię powinni zrobić). 2. Po tym, jak zostaje przydzielony unijny nip, dane kupującego (a właściwie informacja, czy podmiot istnieje) pojawia się w unijnym serwisie internetowym - http://www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/vies/pl/vieshome.htm. Dzięki temu linkowi, na podstawie podanego w IT nipu polskiego nabywcy - dowolna firma sprzedająca Polakowi cokolwiek ma podstawę do sprzedaży bez VAT. Działa to i na firmy i os. prywatne (tutaj potrzebny jest dokument tożsamości) Nie wprowadzaj ludzi w błąd,Nie kupisz bez vat na osobę prywatną.Chyba że firma się nazywa tylko imieniem i nazwiskiem właściciela(bo tak można) .Świat już też zmadrzał i od Polaków czesto wołają dodatkowo przy pierwszej transakcji zaświadczenia z US o niezaleganiu z podatkami firmy. Zbyt dużo było oszustów...
Drek Opublikowano 18 Stycznia 2013 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Nie wprowadzaj ludzi w błąd,Nie kupisz bez vat na osobę prywatną.Chyba że firma się nazywa tylko imieniem i nazwiskiem właściciela(bo tak można) .Świat już też zmadrzał i od Polaków czesto wołają dodatkowo przy pierwszej transakcji zaświadczenia z US o niezaleganiu z podatkami firmy. Zbyt dużo było oszustów... Można na os. prywatną. Swego czasu Niemcy kupowali auta w PL ze względu na korzystny układ wymiany walut i program dopłat, które był w DE i również kupowali prywatnie bez Vatu. Nawet jeżeli os. prywatna dokonała zakupu z Vatem w EU może się ubiegać o zwrot w US danego kraju. W google można znaleźć wiele takich przykładów..
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Administrator Opublikowano 18 Stycznia 2013 Nie wprowadzaj ludzi w błąd,Nie kupisz bez vat na osobę prywatną.Chyba że firma się nazywa tylko imieniem i nazwiskiem właściciela(bo tak można) .Świat już też zmadrzał i od Polaków czesto wołają dodatkowo przy pierwszej transakcji zaświadczenia z US o niezaleganiu z podatkami firmy. Zbyt dużo było oszustów... Zgadza się. Dodatkowo wiele firm w EU nawet jak masz wszystkie papiery, zaświadczenia, niezaleganie i nawet poświadczenie od samego prezydenta RP to i tak cię wyślą na bambus. Zbyt dużo było wałków na ogromne niezapłacone VAT'y... i żeby było śmieszniej to nasi rodzimi "przedsiębiorcy" wiodą tutaj prym. ... a już osoba prywatna to może tylko pomarzyć o zakupie za netto Ps. Drek, pojedź dziś np. do Niemiec i spróbuj kupić cokolwiek za netto, np. ciągnik siodłowy Włóż sobie tylko stopery bo od ich śmiechu będą bolały Cię bardzo uszy To o czym piszesz działało tak kiedyś... ale czasy się zmieniły a nikt nie da robić z siebie debila po raz kolejny.
Klubowicze krzytro Opublikowano 23 Stycznia 2013 Klubowicze Opublikowano 23 Stycznia 2013 A ode mnie chcieli w Warszawie za testówkę na której Mariusz przyjechał,z przebiegiem ponad 6 tys.km 45 tys.zł
krzys-68 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Można na os. prywatną. Swego czasu Niemcy kupowali auta w PL ze względu na korzystny układ wymiany walut i program dopłat, które był w DE i również kupowali prywatnie bez Vatu. Nawet jeżeli os. prywatna dokonała zakupu z Vatem w EU może się ubiegać o zwrot w US danego kraju. W google można znaleźć wiele takich przykładów.. Mylisz pojecia.Bez vat czyli netto moze sprzedać tylko i wyłącznie firma firmie i nie kłóć się.Handluję na fakturach wewnątrzwspólnotowych prawie codziennie.Poza tym jest jeszcze mały myk- NIP europejski musi być "aktywny" a gwarantuję Ci że nieużywany wygaśnie I każdy szanujący swoje $$$ sprzedawca sprawdza ważność NIP EU online .Generalnie nikt nikomu nie zabroni zakupić towar w cenie brutto i zgłosić VAT do odbioru ale tylko firmy maja takie możliwości.
