Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aż się boję pomyśleć co będzie dalej z fotoradarami. Od kiedy ustawili żółte słupki w kilku miejscach Warszawy to dojeżdżając do nich zaczynam się jakoś wewnętrznie denerwować, choć nie chodzi tu o złość na nie a raczej "oby mi tylko się nagle światło nie zmieniło na żółte, bo zaraz mandat przyjdzie"...

Zapewne niedługo wymyślą coś w stylu, że fotoradar będzie robił zdjęcia wszystkim samochodom mijanym a następnie trafiać one będą do komputera, gdzie za pomocą algorytmu będą one automatycznie przeglądane i wychwytywane te "podejrzane" a następnie weryfikacja przez człowieka.

Takie coś zapewne nie trudno zrobić, np. w zimę po obfitych opadach śniegu będzie szczególna uwaga zwracana na wszystkie białe auta a następnie weryfikacja przez człowieka czy dane auto ma taki kolor, czy może nie zostało odśnieżone i mandat... Podobnie z zapinaniem pasów (które mniej więce zwykle zakłada się w ten sam sposób, czyli przez pierś idzie czarna lub w innym kolorze szeroka wstęga, czyli dość łatwy do wychwycenia wzór).

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -JUREK-

12

• Artix

6

• spike

5

• MariuszBurgi

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jedna sprawa to logiczne i uzasadnione ustawianie znaków m.in. ograniczenia prędkości, a drugą sprawą to ich przestrzeganie.

W CH przekroczenie prędkości o 50 km/h nie wiązałoby się z 500 PLN i 10 marnymi punktami, ale więzieniem, mandatem UZALEŻNIONYM OD DOCHODU (!!!) i zakazem prowadzenia pojazdów do kilku lat.

Argumenty o tym, ze to bogatszy kraj od naszego są nie na miejscu. To w PL bezrobotny może przekroczyć prędkość o 50 km/h i jeszcze ma pretensje, że mu dowalili mandat, bo w PL jest bieda i jest bez pracy. W CH był przykład Szweda, który za 290 km/h na autostradzie dostał 2,8 mln PLN mandatu w przeliczeniu. Ja bym ustawiał fotoradary koło każdej szkoły, przejścia dla pieszych, sklepów itd. Ten co nie przekracza prędkości nie ma się czego bać. Sam mam dzieci i nie chcę żeby jakiś bezrobotny debil je potrącił. Jesteś bez pracy - nie jeździsz (bo niby za co?).

Opublikowano
  W dniu 21.01.2013 o 12:25, Barteq napisał(a):

Aż się boję pomyśleć co będzie dalej z fotoradarami. Od kiedy ustawili żółte słupki w kilku miejscach Warszawy to dojeżdżając do nich zaczynam się jakoś wewnętrznie denerwować, choć nie chodzi tu o złość na nie a raczej "oby mi tylko się nagle światło nie zmieniło na żółte, bo zaraz mandat przyjdzie"...(...)

No cóż, mi od momentu "pstryknięcia" na czerwonym i groźby oddania prawka na 2 miesiące, "wróciła pamięć" i teraz ze spokojem hamuję i nie przejeżdżam na żółtym. I nie muszę obawiać się konsekwencji. Moja rada: zamiast zastanawiać się, lepiej zawczasu wcisnąć hamulec i nie wjeżdżać na żółtym na światła, na zasadzie- może się uda. Proste :drunk: .

PS. A co do radarów? W mieście mogą zaskoczyć, zgadza się. Tam najlepiej jeździć smartem, ze względu na odczucie prędkości. A na trasie zacząłem więcej używać tempomatu, w końcowym efekcie na 100 przejechanych kilometrach zyskuje się zaledwie kilka minut grzejąc mocno ponad normę...

Opublikowano

1358707059_w8yy2j_600.jpg

A co z tysiącami kurierów którzy przekraczają prędkość żeby móc zarobić na życie ? Co z setkami tysięcy dostawców w całym kraju, którzy muszą jeździć agresywnie żeby wyrobić ? Żeby żyć na poziomie. Czy osoba, która nie może wyrwać się wcześniej z pracy, przekraczając prędkość, pędzi do lekarza na wizytę na którą czekała pół roku, jest przestępcą ? Kto jest winny ? Tempo życia, nędzne stawki w pracy czy źli z natury kierowcy ? Czy to że Polak średnio może kupić 4 razy mniej paliwa niż Niemiec nic nie mówi ?

