Skocz do zawartości
Forum Burgmania

sym 400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się :) . Dzisiaj temperatura w grodzie kraka.ok.28 stopni piekna pogoda ,pojechalem na maly spacer byle dalej od komina.Kilka kilometrow za miastem ze wzgledu na sytuacje na drodze mocniejsze hamowanie(nie na maxa),i co? I to ze tarcza hamulca przedniego znowu uległa deformacji.Miesiac temu założona była nowa na usłudze gwarancyjnej,wygląda to na jakis problem z materiałem lub coś nie tak z przednim zaciskiem(wada konstrukcyjna).Czyżby to choroba wieku dziecięcego nowego modelu? Zobaczymy jak teraz załatwi to gwarant.Oczywiscie opisze dalsze przygody z Symem,ale taka sytuacja pozostawia rysę na producencie i jego produkcie.Od wymiany gwarancyjnej przejechałem ok. 1000 km wiec sytuacja sie powtórzyła tak jak na poczatku eksploatacji. A wracajac do ksiazki gwarancyjne to oczywiscie dalej brak.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• zygmek68

20

• maro99

6

• KoNoReX

4

• smarciu

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Cześć zygmek,

Jakieś dwa tygodnie temu na alejach stałem na światłach za identycznym symem jak na Twoim zdjęciu (może to Ty byłeś :) ). Podziwiałem ten skuter, bo nie ukrywam, że bardzo mi się podoba.

Trochę martwią problemy z tarczą, czekam na dalsze wieści co powie gwarant.

A przy okazji - kupiłeś go w Krakowie? Gdzie jeśli mogę zapytać? W salonach w których byłem nie widziałem tego skuta :)

Opublikowano

Cześć zygmek,

Jakieś dwa tygodnie temu na alejach stałem na światłach za identycznym symem jak na Twoim zdjęciu (może to Ty byłeś :mad2: ). Podziwiałem ten skuter, bo nie ukrywam, że bardzo mi się podoba.

Trochę martwią problemy z tarczą, czekam na dalsze wieści co powie gwarant.

A przy okazji - kupiłeś go w Krakowie? Gdzie jeśli mogę zapytać? W salonach w których byłem nie widziałem tego skuta :)

A przy okazji - kupiłeś go w Krakowie?

Tak w firmie Moto Trip ul. Wodna. Nie ma go w ekspozycji tylko na zamowienie.

Opublikowano

szkoda, że nie ma go na ekspozycji

Opublikowano

Ciekawe z tą tarczą. Ja moim citycom 300 przejechałem 1200 km. Na razie wszystko super, na serwis nie wydałem ani złowtówki, za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze kupiłem stelaż i kufer

Opublikowano

Zygmek,

Ul. Wodna czy Drewniana 4 ? Moto trip jest przy Drewnianej z tego co kojarzę

Opublikowano

Zygmek,

Ul. Wodna czy Drewniana 4 ? Moto trip jest przy Drewnianej z tego co kojarzę

Drewniana 4.

Opublikowano

byłem tam kilka razy, ale sprzedający nie przekonują mnie,

zawsze traktowali mnie z góry, jakby wszystkie rozumy zjedli, ale jak przyszło co do czego, to wiedzą nie grzeszyli :)

poza tym chwalą się, że mają 200 mkw powierzchni wystawowej, a z maxi ostatnio mieli trzy sztuki - Kymco Downtowna 300, jakiegoś rometa i trzeciego nie pamięta,. Szału nie ma :lightbulb:

Opublikowano

Zygmek ! Od początku śledzę Twoje perypetie ze skuterem. Poniekąd dlatego, że sam posiadam skuter marki SYM, a po drugie dlatego, że osobiście bardzo podoba mi się model, który posiadasz. Biorę go poważnie jako mój następny skuter. Dlatego też z pewnym niedowierzaniem czytam, że do tej pory nie masz Książki gwarancyjnej oraz o tej felernej tarczy hamulcowej. Fakt jest coś w samej konstrukcji tarczy, zacisku, lub montażu tarczy. A tak na marginesie, czy posiadacz ABS? Z tego co czytam o SYM--ach na forach zagranicznych to ogólnie opinie są bardzo dobre o wszystkich modelach. Zdarzają się jednak, jak w każdej marce pojedyncze przypadki usterek. Ja swoim Joymax-em przejechałem 1900 km i jest wszystko ok. Spalanie się nieco zmniejszyło z początkowych około 4 l do 3,6-3, 7 l. Mam nadzieję, że przedstawiciel SYM-a na Polskę sprowadził więcej niż jeden komplet tarcz i tym razem nie będziesz na nie tyle czekał :)

