Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Co potrafi fotoradar?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się od dłuższego czasu co tak na prawdę potrafi fotoradar?

Na pewno potrafi:

- przy sprzężeniu z radarem zmierzyć prędkość pojazdu i zrobić mu zdjęcie

- przy sprzężeniu z sygnalizacją świetlną zrobić zdjęcie pojazdu jadącego na czerwonym

(i pewnie coś jeszcze)

Czy potrafi natomiast w jakiś sposób:

- sprawdzić czy rozmawiam przez telefon komórkowy podczas jazdy?

- sprawdzić czy nie przejeżdżam przez linię ciągłą lub podwójną?

- zatrzymuję się przed znakiem STOPu?

(i pewnie coś jeszcze) :)

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -JUREK-

12

• Artix

6

• spike

5

• dr.big

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na pewno jak przelecisz pod fotoradarem za szybko oraz na czerwonym świetle to na zdjęciu będzie wszystko widać.

Moj kolega dostał fotke bardzo niewyraźną z powiekszoną tablica. Na zdjęciu nie było ani widać twarzy i auto wyglądało jak nie jego...

Chciał zakwestionować zdjęcie. Nie wyszło...fotka przyszła tak dokładna, że można było zarost "policzyć".

Mam wrażenie, że gminy robią specjalnie takie manewry z kiepskimi zdjeciami. Maja w nosie kogo sie poda i nie zależy im na kwestionowaniu prawa. Grunt to wpływy do gminy.

• Klubowicze
Opublikowano

Chciał zakwestionować zdjęcie. Nie wyszło...fotka przyszła tak dokładna, że można było zarost "policzyć"

Mam rozumieć że zakwestionował czyli się odwołał a dopiero w tym przypadku pokazano mu dokładniejsze zdjęcie (oczywiście na sali sądowej ). Można i tak wtedy wpływy do kasy są jeszcze większe , go nie dość że płacisz za mandat ze zdjęciem to jeszcze pokrywasz koszty sądowe .Myślę że nie warto - chyba że stać nas na to i lubimy łazić po korytarzach wymiaru sprawiedliwości .

Z prawem nikt jeszcze nie wygrał , a jedynie go przechytrzył .

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że przenośny fotoradar potrafi jeszcze upaść i się popsuć po odpowiednim kopnięciu z półobrotu.

Nie widziałem tego na własne oczy, ale ciekawie czy to prawda? ;-)

Opublikowano

(...)

Czy potrafi natomiast w jakiś sposób:

- sprawdzić czy rozmawiam przez telefon komórkowy podczas jazdy?

- sprawdzić czy nie przejeżdżam przez linię ciągłą lub podwójną?

- zatrzymuję się przed znakiem STOPu?

(i pewnie coś jeszcze) :)

Ad1. Nie, tylko jeśli widoczne w momencie zdjęcia z innego wykroczenia (podobnie jak i niezapięte pasy)

Ad2. raczej nie, choć technicznie możliwe

Ad3. raczej nie, choć technicznie możliwe

Opublikowano

Nie było to na sali sądowej. Gminy nie bawią się w sądy:

- przykład pierwszy: jakiś czas temu dostałem zdjęcie z fotoradaru, zacząłem ze strażą wymieniać korespondencje na temat ustawienia fotoradaru oraz miejsca gdzie to się stało.

Tak przez 3 miesiące(ale zawsze grzecznie i uprzejmie - nie roszczeniowo). Po trzech miesiacach obnizyli kwotę mandatu o 40%.

- moj tesc blednie wypelnil dokumenty z fotoradaru. dopiero po 9 miesiacach przyszło pismo ze dane sa bledne i ze trzeba je pilnie poprawić.

Także z policja pewnie by tak było...od razu sąd(może dlatego, że w jej szeregach wielu to zakompleksione placki), natomiast gminy mają to w nosie...ważne, że kasa leci... :)

• Klubowicze
Opublikowano

Nie było to na sali sądowej. Gminy nie bawią się w sądy:

- przykład pierwszy: jakiś czas temu dostałem zdjęcie z fotoradaru, zacząłem ze strażą wymieniać korespondencje na temat ustawienia fotoradaru oraz miejsca gdzie to się stało.