Drek Opublikowano 23 Stycznia 2013 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Mylisz pojecia.Bez vat czyli netto moze sprzedać tylko i wyłącznie firma firmie i nie kłóć się.Handluję na fakturach wewnątrzwspólnotowych Spokojnie, nie nervuj się tak nikt się tu przecież nie kłóci. A ja kupiłem netto, prywatnie . Trochę uaktualnie, aby motocykl został zwolniony z VAT (tam płacimy) u nas musi spełnić tylko jeden z dwóch warunków: 1. Min. 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji w kraju nabycia lub, 2. Przebieg powyżej 6 tys. km - i tu ciekawostka przebieg musi być udowodniony. Nie można sobie napisać w umowie i już wystarczy. Przebieg może być potwierdzony przez Książkę Serwisową odpowiednimi wpisami w trakcie przeglądów. I to wciąż może zależeć od podejścia urzędnika. Najpewniej to data pierwszej rejestracji.
krzys-68 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Napisałeś "tam płacimy" czyli zakupiłeś w cenie brutto czyt z podatkiem... A o jego odliczenie wystąpiłeś w polskim US.Kiedy to było?No i US może ale nie musi czyli nie da tego co swoje osobie prywatnej.
Klubowicze Jack Opublikowano 24 Stycznia 2013 Klubowicze Opublikowano 24 Stycznia 2013 Trochę teorii z ustawy o VAT: art. 17 ust. 1. Podatnikami są również /…/ osoby fizyczne /…/ dokonujące wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów. Art. 9. ust. 1 i 3. Przez wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów rozumie się … /ble, ble, ble/…, również, gdy 1) nabywcą jest podmiot inny niż wymieniony w ust. 2 pkt 1, (czyli m.in. osoba fizyczna) 2) dokonującym dostawy towarów jest podmiot inny niż wymieniony w ust. 2 pkt 2 (czyli m.in. osoba fizyczna) - jeżeli przedmiotem nabycia są nowe środki transportu. Tak więc każde nabycie nowego środka transportu z innego kraju członkowskiego UE jest traktowane jako wewnątrzwspólnotowe nabycie towaru, niezależnie od statusu dostawcy lub nabywcy. Podatnikiem zobowiązanym do zapłaty podatku jest nabywca, a nie sprzedawca. Jeśli osoba fizyczna z Polski sprowadza dla siebie nowy samochód (także skuter o pojemności ponad 48 ccm) z innego kraju UE, będzie zobowiązana zapłacić w Polsce podatek VAT, bez względu na to, czy kupiła auto od zagranicznego dealera, czy od osoby prywatnej, i bez względu na to, czy zapłaciła VAT przy nabyciu. Jeśli nie zapłaci polskiego VATu, nie zarejestruje pojazdu w Polsce. Zaznaczam, że dotyczy to tylko nowych pojazdów (takich jak pisał Drek). Tyle teorii. A że Niemiec (czy inny „Unijniak”), w obawie przez przekrętem, może nie chcieć sprzedać Polakowi auta/skutera, bez swojego Mehrwertsteuer, to już inna historia. Gdybyśmy zapłacili VAT przy zakupie, to i tak musimy zapłacić drugi raz w Polsce. Możemy zwrócić się do administracji podatkowej kraju, w którym nienależnie zapłaciliśmy VAT, o zwrot nadpłaconej kwoty. Każdy unijny kraj ma tu własne procedury. Jak by się komuś chciało to wszystko załatwiać, to proszę bardzo… Tylko, czy warto?