Opublikowano

Z watku o dostepnosci czesci w Stanach:

Kymco = easy fast and reasonable $

SYM = slow and expensive in comparison.

http://www.advrider....ad.php?t=903002

Mozecie przekazoc panom z SYM'a - po ostatnim spotkaniu z Markiem - zaczalem brac pod uwage Maxsyma, podoba mi sie w nim nawiew na nogi - idealnie rozwiazanie przy motokocu na zime - ale po czytaniu tego watku:

- o d e c h c i e w a sie.

Opublikowano

Słuchaj podobny problem przerabiałem z moim Xcitingiem, również w trakcie hamowania miałem pulsowanie klamki i również jak Ty myślałem, że skończy się to wymianą tarczy co mnie nie cieszyło... Wiadomo tarcza nie jest tanim elementem. Podjechałem do serwisu by mi to zweryfikowali co się okazało, po demontażu zacisku hamulcowego zdziwił ich sposób zużycia klocków hamulcowych, zdemontowali je a następnie obejrzeli sam zacisk i w nim jest taka mała kwadratowa blaszka która była zagięta i powodowała to że klocki nie dochodziły do tarczy pod kątem prostym tylko pod skosem, wymienili mi ją - koszt ~10zł od razu założyłem nowe klocki bo tamte mogłyby nie starczyć do końca sezonu i problem z głowy jest już normalna dozowalność hamulca żadnego bicia i wyjechałem od nich uśmiechnięty a klocki sprzedali mi również w bardzo atrakcyjnej cenie :)

Opublikowano

Jerry ! Ale W USA nie jest to bardzo popularna marka, widać po liczbie oferowanych modeli. Zresztą w 2011 roku zmienił się dystrybutor. Większą popularność marka ma w Europie np.: Francji, Włoszech, Niemczech i Hiszpanii. Ale to fakt do popularności Kymco jeszcze im trochę brakuje. W Polsce jak widać nie za specjalnie dają sobie radę. Takie podejście niestety zniechęca do zakupu. Druga rzecz to rzetelność serwisu. Ja korzystam z Seebike na Modlińskiej i jestem zadowolony. To nie 200 m2 powierzchni świadczy o dealerze, ale jego podejście do klienta i to nie tylko w momencie zakupu. Póki co jeżdżę swoim Joymaxem, co najmniej do końca tego sezonu (a może i cały następny), a potem zobaczymy: jakaś 400 lub może nawet coś więcej. Rajan ! Możesz mieć rację co do jakiegoś problemu z mocowaniem klocków, choć w tym przypadku skuter jest fabrycznie nowy ( ale mogło coś nie pójść dobrze od początku, krzywa blaszka lub wadliwy zacisk). Zygmek ! A poprzednią tarczą Ktoś z serwisu dokładnie mierzył (chodzi mi o bicie)?

Opublikowano

Niestety nie wiem czy były wykonane pomiary tarczy na bicie.Lecz deformacja kolejnej tarczy jest tak duża,że podnosząc przednie koło do góry i próbując nim zakrecić przez pół obrotu koła należy użyć troszeczke siły.Kolejne pół obrotu można wykonac najmniejszym palcem pokonujac tylko opór łożyska. Tym razem będę przy zmianie tarczy i zwróce uwagę na przebieg wykonanych czynności,oraz na zacisk tak jak sugeruje KoNoRex.Tez mam takie myśli że to nie tylko wina tarczy,tylko czegoś jeszcze. A odnosnie cen czesci eksploatacyjnych to wyglada to tak: filt oleju w zamienniku 30 pln, a orginalny filtr powietrza 90pln.

A A A

Opublikowano

Niestety to jest fakt, większość dealerów działa na zasadzie: Sprzedać, odciąć kupon od sprzedaży a dalej niech się martwi. Sam bardzo często spotykałem się z tym, że po wejściu do sklepu, serwisu salonu widziałem na gębie doradcy "a po ch*^ żeś tu przyszedł?!" Mało który dealer działa na zasadzie że "pierwszy pojazd sprzedaje dobry salon, natomiast każdy następny dobry serwis" no cóż... Zobaczymy co przyniesie kolejna wymiana tarczy lecz jeżeli dalej to się będzie powtarzać to wnioskowałbym o nowy pojazd bo kupiłeś fabrycznie nowy, wydałeś jakąś kwotę pieniędzy za pojazd który zagraża Twojemu bezpieczeństwu. Kolejne podejście w ramach gwarancji i w dalszym ciągu ta sama usterka. A czas leci i nie możesz użytkować swojego pojazdu ze względu na awarię której przyczyna nie leży po Twojej stronie a dojdzie do tego, że skończy Ci się gwarancja i powiedzą Ci oczywiście możemy wymienić ale to kosztuje xxx zł