Fotoradary są potrzebne, ale najmniej. Najbardziej budżetowi.

I skoro mówimy o dzieciach. Ile fotoradarów, jaki promil całości ustawiony jest przy szkołach ? Skończmy z tą hipokryzją i graniu na czułych strunach.

Opublikowano
  W dniu 21.01.2013 o 14:24, -JUREK- napisał(a):

(...) Kto jest winny ? Tempo życia, nędzne stawki w pracy czy źli z natury kierowcy ? (...)

Oczywiście winne jest tempo życia, stawki... można też dodać stan dróg, są po prostu za dobre :D.. rząd obecny i wszystkie wcześniejsze też niech będą, komuna, PRL, ZSRR byłe, Rosji się dostanie, samochody są za szybkie, rozbiory, i Mieszko I, po prostu wszystko... tylko nie najprostsze rozwiązanie, to że jeździmy za szybko i to niezależnie od sytuacji...

Jak to łatwo zwalić wszystko na coś tam, na innych, a samemu ma się zawsze idealne wytłumaczenie dla własnych poczynań :D . To tak na marginesie rozmowy o tym, co potrafi fotoradar :D .

PS. A ten człowiek ze zdjęcia nie wziął się z kosmosu... On, jak i jemu podobni, zostali wybrani przez Naród i mają kierować Polską. No to kierują.

Opublikowano

Nie rozumiem Twoich argumentów. Co mnie obchodzi że kurier się nie wyrabia albo, że ktoś pędzi na wizytę. Skoro to takie pilne niech wezwie karetkę. Nie będzie usprawiedliwienia dla przekraczania prędkości. Nigdzie na świecie nie ma i w PL też nie będzie. Ja jestem za radarami jeśli mają odrobinę pomóc w bezpieczeństwie. Małe stawki w pracy, brak życia na poziomie? Zmień pracę / ucz się / bądź kreatywny / wymyśl coś przełomowego na czym zarobisz / wyjedź z PL do innego kraju gdzie zarabia się więcej (tylko nie do CH bo tam ograniczenie jest do 80 km/h, a jak Ci dowalą mandat lub mały areszt to się nie tłumacz jak powyższym, że pędzisz bo zarabiasz na życie, bo karę dostaniesz jeszcze x 2).

Widzę do czego pijesz, do rządzących - dziecinada. Jesteś kowalem własnego losu. W PL też można być miliarderem lub co najmniej milionerem. Nikt Ci w tym nie przeszkadza, a już rząd najmniej. Prędzej konkurencja w Twojej branży może Ciebie ograniczać. Rób tak żebyś był bogaty to wtedy walniesz sobie własny tor i będziesz tam pędził swoim Veyronem nawet 410 km/h. To narzekanie na małe zarobki w PL stało się męcząco nudne.

Opublikowano

Żółte odblaskowe kamizelki również zwiększają bezpieczeństwo. Dlaczego nie wyjdziecie przed szereg tylko czekacie na nakaz z góry ? Zakłądajcie żółte odblaskowe ubrania. Ile dzieci można uratować w ten sposób ? Pomyślcie...

Uwierzyłbym w idee fotoradarów gdyby karały jedynie punktami. Bez obciążeń finansowych. Wtedy wiedziałbym, jakie intencje mieli rządzący. W końcu i tak kupili je z naszych pieniędzy i za nie będą utrzymywać. I myślę, że w tym punkcie jesteśmy zgodni.

Mocno wierzę w coś takiego jak instynkt kierowcy. Jest np.: wtedy gdy na skrzyżowaniu przestaje działać sygnalizacja świetlna, albo sypnie obficie śniegiem. Wtedy o dziwo dzieje się mniej wypadków. Ponieważ kierowcy obserwują, myślą, analizują i podejmują adekwatne decyzje. Jak powiedział Sobiesław Zasada : " Prędkość bezpieczna to wypadkowa warunków drogowych, możliwości samochodu i umiejętności kierowcy. Problem w tym, że do tego nie da się stworzyć przepisów. Więc tworzy się je pod 18-to latka, jadącego maluchem w deszczu na łysych oponach. "

Wy chcecie się dać w to wpisać ? Z taką aprobatą ?