przemas Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 ... Kilka dni temu we Włoszech pojawiła się informacja nt obniżki lidera sprzedaży grupy "400"... czyli wspomnianej wcześniej Yamahy Majesty 400. Akcja promocyjna obowiązuje od 15 stycznia br. do odwołania. Dotyczy modeli 2013!. Wersja z ABS kosztuje teraz na włoskim rynku 6190 eur (25.500 pln) a wersja bez ABS 5690 eur (23.422 pln) Nie ukrywam, że wypatruję ofert promocyjnych na stronie Yamahy jak i innych importerów aby stanąć w obronie naszego rynku... bo jak na razie to wygląda to słabo No więc dziś Yamaha opublikowała cenę Majesty 400 ABS 2013 na rynek polski: 31.500 pln Wprawdzie krok w "dobrym" kierunku, jednak do atrakcyjności oferty włoskiej jeszcze daleko... Co ciekawe, dla rocznika 2012 nadal prezentowana jest cena 34.500 pln... Edit - już zdjęli tą cenę
Klubowicze ArtCho Opublikowano 28 Stycznia 2013 Klubowicze Opublikowano 28 Stycznia 2013 (...) a już osoba prywatna to może tylko pomarzyć o zakupie za netto Ja ostatnio za netto kupowałem ziemniaki (warzywniak mi postawili za netto). Mnie zadziwia, że w Polsce przepisy są jakieś pokręcone (pokrętne?) i niejasne - co pokazuje powyższa dyskusja: ile dyskutantów tyle wykładni. Sam chciałem kupić jakiś czas temu nowy 2oo w Niemczech, bo nasze ceny przyprawiały mnie o wypadanie plomb, a w Niemczech były rzeczywiste wyprzedaże rocznika (no i mam tam blisko). Niestety nikt nie umiał mi jednoznacznie wyjaśnić z czym się to wiąże, co więcej pojawiały się pomysły nie do wprowadzenia przeze mnie, np. sfałszowanie przebiegu ("nikt ci tego nie sprawdzi!"). Tak więc wydaje mi się, że jesteśmy skazani na naszych dilerów. Nie winię ich - myślę, że nie jest łatwo funkcjonować w dzisiejszej sytuacji gospodarczej i nie wyobrażam sobie, żeby dokładali do interesu. Nb. ciekawe ilu z nich, z powodu naszych przepisów zatrudnia ludzi (sprzedawców, serwisantów) na czarno, bądź na śmieszne umowy za śmieszne pieniądze...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Administrator Opublikowano 15 Lutego 2013 Mamy kolejne obniżki we Włoszech. Peugeot redukuje ceny Geopolisa 300 (-700 eur), LXR 125/200 (-400 eur) oraz Tweet 125/150 (-200 eur). Dodatkowe korzyści to 3 lata gwarancji na pojazd oraz 2 lata pomocy drogowej 24H. Niestety, w przypadku Peugeota nie ma jak się odnieść do naszego rynku ponieważ powyższe modele nie są oficjalnie oferowane do sprzedaży w PL. Tak czy owak Geopolis 300 Premium za 3630 eur. czyli cirka 15 tyś. pln. wydaje się być ceną rozsądną. Spadek cen zapowiedziała także marka Kymco... i tutaj temat jest warty głębszej analizy. Pomimo tego, że Kymco.it obniża ceny swoich skuterów to akurat w tym przypadku jeśli porównamy aktualne ceny (już po rabacie) do cen w PL to nie mamy na co narzekać. Kilka przykładów... XcitingR 500: cena włoska po obniżce 4900 eur. Cena PL 4280 eur! Downtown 300 ABS: cena włoska po obniżce 4500 eur. Cena PL 4280 eur! People Gti 300: cena włoska (po obniżce wynoszącej 1049 eur!!) 3550 eur. Cena PL 3730 eur. Like 125: cena włoska po obniżce 1750 eur. Cena PL 1722 eur. Agility 125 R16: cena włoska po obniżce 1600 eur. Cena PL 1430 eur! W związku z powyższym wypada pochwalić Kymco.pl, że jako jeden z nielicznych importerów potrafi zachować umiar w kalkulacjach i zaoferować w Polsce ceny konkurencyjne nawet dla takich rynków jak Włochy czy np. Niemcy, gdzie Kymco jest również droższe... Można? Można...
spike Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Niższe ceny sprzętów od konkurencji z Japonii, większa sprzedaż to i rabaty można dawać, bo wolumen zapewnia marżę. Wytouchowane iPhone'em za pomocą Tapatalk
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 15 Lutego 2013 Klubowicze Opublikowano 15 Lutego 2013 W Polsce trzech panów dealerów BMW zachęca mnie jednakową ceną na swoje demo 2012.Na pytanie czy mogą coś dołożyć na zachętę zgodnie odpowiadają że {cytat}spodnie mają już na kostkach.
