Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Różnice i podobieństwa. Piaggo X9 Amalfi vs. Evolution

Barteq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś z Was jeździł kiedyś X9-tką Amalfi a następnie przesiadł się na Evolution 125/250?

Oglądając swój skuter oraz innego użytkownika - doszedłem do wniosku, że bardzo dużo konstrukcyjnych elementów jest bardzo podobnych. Zapewne plastiki, licznik, koła...

Mnie interesuje przede wszystkim wydech:

sam0006zw.jpg

Choć miło będzie wiedzieć odnośnie pozostałych podzespołów...

• Klubowicze
Opublikowano

<p>To nie jest oryginalny wydech. Jesli chodzi o roznice to m.in. jednostka napedowa,hamulce,zegary,siedzenie,lusterka,migacze przednie,lampy tylne... :)

Opublikowano

Czemu się o to pytam :clapping:

To wydech Dominatora, głośniejszy od serii. Wizualnie mi się podoba, mam nadzieję, że dźwiękiem będzie również.

Pyta się mnie tylko sprzedawca, czy mój skuter jest identyczny (jeśli chodzi o wydech) z tym, że zdjęcia.

• Sympatycy
Opublikowano

To ciekawe pytanie Ci zadał sprzedawca...

Raczej powinien zapytać o silnik jaki masz w swojej X9-tce i na tej podstawie proponować Ci tłumik.

Tutaj masz wersję X9 z silnikiem Amalfi 180ccm:http://www.easyparts.nl/choosedrawings/15/892/-/0-968-1-m420-m887-m14638-s892/Oryginalne_czand#281;and#347;ci_Piaggio_X9_180_Amalfi.html

Były jeszcze wersje z silnikami 125ccm, 200ccm (Piaggio) SL i Evolution oraz 250ccm (Honda)http://www.easyparts.nl/choosesubmodel/15/887/0-968-1-m420-m887/X9.html

pzdr

Opublikowano

To, co wiem, co pasuje bez problemu między Amalfi a Evolution (dzięki Marcinowi S.) to kanapa oraz przednia regulowana szyba (wiem na 100% gdyż takowe części u siebie posiadam :) ).

Natomiast co do wydechu, z jednej strony poj. 125 i 180 miało ze sobą baaaardzo wiele wspólnych części, ale jak patrzę na serwisówkę to wynika, że to różne części były montowane w tych pojemnościach (albo miały inne numery seryjne). Natomiast żeby było ciekawiej tłumik, który mam w serwisówce zupełnie nie wygląda jak ten, który mam na skuterze :naughty:

P.S. szanowni Panowie i miłe Panie, czy ktoś z Was mógłby udać się do garażu i zmieżyć średnicę rury wydechowej na prostym jej kawałku przed tłumikiem? Chciałbym porównać jej szerokość ze swoją.

Opublikowano

Do porównywania części, czy pasują od innych modeli, używałem catalogo piaggio ze strony wotmeworry. Tam są rysunki i numery katalogowe części. Pozdrawiam