Tak przez 3 miesiące(ale zawsze grzecznie i uprzejmie - nie roszczeniowo). Po trzech miesiacach obnizyli kwotę mandatu o 40%.

A więc ?? Każdy sposób jest dobry na to by zejść trochę z ceny mandatu , a przy okazji może i punkty karne będą niższe ?

Jest więc wilk syty i owca cała .

Opublikowano

Bardzo ciekawi mnie fakt skąd tak obszerna wiedza kolegów zabierających głos w temacie???

Czyżby któryś w ramach codziennych obowiązków obsługiwał na co dzień tak nie wdzięczne urządzenie???

• Administrator
Opublikowano

W zasadzie dr.Big napisal wszystkie prawidlowe odpowiedzi ale dodam jeszcze ze ciagle trwaja prace nad uruchomieniem na wylotowce Warszawy w strone Gdanska, inteligntnego systemu drogowego ktory w zasadzie dziala ale jeszcze nie wystawia mandatow - chodzi o odcinkowy pomiar predkosci na 1 bramce skanuje pojazd zapamietuje numer i wszystkie parametry pojazdu a na koncu sprawdza czy aby nasza srednia predkosc jest zgodna z przepisami. Taka sama funcje moga pełnić i pełnią bramownice kontrolne systemu viaToll puki co tylko w stosunku do ciezarowek osobowki pomijaja choc tez je waza i zliczaja predkosci. Odcinkowy pomiar predkosci za to dziala pelna para na A1 od Grudziadza do Gdanska. Ehh jak mawial klasyk w seksmisji "nie wytrzymam permanentna inwigilacja"

Opublikowano

Mam nadzieję, że prawde piszesz, bo w weekend puściłem się w kierunku Płońska i z powrotem i ciutkę miałem powyżej dozwolonej :photo:

Opublikowano

W zasadzie dr.Big napisal wszystkie prawidlowe odpowiedzi ale dodam jeszcze ze ciagle trwaja prace nad uruchomieniem na wylotowce Warszawy w strone Gdanska, inteligntnego systemu drogowego ktory w zasadzie dziala ale jeszcze nie wystawia mandatow - chodzi o odcinkowy pomiar predkosci na 1 bramce skanuje pojazd zapamietuje numer i wszystkie parametry pojazdu a na koncu sprawdza czy aby nasza srednia predkosc jest zgodna z przepisami. Taka sama funcje moga pełnić i pełnią bramownice kontrolne systemu viaToll puki co tylko w stosunku do ciezarowek osobowki pomijaja choc tez je waza i zliczaja predkosci. Odcinkowy pomiar predkosci za to dziala pelna para na A1 od Grudziadza do Gdanska. Ehh jak mawial klasyk w seksmisji "nie wytrzymam permanentna inwigilacja"

Mogę to osobiście potwierdzić .

Niby nic , niby co że , a tu proszę liścik polecony .

Ze niby autostradą jechałem , jak to możliwe :) .

Mam na myśli Grudziądz Gdańsk .

Opublikowano

Ze niby autostradą jechałem , jak to możliwe :) .

a tablicę o pomiarze postawili?

• Sympatycy
Opublikowano

Ze niby autostradą jechałem , jak to możliwe :1eye: .

A ja mogę to osobiście podważyć...

Tzn. Trasa od Gdańska, caluśka A1 w kierunku Łodzi ; Sytuacja taka:

Motocykl - Tablica rejestracyjna 'złożona' pod zadupkiem - prędkość stale utrzymywana na całym odcinku 200-220km/h.

Bilecik pobrany na jednej bramce, na końcowej oddany Pani, która policzyła ileś tam (39zł? chyba) i powiedziała dowidzenia.

Do dziś 'liścik' nie dotarł, a było to w wakacje :ph34r:

A fotoradarów nie lubię :)

Tymczasem, Kuba !TAZ

• Administrator
Opublikowano

Motocykl - Tablica rejestracyjna 'złożona' pod zadupkiem - prędkość stale utrzymywana na całym odcinku 200-220km/h.