Drek Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Kymco Downtown 300i ABS z 19 400 zł na 16 700 zł Kymco Downtown 300i z 17 600 zł na 15 200 zł to taniej niż Mariusz podaje
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Administrator Opublikowano 16 Lutego 2013 Kymco Downtown 300i ABS z 19 400 zł na 16 700 zł Kymco Downtown 300i z 17 600 zł na 15 200 zł to taniej niż Mariusz podaje Dreku... bazowałem na oficjalnych cenach importera a tam widnieje: DT 300 ABS ,,, 17.900 pln DT 300 ,,, 16.300 pln http://kymco.pl/index.php/maxiskutery
Lucjan73 Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 Mariusz u nam może importerzy nie zawracają sobie głowy promocjami bo sprzedadzą 2 czy może w porywach 3 sztuki więcej, szkoda zachodu. Taki mamy chłonny rynek...
Drek Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 Mariusz podałem ceny z reklamy Kymco pl zamieszczonej w nowym Motocyklu nr 3/2013 strona 119 tylko dopatrzyłem się, iż chodzi o rocznik 2012
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Administrator Opublikowano 16 Lutego 2013 Lucek... masz sporo racji, taki mamy rynek ... jednak przypomnij sobie pamiętną obniżkę kilka lat temu na Silver Wingi 600, na którą zresztą sam się załapałeś Cena wtedy powalała Poza tym to już nawet nie chodzi o same "promocje". W krajach wysoko rozwiniętych istnieją dodatkowe zachęty, programy, gwarancje 3 letnie, dotacje od państwa i inne. To wszystko jest nam obce i nad tym mamy prawo ubolewać... Mariusz podałem ceny z reklamy Kymco pl zamieszczonej w nowym Motocyklu nr 3/2013 strona 119 tylko dopatrzyłem się, iż chodzi o rocznik 2012 Zgadza się. Ja podałem ceny IT 2013 vs ceny PL 2013... Jedynym wyjątkiem jest XcitingR 500. Cena (wyprzedażowa) na PL jest za roczniki 2012.
Lucjan73 Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 Racja tylko że o tej promocji nikt chyba nie wiedział, nawet diler u którego ostatecznie kupiłem O akcji dowiedział się jak przyszedłem do salonu i powiedziałem że chcę kupić SW w takiej cenie.... podzwonił poszukał i były w Polsce dwie sztuki do wzięcia jedna w Toruniu druga w Lublinie, ja mam tą z Lublina.... Podejrzewam że nawet dla salonów firmowych rynek maxiskuterów to margines działania, produkty raczej niszowe.
przemas Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 Suzuki Polska opublikowało dziś cennik modeli 2013 na swojej stronie. Wprawdzie o cenach nowego Burgmana 650 Mariusz pisał już w innym wątku, ale dla porządku przytaczam kompletną ofertę Suzuki w obszarze maxiskuterów: AN 400 A - 31.500 pln AN 400 ZA - 33.000 pln AN 650 A - 42.500 pln AN 650 ZA - 44.500 pln Widać, że Suzuki Polska niewiele sobie robi z kryzysu... Choć, z drugiej strony, w Italii Burgman 400 A jest o 400 Euro droższy od Majesty 400 ABS. U nas, na obecną chwilę, modele obu producentów są w tej samej cenie...
krzys-68 Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 W tej cenie 650 kupi tylko desperat.Jest wiele innych 2oo ...Nie odrobili lekcji chyba.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Administrator Opublikowano 21 Lutego 2013 Choć, z drugiej strony, w Italii Burgman 400 A jest o 400 Euro droższy od Majesty 400 ABS. U nas, na obecną chwilę, modele obu producentów są w tej samej cenie... Przypomnę tylko, że aktualnie po ostatniej obniżce Majesty 400 ABS kosztuje we Włoszech ~ 25900 PLN! Suzuki faktycznie jest tam droższe o 400 eur Ciekawe na ile ta "postawa" będzie miała wpływ na pogłębiającą się spadkową koniunkturę na tamtejszym runku. Przypomnę, że w roku 2012 Suzuki Italia zanotowała rekordowy spadek sprzedaży...
dr.big Opublikowano 21 Lutego 2013 Opublikowano 21 Lutego 2013 Jak się patrzy na spadek od roku 2008 z ok. 15100 sztuk do ok. 2800 sztuk w roku 2012 i to w Italii, gdzie sprzedaż jednśladów jest na bardzo wysokim poziomie, to można powiedzieć, że Suzuki na tamtym rynku przestało się liczyć...
Rekomendowane odpowiedzi