Opublikowano

Największym świństwem, jaki możemy zrobić, to wejść do akcji "pieprzyć fotoradary" i jeździć poniżej możliwości fotograficznych tych maszynek. Spadnie im wtedy również akcyza od paliwa, bo mniej będziemy spalać. Po kraju jeździć koleją lub fruwać samolotem, bo to może być tańsze, niż «opłaty dodatkowe» za przejazd. Generalnie, wkur#$ia mnie już to ściąganie kasy od ludzi za wszystko. A te pieniądze, jak krew w piach! Nic nie ma z tych podatków, akcyz i mandatów. Góra przeżre, ile bym się im nie dało.

PS Jurek, żółte kamizelki, to na Burgmanii standard, wiesz?

Opublikowano
  W dniu 21.01.2013 o 14:24, -JUREK- napisał(a):

(...)A co z tysiącami kurierów którzy przekraczają prędkość żeby móc zarobić na życie ? Co z setkami tysięcy dostawców w całym kraju, którzy muszą jeździć agresywnie żeby wyrobić ? Żeby żyć na poziomie(...)

W dniu 21.01.2013 o 16:29, -JUREK- napisał(a):

(...)Uwierzyłbym w idee fotoradarów gdyby karały jedynie punktami. Bez obciążeń finansowych(...)

Jakoś w to co mówisz nie wierzę. Wtedy byłby krzyk, że państwo pozbawia tych wszystkich ludzi możliwości zarobkowania zabierając im prawa jazdy. Teraz że ich najzwyczajniej kroi :D . I tak źle, i tak niedobrze. A wystarczy podróżować oszczędzając benzyne, tak jak to opisał Flyman :D . I w miarę trzymać się przepisów. W końcu nikt nie jest święty. Nawet w Szwajcarii :D .

Opublikowano

Najgłośniej protestują Ci, którzy notorycznie łamią ograniczenia. Calej reszcie jeżdżącej zgodnie z przepisami fotoradary zupełnie nie przeszkadzają.

Wytouchowane iPhone'em za pomocą Tapatalk

• Sympatycy
Opublikowano
  W dniu 21.01.2013 o 12:25, Barteq napisał(a):

Aż się boję pomyśleć co będzie dalej z fotoradarami. Od kiedy ustawili żółte słupki w kilku miejscach Warszawy to dojeżdżając do nich zaczynam się jakoś wewnętrznie denerwować, choć nie chodzi tu o złość na nie a raczej "oby mi tylko się nagle światło nie zmieniło na żółte, bo zaraz mandat przyjdzie"...

Zapewne niedługo wymyślą coś w stylu, że fotoradar będzie robił zdjęcia wszystkim samochodom mijanym a następnie trafiać one będą do komputera, gdzie za pomocą algorytmu będą one automatycznie przeglądane i wychwytywane te "podejrzane" a następnie weryfikacja przez człowieka.

Takie coś zapewne nie trudno zrobić, np. w zimę po obfitych opadach śniegu będzie szczególna uwaga zwracana na wszystkie białe auta a następnie weryfikacja przez człowieka czy dane auto ma taki kolor, czy może nie zostało odśnieżone i mandat... Podobnie z zapinaniem pasów (które mniej więce zwykle zakłada się w ten sam sposób, czyli przez pierś idzie czarna lub w innym kolorze szeroka wstęga, czyli dość łatwy do wychwycenia wzór).

Opublikowano

Spike, nie myśl, że jestem jednym z tych co to pocinają 120 km/h przez miasto. Jeźdzę rozsądnie tak jak napisał dr.Big. Dostosowywuję prędkość do warunków panujących na drodze ;)))

A jak sprawię sobie skuter to i zajebiaszczą żółtą kamizelkę. Ale zaznaczam, że po bułki do sklepu nie będę w niech chodził. Dla mojego zdrowia , psychicznego.

Opublikowano

Ktoś użyczył sobie moje tablice rejestracyjne bez mojej zgody i wiedzy. A ten na obrazku to nie ja. I przypadkiem taki sam samochód i przypadkiem naklejka na szybie z nr rej. zaklejona. I nie zapłacę !

UUUuu, ciekawe jak pan Wojtuś Cejrowski poradziłyłby sobie z tym w Austrii/Niemczech ?