[...]

Do dziś 'liścik' nie dotarł, a było to w wakacje :)

No przyjść może jedynie na berdyczów ... Oj Kubo, źle skończysz :ph34r:

A tak poważnie to już są plany wprowadzenia tablic 2oo które podczas próby "składania" będą się łamać.

• Klubowicze
Opublikowano

U nas montują tablice z ramką na zawiasie.

W motocyklu sportowym całość chowa się pod zadupek i nic nie ma prawa się połamać a :) zrobić się nieda

Opublikowano

No przyjść może jedynie na berdyczów ... Oj Kubo, źle skończysz :)

A tak poważnie to już są plany wprowadzenia tablic 2oo które podczas próby "składania" będą się łamać.

to była kaczka dziennikarska :ph34r:

a wracając do fotoradarów, to te nowe żółte błyskają na żółto i juz przy 30 km/h powyżej dopuszczalnej (przetestowane )

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ja w tamtym roku dostałem fotkę. wracając z wakacji espace 2,0 l 16V +przyczepa kampinngowa ,zapakowany na 3 tygodnie wakacji 2 dorosłych +2 dzieci ,rowerki ,wózki, itp..... na zdjęciu 130km/h !!!! gdzie solo takich prędkości nie osiągam.pomyłka fotoradaru ????

Opublikowano

to była kaczka dziennikarska :clapping:

a wracając do fotoradarów, to te nowe żółte błyskają na żółto i juz przy 30 km/h powyżej dopuszczalnej (przetestowane )

W Żninie na "odchodzącej w strone Poznania" dostałem biały błysk przy 70/50km...od tyłu więc wszystko zalezy jak ustawione.Te maszty z dwoma antenkami ITD online reguluje i ....

Opublikowano

No wszędzie słyszę, że "żółte na żółto", po Warszawie nastawianych, ale mój antyradar nie melduje niczego. I nasuwa mi się pytanie:

- czy te żółte, szczupłe, wysokie prostopadłościany są puste?

- czy też skanują prędkość w zupełnie innych częstotliwościach? (dodam, że sprzęcior krzyczy mi nawet 'laser' jak mierzy we mnie stróż prawa z daleka, więc chyba nowszej technologii nie ma?)

Opublikowano

W ostatnich dniach na trasie AK po obu stronach "szklanego tunelu" pojawiły się bramki ze skanerami i antenkami. Czyżby chcieli tam uruchomić odcinkowy pomiar prędkości???

Opublikowano

- czy te żółte, szczupłe, wysokie prostopadłościany są puste?

Niektóre mogą być jeszcze puste, bo brali je do homologacji po okresie próbnym.

• Administrator
Opublikowano

W ostatnich dniach na trasie AK po obu stronach "szklanego tunelu" pojawiły się bramki ze skanerami i antenkami. Czyżby chcieli tam uruchomić odcinkowy pomiar prędkości???

Bramownica ViaToll'a w koncu to eska :)

• Administrator
Opublikowano

Ogólnie tych nowych żółtych skrzynek z antenkami zaczyna przybywać w takim tempie, że niedługo trudno będzie znaleźć w Stolicy większe skrzyżowanie bez tego przybytku :confused:

Biada panie... :ninja:

Ps. Ostatnio widziałem flash'e z nowej skrzynki (na szczęście nie ja byłem gwiazdą :msn-wink: ) w Al. Krakowskiej przy 17 Stycznia (tuż obok MC'a). :)

• Administrator
Opublikowano

Stawiaja i stawiaja tych skrzynek ze mozna oslepnac, normalnie bez blendy opuszczonej to az strach jezdzic, i co ja powiem potem lekarzowi - panie doktorze jechalem spokojnie z pracy do domu blysnelo mi z 60 razy i jakies takie mam mroczki przed oczami caly czas - to tylko excaecati celeritate camera nic groźnego do rana się zagoi.