Opublikowano

Tym razem jak widac nie czekałem 40 dni na tarcze,tylko 7.Dzisiaj została zmieniona,żadnych nieprawidłowości w zacisku nie stwierdzono.Ale jak mówi mechanik jest to tarcza z tej samej dostawy co ostatnio,wiec pewnie jakas wadliwa seria i może też sie zdeformować .cdn.

Opublikowano

Wiadomość nie do końca pocieszająca... :( Ale liczmy na to że wszystko będzie !OK musisz teraz trochę polatać by okazało się czy wszystko gra w trakce trwania gwarancji. Powodzenia i daj znać jak nowa pracuje!

• 5 tygodni później...
Opublikowano

CDN-nastepuje. Tak jak powiedzial mechanik wadliwa seria,i tak pewnie jest.Dzisiaj pojawily sie pierwsze objawy odksztalcania sie tarczy,narazie malutka deformacja lecz to tylko kwestia czasu.Tak jak w poprzednich przypadkach przebieg od wymiany ok 1000km. Za to spalanie bije rekordy 3.4l/100km.(trasa)

Opublikowano

No to nie pocieszająca wiadomość... może faktycznie podjedź do jakiejś innej autoryzacji o ile masz taką możliwość niech inne aso spojrzy na problem swoim okiem, bo aż trudno uwierzyć że po odnotowaniu iluś przypadków wadliwa seria nie została wycofana z rynku.

Opublikowano

Prosba do Was forumowicze burgmani.Sytuacja z moimi tarczami hamulcowymi zaczyna mnie przerastac,tzn nie widze swiatelka w tunelu aby rozwiazac problem polubownie.Importer obiecal ze tarcze beda za 2 tygodnie,z tego co wiem serwis przewidzaial sytuacje i tarcze zamowil na poczatku czerwca.I gdyby nie ich zapobiegliwosc to na tarcze czekal bym pewnie ok 3 miesiecy(gdyby zamowili je teraz).Importer nie widzi problemu w tej awari.Bardzo mnie martwi ta sytuacja i pomimo ze nie znam jezykow obcych zaczalem szukac na forach innych krajow.I pomimo ze tlumaczenie za pomoca translatora googla jest malo zrozumiale mozna wyczytac ze problem tarcz hamulcowych dotyczy rowniez uzytkownikow we Wloszech i w niemczech.I tutaj ciekawa sytuacja,serwis w niemczech wymienia nie tylko tarcze ale i felge kola przedniego,gdyz twierdzi ze to jest przyczyna deformacji tarczy hamulcowej.Moje pytanie do Was ,byc moze macie jakies doswiadczenie w rozwiazywaniu problemow zwiazanych z gwarancja.Od czego zaczac aby byc skutecznym i wyegzekwowac usuniecie wady fabrycznej nim skonczy sie okres gwarancji.Jestem zdesperowany i bede walczyl wszelkimi sposobami byle osiagnac cel,stosunek importera do klienta jest daleki od idealu(do dzisiaj pomimo prosby do sprzedawcy i maila do importera nie posiadam ksiazki przegladow dedykowaniej do mojego modelu).Jezeli post zamiescilem w zlym dziale to przepraszam i prosze i przeniesienie w odpowiedznie miejsce.Dziekuje za poswiecony czas na czytanie i ewentualne podpowiedzi.