Może ja jestem naiwny ale moim zdaniem takie zachowanie to już przeginka, degrengolada. W taki sposób można sparaliżować Państwo i ono też powinno pokazać szybko panu Wojtusiowi gdzie powinien sobie wsadzić swoje mundrości. :)

Opublikowano

Gdyby Pan Wojtuś dostał mandat w spotkaniu twarzą w twarz z Policjantem najprawdopodobniej niezapłaciłby go a po przyjściu kary sądowej oświadczyłby że to nie on podpisywał mandat i poprosił o dowód, że to wtedy on podpisywał, bo przecież ktoś mógł jemu wyciągnąć portfel z kieszeni i podpisać się za niego,a może nawet posłużył się ktoś podrobionym dowodem osobistym. I wtedy Cejrowski zarządał by dowodu, że to on wtedy popełnił wykroczenie a nie ktoś inny bo on się nie przyznaje. Itd Itp.

Trzeba pamiętać, że każda akcja powoduje reakcję.Takie zagrywki Pana Wojtusia doprowadzą szybko do tego, że będziemy mieli np.; czip/GPS w samochodzie. A poźniej może i pod skórą...

• Sympatycy
Opublikowano

To jest dobry cytat

"Nigdy do niczego się nie przyznawaj,złapią cię pijanego w samochodzie - mów że nic nie piłeś

Znajdą ci dolary w kieszeni - mów że to pożyczone spodnie

A jak cię złapią na kradzieży za ręke -mów że to nie twoja ręka

Nigdy sie nie przyznawaj " heheh dobre

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ustawodawca ze znanych tylko sobie powodów uznał, że ci, którzy zajmują się porządkiem na drogach od lat, powinni to robić w ograniczonym zakresie, a ci, którzy nie mają o tym bladego pojęcia, nagle stają się specjalistami w danej materii. Jak nie wiadomo o co chodzi, to może chodzi o pieniądze? Gdyby w obrębie policji zaczęto tworzyć takie centrum za setki milionów złotych, być może funkcjonariusze zaczęliby się zastanawiać, dlaczego nie podnosi się im pensji. Ciekawe jest, że za cenę systemu fotoradarowego można by było wyposażyć wielką rzeszę funkcjonariuszy w ręczne urządzenia pomiarowe i zapewnić patrole w dużo większej liczbie miejsc niż stoją fotoradary.

Prawo jest po to żeby je przestrzegać i nikt niema z tym wątpliwości tylko , jeśli w imieniu Prawa instytucje naciągają prawo bo jest luka lub można inaczej interpretować prawo . To gdzie jest sens , urzędnik zawsze będzie po stronie pracodawcy ( z tego ma pieniądze) nie logiką się kieruje , po co się narażać , i to mamy na porządku dziennym . Niektórzy się dziwą dlaczego jest takie oburzenie społeczeństwa dla decyzji ustawodawcy, bo to jest mały wątek dalszej idei ustawodawcy a jaki to się okaże . Mała nie wina ustawa a ile można zrobić poprawek, nowelizacji i tak w tym nikt się nie połapie.

Policja i Straż Miejska ma za zadanie pilnować prawa i porządku a nie polować na obywateli za krzaków .

Mamy źle oznakowane - drogi , roboty drogowe , jamy na drogach , i te służby przejeżdżają obok takich sytuacji tysiące razy i zero reakcji , jak MY obywatele mamy zgłaszać incydenty drogowe to po co nam te służby . Szlak nie trafia jak ktoś mówi nie podoba się to się wyprowadź z Polski ,zostaje żeby uświadamiać urzędników kto jest tu dla kogo :)

Opublikowano

No to co potrafi fotoradar ? Na pewno zrobić zdjęcie, potem jest różnie. Dostałem rok temu zdjęcie z Białego Boru , na nim jakiś gość w ibizie a mandat na mój skuter. Ktoś nie zauwarzył że ostatni znak na mojej tablicy to c a w ibizie 0, pomijając resztę no bo przecież z wyglądu takie podobne. Ciekawe co ? Zadzwoniłem , przeprosili.

Opublikowano

To masz szczęście, że dostałeś zdjęcie. Teraz już nie wysyłają.

Możesz zapłacić lub obejrzeć zdjęcie czyjegoś samochodu na sali sądowej np. 300km od miejsca zamieszkania.

Mamy wolność.

Wolność wyboru.