Opublikowano

Witaj Zygmek ! To już nie jest takie zabawne, jeśli po raz trzeci pojawia się ten sam problem. Oznacza to, że albo cała partia tarcz jest wadliwa lub problem tkwi poza tarczą. Może to felga w miejscu mocowania do niej tarcz. Być może nie równo ( nie na tej samej wysokości rozmieszczone są otwory i tarcza po pewnym czasie się wichruje. Warto by się temu przyjrzeć. Co do sposobów walki z gwarantem to proszę spójrz na stronę UOKiK: http://uokik.gov.pl/...konsumencka.php. Jest tam sporo informacji dotyczącej praw konsumentów. Warto skontaktować się z nimi i zapytać co robić z brakiem Książki Gwarancyjnej i jakie masz prawa jeśli za 3 podejściem naprawy gwarancyjnej nie usunięto usterki. Mimo wszystko bądźmy dobrej myśli, że sprawa zakończy się pozytywnie we wszystkich aspektach. Myślę, że Maksym to niezły skuter, tylko dopadła go choroba wieku niemowlęcego. A może jak nie wyjdzie z UOKiK, to napisać i wysłać maila do Centrali SYM na Taiwanie. Popatrz na dobre strony, np. zużycie paliwa na poziomie 3,5 które dobrze świadczy o maszynie. Powodzenia w walce o swoje konsumenckie prawa. Pozdrawiam, Maro

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawa prawie zalatwiona.Najwiekszym problemem jest pracownik ktory lekcewazy swoje obowiazki,nie odpisuje na maile ,nie mozna sie do niego dodzwonic i nie oddzwania.Czyli podstawowy problem -brak komunikacji.Wobec jego postawy zlozylem na niego skarge do jego przelozonego(dyrektora) i po 10 dniach dostarczono do serwisu nowa felge wraz z nowymi (2 szt.) tarczami. Ksiazka serwisowa ma byc w ciagu kilku dni-dlatego na wstepie napisalem sprawa prawie zalatwiona.Czas pokaze czy nowa tarcza jest lepsza,bo moze sie okazac ze ta ktora dostalem odkrecili od skutera ktorego maja gdzies na magazynie.A jezeli tak zrobili to moze to byc rowniez z tej wadliwej serii.Zapowiada sie dobra pogoda wiec szybko nakrece pare kilometrow i opisze jak sie kreci.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Tarcza jak na dzisiaj jest ok.zrobilem ok.1500 km. Ogólnie wszystko gra tylko wskaźnik paliwa jest tak dokładny jak zegar słoneczny. Cały czas po zatankowaniu pokazuje full po czym opada na połowę i następnie na czerwone pole rezerwy. Spalanie utrzymuje się na poziomie 3.5-3.8l/100 km. Książki serwisowej chyba nigdy nie dostane. Najważniejsze że sprzęt fajny i to mnie cieszy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To jest jakaś masakra, a juz mi przeszło przez myśl żeby się nad tym sprzętem zastanowić, ciekawe czy ktoś z nas ma inne doświadczenia z innymi serwisami w kraju, np na Dolnym Śląsku? Mam nadzieje ze problem z tarcza zalatwiony. Może naposalbys test okiem użytkownika. Jak się sprawuje na trasie, czy da się 2 kaski zapakowac pod kanapę, i inne obserwacje.

Opublikowano

Smarciu-zastanowić się i porównać z innymi skutami zawsze warto.Pomimo ze importer to obraz nędzy i rozpaczy to twierdze że to bardzo porządny sprzęt wart tej ceny.Burgman ze swoja cena kiedy ja kupowałem był droższy ok .9.00pln a Honda prawie 14.000pln. i jak porównamy to Sym nie ma sie czego wstydzić.Wracajac do twego pytania-w sprawie kasków-tak mieszczą się dwa kaski otwarte(takie posiadam i sprawdziłem)Dzisiaj wykonałem przegląd przy przebiegu ok.8500 km.Cena za usługę 200 pln plus filtr pow.90 i oleju 30 pln.A i jeszcze świeca irydowa 60 pln. razem 380 pln. W cenie była regulacja zaworów.Po tym przebiegu zawory nie wymagaly regulacji,pas napędowy bez śladów zużycia(szerokosć fabryczna).Sprawdzałem przyspieszenie za pomocą aplikacji w telefonie i wyszło 12 sek do 100 wg. GPS.A waże teraz 95kg.Z punktu oceny użytkownika to było by lepiej np.gdyby można jeszcze o jeden stopień podnieść szybę(mam 180 cm).Jest jeszcze jedna uwaga,w wyświetlaczu zamiast datownika powinni zamontować wyświetlanie temperatury otoczenia.Wyświetlacz pokazuje jeszcze jakie jest ładowanie i przypomina o przeglądzie.

A jeszcze jedno,książki przeglądów do tego modelu dalej nie dostałem. :clapping: to dla importera.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozmawiałem z jednym sprzedawcą SYMa i powiedział mi, że podobno szykują jakąś promocję w kraju, bo na kilku rynkach połudnowej Europy mieli niezłe wyniki sprzedaży, a niebawem wejdzie do oferty ta 600tka: